2011. május 14., szombat

Primera División 36. forduló

Döntetlennel lett spanyol bajnok a Barcelona

LEVANTE-BARCELONA 1-1 (1-1)

Valencia, Ciutat de València, vezette: Paradas Romero.
LEVANTE: Munúa - Javi Venta, Ballesteros, Nano, Juanfran - Pallardó (Larrea, 81.), Valdo, Iborra, Xavi Torres - Xisco, Caicedo (Stuani, 75.). Vezetőedző: Luis García.
Kispad: Reina (kapus), Rodas, Cerra, Montero, Stuani, Suárez, Larrea.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Abidal (Fontas, 62.) - Busquets, Xavi, Keita - Afellay, Messi, Villa (Pedro, 87.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Kispad: Pinto (kapus), Bartra, Alcántara, Iniesta, Fontás, Pedro, Jeffrén.
Gólszerző: Caicedo (41.), ill. Keita (28.)
Sárga lap: Junafran (68.), ill. Piqué (65.)

A pálya talajának rémes állapotánál csak az okozott nagyobb meglepetést, hogy az eredetileg a bal oldali hátvéd posztjára nevezett Maxwell helyett Abidal kezdett. A játék képe már az első percekben kialakult: a Barca-passzolgatást, gyors ritmusváltások követték, amivel a vendégek uralták a játékot, de különösebb zavart nem keltettek a Levante kapuja előtt. A tempó kényelmes volt. Az első helyzetre 12 percet kellett várni. Ki gondolta volna, hogy a hazaiak dolgozzák ki. Caicedo ment el a bal szélen, megverte Alvest s beadott, de az érkező Valdo elügyetlenkedte a bólintást, gyakorlatilag háttal ”mentett” gólhelyzetben. Abidalék köszönték szépen. A 20.percben Xavi Torres lőtt rá kapásból egy Barca-védelemről lecsorgó labdát, de Valdés rajta volt. Aztán az első valamire való Barca-helyzetből gól született. Xavi adott álompasszt a félpálya környékéről, amire Keita robbant be, s nagyszerű, majdnem 18 méteres fejessel megszerezte a vendégeknek a vezetést. 0–1. A 38. percben David Villa még tekert egyet, de leírni is kár volt, labdája méterekkel kerülte el a kaput. A 41. percben jött a hidegzuhany. Egy ártatlan Levante-ívelésből Piqué és Valdés hoztak össze helyzetet Caicedónak, aki az üres kapuba gurított. Óvodás hiba, hazai egyenlítés. 1–1. A 43. percben egy Messi-szabadrúgás, majd egy Caicedo-lövés zárta az első félidőt.

A második játékrészben sem változott a Barca, talán csak annyit, hogy még kényelmesebbre vette a figurát. Az 53. percben Afellay eresztett el egy távoli bombát, ami csak centikkel kerülte el a kaput. Az 58. percben pedig playstation Messi hámozta át magát tűhegynyi területen négy védő között, majd Munúa kapust is megverte, de lövése a kapufáról kifelé pattant. Micsoda egyéni akció! A megcsillantott géniusz után hatalmas sötétség következett. A Barca gyakorlatilag már semmit nem csinált, takaréklángon pöfögött a katalán gépezet, amely a Levante kapujára teljesen veszélytelen volt, annak ellenére is, hogy a vendégek uralták a játék minden elemét.
A döntetlennel a Barcelona két fordulóval a spanyol pontvadászat vége előtt begyűjtötte 21. bajnoki címét. A Levante a kiharcolt döntetlennel szinte biztos bennmaradó.

Ronaldo-tripla a madridi derbin

REAL MADRID-GETAFE 4-0 (1-0)

Madrid, Bernabéu, vezette: Ramírez Domínguez.
REAL: Adán (Majías, 84.) - Arbeloa, Carvalho, Pepe, Marcelo - Alonso, Lass - Di María, Özil (Adebayor, 76.), Ronaldo - Higuaín (Benzema, 76.). Vezetőedző: José Mourinho.
Kispad: Mejías (kapus), Albiol, Garay, Granero, León, Benzema, Adebayor.
GETAFE: Ustari - Torres, Cata, Mario, Mané - Casquero (Mosquera, 64.), Boateng - Arizmendi, Parejo (Borja, 71.), Adrián (Miku, 46.) - Colunga. Vezetőedző: Míchel.
Kispad: Codina (kapus), Kas, Pintos, Borja, Escassi, Mosquera, Miku.
Gólszerző: Ronaldo (24., 58., 92. - az utolsót 11-esből), Benzema (77.)
Sárga lap: Carvalho (61.), Lass (82.), ill. Boateng (68.), Mané (75.)

Az első néhány percben a Getafe szoros védekezéssel még gátat szabott a gyors madridi akcióknak, a 24. percben viszont rés keletkezett a falon, aminek eredményeképp megszerezte a vezetést az addig is mezőnyfölényben lévő Real Madrid: Özil külsővel beívelt labdáját Cristiano Ronaldo fejelte remek mozdulattal Ustari kapujába. (1-0) A szünet előtt újabb gólt már nem tudott szerezni Mourinho csapata, sőt a félidő hátralévő perceiben a Getafe is elkezdett bátrabban futballozni, és már nem játszott annyira alárendelt szerepet.

A második madridi találatra az 58. percig kellett várni, ekkor Özil hozta meglepetésszerűen tiszta helyzetbe Cristiano Ronaldót, aki még egy lövőcselt is bedobott az ötösnél, miután könnyedén passzolt az üresen tátongó kapuba. (2-0) Ezek után még látványosabbá vált a Real Madrid játéka, a Getafénak a folytatásban már semmi esélye nem volt a pontszerzésre. A "királyi gárda" a 77. percben harmadszor is betalált, Xabi Alonso indítása tökéletesen találta meg az alig néhány másodperce pályán tartózkodó Benzemát, aki nem hagyta ki a lehetőséget, és elegánsan Ustari kapujába emelt. (3-0) Ennyivel még nem értek véget a Getafe megpróbáltatásai a Bernabéu stadionban, mert a 91. percben negyedszer is beköszönt a Real Madrid: Cristiano Ronaldo miután megelőzte védőjét, elesett a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető tizenegyest ítélt a hazai csapat javára. A sértett nem hibázott, és megszerezte saját maga harmadik gólját is a meccsen, továbbá kialakította a 4-0-s végeredményt.

További eredmények:
Deportivo - Ath. Bilbao 2–1
Málaga - Gijón 2–0
Racing - Atl. Madrid 2–1
Almería - Villarreal 0–0
Real Sociedad - Zaragoza 2–1
Espanyol - Valencia 2–2
Hércules CF - Mallorca 2–2
Osasuna - Sevilla 3–2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése