2011. augusztus 15., hétfő

Döntetlennel zárult a Spanyol Szuperkupa - döntő első felvonása

A szokásoknak megfelelően nagyszerű hangulatban kezdődött a két csapat újbóli összecsapása, a Bernabéu Stadionban a javában tomboló nyár ellenére is telt házas közönség volt kíváncsi a Szuperkupa-döntő első felvonására. A legutóbbi négy El Clásicóhoz képest ezúttal változtatott felfogásán a Real Madrid, amely egyrészt kihegyezettebben érkezett a meccsre, másrészt már az első percektől kezdve letámadta ellenfelét.

Az első húsz percben látványos fölényben futballozott Mourinho csapata, Valdés kapuját először Benzema veszélyeztette, de a közeli fejest még hárította a vendégek kapusa. A 13. percben már nem kegyelmezett a Real Madrid, egy szemre is mutatós akció végén Benzema bokából játszotta a labdát Özil elé, a német válogatott játékos pedig higgadtan helyezett az alsó sarokba. 1-0.

Ezután még percekig nem tudta rendezni sorait a Barcelona, idővel azonban visszavett a Real Madrid, így a félidő második szakaszában már egyre ritkábban forgott veszélyben Valdés kapuja. Az egyenlítés ugyanakkor legkevésbé sem volt benne a játék képében, mégis a 36. percben Villa gondolt egyet, és a tizenhatos sarkáról klasszis mozdulattal Casillas kapujába tekerte csapata egyenlítő találatát. 1-1.

Az utolsó percekben megpróbált nagyobb tempóba kapcsolt a Real Madrid, ám hamarosan újra csalódnia kellett a Bernabéu közönségének: az utolsó percben másodszor is betalált a sokáig teljesen veszélytelen Barcelona, azok után, hogy Khedira és Pepe sem értette meg egymást a tizenhatos környékén. A labda így Messi elé került, aki köszönte az ajándékot, és könnyedén lőtte el a labdát Casillas mellett. 1-2.

A második félidőt erőteljes rohamokkal indította a Real Madrid, és az 55. percben sikerrel is jártak a próbálkozások: Pepe visszagurítása után Xabi Alonso jól helyezett lapos lövésénél semmit nem látott Valdés, aki így hárítani sem tudott. 2-2.

A folytatásban sem mondtak le a csapatok a győzelemről, de igazi gólhelyzetig csak a Real Madrid jutott. A hazaiak többször is megszerezhették volna a harmadik találatot, de sem Benzema, sem pedig Cristiano Ronaldo nem volt elég higgadt a befejezéseknél. A Barcelona nyugodtan futballozott a végjátékban, Guardiola és csapata látszólag teljesen elégedett volt a döntetlennel.

Ahogy az előző szezonban, úgy az újszezon első El Clásicója sem volt mentes a szükségtelen közjátékoktól, és a játékvezetői tévedésektől: a madridiak főleg Pepe, Sergio Ramos és Xabi Alonso révén újból megmutatták rosszabbik arcukat, amikor gyakorta durva belépőkkel próbálták megfélemlíteni Messiéket. Ezt figyelembe a legnagyobb meglepetés az volt, hogy Pepe sárga lap nélkül fejezte be a találkozót…

Továbbá, mindkét csapat számon kérhetett egy-egy tizenegyest a játékvezetőn, a 83. percben Valdés húzta ki furfangosan Cristiano Ronaldo lábát az ötösnél, majd nem sokkal később Marcelo szabálytalankodott Pedróval szemben a tizenhatoson belül. Bizony mindkét esetben indokolt lett volna a büntető.

A Real Madrid ezen az este megtalálta az ellenszert a Barcelona kispasszos játékára (hosszú idő után először fordult elő, hogy a katalánok kevesebbet birtokolták a labdát, mint ellenfelük), ennek ellenére nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra, ráadásul otthon két gól is kapott. Guardiola maradéktalanul elégedett lehet, mert a 2-2-es döntetlent alapvetően felforgatott összeállításban sikerült elérnie csapatának, a félelmetes tüzérséget pályára küldő „királyiak” ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése