2010. november 8., hétfő

Életrajzok - Xavi Hernández Creus


Születési hely és dátum: Terrassa, 1980. január 25.
Pozíciója: középpályás
Magasság és testsúly: 170 cm/69 kg

Xavi 11 éves korában került a Barcelona La Masía-i utánpótlás-akadémiájára, és 17 esztendősen vitték fel a B csapatba. Jordi Gonzalvos kezei alatt együtt játszott Joffréval, Luis Garciával, Gabrival, Carles Puyollal, akikkel megnyerte a harmadosztályú bajnokságot. Hősünk 1998-ban került fel a felnőttek közé: Luis van Gaal (talán válaszul a keret elhollandosítása miatti kritikákra) nyáron bevetette őt a Real Mallorca elleni Szuperkupa-döntőben. A 18 éves középpályás kezdőként futott ki a pályára s gólt is szerzett – ideális bemutatkozás!

Abban a szezonban 17 bajnokit kapott, és a Valladoid ellen első bajnoki gólját is megszerezte, majd Inaqui Sáez kezei alatt 1999-ben korosztályos világbajnok lett. Egy korcsoporttal fentebb vb-bronzérmet szerzett, az olimpián pedig ezüstérmet akaszthattak nyakába. Abban az évben „odahaza” már állandó csapattagként nagy szerepe volt a bajnoki aranyéremben, Louis van Gaal is sokat dicsérte, ami pedig igencsak szokatlan a morc mestertől. A szerencsével sem állt hadilábon, hiszen a legendás 4-es, Guardiola súlyos sérülést szenvedett, így Xavi lett a hollandok között a gárda irányítója.

Csak érdekességképpen: a Celades, Amor, De la Pena, Guardiola, Csirics féle sorban mutatkozott be 1998 nyarán, egy év múlva Boudewijn Zenden, Frank de Boer és Phillip Cocu mellett lett bajnok, később pedig Ronaldinho és Deco mögött/helyett szántotta fel a gyepet. 2000 novemberében éppen a hollandok ellen mutatkozhatott be a válogatottban, majd láthattuk őt a 2002-es világbajnokságon és a 2004-es Európa-bajnokságon is: Ázsiában játszott a spanyolok összes mérkőzésén, Portugáliában azonban David Albelda és Xabi Alonso mellett nem jutott játéklehetőséghez.

A Barcában nagyon jól megértette magát Edgar Davidsszel, akinek oldalvizén a 2005-ös szezonra Európa-klasszissá lépett elő, Ronaldinhóval együtt zseniálisan igazgatta a blaugranákat, méltán került be a szezon válogatottjába. Nyáron meg is hosszabbították vezetői 2007-ben lejáró szerződését egészen 2010-ig. „Nagyon örülök, hogy sikerült megegyezni az egyesülettel. Megnyugtató, hogy a klub egészen 2010-ig, 30 éves koromig számít rám” – nyilatkozta a játékos.

2005-06-os idénye sérülése miatt nem lett tökéletes, hiszen a BL-győzelemben és a címvédésben csak epizódszerep jutott számára osztályrészül térdsérülése miatt, ráadásul a helyére bekerült Andrés Iniesta igencsak jó játékkal rukkolt elő. Viszont mindketten befértek a spanyol válogatott vb-keretébe. Xavi sérülését kiheverve végig kezdő volt a németországi tornán: Ukrajna és Tunézia ellen nagyon hasznosan futballozott, míg Szaúd-Arábia ellen gyengén, Franciaország ellen igen gyengén ment neki.

A vb után otthon sem találta sérülése előtti formáját, Iniesta továbbra is a kispadra száműzte. Fel is merült, hogy Xavi távozik a klubtól – Sir Alex Ferguson tárt karokkal várja őt Manchesterben, a Chelsea dettó. A 2007-08-as szezonban azonban összekapta magát és újra csúcsformában robotolt, sőt, hét gólt is szerzett a bajnokságban, ezek közül három is pontot vagy pontokat ért. Tíz Eb-selejtezőn szerepelt, négyszer talált kapuba, ráadásul ezek fele „mérkőzésdöntőnek” bizonyult. A kontinenstornán korunk legnagyobbjai közé emelkedett, zseniális játékával oroszlánrészt vállal a spanyolok tornagyőzelméből, vita nélkül lett az Eb aranylabdása.

Az esztendő végén minden komolyabb egylet szavazásán bekerült az év válogatottjába, meg is hosszabbították szerződését egészen 2014-ig. Cserébe a bajnokság, a kupa és a BL elhódításában főszerepet vállalt góljaival és asszisztjaival. Az apró passzmester BL-finálé legjobbjának címét is kiérdemelte. Később sem lankadt, egyértelműen korunk egyik legnagyobb futballistája, 2009 végén a Bronzlabdát is megkapta.

Nagyon sokan és sokszor próbálták meg elcsábítani a Barcától, ám ő szóba sem állt az ügynökökkel, mondván, a lehető legjobb helyen játszik, kedvenc klubjában. Természetesen vezetői alaposan vissza is éltek ezzel, hiszen Xavi sokáig az egyik legrosszabbul kereső játékosnak vallhatta magát a keretben. Ma már nem jellemző ez rá: évi 7.5 millió eurót keres. Mit mondjunk: bár borzasztóan irigyeljük, megérdemli az utolsó eurócentig…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése