2010. április 8., csütörtök

Életrajzok - Xabi Alonso


Teljes neve: Xabier Alonso Olano
Születési hely és idő: Tolosa 1981. november 25.
Pozíciója: középső középpályás
Magassága: 183 cm

Xabier Alonso Olano 1981. november 25-én született Tolosában. Igazi futballista-családból származik. Édesapja, "Periko" Alonso kétszeres bajnok a Real Sociedaddal, majd még egyet begyűjtött az FC Barcelona színeiben és húsz spanyol válogatottságig jutott.

Hat éves koráig Barcelonában élt, majd a családjával San Sebastiánba költözött. Itt kezdett el futballozni, rendszerint a Playa de la Conchán töltötte idejét. A baszk tengerparton találkozott Mikel Artetával is, akivel rengeteg trükköt igyekeztek begyakorolni. Látva érdeklődését, édesapja - bátyjával, Mikellel együtt - gyakran levitte őt a CE Sabadell edzéseire. Játékára elsősorban az ő stílusa hatott: inkább passzolni, minél jobb helyzetbe hozni a társakat, mint gólt lőni. Kezdetben védekező középpályásként szerepelt, ahol kulcsfontosságú minden egyes megjátszott labda.
Tizenöt éves volt, amikor Írországba került angolt tanulni egy Kells nevű városba. Itt megismerkedett a kelta futballal, ami a labdarúgásnak egy változata.

Alonso és Arteta arról álmodozott, hogy egyszer majd a Real Sociedad színeiben is együtt játszhatnak. Bár különböző iskolába jelentkeztek, mindketten egy helyi ifjúsági csapat, az Antiguoko mezében léptek pályára hétvégenként. Játékukra hamar felfigyeltek a nagy kluboknál is és kilenc év után elváltak útjaik. Alonso a Real Sociedadhoz, Arteta pedig az FC Barcelonához került. Ennek ellenére nem maradt társ nélkül, mivel most a bátyja lett a csapattársa, aki szintén ismert játékos lett.

Folyamatosan küzdötte fel magát a ranglétrán és tizennyolc éves korára már az első csapatban is bemutatkozhatott. 1999 decemberében, egy Logronés elleni Copa del Rey mérkőzésen lépett pályára először. Abban az idényben már nem kapott több lehetőséget, de a következő szezonban annál inkább. 2000-ben Javier Clemente edző az SD Eibarhoz küldte tapasztalatot gyűjteni. Közben édesapja meg néhány meccs erejéig a Real Sociedad trénereként tevékenykedett... 2001 januárjában a csapat nem állt túl fényesen a bajnokságban, az új edző, John Toshack visszarendelte a tehetséges játékost, bízva abban, hogy a szerencséjük visszatér. Nagy meglepetésre kijelölte a mindössze tizenkilenc esztendős középpályást csapatkapitánynak, jóllehet, hagyományosan az idősebb, tekintélyesebb játékosokat szokták ebbe a bizalmi pozícióba helyezni. Idény végére a csapat elkerülte a kieső zónát és a tizennegyedik helyen zárt. Toshack dícsérte Alonsót, kivételes dolog, hogy egy utánpótlásból alig felkerült játékos ilyen hatással legyen csapatára ezen a szinten.

Toshack és Alonso hatására a Real Sociedad újjáéledt. A wales-i mester külön edzésmódszereket dolgozott ki játékosa számára, hogy minél komplettebb labdarúgót neveljen belőle. Stabil középcsapatként végül a tizenharmadik helyre futott be a gárda a 2001/2002-es szezonban, Alonso harminc bajnokin három gólig jutott. A baszk klub ismét edzőt váltott és Raynald Denoueix érkezett, de Alonso meg tudta tartani helyét a csapatban.

Húsz év után a legjobb eredményt érték el a bajnokságban. Emlékezhetünk, hogy végig nagy csatában, mindössze két ponttal maradtak le az első helytől, éppen a Real Madriddal szemben. A klub történetében soha annyi pontot nem gyűjtöttek, mint akkor, és egyenes ágon kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába. A tekintélyes Don Balón magazin Xabi Alonsót választotta az év legjobb spanyol játékosának, aki a góllövésben is jeleskedett, a témeccseken tizenkétszer vette be az ellenfelek hálóját. Inaki Sáez számított rá a válogatottban, 2003 áprilisában Ecuador ellen egy barátságos mérkőzésen vetette be először (4-0). Sáez a következőképpen jellemezte: "Hihetetlen tartományt képes pontosan bejátszani, különleges meglátásai vannak."

A nyári átigazolási időszakban visszatért a Real Sociedadhoz Mikel Arteta, a korábban összeszokott páros azonban nem sokáig játszhatott együtt, Xabi Alonso ugyanis elfogadta a Liverpool ajánlatát. 10,7 millió font volt a vételár, a szerződést 2004. augusztus 20-án írták alá. Alonso nem panaszkodott, amiért nem sikerült Madridba szerződnie. Ehelyett inkább az új kihívásra koncentrált, már csak azért is, mert Angliában a Rafa Benítez vezette 'pool jónéhány spanyol légióst foglalkoztatott.

Benítez a saját filozófiájának megfelelően átalakította a Liverpoolt. Leigazolta Luis Garcíát a Barcelonától és a spanyolok technikai tudását ötvözte a többiek keménységével. Alonso augusztus 29-én játszotta első mérkőzését a Premier League-ben, és kikaptak ugyan a Bolton otthonában, nem rajta múlt a végeredmény. A Fulham ellen csereként állt be és felrázta a 2-0-s vesztésre álló Liverpoolt, szabadrúgásból betalált, végül 4-2-re fordított a csapat.

Hamar beilleszkedett az angol ligába. Az Arsenal elleni 2-1-es győzelem alkalmával is eredményes volt. A sérülésből visszatérő Steven Gerrard érkeztével már-már összeállt volna Benítez legerősebb középpályássora, azonban Alonso elszenvedte első komoly sérülését. Az új év nem indult jól számára. A Chelsea elleni rangadón Frank Lampard belépője nyomán eltört a bokája, így három hónapra kidőlt a sorból.

Emlékezetes a 2006. január 7-ei FA Kupa-mérkőzés a Luton Town ellen. 3-1-re is vezetett már a hazai csapat, végül 5-3-ra nyert a 'pool, többek között Xabi Alonso nem mindennapi góljaival. Először, 35 yardról vette be a kaput, majd 70 yardról (a felező vonalon túlról!!). Ezzel az egyik sportfogadónak különös örömet okozott. Az illetőt Adrian Hayward-nak hívják, és 200 angol fontot tett arra, hogy Xabi betalál a saját térfeléről az ellenfél hálójába. 25.000 font ütötte a markát... A kupa döntőjét majdnem kihagyni kényszerült,a Portsmouth ellen ugyanis bokasérülést szenvedett. A West Ham elleni fináléra vállalta végül a játékot, de a második félidőben le kellett cserélni. Csapata büntetőkkel végül elhódította a serleget.

2009 július végén kilátásba helyezte, hogy távozik klubjától. Csereként pályára lépett az Espanyol stadionavatóján, de augusztus 5-én aláírt a Real Madridhoz. Harminc millió fontot kapott érte korábbi egyesülete. Pedig úgy tűnt, nem szándékozik elhagyni az angol együttest. Döntését mégis megváltoztatta, mivel utolsó szezonjában már nem volt megfelelő a kapcsolata edzőjével, Rafa Benítezzel. Gerrard nemrégiben Alonso idő előtti távozásával indokolta a Liverpool gyenge idei szereplését. Madridban a 22-es számot kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése