2010. május 29., szombat

Életrajzok - Álvaro Arbeloa


Teljes név: Álvaro Arbeloa Coca
Születési hely és idő: Salamanca 1983. január 17.
Poszt: jobbhátvéd, balhátvéd
Magasság: 183 cm

Álvaro Arbeloa 1983. január 17-én született Salamancában. Gyermekéveit Zaragozában töltötte és az iskolai csapatában fedezték fel a Real Zaragoza megfigyelői. Tizenkét évesen került oda, és egészen a 2001/2002-es szezon közepéig ott nevelkedett. Az akkortájt a Real Madrid U19-es korosztályát edző Rafa Benítez tanácsára került Madridba és a kemény munka meghozta gyümölcsét, hamarosan már a közvetlen tartalékcsapatnál vették számításba.

Február 10-én a Newcastle United ellen be is mutatkozott a Liverpoolal, Jermaine Pennant helyére állt be csereként. Kezdőként először a Bajnokok Ligájában kapott lehetőséget, rögtön a Nou Camp-ban a Barcelona ellen, balhátvédként! Rafael Benítez taktikai okokból húzta meg ezt a lépést, a jobblábas Arbeloa pedig hatékonyan semlegesítette Lionel Messit, aki rendszerint a pálya középső része felé próbált betörni. A címvédő felett aratott 2-1 arányú győzelem később a hazai vereség ellenére is elég volt a továbbjutáshoz. Április 7-én a Reading ellen megszerezte első gólját is, a Bajnokok Ligájában döntőig menetelt a Liverpoollal, a Kaká-val felálló Milan ellen 2-1-re elveszített fináléban pedig a végén állt be.

Végigjárta szinte az összes korosztályos válogatottat. 2008. február 1-jén Luis Aragonés meghívta a felnőtt nemzeti csapat összetartására, de sérülése elodázta a debütálást. A franciák ellen így még nem léphetett pályára, de március 26-án az olaszok ellen már igen, és a dicsőséges svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon is ott volt a spanyol keretben. A görögök elleni első találkozón be is került a kezdőcsapatba. Vicente del Bosque is számít rá. Az egykori madridi tréner Dél-Afrikába is elvitte, ahol a spanyolok bronzérmet szereztek a házigazdák ellen a Konföderációs Kupán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése