2010. május 29., szombat

Életrajzok - Raúl Albiol


Teljes név: Raúl Albiol Tortajada
Születési hely és idő: Vilamarxant 1985. szeptember 4.
Posztja: középső védő
Magasság: 187 cm

Albiol Valencia tartományban, egy a Turia folyó jobb partján lévő kisvárosban, Villamarchante-ban született. Gyerekkorában természetesen a futball volt a kedvenc időtöltése. Édesapja a Benidorm igazolt játékosa volt, ő is itt kezdte az U9-es csapatban. Egy Valencia elleni barátságos meccsen fedezték fel az ellenfél megfigyelői és vitték is az akadémiájukra. 2003. szeptember 24-én - mindössze tizennyolc éves volt ekkor - Rafa Benítez lehetőséget adott neki bizonyítani a felnőttek között is az AIK Solna elleni UEFA-kupa mérkőzésen. A Liverpool jelenlegi edzője már akkor nagy jövőt jósolt neki, ennek ellenére abban az idényben még végig a Mestalla, azaz az ifjúsági csapat színeiben játszott.

Albiol eredetileg védekező középpályás, Quique Flores a Valenciánál visszavonta őt a védelem tengelyébe. Albiol és Ayala voltak a Liga egyik leghatékonyabb védőpárosa. Magas, gyors és erős, legnagyszerűbb képessége, hogy általában előre passzol és pontosan juttatja a játékszert a középpályásokhoz. A párharcokat a levegőben általában megnyeri, jó hatásfokkal fejeli ki a beívelt labdákat. A góllövés nem az erőssége, de egy alkalommal betalált a Bajnokok Ligájában is, az Olympiakos ellen.

Kétségtelenül a 2007/2008-as a legjobb idénye. Biztos kezdő a Valenciában és elismertté válik a hazai pontvadászatban Luis Aragonés pedig rendszeresen küld neki behívót az Euro 2008 selejtezőire. 2007. október 13-án debütált Dánia ellen. A Valenciával megnyerte a Copa del Rey-t, és utazhatott az EB-re is, ahol az akkori és jelenlegi madridisták közül Casillas és Sergio Ramos volt jelen. Svédország és Görögország ellen szerepelt és Európa-bajnokként tért haza.

Huszonhárom éves kora ellenére már rutinosnak számít, nem véletlen, hogy a Real Madrid őt szemelte ki a középső védő posztra. A 2008/2009-es idényben 45 mérkőzésen jutott szóhoz a Valenciában és két gólt szerzett. Arról, hogy igazi sportember, mi sem árulkodik jobban, hogy védő létére öt év alatt mindössze egy piroslapot kapott a bajnokságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése