2010. május 30., vasárnap

Spanyolország - Szaúd Arábia

Hoztam egy videót, amiben a meccs összefoglalását láthatjátok! Jó szórakozást :)


2010. május 29., szombat

Győztes gól a 92. percben

A világbajnokságra tréningező spanyol labdarúgó-válogatott szombaton kora este az ausztriai Innsbruckban 3–2-re legyőzte Szaúd-Arábiát felkészülési mérkőzésen. A győztes gól a 92. percben született.

A spanyol labdarúgó-válogatott tagjai számukra kedves helyszínen, az innsbrucki Tivoli Stadionban mérkőztek meg Szaúd-Arábiával: a két évvel ezelőtti, aranyérmet hozó Európa-bajnokságon ott játszották az első két csoportmérkőzésüket. Nagy különbség viszont, hogy az oroszok (4–1) és a svédek (2–1) ellen egyaránt játéklehetőséghez jutó Fernando Torres ezúttal nem léphetett pályára.

Persze az idény során sokat sérült, áprilisban megoperált Torres esetében már az is fontos fejlemény, hogy csütörtökön edzésbe állhatott, és nem érzett fájdalmat a térdében.

Ami a szaúdiakkal közös történelmet illeti, korábban mindössze egyetlen fejezetet írt bele a két csapat: a 2006-os világbajnokságon a már továbbjutó spanyolok 1–0-ra legyőzték az ázsiai együttest.

Ezúttal gyorsan bizonyossá vált, hogy más lesz az eredmény. A mérkőzés során amúgy keveset ostromolt spanyol védelem kétszer is feltűnően bizonytalankodott az első húsz percben: az első lehetőség még kimaradt, a másodikat viszont Oszama Havszavi már kihasználta – a védő a szögletből beívelt labdára rossz ütemben kimozduló Iker Casillast megelőzve fejelt a hálóba. (0–1)


A gól után újra a szaúdi térfélre települtek a felek, és ha nem a felkészülési időszakban lennénk, valószínűleg fantáziadúsabb és pontosabb a spanyol passzjáték. Így azonban csak az egyenlítő gól született meg, a 30. percben Andrés Iniesta bal oldali beívelését David Villa fejelte a kapuba – egyúttal ízelítőt adva abból, milyen új kombinációkra számíthatnak ősztől a Barcelona szurkolói... (1–1)

A szünetre Sergio Ramos majdnem meg is fordította az állást, a rögzített szituációknál előszeretettel foglalkoztatott Real-védő harmadik veszélyes fejese a kapufáról pattant az alapvonalon túlra.

Ami késett, nem múlott: a fordulás után, az 58. percben a szaúdiak röviden mentettek, Xabi Alonso 28 méterről futtából lőtt, és labdája az egyik védő lába mellett elsuhanva a jobb alsó sarokban kötött ki. (2–1)

Vicente del Bosque szövetségi kapitány tömeges cserékkel élénkítette csapatát, ám hiába támadtak többet a spanyolok, egy 18 méteres, megpattanó lövéssel el-Numare váratlanul egyenlített. (2–2)

Hogy végül mégis spanyol győzelem szülessen, ahhoz kellett Valid Ali, a szaúdi kapus, aki a 92. percben szinte lemásolta Casillas első félidőbeli hibáját: Xabi Alonso szögletére a szaúdi egyes rosszul mozdult ki, Fernando Llorente magasra ugorva megelőzte, és a kapuba fejelt. (3–2)

A spanyolok tehát a győzelem élményétől feldobva folytathatják június 3-ig tartó nyugat-ausztriai (magaslati) edzőtáborozásukat, majd útra kelnek Dél-Afrikába, ahol a H-csoportban Svájc, Honduras és Chile lesz az ellenfelük.


Forrás: nso.hu

Életrajzok - Jesus Navas


Teljes név: Jesús Navas González
Születési hely és idő: Sevilla,1985. november 21.
Poszt: jobb szélső
Magasság: 170 cm

Jesús Navas González spanyol labdarúgó, jelenleg a Sevilla középpályása. A testvére, Marco szintén futballista. Az első klub, ahol játszott az Unión Deportiva Los Palaciós volt.

Jesús Navas futballkarrierje hazájában, egy helyi klubban, az Unión Deportiva Los Palaciósban kezdődött ahol megedződött, már akkor nagyon jól cselezett.

Majd kapott egy hívást Pablo Blancotól, a Sevilla FC technikai vezetőjétől. Mesélték, hogy a szurkolók körülvették Pablot hogy meghallgassák ahogyan érdeklődik Jesús iránt. Ezután nem hezitált sokat a leigazolásán, hogy eddzen és fejlődjön Sevillában.

Jesús eligazolt a Sevilla Atléticohoz 16 évesen. 10 meccset játszott a csapattal de nem szerzett gólt a 2002/03-as idényben. A következő évben megkapta az edző bizalmát és 22 meccsen keresztül küzdött a ligában, 3 lehetőségből egyet sem hibázott. Amint véget ért a meccs az ő kiváló játékával, előrelépett a Sevilla első számú csapatába, ahol ötször lehetőséget kapott mielőtt bejeződött az idény.

A 2004/05-ös idényben Jesús folytatta megint a 'B' csapatban, hogy több tapasztalatot nyerjen. De négy meccs után már az edző a szolgálatait kérte, az első csapatban. A La Ligában 23 meccsen 2 gólt lőtt.

Május 4-én megújították a szerződését, immár 2010-ig. A Spanyol U21-es nemzeti válogatottba is behívták. A 2003-as idényben debütált az RCD Espanyol ellen. A meccs végül rossz eredménnyel zárult a sevillaiak számára. Jesús megerősödött mint futballista az Atletic Bilbao ellen a 2004-2005-ös szezonban.

2005/06: Tizenegy meccset játszott az UEFA-kupában és nagy szerepet játszott a Sevilla 4-0 -ás győztelmében, a Middlesbrough FC ellen, az UEFA-kupa fináléjában. Miután megnyerte az UEFA-Kupát a Sevillával, több nemzetközi nagy klub érdeklődött iránta, hogy leigazolják, az egyik legynagyobb kérő az Arsenal volt.

Navas krónikus honvágyban szenved, amikor nagyon távol van Sevillától. Pánikbetegségben szenved. Kezdetben megtagadta az utazást Amerikába a Sevillával, az előszezon során. De később eldönötte hogy szeretne elutazni, hogy megszabaduljon ettől az állapottól.

Életrajzok - David Silva


Teljes név: David Josué Jiménez Silva
Születési hely és idő: Arguineguin, 1986. január 8.
Poszt: szélső támadó
Magasság: 170 cm

David Silva, spanyol válogatott labdarúgó,a Valencia CF támadó középpályása.

Sokoldalú játékos, többnyire a középpálya bal oldalán vetik be, de jó teljesítményre képes karmesterként és csatárként is. Sokszor hasonlítják Pablo Aimarhoz, akire nem csak testalkatában, játékában is hasonlít. A Valenciánál Silva örökölte Aimar mezszámát, a 21-est is.

Arguineguín város helyi klubjában kezdett el futballozni, de 14 évesen a Valencia CF tehetségkutatói felfigyeltek rá, és elcsábították a patinás egyesülethez. A 2003-2004-es idényben már a klub tartalékjai között futballozott a spanyol negyedik vonalban.

David Silva az SD Eimarban mutatkozott be a profiknál, ugyanis a Valencia még ifi korában kölcsönadta a csapatnak. Itt rögtön meghatározó játékos lett.

A következő idényben megint kölcsönben futballozott, de immár a Primera Divisiónban, mégpedig a Celta Vigo együttesében.

2006 nyarán aztán a Valencia végleg visszahívta, és Silva gyorsan alapemberré vált. A 2007-ben Bajnokok Ligájában látványos gólt rúgott a Chelsea FC-nek, és több angol klub is csábította, de 2007. június 21-én aláírt egy hét éves szerződést a Valenciánál. Stabil helye van a kezdő csapatban, és olyan játékosok mellett jászhat mint David Villa, Joaquín, Éver Banega

2004 nyarán U19-es Európa-bajnokságot nyert. 2005-ben szerepelt a FIFA U21-es Világbajnokságon, ahol 4. lett a góllövőlistán. A felnőtt válogatottban 2006. november 15-én mutatkozott be Románia ellen. Az első két válogatottbeli gólját a görögök ellen szerezte 2007. augusztus 22-én. A 2008-as Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a spanyol válogatott színeiben, valamint ő szerezte a harmadik gólt az Oroszország elleni elődöntőben.

Életrajzok - Juan Manuel Mata


Teljes név: Juan Manuel Mata García
Születési hely és idő: Burgos,1988. április 28.
Poszt: csatár
Magasság: 170 cm

Mata a labdarúgó pályafutását a Real Oviedoban kezdte, az édesapja labdarúgó pályafutásának legjelentősebb klubjában. Három évig maradt ott, mielőtt csatlakozott volna 15 évesen a Real Madridhoz. Miután szerepelt a Cadete A-ban, gyorsan feljődött a juniorklubokban, a Juvenil C-ben, végül pedig a Juvenil A-ban. A legutolsó bajnokságában (2005-06) 18 gólt szerzett, és további hármat a Copa de Campeonesban, beleértve a győztes találatot a Real Valladolid ellen, valamint további hármat a spanyol Juvenil Kupában. 2006-07-ben csatlakozott a Real Madrid Castillahoz, a 34-es mezt kapta a felnőttcsapatban, míg a 28-ast viselte a Castillaban.

Matanak a 2006–2007-es volt az utolsó szezonja a klubnál, végül 2007 márciusában a Valenciához igazolt, ahol a 2007-08-as idényt elkezdte. Első Valencia CF csapatában eltöltött idényében Spanyol Király-kupát nyert, a Valencia menetelésében a kupában komoly szerepet vállalt. Jelenleg a házi góllövőlistán a második helyen áll.

Megnyerte a 2006-os U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságot a spanyol U19-es csapat keretének tagjaként, amelyben kulcsjátékosnak számított. 'Juanín' a csapattársa, Alberto Bueno (5 gólos) mögött a második helyen végzett a góllövőlitán 5 mérkőzésen szerzett 4 találatával. 2007. február 1-jén Iñaki Sáez, az U21-es csapat szövetségi kapitánya nevezte őt a keretbe az Anglia elleni barátságos mérkőzésre Roberto Soldado, José Manuel Jurado, Sergio Sánchez, Miguel Torres, Esteban Granero és Antonio Adán oldalán mindössze 18 évesen és 10 hónaposan.

Életrajzok - Gerard Piqué


Teljes név: Gerard Piqué Bernabeu
Születési hely és idő: Barcelona, 1987. február 2.
Poszt: hátvéd
Magasság: 193 cm

Piqué egy Sunderland elleni meccsen mutatkozhatott be a Manchester Unitedben John O'Shea cseréjeként. Kezdőként 2006. március 29-én léphetett pályára először a West Ham ellen, ekkor a sérült Gary Neville-t pótolta. Ezen a meccsen Piqué elvállalt egy lövést 35 méterről, amit a kapus szögletre ütött, így nem sok hiányzott az első gólhoz.

Piqué tagja volt annak az U19-es spanyol csapatnak, amely megnyerte az U19-es VB-t.

A 2006/07-es szezonra a Real Zaragoza kölcsönvette a védőt azzal a feltétellel, hogy legalább 20 meccsen pályára küldik, amit be is tartottak.

2007 májusában Sir Alex Ferguson bejelentette, hogy a kölcsönszerződés lejártával a játékos visszatér az Old Traffordra és ott is marad a következő idényre. A skót mester szeretett volna Zaragozába utazni, hogy tárgyaljon Piquével, de ez reptéri problémák miatt nem történt meg.
Piqué jól kezdte a Bajnokok Ligájában való szereplést, hiszen a Dinamo Kijiv ellen gólt szerzett, majd később a Roma ellen is betalált.

A Barcelona 2008 nyarán 4 millió euróért megvette Piquét a Manchester Unitedtől, így Piqué hazatért szülővárosába. Mint később kiderült, Guardiola rotációs rendszer híve, és előszeretettel játszatja katalán játékosait. Így jóval többet játszik, mint csapattársa, Cáceres, aki szintén ekkor került a klubhoz. Sokan a jövő Puyolának tartják, és bár néha kisebb hibákat vét, általában megbízhatóan és stabilan játszik a védelem közepén. Első gólját január 29-én szerezte, a városi rivális Espanyol elleni kupamérkőzésen, egy szöglet utáni fejesből. A mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy sohasem fogja elfelejteni ezt a találatot, és nagyon örül hogy visszatérhetett nevelőegyesületéhez. Kiváló játékának köszönhetően bekerült Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány keretébe, ahol első válogatott mérkőzésén egyből kezdőként lépett pályára az angolok ellen, majd második válogatott mérkőzésén gólt szerzett a törökök ellen. Az idény végéhez közeledve stabil kezdőnek mondhatta magát, és elképesztően stabilan játszott, a Real Madrid idegenbeli lemosásakor is nagy szerepet vállalt magára, a hátsó magabiztossága mellett csapatának idei 100. bajnoki gólját is megszerezte.

2006 nyarán Lengyelországban aranyérmet szerzett az U19-es labdarúgó-európa-bajnokságon. Egy évvel később részt vett Kanadában U20-as labdarúgó-világbajnokságon is, a csapatával a negyeddöntőben estek ki a Cseh labdarúgó-válogatott ellen.

A Spanyol labdarúgó-válogatottban a "felnőttek" között 2009. február 11-én debütált Anglia ellen egy barátságos mérkőzésen, első tétmeccsét egy hónappal később, 2009. március 28-án játszotta Törökország ellen.

Életrajzok - Raúl Albiol


Teljes név: Raúl Albiol Tortajada
Születési hely és idő: Vilamarxant 1985. szeptember 4.
Posztja: középső védő
Magasság: 187 cm

Albiol Valencia tartományban, egy a Turia folyó jobb partján lévő kisvárosban, Villamarchante-ban született. Gyerekkorában természetesen a futball volt a kedvenc időtöltése. Édesapja a Benidorm igazolt játékosa volt, ő is itt kezdte az U9-es csapatban. Egy Valencia elleni barátságos meccsen fedezték fel az ellenfél megfigyelői és vitték is az akadémiájukra. 2003. szeptember 24-én - mindössze tizennyolc éves volt ekkor - Rafa Benítez lehetőséget adott neki bizonyítani a felnőttek között is az AIK Solna elleni UEFA-kupa mérkőzésen. A Liverpool jelenlegi edzője már akkor nagy jövőt jósolt neki, ennek ellenére abban az idényben még végig a Mestalla, azaz az ifjúsági csapat színeiben játszott.

Albiol eredetileg védekező középpályás, Quique Flores a Valenciánál visszavonta őt a védelem tengelyébe. Albiol és Ayala voltak a Liga egyik leghatékonyabb védőpárosa. Magas, gyors és erős, legnagyszerűbb képessége, hogy általában előre passzol és pontosan juttatja a játékszert a középpályásokhoz. A párharcokat a levegőben általában megnyeri, jó hatásfokkal fejeli ki a beívelt labdákat. A góllövés nem az erőssége, de egy alkalommal betalált a Bajnokok Ligájában is, az Olympiakos ellen.

Kétségtelenül a 2007/2008-as a legjobb idénye. Biztos kezdő a Valenciában és elismertté válik a hazai pontvadászatban Luis Aragonés pedig rendszeresen küld neki behívót az Euro 2008 selejtezőire. 2007. október 13-án debütált Dánia ellen. A Valenciával megnyerte a Copa del Rey-t, és utazhatott az EB-re is, ahol az akkori és jelenlegi madridisták közül Casillas és Sergio Ramos volt jelen. Svédország és Görögország ellen szerepelt és Európa-bajnokként tért haza.

Huszonhárom éves kora ellenére már rutinosnak számít, nem véletlen, hogy a Real Madrid őt szemelte ki a középső védő posztra. A 2008/2009-es idényben 45 mérkőzésen jutott szóhoz a Valenciában és két gólt szerzett. Arról, hogy igazi sportember, mi sem árulkodik jobban, hogy védő létére öt év alatt mindössze egy piroslapot kapott a bajnokságban.

Életrajzok - Álvaro Arbeloa


Teljes név: Álvaro Arbeloa Coca
Születési hely és idő: Salamanca 1983. január 17.
Poszt: jobbhátvéd, balhátvéd
Magasság: 183 cm

Álvaro Arbeloa 1983. január 17-én született Salamancában. Gyermekéveit Zaragozában töltötte és az iskolai csapatában fedezték fel a Real Zaragoza megfigyelői. Tizenkét évesen került oda, és egészen a 2001/2002-es szezon közepéig ott nevelkedett. Az akkortájt a Real Madrid U19-es korosztályát edző Rafa Benítez tanácsára került Madridba és a kemény munka meghozta gyümölcsét, hamarosan már a közvetlen tartalékcsapatnál vették számításba.

Február 10-én a Newcastle United ellen be is mutatkozott a Liverpoolal, Jermaine Pennant helyére állt be csereként. Kezdőként először a Bajnokok Ligájában kapott lehetőséget, rögtön a Nou Camp-ban a Barcelona ellen, balhátvédként! Rafael Benítez taktikai okokból húzta meg ezt a lépést, a jobblábas Arbeloa pedig hatékonyan semlegesítette Lionel Messit, aki rendszerint a pálya középső része felé próbált betörni. A címvédő felett aratott 2-1 arányú győzelem később a hazai vereség ellenére is elég volt a továbbjutáshoz. Április 7-én a Reading ellen megszerezte első gólját is, a Bajnokok Ligájában döntőig menetelt a Liverpoollal, a Kaká-val felálló Milan ellen 2-1-re elveszített fináléban pedig a végén állt be.

Végigjárta szinte az összes korosztályos válogatottat. 2008. február 1-jén Luis Aragonés meghívta a felnőtt nemzeti csapat összetartására, de sérülése elodázta a debütálást. A franciák ellen így még nem léphetett pályára, de március 26-án az olaszok ellen már igen, és a dicsőséges svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon is ott volt a spanyol keretben. A görögök elleni első találkozón be is került a kezdőcsapatba. Vicente del Bosque is számít rá. Az egykori madridi tréner Dél-Afrikába is elvitte, ahol a spanyolok bronzérmet szereztek a házigazdák ellen a Konföderációs Kupán.

Helyszínek - Mbombela Stadion


A Mbombela-stadion egy teljesen új stadion a 2010-es Világbajnokságra. A stadion névadója egyben a város szülöttje és egykori vezetője. A Mbombela szó jelentése szvazi nyelven: "egy csomó ember egy kis szobában". A klasszikus lekerekített téglalap alakja tökéletes kilátást biztosít a szurkolók részére. A stadion 7 km-re található Nelpuit központjától. A stadion közelében számtalan nemzeti prk és vadrezervátum is található, így a buszok csak korlátozott számban közelíthetik meg a stadion. A stadion tervvezett 2009 Novemberi elkészültekor 46 000 szurkoló befogadására lesz alklamas.


Helyszínek - Royal Bafokeng Stadion


A már most teljesen modern stadion 1999-ben épült és Rustenburg központjában található. Kisebb felújításokon kell átesnie - a 42 000-es befodadóképesség elérése érdekben újabb sorokat építenek a második szinten, valamint új eredménykijelzőt és fényszórókat szerelnek fel, hogy a FIFA szabályzatának eleget tegyenek.


Helyszínek - Peter Mokaba Stadion

A teljesen új stadion Polokwane központjában található. Au ultramodern stadion 4 szintjével, 45 000 férőhelyével és közel 800 m2-es VIP részlegével, 1675 media részére fenntartott ülésével Limpopo tartomány legnagyobb, egyben a világbajnokság legkisebb stadionja. A stadion Névadója az egykori városlakó Peter Mokaba aktivista.


Helyszínek - Free State Stadion


A Stadion Mangaung legjelentősebb sportkomplexuma, ahol a rögby stadionként épült, de focimérkőzésekre is alaklmas stadion mellett számtalan egyébb sportolási lehetőség várja a szurkolókat. A Stadion nevét a tartoményról kapta, miután a környék egyetlen sporteseményeket lebonyolító létesítménye. Bloemfontein külvárosi részében található. A stadion lelátóit 48 0000 fő fekodaképességre bővitik, új beléptetőrendszert és világítást kap a stadion. A meccsek első furdulóinak nagy részétt itt fogják játszani. a Tervek szerint a FIFA a stadion környékét jelölte ki a csapatok edzésére, felkészülésére legalkalmasabb helynek.


Helyszínek - Nelson Mandela Bay Stadion


Az öt teljesen új stadion egyike, mely nevét Nelson Mandela-ról kapta. A stadion futurisztikus külsejét német építészek terveszték. A stadion 2 km-re a tengerparttól és 15 perc autóútra található Port Elizabeth belvárosától. A stadion 44 000 férőhelyes, de a világbajnokságra további 4000 ülőhely kialakítására lesz lehetőség. Továbá két óriáskivetítő teszi lehetővé, ohgy szurkolók ezrei élvezhessék a meccseket.


Helyszínek - Green Point Stadion


A vadonat új 2009-végére elkészülő Greenpoint Stadium a Signal Hill lábánál, a sziklás hegyfal és a tenger között húzódó keskeny födlcsíkon kap helyet, így meghatározó elemévé válik a fokvárosi látképnek. Ez inspirálta az épület szoborszerűségét, a lágyan felfelé szélesedő, levesestányérra emlékeztető formát. A három lelátóján 68 ezer nézőt befogadni képes aréna külsejét világos, üvegszálas műanyag borítja, amely a napszakoktól és az időjárástól függően más-más színt ölt. A tető függesztett és rácsos tartós szerkezetek kombinációjából áll, amelyekre laminált üveglapok kerülnek. A világítást és a hangntechnikát az üvegréteg és a tartószerkezet közé építik be

Helyszínek - Moses Mabhida Stadion


A durbani Moses Mabhida stadion is egyike a világbajnokságra épült új stadionoknak.

Hetvenezres befogadó képessével a kontinens egyik legnagyobb arénája. Nevét a dél-afrikai kommunista párt egykori főtitkáráról kapta. A stadion maga, igen látványos külsőt kapott, a hossztengely mentén, százhat méter magasan egy félkör boltív húzódik, összesen háromszázötven méter hosszan. A tervező szándéka szerint ez lenne hivatott jelképezni a sokáig széttagolt nemzet egységét. A teljes aréna, amely egy sportközpont közepén terül el, a látványos boltívvel a becslések szerint 450 millió dollárjába került a szervezőknek.

Helyszínek - Loftus Versfeld Stadion


A Loftus Versfeld Stadion egy többfunkciós stadion Pretoriában, a Dél-afrikai Köztársaságban.
A stadion a pretoriai szervezett sport megalapítójáról, Robert Owen Loftus Versfeldről kapta nevét. Az évek során a stadion neve többször változott az éppen aktuális szponzortól függően, azonban a lakosok mindig Loftus Versfeldként hivatkoznak rá. 1998. június 11. és 2003. február 4. között hivatalosan Minolta Loftusnak hívták, mivel ekkor a Minolta volt a stadion névszponzora. 2003. február 5-étől a létesítményt hivatalosan Securicor Loftusnak hívták, mivel ekkor a Securicor cég kezdte szponzorálni. 2005. szeptember 1. óta a stadion hivatalosan is visszakapta eredeti nevét, amikor is a Vodacom nevű telekommunikációs társaság vette át a szponzori jogokat.
Az elmúlt néhány évben a stadion számos könnyűzenei koncert helyszíne volt. Koncertet adott itt többek között a UB40. Robbie Williams Close Encounters Tour turnéjának egyik állomásaként 2006. április 17-én, több mint 56 000 rajongónak énekelt. A kanadai Celine Dion is fellépett itt Taking Chances Tour turnéjával. Ez a koncert kétnapos volt (2008. február 16. és 17.), és mintegy 80 000 rajongó vett részt rajta.
Sportesemények:
1995-ös rögbi-világkupa
2009-es konföderációs kupa
2010-es labdarúgó-világbajnokság

Életrajzok - Víctor Valdés


Teljes neve: Víctor Valdes Arribas
Születési hely és idő: Hospitalet de Llobregat, 1982. január 14
Pozíciója: kapus
Magassága: 183 cm

1993-ben került a Barcelona ifjúsági csapatához, azonban családjával ugyanebben az évben Tenerifére költözik, ahonnan 3 év múlva tér csak vissza. Végigjárja az ifjúsági ranglétrát, míg végül 2002-ben felkerül a nagycsapathoz, ahol Roberto Bonano cseréjeként számítanak rá.

A 2003-2004-es szezontól (kiszorítván Rüstü Recbert) megszakítás nélkül máig elsőszámú hálóőrnek tekinthető.

Tehetséges, forrófejű kapus, aki olykor hatalmas hibákkal veteti magát észre, de ezeket bravúrokkal kompenzálja.

Néhányszor pályára lépett a katalán nemzeti csapatban, de a spanyol válogatottban még nem mutatkozott be. A 2006-os világbajnokság keretébe nem kapott meghívást.

A Barcelonával megnyerte a Bajnokok Ligája 2005/2006-os kiírását. A döntőben az Arsenal 2-1-es legyőzésében nagy szerepet vállal azzal, hogy Henry több nagy helyzetét is bravúrral hárítja.

Valdest leginkább befolyásoló nagy kapuslegendák Cañizares (akit példaképének tekint) és Oliver Kahn.

Sikerei:
4x Spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010)
3x Spanyol Szuperkupa győztes (2005, 2006, 2009)
2x Bajnokok Ligája győztes (2006, 2009)

Mit viselnek a spanyol válogatott játékosai a vb-n?

Ismét egy azonnal felismerhető mez, a „vörösök" felszerelését rögtön ki lehet szúrni, hiszen az arany díszítésű vörös dressz, a kék nadrág mindig is hozzátartozott a selecciónhoz. A vörös és az arany az országzászlóról került a mezre, a sötétkék pedig a királyi lobogóról. Az összeállítás változatlan és alighanem változtathatatlan is, teljesen hozzánőtt a nemzeti csapathoz.

Idegenben kékben vagy fehérben szokott játszani a selección, a 2008-as, diadalmas Eb-kampányban sárga volt a második számú mez. A 2010-es második számú vb-mez a királyi sztenderdnek megfelelően mélykék.

A 2010-es hazai mezhez a „Vörös düh" szlogent társították, amellyel a fékezhetetlen spanyol temperamentumra utalnak. A merészebb, erősebb vörös színnel az 1980-as évekbeli dresszek hangulatát idézik, az egész összeállítással pedig az 1964-es Eb-sikerre szeretnének emlékezni.

A mezről képek, valamint az adidas által szponzorált csapatokról bővebben: nso.hu

A nike által szponzorált csapatok mezei: nso.hu

Spanyolország - Szaud-Arábia


Ma játszák a baráságos mérkőzést délután 18 órakor. Sajnos tv csatornát nem találtam, ahol közvetítenék, így marad az online meccsnézés. Az EuroSporton lesz majd összefoglaló 23 óra körül. Részletek a legjátszott meccs után :) Viva España!

2010. május 28., péntek

Barátságos meccsek

Május 29. Szaúd-Arábia-Spanyolország; barátságos mérkőzés

Június 3. Spanyolország-Dél-Korea (helyszín: Innsbruck); barátságos mérkőzés

Június 8. Spanyolország-Lengyelország; barátságos mérkőzés

Március 3-án lejátszott barátságos mérkőzésről a részletek:
http://focirajongokoldala.blogspot.com/2010/03/labdarugo-vb-2010-felkeszulesi.html

La Furia Roja meccsei a vb alatt

Június 16.:
Spanyolország-Svájc, Durban 16:00

Június 21.:
Spanyolország-Honduras, Johannesburg 20:30

Június 25.:
Chile-Spanyolország, Pretoria 20:30

Nyolcaddöntő:
Június 28.:
G1-H2, Johannesburg 20:30
Június 29.:
H1-G2, Fokváros 20:30

Negyeddöntő:
Július 2.:
Az E1-F2 meccsről továbbjutó valamint a G1-H2 meccs továbbjutója, Port Elizabeth 16:00
Július 3.:
Az F1-E2 és a H1-G2 meccs továbbjutói, Johannesburg 20:30

Elődöntő:
Július 6.:
Fokváros 20:30
Július 7.:
Durban 20:30

A 3. helyért:
Július 10.:
Port Elizabeth 20:30

Döntő:
Július 11.:
Johannesburg 20:30

Franciaroszágban rendezik a 2016-os EB-t

Pénteken Genfben kihirdették, Franciaország rendezheti meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot, az első 24 csapatos kontinenstornát, mindössze egy szavazattal megelőzve a török pályázatot és az első körben búcsúzó olasz beadványt. A borítékot Michel Platini, az UEFA elnöke bontotta meg és mutatta fel a győztes – hazája – nevével ellátott táblát.


További információ: sporthirado.hu

Torres is a csapattal edz

Nagy lépést tett felépülése felé Fernando Torres, aki csütörtökön első alkalommal edzett együtt a világbajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatottal.

„Kitűnő hír, hogy Fernando velünk tréningezett, kulcsfontosságú játékosunk" – nyilatkozta Gerard Piqué, a Barcelona védője. „Azt mondta, tökéletes állapotban lesz az első világbajnoki mérkőzésre" – fűzte hozzá a Valencia középpályása, Juan Mata.

A Liverpool csatára a Madrid külvárosában gyakorló társaihoz csatlakozott, de idő előtt távozott, a szövetség tájékoztatása szerint fokozatosan, óvatosan terhelik. A válogatott pénteken Ausztriába utazik, hogy folytassa felkészülését.

A spanyolok a H csoportban Svájc, Honduras és Chile mellé kaptak besorolás a dél-afrikai világbajnokságon, első mérkőzésüket a helvétekkel játsszák június 16-án.

Forrás: sporthirado.hu

2010. május 22., szombat

A kapusok szerint katasztrófa a VB-labda...












Mint ahogy azt minden nagyobb labdarúgó-esemény előtt megszokhattuk, a kapusok az éppen aktuális labdára panaszkodnak. Nincs ez másként most sem, ezúttal Hugo Lloris, a Lyon hálóőre fogalmazta meg nemtetszését a kollégák nevében is.
„Katasztrófa ez a labda! - kezdte a L'Equipe-nek adott nyilatkozatában Lloris. - Télen, a Francia Kupában ezzel játszottunk, teljesen kiszámíthatatlan, amikor a levegőben száll. A kapusoknak résen kell lenniük, mert könnyen bajba kerülhetnek miatta. Ha mondjuk összehasonlítjuk a '90-es évek labdáit a mostaniakkal, akkor azok sokkal nehezebbek voltak, így könnyebb volt megfogni őket. Ma túl gyorsak és nem tudni, végül hol kötnek ki.”

Forrás: http://sporthirado.hu

Villa a Barcelonába megy

Szerdán hivatalosan is bejelentette a Barcelona, hogy 40 millió euróért négy plusz egy évre leigazolta David Villát a Valenciától. Az 28 éves Európa-bajnok spanyol csatár hamarosan átesik a kötelező orvosi vizsgálatokon is, pénteken pedig a Nou Campban be is mutatják a 7-es számú mez tulajdonosát a médiának.
A bajnokságban harmadikként zárt Valencia „engedékenységének” a Marca szerint is elsősorban anyagi természetű oka volt: jelesül a klub pénzügyi nehézségei miatt kénytelen túladni legnagyobb sztárján.
Villa a Mundo Deportivo szerint idényenként 7 millió eurót fog keresni.

Forrás: http://sporthirado.hu

2010. május 20., csütörtök

Llorente megvalósult álma

Madarat lehetne fogatni az Athletic Bilbao csatárával, miuán bekerült a spanyolok utazó vb-keretébe.



„Ez a legnagyobb siker, amiben egy profi futballista reménykedhet. Az álmom megvalósult” – mondta a Marcának Fernando Llorente (25), akinek csapattársa, a középpályás Javi Martínez (21) is ott lesz a dél-afrikai világbajnokságon.

„Ez nagyszerű hír az Athleticnek, s jelzi, hogy a klub jól teljesít.”

A baszk támadó öt mérkőzésen lépett eddig pályára a nemzeti csapatban, és kétszer volt eredményes: az angolok elleni barátságos mérkőzésen és a dél-afrikaiakkal szembeni Konföderációs Kupa találkozón.


Forrás: fourfourtwo.hu

Del Bosque óvatos a világbajnoksággal kapcsolatban

Vicente Del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya visszautasítja azokat a kijelentéseket, melyek szerint csapata egyértelmű esélyese lenne a júniusi Dél-afrikai világbajnokságnak.

"Állandóan azt kérdezik tőlem, hogy esélyesek vagyunk-e a trófeára. nem értek ezzel egyet, mert azt kell mondanom, hogy nem vagyunk kiemelt esélyesek csak azért, mert mi vagyunk az Európa-bajnokok, és mert sorozatban nyertük a meccseinket" - fogalmazott Del Bosque csapata esélyeit illetően.


Forrás: pepsifoci.hu


Megvan a 23 fős spanyol keret

Kapusok: Casillas (Real Madrid), Reina (Liverpool), Valdés (Barcelona)


Védők: Sergio Ramos (Real Madrid), Albiol (Real Madrid), Arbeloa (Real Madrid), Piqué (Barcelona), Puyol (Barcelona), Marchena (Valencia), Capdevila (Villarreal)


Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Busquets (Barcelona), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Arsenal)


Támadók: D. Silva (Valencia), J. Navas (Sevilla), Villa (Valencia), Fernando Torres (Liverpool), F. Llorente (Athletic Bilbao), Pedro (Barcelona), Mata (Valencia)


Akik kimaradtak: De Gea (Atlético), Diego López (Villarreal), Azpilicueta (Osasuna), Cazorla (Villarreal), Marcos Senna (Villarreal), Negredo (Sevilla), Güiza (Fenerbahce)

Schumacher a döntőbe várja a németeket

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher a döntőbe várja a német labdarúgó-válogatottat a dél-afrikai világbajnokságon, bár úgy gondolja, nagyon fog hiányozni a csapatból Michael Ballack.

„Nagyon erős a konkurencia. Spanyolország és Brazília talán a legnagyobb esélyes. Épp ezért úgy gondolom, óriási tett lenne a döntőbe jutás, másrészt ha már ott vagyunk, jó lenne megnyerni a finálét – írta Schumacher saját honlapján.

„Ami Michael Ballackkal történt, az számomra – ahogy minden más szurkoló számára is – óriási sokk volt. Nagyon elkeserítő a sérülése, az én szememben ő nagyon fontos láncszem a nemzeti tizenegyben. Meg fogjuk érezni a világbajnokság alatt a hiányát. Kívánom neki, hogy mihamarabb visszatérhessen" – írta a Formula–1-be az idén visszatérő klasszis.

Forrás:nso.hu

A spanyol válogatott a legértékesebb

A Frontier Economics felmérése alapján a világbajnokságra kijutó csapatok közül az Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatott a legértékesebb. A második az argentin, a harmadik az angol nemzeti csapat. Olaszországot még Elefántcsontpart is megelőzi.
Az Európa-bajnok csapat kezdőjének értéke 303 millió euró, amelyből Andrés Iniesta 44, míg Fernando Torres 43 milliót ér, de valószínűleg mondjuk Cesc Fabregast vagy Iker Casillast sem bagóért lehetne megszerezni a mostani átigazolási szezonban.

Forrás: nso.hu

2010. május 10., hétfő

Nyilvánosságra hozták a spanyolok 30 fős vb - keretét

Kapusok:
Iker Casillas Fernández (Real Madrid CF)
David De Gea Quintana (Club Atlético de Madrid)
Diego López Rodríguez (Villareal CF)
José Manuel Reina Páez (Liverpool)
Víctor Valdés Arribas (FC Barcelona)

Védők:
Raúl Albiol Tortajada (Real Madrid CF)
Alvaro Arbeloa Coca (Real Madrid CF)
César Azpilicueta Tanco (Club Atlético Osasuna)
Joan Capdevila Méndez (Villarreal CF)
Carlos Marchena López (Valencia CF)
Gerard Pique Bernabéu (FC Barcelona)
Carles Puyol Saforcada (FC Barcelona)
Sergio Ramos García (Real Madrid)

Középpályások:
Xabier Alonso Olano (Real Madrid CF)
Sergio Busquets Burgos (FC Barcelona)
Francesc “Cesc” Fabregas Soler (Arsenal FC)
Andrés Iniesta Lujan (FC Barcelona)
Javier Martínez Aguinaga (Athletic Club)
Marcos Antonio Senna Da Silva (Villarreal CF)
David Jiménez Silva (Valencia CF)
Xavier Hernández Creus (FC Barcelona)


Csatárok:
Santiago Cazorla González (Villarreal CF)
Jesús Navas González (Sevilla FC)
Juan Manuel Mata García (Valencia CF)
Pedro Rodríguez Ledesma (FC Barcelona)
Daniel González Güiza (Fenerbache SK)
Fernando Llorente Torres (Athletic Club)
Alvaro Negredo Sánchez (Sevilla FC)
Fernando Torres Sanz (Liverpool FC)
David Villa Sánchez (Valencia CF)

2010. május 3., hétfő

Állandó fájdalommal küzd Xavi...

Állandó fájdalommal küzd Xavi, ami miatt kihagyhatja a nyári világbajnokságot. A Barcelona középpályása mindent megtesz csapatáért, bár elismeri, teljesen egészségesen jobb teljesítményre lenne képes.



Xavi combsérülése nem javul, és kínzó fájdalmak közepette futballozik már jó ideje. Pep Guardiola szerint a világbajnoksága is veszélyben van.

„Xavi könnyen lemaradhat a tornáról, de eltökélt, hogy ott legyen a spanyol válogatottal Dél-Afrikában” – nyilatkozta a Barcelona vezetőedzője.

A középpályás saját bevallása szerint nem nagy a baj, noha sérülése miatt nem tud száz százalékot nyújtani.

Azonban remélhetőleg nem lesz baj, hiszen Guardiola azt nyilatkozta, hogy ha Xavi sérülése miatt kénytelen lenne kihagyni a vb-t, akkor nem játszatná a következő Barcelona mérkőzéseken. Jobbulást neked Xavi, remélem láthatunk a pályán!

Forrás: sporthirado.hu

Matthäus szerint a spanyolok végeznek az élen

Lothar Matthäus szerint Spanyolország nyeri a labdarúgó-világbajnokságot, míg a németek nem jutnak a legjobb négy közé.

"Úgy vélem, a döntőt Spanyolország és Brazília vívja majd, és az európaiak győzelmét várom" – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek Matthäus.

A korábbi magyar szövetségi kapitány szerint a harmadik helyre Argentína vagy Anglia futhat be, míg a németek szerinte nem jutnak túl a negyeddöntőn.

Legyen igaza :) Viva España

Forrás: nso.hu

Vicente del Bosque számít sérültekre

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque nem aggódik jelenleg sérült kulcsemberei, Fernando Torres, Cesc Fabregas és Andrés Iniesta világbajnoki szereplését illetően.

A szakember biztos abban, hogy a két középpályás és a gólerős támadó – a 2008-as Eb-döntőben utóbbi lőtte a győztes találatot – egészséges és bevethető állapotban lesz a világbajnokság rajtjáig.

Iniesta a tavaszi szezonban többször is combsérüléssel bajlódott, ami hol elmúlt, hol jelentkezett, a Real Madrid elleni el clásicón azonban ismét pályára léphetett, utána viszont megint hiányzott.

A Barcelona elleni BL-negyeddöntőben szárkapocscsont-törést szenvedő Fabregas viszont a bajnokságot biztosan kihagyja.

Torres térdét április közepén műtötték meg, ami a világbajnoki szereplését is erősen kérdőjelessé tetté, így esetében Del Bosque is inkább vágyálmait fogalmazta meg, mintsem a realitásokat.

Forrás: nso.hu