2010. január 26., kedd

Helyszínek - Ellis Park Stadion


Ellis Park Stadion egy rögbi és labdarúgó-stadion Johannesburgban, a Dél-afrikai Köztársaságban. Számos sportesemény helyszínéül szolgált e stadion.

1999-ben Nelson Mandela tiszteletére, elnöki mandátumának lejártakor, ebben a stadionban rendeztek egy búcsúmérkőzést. A Nelson Mandela African XI (Nelson Mandela Afrikai XI) játszott a World All Stars XI (Világ Legjobbjai XI) ellen. A World All Stars XI csapatában többek között pályára lépett Lucas Radebe, Rigobert Song és Dunga.

1995-ös rögbi-világkupa: A világkupán ebben a stadionban összesen x mérkőzést rendeztek. Három csoportmérkőzés, egy negyeddöntő, valamint a döntő helyszíne is ez a létesítmény volt.

2009-es konföderációs kupa: Az elő-világbajnokságon ebben a stadionban összesen öt mérkőzést rendeztek. Három csoportmérkőzés, az egyik elődöntő, valamint a döntő helyszíne is ez a létesítmény lesz.

2010-es labdarúgó-világbajnokság: A világbajnokságon ebben a stadionban összesen hét mérkőzést fognak rendezni. Öt csoportmérkőzés, valamint egy-egy nyolcad- és negyeddöntő helyszíne lesz ez a létesítmény.

Helyszínek - Soccer City


A stadion 1987-ben épült Johannesburgban, a Dél-afrikai Köztársaságban. Afrika harmadik legnagyobb, 78,000 néző befogadására alkalmas, műanyag ülőhelyekkel rendelkező stadionja. A Dél-afrikai labdarúgó-válogatott, illetve a rangosabb dél-afrikai labdarúgó-események mérkőzéseinek legfőbb helyszíne.

A stadion joggal nevezheti magát a dél-afrikai labdarúgás bölcsőjének. Az 1980-as évek közepén klubvezetők társultak, hogy felépítsék az ország első labdarúgó-stadionját.

Nelson Mandela hozzájárulásával itt rendezték az első rally-versenyt 1990-ben. 1993-ban gyászolók ezrei kísérték itt utolsó útjára az orvul meggyilkolt Chris Hanit. A Soccer City adott otthont az 1996-os Afrikai Nemzetek Kupájának is, amelyen a Dél-afrikai Köztársaság végül diadalmaskodott.

A stadion a Dél-afrikai labdarúgó-szövetség új székházának (SAFA) szomszédságában fekszik, ahol jelenleg a 2010-es labdarúgó-világbajnokság Helyi Szervező Bizottságának hivatalnokai tartózkodnak.

A Soccer City lesz az első afrikai labdarúgó-világbajnokság vezérhajója. A kivitelezés egyedülálló és rendkívüli, a terveket az afrikai kézművesség ihlette: a stadion külső része egy afrikai fazékhoz hasonlítható. A johannesburgi népesség körülbelül 40%-a Sowetoban, a Soccer City szomszédságában él, így nem csoda, ha a felújítási munkálatok a figyelem középpontjába kerültek.

A stadion jelenleg 80,000 ülőhelyes, azonban az új terveknek megfelelően 2009-re 94,700 ülőhelyesre bővítik. A stadion felsőbb szintjeihez egy újabbat építenek, a tetőszerkezetet és a világítást teljesen felújítják.

A 2010-es labdarúgó-világbajnokság nyitó mérkőzését, további négy csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntő-mérkőzést, egy negyeddöntő-mérkőzést és a döntőt rendezik majd itt.

A 2010-es világbajnokság hivatalos himnusza

Egyelőre még kevesen ismerik, de garantálható, hamarosan már világszerte népszerű lesz a szomáliai születésű, Kanadában K’Naan: a 31 éves rapper „énekli” ugyanis a jövő évi dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalát. A Wavin’ flag (Zászlót lobogtat) című szerzemény Celebration Mixe nyerte el a döntnökök tetszését, ezt hallhatjuk majd a következő hónapokban a hivatalos reklámokban, sőt a torna mérkőzései előtt, közben és lefújása után.


Életrajzok - David Villa Sánchez


Születési hely és idő: Tuilla, 1981 december 3.
Pozíciója: csatár
Magasság: 175 cm

Családja: David apukája bányászként dolgozik. És mint David elmondta, õ is bányász lenne, hogyha nem focizhatna, de szerencsére jó focista, mivel szerinte egy igen nehéz szakma a bányászat, és becsüli akik ilyen munkát végeznek. Az anyukájáról semmi hírt nem tudni, viszont az biztos, hogy van még neki két lány testvére. David négy éves korában egy súlyos balesetet szenvedett: combcsonttörés. Az orvosok szerint mûteni kellett volna, ami miatt sánta maradt volna, de szülei nem engedték ezt a mûtétet. David még fiatalabb korában találkozott (immáron feleségével) Patríciáva. Patri egykoron focistaként "tevékenykedett", és lent a pályán találkozott a pár. Majd 2003-ban összeházasodtak.
2005. december 7-én megszületett elsõ gyermekük, a kis Zaida. A kislány neve az apukája foci cipõin rendszerint szerepel.
Zaida után, 2009. augusztus 18-án megszületett a második gyermek, aki az Olalla Villa González névre hallgat. A picit már be is "mutatták" a "közönségnek", hiszen már megvolt neki az elsõ pályára "lépése" is, mégha nemis a saját lábán sétált be.

Karrierje
UP Langreo - Futballkarrierjét az UP Langreo csapatában kezdte 1991-ben. 1999-ben szerzõdött a Sporting Gijón csapathoz, ahol elõször a tartalékok között kapott lehetõséget, egy szezon után már az elsõ csapatban játszhatott. David Villa kiskorától kezdve nagy tisztelője Luis Enriquének, aki szintén ennél a csapatnál kezdte pályafutását.

Zaragoza - 2003-ban az elsőosztályú Real Zaragoza szerzõdtette. Elsõ idényében ennél a csapatnál 38 meccsen 17 gólt szerzett, és kupagyõztes lett, a döntõben a Real Madridot verték. Ezen a meccsen David Villa is betalált. A következõ szezonjában a 35 mérkõzésen 15 gólt ért el, és az UEFA-kupában is pályára lépett 10 alkalommal, összesen 3 gól fûzödik a nevéhez ezeken a meccseken. A nyolcaddöntõben az Austria Wien együttese búcsúztatta õket.

Valencia - 2005-ben szerzõdött jelenlegi csapatához, a Valencia CF-hez. Elsõ szezonjában 24 gólt szerzett a spanyol bajnokságban, amivel legjobb spanyolként a második lett a góllövõlistán a 25 gólos Samuel Eto'o mögött.

Válogatott - A spanyol válogatottban 2005. február 9-én a San Marino elleni 5:0-ás gyõzelemmel debütált. Elsõ gólját a válogatottban 2005. november 16-án szerezte Szlovákia ellen. A spanyol nemzeti csapattal részt vett a 2006-os világbajnokságon. Az elsõ csoportmeccsen mindjárt 2 gólt is szerzett, egyet szabadrúgásból, egyet tizenegyesbõl. A csoportmeccsek során több gólt nem ért el, a nyolcaddöntõben az õ tizenegyesgóljával szerezte meg a spanyol csapat a vezetést a franciák ellen, de a franciák fordítani tudtak, és 3:1 arányban gyõztek.

EB 2008 - A 2008-as EB-n, mersethármast lõtt az elsõ meccsen az oroszok ellen. Majd Svédország ellen is egy góllal segítette csapata továbbjutását.
A negyeddöntõn az olaszok ellen is nyertek. Itt ugyancsak segíttett csapatának a tizenegyeseknél belõtte az elsõ gólt. Végül meg is nyerték a 2008-as EB-t.

2010. január 25., hétfő

Életrajzok - Cesc Fabregas


Születési hely és idő: Vilessoc de Mar, 1987.május 04.
Pozíciója: középső középpályás
Magasság és testsúly: 180 cm/78kg

Cesc Fabregas nem hétköznapi futballsztár, hiszen mások az ő korában még az ificsapatbeli tagságért küzdöttek, ő pedig húzóemberként, góllal és gólpasszokkal segítette BL-döntőbe az Arsenalt, majd kezdőként lépett pályára a 2006-os világbajnokságon.

Fabregas Vilessoc de Marban született, nem túl messze Barcelonától, és már kisiskolás korában leigazolt a katalán óriásklubhoz, ahol egy korosztályban tanulta meg az alapokat – De még milyen jól! – Leo Messivel és Gerard Piquével. Cesc, alias „az új Guardiola” rendszeresen tagja volt a hispán korosztályos válogatottaknak, és ennek, valamint elképesztő tehetségének köszönhette Arsenalba igazolását is: 2003 nyarán az U-17-es vb-n a torna gólkirályaként és legjobb játékosaként segítette ezüsthöz övéit, ott mutatott teljesítménye pedig felkeltette Arsene Wenger érdeklődését is.

A fiatal korából adódó speciális átigazolási szabályzatnak (nem nevelőklubja és a kérők, hanem szülei döntenek új állomáshelye felől) köszönhetően a család Londonba költözött, emígyen Fabregas szeptembertől már Wenger mester kezei alatt tanulta a profizmust. Nem is akármilyen eredményekkel: 16 évesen és 177 naposan mutatkozhatott be a felnőttek között egy Ligakupa-mérkőzésen (klubrekord), 35 nap múlva már gólt is lőtt a sorozatban (tozse klubrekord), majd 2004 nyarán még kétszer eljátszotta ugyanezt, csak már a Premiershipre vonatkozólag.

Pályára lépett a Panathinaikosz elleni BL-csoportmérkőzésen, majd októberben betalált a norvég Rosenborgnak, a változatosság kedvéért mindkettő sihederségi klubrekord. Abban az idényben már ő számított a középpálya tengelyében Gilberto Silva és Patrick Vieira első számú helyettesének, majd amikor a két világbajnok közül a francia távozott, végleg bekerült a kezdőbe is. „Fab 4 eredményesen versengett Mathieu Flaminivel Wenger kegyeiért, s bár egyetlen vb-selejtezőn sem léphetett pályára, remek tavaszi formája miatt ott lehetett a németországi tornán” – olvasható az nso.hu-n 2006-ban.

Cesc különösen a Juventus elleni BL-mérkőzésen harcolt hatalmasat, hogy bebizonyítsa, sokkal több egyszerű Vieira-pótléknál, képes azonnal túlnőni elődjén – ő maga lőtte az első gólt, Thierry Henryét pedig előkészítette. A Real Madrid ellen is kiválóan ment neki (itt is kiosztott egy sorsdöntő asszisztot), ezért került be decemberben a bő, 33-as világbajnoki keretbe, majd márciusban Elefántcsontpart ellen a nemzeti csapatban is debütálhatott, kivételesen mindenféle rekord nélkül.

Németországban persze nem bírta ki, hogy – bizonyára dafkéből – valamiféle csúcsot ne döntsön meg: 19 éves és 41 napos volt, amikor pályára lépett a világbajnokságon. Ilyen poétikusan ifjú korban még egyetlen honfitársa sem szerepelt Mundialon. A fentiek miatt szerette volna a Real megszerezni, mindhiába. Cesc a világbajnokságot csereként kezdte: az ukránok ellen 14 percet kapott Luis Aragonés kapitánytól, Tunézia ellen már egy félidőt, amelyben egy gólpasszal és kiváló játékkal jeleskedett, ami miatt még Szt. Maradona is megdicsérte őt.

Nyilvánvalóvá vált, hogy vele sokkal többre mennek a Fúriák, mint a kőlábú Marcos Sennával, át is vette helyét a kezdőben, sőt, azon kevés hispán között tartották őt számon, akikre a korai kiesés ellenére sem lehetett panasz. Ősszel sem spórolt erejével, a szezont a Dinamo Zagreb elleni BL-duplával kezdte, majd számolatlanul szórta a gólpasszokat. Wenger gyorsan új, nyolc idényre szóló szerződést köttetett vele (ez az időtartam egyébként Premiership-rekord), év végén bekerült az uefa.com álomcsapatába is, teljesen megérdemelten, a tekintélyes olasz TuttoSport egyenesen benne látta az év legjobb fiatalját.

A bajnokságban a roppant gólerős ifjú katalánt választották meg január legjobbjának, s természetesen alaptagja volt az Eb-selejtezőket vívó válogatottnak, nyolc mérkőzésen szerepelve. Klubjában viszont 2008 tavaszán nem parádézott, mintha elfáradt és kiismerték volna az ellenfelek – vagy egyszerűen csak külön őrzőt kapott, mint az Arsenal kulcsjátékosa, sok esetben csapatkapitánya. A Barcelonát mindez nem zavarta meg, hiszen a bajnokság után azonnal bejelentkeztek a középpályásért. Nyolc selejtezőbeli fellépés után csereként vágott neki a 2008-as kontinenstornának, ahol ha pályára lépett, valósággal szórta a gólpasszokat. Klubjában súlyos sérüléssel kezdte az idényt, majd december végén is kidőlt, három hónapra. Áprilisi visszatérte után lassan formába lendült, amit a Konföderációs Kupán is bizonyíthat.

Cesc játékstílusát látván a világ összes táján könnybe lábad a drukkerek szeme: minden mérkőzést végigrobotol, fantasztikus meglátásai és kiváló labdái néha még saját csapattársait is meglepik, és harcol, harcol, harcol. A Chelsea elleni Ligakupa-döntőn például elveszítette a labdát, de azonnal nekiugrott Makélélének, akitől elpattant a játékszer Ashley Cole-hoz, de a spanyol neki is odacsúszott – két méterről, majd villámgyorsan felugorva még arra is maradt ideje, hogy ügyesen kitámassza az időközben odarohanó Michael Essient, végül a három világklasszis közül szöktette Shola Adebayort…

Platininél a brazilok a vb fő esélyesei

Sok más szakemberhez hasonlóan Michel Platini is úgy gondolja, hogy a brazilok a jövő évi labdarúgó világbajnokság legnagyobb esélyesei. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke Olaszországot nem sorolja a legnagyobb favoritok közé, az ő szemében a spanyolok és az angolok is nagyobb eséllyel indulnak harcba az aranyéremért, mint a címvédő.

„Brazíliának nagyszerű csapata van, remek játékosokkal, és tudják, hogyan kell megnyerni egy ilyen tornát, ami sokat számít – nyilatkozta Platini a La Repubblicának. – A spanyolok azonban okozhatnak problémát a selecaónak, különösen akkor, ha a két válogatott még a döntő előtt összefut egymással."

Joachim Löw szerint a spanyolok a vb-esélyesek

A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw szerint Spanyolország az idei világbajnokság legfőbb esélyese. Saját csapatától meglepetés eredményt vár.

„Nálam a spanyolok a favoritok. Rajtuk kívül még a brazil, az argentin és az angol csapat lehet esélyes a végső győzelemre, de a spanyolok az elmúlt három évben gyakorlatilag az összes mérkőzésüket megnyerték, a játékosok pedig Európa élcsapatainak vezéregyéniségei" – mondta a német kapitány.

A H-csoport szövetségi kapitányainak véleménye a sorsolásról

Vicente del Bosque (Spanyolország):
„Nem vagyunk csalódottak a sorsolás miatt, de nem is szabad elbízni magunkat. Hondurast ismerjük a legkevésbé, ám ellene sem lesz könnyű. Chilének nagyszerű a csapata, Svájc pedig a csúcson van. Olyan edzője van, mint Hitzfeld, aki megváltoztatta az együttest és kiváló válogatottat épített. Jól fel kell készülnünk. Egyelőre nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy a nyolcaddöntőben Brazíliával, Portugáliával vagy Elefántcsontparttal is szembekerülhetünk. Előbb három nehéz ellenfelet kell felülmúlnunk, ez az első lépés. Mindenesetre remélem, hogy a mi csapatunk is és Brazília is csoportelső lesz."

Harold Mayne-Nicholls (Chile, szövetségi elnök):
„A spanyolok nagy esélyesei a csoportunknak, de minden futballistánknak extra motivációt jelent, hogy a selección ellen léphet pályára. Mindhárom ellenfelünkkel játszottunk a közelmúltban, ez a felkészülésünk szempontjából jó."

Ottmar Hitzfeld (Svájc):
„Sokkal rosszabb is lehetett volna, szerintem szerencsés a sorsolásunk. A brazilok csoportja például rettenetesen nehéz. A Chile ellenit tekintem a kulcsmérkőzésnek, Honduras egyértelműen outsider."

Nyilatkozatok a sorsolásról

Iker Casillas:
„Szerencsénk volt, hogy a ránk legveszélyesebb válogatottak elkerültek minket a sorsolásnál, de tisztelnünk kell ellenfeleinket, nem szabd úgy gondolkozunk, hogy már biztos a kilenc megszerzett pontunk és vele a csoportelsőség" – kezdte nyilatkozatát Iker Casillas. „A három csoportellenfél közül a legveszélyesebbnek Chilét tartom. Ellenük tavaly már játszottunk hazai pályán, nagyon jól védekeztek, és a selejtezősorozatban is nagyszerűen szerepeltek. Hondurasról és Svájcról kevesebbet tudunk, de Spanyolországnak kötelező továbbjutnia" – folytatta Casillas.

Kaká:
„A miénk a halálcsoport, ez van, felkészülten kell utaznunk a tornára – mondta a beosztásról a brazil Kaká. – Még nem akarok azon gondolkozni, mi lesz, ha a spanyolokkal kerülünk össze a kieséses szakaszban. Ha meg mégis velük találkozunk, Luís Fabiano tudja, hogyan kell túljárni klubtársam, Iker Casillas eszén."

Christoph Metzelder:

„Kemény ugyan a csoportunk, de nem túlzottan nehéz. Ausztrália már bizonyított ez elmúlt időszakban. A franciák ellen remekül teljesítő Szerbiát jól ismerjük, míg Ghána jelenleg a legjobb afrikai csapat" – mondta a riválisokról Metzelder.
„Brazília az egyik esélyes, de rengeteg erős csapat lesz a tornán, amely megszerezheti a végső győzelmet: a brazilokon kívül Argentína, és még sokan mások. Én azonban úgy vélem, hogy Spanyolország az egyértelmű favorit" – válaszolta a német bekk arra a kérdésre, hogy ha a németek kiesnek, kit tart a vb legnagyobb esélyesének.

Gonzalo Higuaín:

„Nigéria sok bajt okozhat nekünk, Görögország a spanyolok előtt megnyerte az Európa-bajnokságot, és még Dél-Korea is a csoportunkban van. Valamennyien megérdemelten jutottak el idáig. Ennek ellenére reméljük, hogy jól fogunk szerepelni a csoportkörben" – mondta a sorsolás után Gonzalo Higuaín, aki szerint annak ellenére, hogy a selejtezők során csak bukdácsoltak, favoritjai a világbajnokságnak.
„Remélem, hogy a tornán elkerüljük a spanyolokat, de ha összekerülünk velük, akkor is biztosan a legjobbunkat fogjuk nyújtani. Ikernek végül is nem olyan nehéz gólt lőni" – viccelődött madridi csapattársával az argentin támadó.

Elefántcsontpart? Köszi, de inkább nem :)

„Nem szeretném Elefántcsontpartot. Azt hiszem, hogy a dél-amerikai és afrikai csapatok jelentik majd a legnagyobb erőpróbát. De egyik csapat ellen sem lesz egyszerű győzni" - nyilatkozta Vicente Del Bosque . „Persze Franciaországot és Portugáliát is jó lenne elkerülni, de azt hiszem, minket sem szeretnének sokan ellenfélnek - folytatta Del Bosque, akit arról is kérdeztek, melyik csapat nyerheti meg a világbajnokságot. „Brazília, Argentína, Anglia, Franciaország... bárki" - hangzott a szakember diplomatikus, nem túl meglepő válasza.

Christiano Ronaldo azok ritka csoportját erősíti, akik szeretnének találkozni a spanyolokkal a torna során, igaz ez a megmérettetést egy kicsit későbbre tenné:
„Az volt a célunk, hogy kijussunk a tornára, és ezt sikerült elérnünk. Nem akarok túl korán a spanyolok ellen játszani, azonban ha a döntőben kerülnénk össze velük, az egy álom lenne" - nyilatkozta a „királyi gárda" középpályása az AS-nek.

2010. január 19., kedd

Életrajzok - Sergio Ramos García


Születési hely és idő: Camas, 1986. március 30.
Pozíciója: jobbhátvéd, középhátvéd
Magasság és testsúly: 183 cm/73kg

Sergio Ramos kétszeresen is csúcsot döntött 2005 nyarán: egyrészt ő volt a megalomániás Pérez elnök első spanyol igazolása első madridi regnálása alatt; másrészt hispán hátvédért még soha nem adtak 27 millió eurót. Ezzel a világranglistán minden idők hatodik legdrágább védője lett, a spanyol játékosok közül pedig csak Gaizka Mendietáért fizettek többet (ezt azóta is igen bánják Rómában, a Laziónál). Pérez a hatalmas összeggel biztosra ment: Ramos jobbhátvédként és középső védőként is képes remek teljesítményre, a válogatottban is stabil kerettagnak számít.

A Sevilla B-ből a 2003-2004-es szezonra került fel a felnőttek közé a sokszoros utánpótlás-válogatott legényke, de csak februárban esett át a tűzkeresztségen. Első idényében hét bajnokit játszott, de már ekkor is sokaknak feltűnt megdöbbentő magabiztossága, magassága ellenére is megfelelő gyorsasága, illetve az, hogy mennyire ügyesen segíti a támadásokat. Nyáron a hispán U-19-es nemzeti csapattal Európa-bajnok lett, de rendszeresen tagja volt az U-21-es gárdának is, így Joaquín Caparrós mester már kezdőként számított rá a következő szezonban. A Sergio Ramos, Javi Navarro, Pablo Alfaro, Aitor Ocio féle védelem a La Liga egyik legjobb sorának számított, tagjai állandó belépővel rendelkeztek a Hét válogatottjába.

Közülük Ramost dicsérhették leggyakrabban: Iker Casillasnak lőtt hatalmas bombagóljára az egész világ felkapta fejét, a bajnokságban és az UEFA-kupában is remekelt – nyáron az UEFA benne látta a 2005-06-os spanyol bajnokság legjobb fiatalját! Salamancában a Kína elleni barátságos mérkőzésen a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. A korábbi 55 évben nem akadt nála fiatalabb debütáló, beleértve a két tinizsenit, a 17 évesen befutott Raúlt és a 18 esztendősen már BL-aranyos Iker Casillast is (később éppen jó barátja, Cesc Fabregas döntötte meg rekordját).

Luis Aragonés kapitány Míchel Salgado első számú cseréjeként számolt vele, először a Szerbia elleni vb-selejtezőn dobta be a fiatalt a mélyvízbe, ahol Ramos kiválóan helytállt, pedig Mateja Kezsmannal és Dejan Sztankoviccsal nézett farkasszemet. Ekkor már fél Európa rá vadászott (Ramos búcsúképpen az utolsó fordulóban még betalált Casillasnak), s 27 millió eurós kivásárlási ára sem az Arsenalt, sem a Manchester Unitedet nem riasztotta el. Főleg Alex Ferguson szerette volna őt Angliába költöztetni, Wenger pedig "Superkidet" régi sevillai cimborájával, Cesccel próbálta meg Londonba csábíttatni.

Viszont Pérez elnökkel senki sem tudott versenyre kelni: hosszas alkudozások után, melyek 10 millió euróról indultak, az átigazolási szezon végnapjaiban a madridiak megadták a kért 27 millió eurós összeget, így a két bátyja, René Ramos és Brave Pedro által képviselt Ramos nyolc évre Madridba került. A transzferre a pénzt egyébként Michael Owen eladásából kerítette elő a királyi klub, hiszen az angol aranylabdást 24 millióért adták el a Newcastle Unitednek. Ramos kitöltött, lepecsételt átigazolási papírjait alig 31 perccel éjfél, a határidő lejárta előtt adták le a szövetségnél.

Az akkori edző, Wanderlei Luxemburgo többször is megpróbálta eladatni a vezetőséggel Salgadót (aki Ramos elől kis híján a Juventusba menekült, ahol csöppet sem voltak akkoriban elégedettek Jonathan Zebinával), de Ramos helyét végül Ivan Helguera mellett, középen találták meg. Ennek megfelelően az új fiú kapta meg Fernando Hierro legendás 4-es mezét. „A kedvenc számom a 4-es. Hatalmas dicsőség Hierro örökébe lépni” – nyilatkozta a madridi reptéren a fentieknek megfelelően évi négymillió eurós fizetést kiérdemlő védő. Az előjelek biztatóak voltak számára: a Real Sevillából igazolt sztárjai, Paco Buyo, Ivan Zamorano, Davor Suker beírták már magukat a klub aranykönyvébe, Ramos pedig a legjobb úton van e felé.

Első idénye nagyon jól sikerült: Iker Casillasszal együtt azon kevesek közé tartozott, akiknek játékát csak ritkán lehetett kritizálni; emellett összesen négy vb-selejtezőn lépett pályára, San Marino ellen duplázni is tudott. A németországi tornán pedig egyenesen alap- és húzóember volt, pedig Salgado sérülése miatt Tunézia ellen jobbhátvédként kellett helytállnia, azon a poszton, ahol már nagyon régen nem futballozott. Madridba hazatérve egy világbajnok társat kapott Fabio Capellótól Fabio Cannavaro személyében, ám éppen fordítva történt minden, mint ahogyan azt vártuk: a sokat bakizó olasz mellett Ramos jelentette a megbízhatóságot, ráadásul év végéig ötször volt eredményes.

A bajnoki cím megvédésében is kulcsszerepe volt, a Getafe ellen győztes gólt szerzett. Tizenegy Eb-selejtezőn szerepelt, kiváló védőmunkája mellett két találatot is neve mellé véshettek a statisztikusok. A tornán a jobb oldalt kellett helyt állni, néha középpályásként, és ez nem volt ínyére. Később belelendült, különösen az olaszok elleni elődöntőben parádézott, a fináléban viszont az elején kis híján gólt rúgatott Miroslav Kloséval. Következő idénye nem volt a legsikeresebb, de rá nem lehetett panasz, bár tavasz végére ő is megingott egyszer-kétszer. Az év végi szavazásokon több szervezet álomcsapatába is bekerült, méltán.

A Puskás Ferenc halála utána első bajnoki mérkőzésen az 5. percben José Antonio Reyes passzából fejelt egy szép gólt, majd megcsókolta a fekete gyászkarszalagot és az egek felé intve búcsúzott el a magyar világklasszistól.

Életrajzok - Iker Casillas Fernández


Születési hely és dátum: Madrid, 1981. május 20.
Pozíciója: kapus
Magasság és testsúly: 185 cm/70 kg

Iker Casillas napjaink talán legjobb kapusa, levetkőzve ifjúkori szeleburdiságát és árnyék-kifutásokra valóhajlandóságát, ráadásul a klubhűség egyik mintaképévé is vált. Jelenleg a Real Madrid és a spanyol válogatott első számú kapusa. Ő a válogatott csapatkapitánya, valamint a Real Madridban is rá hárul ez a szerep, ha Raúl és Guti nem játszik. Gyors, intelligens, kapuja szinte bevehetetlen. Villám reflexekkel rendelkezik és a nagy tét alatt sem roppan össze. Nem bizonytalanítja el, ha rutinosabb védője hibázik előtte és remekül kezeli az egy-egy elleni szituációkat is. Sokak szerint a világ legjobb kapusa, de legalábbis a legtöbb futballrajongó a legjobb három között tartja számon. Nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye figyelemre méltó. Nincsenek sztárallűrjei, a gyerekek igazi példaképe.

Casillas a századvég egyik legnagyobb tinikarrierjét futotta be, hiszen alig öt hónap alatt, 18 esztendősen a névtelenségből BL-győzelemig és médiasztárságig röpült. A madridi születésű Iker egyébként már nyolcévesen a Real játékosa volt, innen került be a világszerte sikeres U-válogatottakba. Nyolc év elteltével már tagja volt a felnőttek Rosenborgba utazó keretének, példaképeivel, az édesapjával egyidős Manu Sanchíszal és Fernando Hierróval egyetemben. Akkoriban főállásban az ifjúságiak között és Real C-ben védett, és edzője, a legendás Paco Buyo már akkor nagy jövőt jósolt neki. Egy idény múlva a felnőttek között is bemutatkozhatott, majd korosztályával világbajnoki címet szerzett.

Vicente del Bosque mester 1999-től kezdőként számolt vele, majd a portás a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott és számtalan egyéni díjat nyert, de klubjában némi formahanyatlás következtében át kellett adnia helyét Césarnak. Casillas a kispadról beugorva is a 2002-es BL-döntő hőse lett, majd miután Santi Canizares lábát szétvágta egy ráejtett arcszeszes üveg, a világbajnokságon is kapuba állhatott. Hiába no, akit csak a Szerencse gyermekeként becézgetnek… Iker Ázsiában is remekelt: a szlovénok elleni nyitómeccsen nyolcasra értékelték teljesítményét, az írek elleni nyolcaddöntőben pedig egyenesen élete legjobb formájában parádézott, ugyanis a rendes játékidőben Ian Harte, a hosszabbítás után David Conolly és Kevin Kilbane tizenegyesét is megfogta.

A Realba hazatérve No 1. maradt, sőt, a 2003-as esztendőben emelkedett világklasszissá. A következő idényben a „galaktikusok” szégyenletes formája rá is negatív hatással volt, májusban jó néhány potyával járult hozzá egy-két nagyobb gólarányú vereséghez. A portugáliai Európa-bajnokságon nem lehetett rá panasz, és a következő idény újfent csúcsformában játszotta végig. A bajnokságban talán csak egyetlen gólnál hibázott, de éppen a Barca elleni idegenbeli rangadón. A Barcelona, a Juventus és a Manchester United is tett ajánlatot érte, megafizetést ígérve, a madridiak meg is hosszabbítottak szerződését, megadva számára is a klubbéli topbért, az 5.5 millió eurót.

„Csak hogy tisztába tegyük a dolgokat: én gyermekkorom óta Real Madrid-szurkoló vagyok, és azzal életem legnagyobb álma valósult meg, hogy ennek a klubnak a mezét viselhetem. Azt szeretném, hogy a Realtól vonulhassak vissza, és ezzel mindent elmondtam a szerződés-hosszabbításról” – zárta rövidre a dolgot. Klubjában a 2005-06-os idény legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtotta, a válogatottban a vb-selejtezők mind az 1080 percét végigjátszotta, egyedüliként a hispán nemzeti csapatból. A németországi tornán sem tudott hibázni, igaz, az első két csoportmérkőzést gyakorlatilag végigunatkozta.

Edzője megadta Canizaresnek a búcsúfellépés lehetőségét a Szaúd-Arábia elleni, tétnélküli 90 percre, de Iker a franciákkal vívott nyolcaddöntőre visszatért, és egyik kapott gólról sem tehetett. Védéseit messze földön megsüvegelik, a Manchester United 40 millió eurós konkrét ajánlatot is tett érte, amit elnöke, Ramón Calderón kapásból visszautasított és új kontraktust írt alá a portással. Igaz, nem sokkal később egy egyetemen pellengérre állította: „… és itt van például Iker Casillas, akinek az évi fizetése kilencmillió euró, Diego López ellenben csak háromszázezer eurót tehet zsebre”.

Pedig Iker volt a legmegbízhatóbb ember a keretben, aki Puskás Ferencre is méltóképpen emlékezett: „Fiatal koromban sokat hallottam Panchóról. A Real Madrid egyik legnagyobb alakja volt, el sem tudom mondani, milyen büszkeséggel tölt el, hogy abban a stadionban lépek pályára hétről hétre, amelyben ő futballozott”. A 2008-as bajnoki címben is főszerepet vállalt Casillas, a válogatottból is kiszoríthatatlan volt, tíz Eb-selejtezőn szerepelt. A tornán sem tudott hibázni, most is fogott tizenegyest és méltán lett a versengés legjobb kapusa.

Az év végi szavazásokon ennek megfelelően tarolt, az Aranylabda-szavazások a negyedik helyen végzett, majd klubjában egészen tavaszig kiválóan védett, ám akkor társai betlikedve Casillasra is ráragadt.
A mai napig a legszerényebb világsztárok egyike, jellemző módon már kezdő volt a Realban, amikor még mindig kerékpárral járt edzésekre. Beceneve a spanyol sajtóban „A kadunai kajmán”, utalva a nigériai ifjúsági vb-n a ghánaiak elleni tizenegyespárbajban nyújtott remek teljesítményére.

VB 2010 - A Selección ellenfelei

A 2010 - es világbajnokság csoportköreit kisorsolták. A spanyol válogatott a következő csapatokkal került össze: Honduras, Svájc és Chile.
A H csoport mérkőzései a következő időpontokban lesznek:
2010. június 16. 13:30 Honduras - Chile
2010. június 16. 16:00 Spanyolország - Svájc
2010. június 21. 16:00 Chile - Svájc
2010. június 21. 20:30 Spanyolország - Honduras
2010. június 26. 20:30 Chile - Spanyolország
2010. június 26. 20:30 Svájc - Honduras

2010. január 18., hétfő

VB esélyek


Egy internetes szavazás szerint a spanyol válogatott esélyes a vb megnyerésére, mögöttük az angolok találhatóak.

Spanyol nemzeti himnusz

Spanyolország nemzeti himnusza a következő:
Viva España! Alzad los brazos, hijos
del pueblo español,
que vuelve a resurgir.

Gloria a la Patria que supo seguir,
sobre el azul del mar el caminar del sol.

¡Triunfa España! Los yunques y las ruedas
marchan al compás
del himno de la fe.

Juntos con ellos cantemos de pie
la vida nueva y fuerte del trabajo y paz.

Magyarul:


Éljen Spanyolország! Emeljétek fel karjaitokat,
fiai a spanyol népnek,
mely ismét feltámad.

Dicsőséget a hazának, mely követni tudta,
a tenger kékje felett, a nap útját.

Győz Spanyolország! Az üllők és a kerekek
menetelnek a ritmusára
a bizalom himnuszának.

Együtt velük énekeljük állva
a munkával és békével teli új életét.



A jelenlegi keret

A spanyol nemzeti válogatott sok tehetséges játékosból áll.
A csapat szövetségi kapitánya jelenleg Vicente del Bosque.
Kapusok:
Iker Casillas (Real Madrid)
Diego Lopez (Villarreal)
Pepe Reina (Liverpool)

Védők:
Álvaro Arbeloa (Real Madrid)
Joan Capdevila (Villarreal)
Carles Puyol (Barcelona)
Sergio Ramos (Real Madrid)
Carlos Marchena (Valencia)
Raúl Albiol (Real Madrid)
Gerard Piqué (Barcelona)

Középpályások:
Senna (Villarreal)
Xavi (Barcelona)
Andrés Iniesta (Barcelona)
Cesc Fabregas (Arsenal)
Xabi Alonso (Real Madrid)
Sergio Busquets (Barcelona)

Csatárok:
David Villa (Valencia)
David Silva (Valencia)
Jesús Navas (Sevilla)
Fernando Torres (Liverpool)
Álvaro Negredo (Sevilla)
Juan Mata (Valencia)
Daniel Güiza (Fenerbache)

A Spanyol válogatott - egy kis történelmi áttekintés

A spanyol labdarúgó-válogatott (gyakran nevezik La Furiának) Spanyolország nemzeti labdarúgócsapata, amit a Real Federación Española de Fútbol irányít.

A különféle regionális szervezeteket 1913-ban fogták össze, amikor létrejött a Spanyol Labdarúgó-szövetség. A polgárháborúig Spanyolország eredményei egészen jók voltak. A polgárháború és a második világháború egy évtizedre véget vetett a válogatott mérkőzéseknek. A 60-as évek válogatottja kiegyensúlyozott eredményeket mondhat magáénak. Az 1964-es hazai rendezésű Európa-bajnokságot megnyerte a La Roja. A 70-es években a spanyol labdarúgás hanyatlása volt jellemző. A 80-as évek vége, 90-es évek eleje óta a válogatott megint Európa élcsapatai közé tartozik. 44 év elteltével 2008-ban ismét elhódította a csapat a kontinensbajnoki címet.

A csapat beceneve(i):
- La Furia Roja (A Vörös Tombolás)
- La Selección (A válogatott)
- La Roja (A Vörösök)

A Selección nemzetközi eredményei:
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Aranyérmes: 2 alkalommal (1964, 2008)
Ezüstérmes: 1 alkalommal (1984)
Olimpiai játékok
Aranyérmes: 2 alkalommal (1920, 2000)
Ezüstérmes: 1 alkalommal (1992)
Konföderációs kupa
Bronzérmes: 1 alkalommal (2009)

Köszöntő

Kedves Látogató!
Ezen az oldalon a Spanyol focival kapcsolatos híreket olvashatod Carrie vagy Hugi által. Nagy valószínűséggel az információk legtöbb része a Spanyol Nemzeti Válogatottról fog szólni, de esetenként olvashatsz híreket a Real Madridról, ritkábban Barcelonáról, Valenciáról és egyéb Spanyol csapatokról. Remélhetőleg tetszeni fog az oldal és rendszeres olvasóvá válsz.