2010. december 21., kedd

Primera División - 16. forduló

Barcelonai ötös a derbin

ESPANYOL - BARCELONA 1-5 (0-2)
Barcelona, Cornella-El Prat, vezette: Undiano Mallenco.
ESPANYOL: Kameni - Chica (Amat, 64.), Forlín, Víctor Ruíz, Dídac (David García, 81.)- Baena, Javi Márquez - Luis García (Dátolo, 62.), Verdú, José Callejón - Osvaldo. Vezetőedző: Mauricio Pochettino.
(kispad: Álvarez, Álvaro, Amat, Dátolo, David García, Garcia, Ivan Alonso)
BARCELONA: Valdés - Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Xavi, Busquets (Mascherano, 79.), Iniesta (Keita, 86.) - Messi, Villa, Pedro (Bojan, 88.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
(kispad: Pinto, Adriano, Bojan, Keita, Mascherano, Maxwell, Thiago Alcántara)
Gólszerző: Osvaldo (63.), ill. Pedro (19., 60.), Xavi (30.), David Villa (76., 85.)
Sárga lap: Baena (36.), Osvaldo (37.), Márquez (41.), Víctor Ruíz (67.), ill. Busquets (26.), Piqué (54.), Alves (70.)

Nagy iramban kezdődött a katalán derbi, az Espanyol a várakozásoknak megfelelően agresszív letámadásokkal próbálta megfékezni a katalán óriást. Az 1. percben Osvaldo révén a hazaiak veszélyeztettek, de Valdés hárított. A 4. percben egy rosszul eltalált Villa-lövés után Busquets próbált a kapuba ollózni, sikertelenül. A 8. és a 10. percben is Messi szerezhetett volna gólt, de előbb Kameni védett, utóbb pedig a kapu fölé emelte a labdát. A 19. percig kellett várni az első találatra, Messi passza után Pedro lépett ki a védők közül, és Kameni mellett gurított a hálóba a labdát. 0-1! A 21. percben a szurkolók tapssal emlékeztek a klub nemrég elhunyt 21-es mezszámú játékosára, Dani Jarquére. Ebben a percben egy Espanyol-szabdrúgást fogott meg Victor Valdés. A 30. percben Xavi is betalált Kameni hálójába, ezzel a félidő előtt már két góllal vezetett a Barcelona. 0-2! A 35. percben Valdés újabb bravúrt mutatott be, ezúttal Callejón lövésénél. A második félidőben Kamenit is ünnepelhette a hazai publikum, hiszen Iniesta lövését védte bravúrral.
A kék-fehérek egyre inkább feltolták a védekezésüket, ezáltal a gyors kontrákból a vendégek több veszélyes akciót tudtak vezetni. Ennek eredményeként a 60. percben már három gól volt a különbség a csapatok között, előbb Messi lövését védte Kameni, de a kipattanó labdát Pedro gurította a kapuba. 0-3! A 62. percben Pedrito a mesterhármast is megszerezhette volna, de Kameni útját állta a lövésnek. Egy perc sem telt el, amikor a Barcelona védelme szétcsúszott, a védők közül Osvaldo lépett ki, és a vendég kapuba helyezte a labdát, ezzel Valdés 668 perc után kapott gólt a bajnokságban. 1-3! A 72. percben Valdésen múlt, hogy nem csökkent a különbség a csapatok között, Osvaldo lövését védte bravúrral. A 76. percben Messi passza után Villa is beköszönt Kameni kapujába! 1-4! A 84. percben Villa újabb gólt szerzett, ezzel beállította a végeredményt! 1-5!
A találkozó érdekessége, hogy a 86. percben Iniesta lecserélésénél az egész hazai publikum felállva tapsolt, ezáltal megköszönve, hogy Iniesta a világbajnoki döntőben szerzett gólja után megemlékezett Dani Jarquéről, az Espanyol 2009-ben elhunyt csapatkapitányától.


Lapömlés és hazai győzelem a Bernabéuban

REAL MADRID-SEVILLA 1-0 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, vezette: Clos Gómez.
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Arbeloa - Lass, Khedira (Granero, 61.) - Di María, Özil (Albiol, 78.), Ronaldo - Benzema (Pedro León, 61.). Vezetőedző: José Mourinho.
Cserepad: Adán, Albiol, M. Diarra, Granero, Pedro León, Juanfran, Morata.
SEVILLA: Palop - Dabo, Cáceres, Escudé, F. Navarro - Konko (Acosta, 78.), Zokora (José Carlos, 85.), Romaric, Capel (Alfaro, 85.) - Negredo, Luis Fabiano. Vezetőedző: Gregorio Manzano.
Cserepad: Javi Varas, Fazio, Acosta, Luis Alberto, Renato, José Carlos, Alfaro.
Gólszerző: Di María (77.)
Sárga lap: Carvalho (45+1.), Di María (60.), Pepe (63.), Lass (71.), Özil (78.), Pedro León (86.), Ramos (89.), ill. Zokora (80.), Acosta (89.), Cáceres (87.)
Piros lap: Carvalho (63.), ill. Dabo (90.)

A mérkőzés kezdete előtt a közönség Iker Casillasnak tapsolhatott, aki ezen hazai találkozó alkalmával mutatta meg szurkolóinak a dél-afrikai világbajnokság legjobb kapusának járó Arany Kesztyű díjat, melyet kedden vehetett át Németországban. Bátran kezdett a Sevilla, már a mérkőzés elején akadtak próbálkozásai. A Real Madrid is partiban volt: a 6. perc elején egy szabadrúgást követően veszélyt alakított ki Palop kapuja előtt, de a játékvezető lest jelzett. A 13. percben könnyen száz százalékos ziccerig játszhattak volna a hazaiak, de Benzema kisodródott és a Ronaldónak szánt passza már nem volt pontos, ezért a labdát Palop szedhette össze. A félidő közepe tájékán egy szöglet után vezetést szerezhetett volna a Sevilla, ám Escudé fejese a kapu mellett hagyta el a játékteret. Az említett sevillai játékos később hátul mentett: Ramos középre adását blokkolta. Pár perccel később Di María küldte kapura nagy erővel a labdát, Palopnak azonban szerencséje volt, a lövés pont arra tartott, ahol ő állt, így könnyűszerrel hárítani tudott. A játékrész vége előtt Negredo nyargalhatott Casillas kapuja felé, de Pepe még időben tisztázott. Majd közvetlen a szünet előtti pillanatokban egy Sevilla-szabadrúgás után kis híján módosult az eredményjelző állása, de a hazai kapus védeni tudott, a kipattanót pedig tisztázták a védők.
Az összecsapás második fele szintén Sevilla-helyzettel kezdődött, de a csapatkapitány védeni tudta Negredo próbálkozását. Az 58. percben a mérkőzés egyik legnagyobb helyzetét dolgozták ki a vendégek, Negredót ugratták ki a társak, de a spanyol csatár csúnyán a kapu fölé lőtte a ziccert. Öt perccel később egy piros lap villanása is fűszerezte a mérkőzést: Carvalho második sárgája után kapott pirosat. A Real Madrid tehát tíz emberre fogyatkozott. Az emberhátrány ellenére a 77. percben vezetést szerzett a Királyi Gárda: Di María szinte az alapvonalról, Palop lába fölött bravúrosan csavarta a labdát a Sevilla kapujába. (1-0) A lefújásig már csak a szabálytalanságok, a lapok és a gyengébb próbálkozások jellemezték a meccset. A 91. percben Dabo is a kiállítás sorsára jutott, a játékos a találkozó egyetlen gólszerzőjét rúgta le. Végül megérdemelten tartotta otthon a három pontot a fél óráig emberhátrányban futballozó Real Madrid.

További eredmények:
Deportivo - Gijón 1–1
Levante - Ath. Bilbao 1–2
Villarreal - Mallorca 3–1
Real Sociedad - Valencia 1–2
Almería - Getafe 2–3
Osasuna - Zaragoza 0–0
Málaga - Atl. Madrid 0–3
Racing - Hércules CF 0–0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése