2010. január 26., kedd

Életrajzok - David Villa Sánchez


Születési hely és idő: Tuilla, 1981 december 3.
Pozíciója: csatár
Magasság: 175 cm

Családja: David apukája bányászként dolgozik. És mint David elmondta, õ is bányász lenne, hogyha nem focizhatna, de szerencsére jó focista, mivel szerinte egy igen nehéz szakma a bányászat, és becsüli akik ilyen munkát végeznek. Az anyukájáról semmi hírt nem tudni, viszont az biztos, hogy van még neki két lány testvére. David négy éves korában egy súlyos balesetet szenvedett: combcsonttörés. Az orvosok szerint mûteni kellett volna, ami miatt sánta maradt volna, de szülei nem engedték ezt a mûtétet. David még fiatalabb korában találkozott (immáron feleségével) Patríciáva. Patri egykoron focistaként "tevékenykedett", és lent a pályán találkozott a pár. Majd 2003-ban összeházasodtak.
2005. december 7-én megszületett elsõ gyermekük, a kis Zaida. A kislány neve az apukája foci cipõin rendszerint szerepel.
Zaida után, 2009. augusztus 18-án megszületett a második gyermek, aki az Olalla Villa González névre hallgat. A picit már be is "mutatták" a "közönségnek", hiszen már megvolt neki az elsõ pályára "lépése" is, mégha nemis a saját lábán sétált be.

Karrierje
UP Langreo - Futballkarrierjét az UP Langreo csapatában kezdte 1991-ben. 1999-ben szerzõdött a Sporting Gijón csapathoz, ahol elõször a tartalékok között kapott lehetõséget, egy szezon után már az elsõ csapatban játszhatott. David Villa kiskorától kezdve nagy tisztelője Luis Enriquének, aki szintén ennél a csapatnál kezdte pályafutását.

Zaragoza - 2003-ban az elsőosztályú Real Zaragoza szerzõdtette. Elsõ idényében ennél a csapatnál 38 meccsen 17 gólt szerzett, és kupagyõztes lett, a döntõben a Real Madridot verték. Ezen a meccsen David Villa is betalált. A következõ szezonjában a 35 mérkõzésen 15 gólt ért el, és az UEFA-kupában is pályára lépett 10 alkalommal, összesen 3 gól fûzödik a nevéhez ezeken a meccseken. A nyolcaddöntõben az Austria Wien együttese búcsúztatta õket.

Valencia - 2005-ben szerzõdött jelenlegi csapatához, a Valencia CF-hez. Elsõ szezonjában 24 gólt szerzett a spanyol bajnokságban, amivel legjobb spanyolként a második lett a góllövõlistán a 25 gólos Samuel Eto'o mögött.

Válogatott - A spanyol válogatottban 2005. február 9-én a San Marino elleni 5:0-ás gyõzelemmel debütált. Elsõ gólját a válogatottban 2005. november 16-án szerezte Szlovákia ellen. A spanyol nemzeti csapattal részt vett a 2006-os világbajnokságon. Az elsõ csoportmeccsen mindjárt 2 gólt is szerzett, egyet szabadrúgásból, egyet tizenegyesbõl. A csoportmeccsek során több gólt nem ért el, a nyolcaddöntõben az õ tizenegyesgóljával szerezte meg a spanyol csapat a vezetést a franciák ellen, de a franciák fordítani tudtak, és 3:1 arányban gyõztek.

EB 2008 - A 2008-as EB-n, mersethármast lõtt az elsõ meccsen az oroszok ellen. Majd Svédország ellen is egy góllal segítette csapata továbbjutását.
A negyeddöntõn az olaszok ellen is nyertek. Itt ugyancsak segíttett csapatának a tizenegyeseknél belõtte az elsõ gólt. Végül meg is nyerték a 2008-as EB-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése