2010. december 9., csütörtök

Primera División 14. forduló

A Barcelonán az út és az Osasuna sem fogott ki

OSASUNA - BARCELONA 0-3 (0-1)
Pamplona, Reyno de Navarra, vezette: Teixeira Vitienes.
OSASUNA: Ricardo - Nelson, Sergio, Flano, Monreal - Punal (Lolo, 77.), Nekouman - Juanfran, Masoud, Camunas (Pandiani, 41.) - Soriano (Lekic, 62.). Vezetőedző: Jose Antonio Camacho.
(kispad: Riesgo, Oier, Josetxo, Lolo, Vadócz, Pandiani, Lekic)
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi (Keita, 82.), Iniesta - Pedro (Jeffrén, 88.), Messi, Villa (Bojan, 88.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
(kispad: Pinto, Bojan, Jeffrén, Mascherano, Keita, Maxwell, Adriano)
Gólszerző: Pedro (26.), Messi (65., 83. - a másodikat 11-esből)
Sárga lap: Soriano (48.), Punal (71.), Lolo (85.)

A katalánok mérkőzésénél ezúttal érdekesebb volt annak előjátéka, méghozzá rendhagyó jellege végett. Már csak azért is, mert órákkal a kezdés előtt a címvédő még Barcelonában rostokolt. Amikor normális esetben, kis túlzással már a taktikára kellene a hangsúlyt helyezniük, akkor még olyan földi kérdések foglalkoztatták őket, mint hogy elindulnak-e vagy sem? Mivel menjenek? Odaérnek-e időben? Mennyit késnek? Mikor tudnak kezdeni? Ha nem is egyszerűen, de végül összeállt a kép. A kora délután végül csak útnak induló Barcelona – amelynek klubvezetői a légi sztrájk miatt kérték a mérkőzés elhalasztását, de hiába – Zaragoza érintésével nagyjából a találkozó eredeti kezdési időpontjában, 20 órakor érkezett meg Pamplonába és háromnegyed óra múlva már beöltözve, bemelegítve a középkezdéshez is felsorakozott.
A hazaiak nagy kedvvel szálltak bele a mérkőzésbe, agresszív letámadásukkal próbálták kihasználni helyzeti előnyüket, hogy amíg a rivális gárda vonaton, majd buszon töltötte az idejét, addig ők már a stadionban várakozhattak. A mérkőzésen ebből aztán annyi köszönt vissza, hogy Víctor Valdésszel az élen a katalánok védelme a szokottnál jóval bizonytalanabb volt. Egy BL-meccsen alighanem gólokkal is büntették volna őket, ezúttal azonban megúszták. A katalán kapus egy alkalommal középhátvédnek képzelve magát kényszerhelyzetbe hozta a védőtársakat, Carles Puyol becsúszva tisztázott bedobásra, máskor gólpasszal szolgálta ki Sorianót, aki viszont előzékenyen odaemelte a labdát a kapusnak. A 26. percben aztán gólt szerzett az egyre inkább bemelegedő Barcelona. Messi leheletfinom bokamozdulattal tette üresbe a labdát, amelyre a keresztbe mozgó Pedro érkezett a leggyorsabban, és Ricardo mellett a hazai kapuba lőtt. (0–1)
A szünet után egyre inkább a vendégek kerültek fölénybe. Már nyoma sem volt a kezdeti bizonytalanságnak, és a hazai letámadást is okosan kijátszották. A 65. percben eldőlni látszott a találkozó: kétgólos előnyhöz jutottak a vendégek. David Villa bőven a barcelonai térfélről, amolyan irányítóként ugratta ki lapos passzal Messit. Az argentin begyújtotta a rakétákat, egyet tolt a labdán, majd 14 méterről a kifutó, de a szöget nem túl jó záró Ricardo mellett laposan kilőtte a rövid jobb alsót. (0–2) A hajrában a házigazdák jelentős erőket vonultattak fel a szépítésért, de nem sikerült nyomást gyakorolniuk a vendégekre, leginkább továbbra is letámadásaik miatt voltak dicsérhetők. Labdához ritkán jutottak, akkor is gyorsan elveszítették. A zárszót Messi mondta ki, aki a 83. percben a róla megítélt szabálytalanság miatti büntetőt értékesítette higgadtan. (0–3)

A Real C. Ronaldo duplájával legyőzte a Valenciát

REAL MADRID-VALENCIA 2-0 (0-0)
Madrid, Bernabéu. Vezette: Pérez Lasa.
REAL MARDID: Casillas - Arbeloa, Pepe, Albiol, Marcelo - Lass, Khedira (Benzema 54.), Xabi - Özil, Di María (M. Diarra 83.), Ronaldo. Vezetőedző: José Mourinho. Cserepad: Benzema, Pedro León, Morata, Granero, M. Diarra, Garay, Adán, Dudek.
VALENCIA: Guaita - Bruno, Ricardo Costa, Stankevicius, Jordi Alba (Miguel 61.) - David Albelda - Joaquín (Aduríz 81.), Tino Costa, Maduro, Juan Mata (Banega 69.) - Soldado. Vezetőedző: Unai Emery. Cserepad: Domínguez, Aduriz, Banega, P. Hernández, Miguel, Dealbert, Saúl.
Gólszerző: Ronaldo (73., 87.)
Sárga lap: Pepe (11.), Khedira (33.) ill. Jordi Alba (9.), Albelda (11.), Bruno (28.), Costa (40.), Joaquín (75.)
Piros lap: Albelda (65.)

Az első félidőben jobbára a Real Madrid akarata érvényesült, de mivel a Valencia védelme fegyelmezetten zárt vissza, ziccerig nem igazán jutottak a hazaiak. És erősen érződött egy klasszis, gólveszélyes, megjátszható, a védők figyelmét lekötő, üres területre bemozgó, a labdát kérő center hiánya a hazaiaknál, akik így jobbára az átlövéseket erőltették. Kísérleteik azonban nem voltak túl meggyőzőek. A Valencia 23 éves kapusa, Vicente Guaita tűnt a mérkőzés kulcsfigurájának, hiszen nagyon együtt élt a játékkal, és bár nagy bravúrokat nem kellett bemutatnia, több alkalommal bizonyította rátermettségét. Adott esetben ezzel akár pontokhoz is segítheti egy kapus a csapatát. Legalább egyhez... A többiről a mezőnyjátékosoknak illene gondoskodniuk, akik nem is megszeppent nyúlként futottak ki a Bernabéuba. Erejükből néhány veszélyes kontrára ugyan futotta, de azért Iker Casillasnak félig sem tudták annyira elvennie a kedvét, mint a barcelonaiak. Igaz, annyira nem is nagyon próbálkoztak... A félidő legnagyobb helyzetét Khedira hagyta ki, aki a 35. percben ziccerben vezette rá a labdát a vendégek kapujára, de a jobbösszekötő helyéről leadott, középre tartó lövését Guaita hárította, majd védőtársai tisztáztak. A szünet előtt az addig lelkesen figyelő hazai publikum részéről némi fütty is hallatszott. Nem sok kellett azonban a tapshoz: még a játékvezetői füttyszó előtt Cristiano Ronaldo látványos mozdulattal, sarokkal küldött kapura egy labdát, amely azonban a jobb oldali kapufán végezte.
A 64. percben David Albelda megkapta második sárga lapját, nem sokkal később, egészen pontosan a 73. percben aztán a házigazdák megszerezték a vezetést. Özil kiváló passzal ugratta ki Cristiano Ronaldót, a portugál jobb lábfejjel igazított egyet a labdán, persze a lendülete nem tört meg, majd ballal tíz méterről, félmagasan a kapuba bombázott (1–0). A rúgott gól lélektani előnyhöz segítette a Real Madridot, az emberhátrány után már gólhátrányba is kerülő Valencia nem volt képes emelni a fordulatszámon, és nem tudott nyomást kifejteni vendéglátójára. A 82. percben Mahamadou Diarra is beállt, ami a hétfőn történtek fényében említésre méltó esemény: akkor ugyanis hiába akarta őt becserélni Mourinho, a középpályásnak nem kívánkozott részt venni az egyoldalú barcelonai küzdelemben. Most viszont pályára lépett. Így már a társakkal együtt ünnepelhette a portugál aranylabdás második találatát. A 87. percben Cristiano Ronaldo a félpályánál gyűjtött be egy labdát, zavartalanul elfutott vele a tizenhatosig, ott „felpattant" a biciklire, amivel kibillentette védőjét, és a kilenc méterről jobbal a kapu jobb oldalába lőtt (2–0). A Real Madrid tizenegyedik találkozóját nyerte meg, hetedik hazai fellépésén pontot sem hagyott ellenfeleinek, gólkülönbsége hazai pályán 25–3. A fővárosiak sikerükkel biztosan őrzik második helyüket, hátrányuk a listavezető katalánokkal szemben továbbra is két pont. A portugál már tizenhét gólnál tart a bajnokságban, folytatódik a gólpárbaja a fordulóban szintén duplázó Lionel Messivel.

További eredmények:
Levante - Atl. Madrid 2–0
Almería - Zaragoza 1–1
Espanyol - Gijón 1–0
Getafe - Mallorca 3–0
Málaga - Racing 4–1
Villarreal - Sevilla 1–0
Real Sociedad - Ath. Bilbao 2–0
Deportivo - Hércules CF 1–0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése