2011. február 17., csütörtök

Bajnokok Ligája - nyolcaddöntő (1. rész)

Roppant élvezetes meccsen győzött az Arsenal az Emiratesben a Barcelona ellen. David Villa góljával vezetett a Barca, de a katalánok több óriási helyzetet is elpuskáztak az első félidőben, amit van Persie és Arsavin bosszult meg a másodikban. Az Arsenal 200. európai kupamérkőzését játszotta.

Jobban kezdett az Arsenal, az első tíz percben egyértelműen nyomás alatt tartotta a Barcát. A hetedik percben jött az első komolyabb lehetőség, Fabregas passzolt van Persie-hez, aki éles szögből próbálkozhatott, Valdes védeni tudott. Újabb hét perc elteltével már a katalánok tudhatták magukénak a meccs helyzetét. Villa ugratta ki tökéletesen Messit, aki miután egy az egyben megverte Szczesnyt, centikkel emelt a kapu mellé. A Barcelona ekkor már egyértelműen fölénybe került, már-már kapujához szögezte a bizonytalan ágyúsokat. Alig telt el tíz perc Messi helyzete után, a Barcelona máris kihasználta mezőnyfölényét, góllá alakította azt. Az argentin klasszis ugyanúgy ugratta ki Villát, ahogyan azt a spanyol tette vele korábban, ám a világbajnok támadónak a befejezés sem okozott gondot, higgadtan lőtte ki a jobb alsót. (0-1) A találat kissé megbolygatta az addigi rendet, az Arsenal többet próbálkozott, mint előtte, de a Barcelona is megtartotta támadó szellemét. A sok, de nem túl veszélyes helyzet ígéretesnek tűnt a második félidőre nézve. Messi egyébként még egy érvénytelen gólt is bepasszírozott a hazaiak kapujába, leshelyzet miatt fújtak ellene.

A második félidőt szinte végig az Arsenal uralta. A gránátvörös-kékek csak látszólag voltak ellenfelei a hazaiaknak, igazán veszélyes helyzetet csak a mérkőzés vége felé tudtak kialakítani. Hatalmas passzfölényük sem volt elég vezetésük megtartásához. A 78. percben a folyamatosan támadó Arsenal megszerezte az egyenlítő találatot van Persie révén. A holland légiós a jobb szélről, mondhatni nullszögből lőtt gólt a rövidbe. Valdes már beadásra számítva elmozdult helyéről, ezt használta ki az Arsenal támadója. (1-1) A zavarba hozott katalán védelem nem tudott felébredni az egyenlítő gól okozta sokkból, erre pedig Arsavin újabb találattal válaszolt. A 83. percben Nasri megindulása után az orosz kapta meg a labdát, aki középről, védő nélkül nagyon okosan tekerte be a labdát a kapu bal oldalába. (2-1) Az utolsó percekre a Barcelona mindent megtett az egyenlítés érdekében, de sem a hazai védőkön, sem Szczesny kapuson nem lehetett átjuttatni a labdát.

A Barcelona többször is megnyerhette volna ezt a találkozót, ha az első félidő legnagyobb helyzeteire gondolunk, de a végig küzdő Arsenal most jobbnak bizonyult. Ez a párharc persze még egyáltalán nincs letudva, alig várjuk a folytatást a Nou Campban.

ARSENAL-BARCELONA 2-1 (0-1)
London, Emirates-stadion, 59 927 néző, vezette: Nicola Rizzoli
.
ARSENAL: Szcsesny - Eboué, Koscielny, Djourou, Clichy - Song (Arsavin, 68.), Wilshere - Walcott (Bendtner, 77.), Fabregas, Nasri - Van Persie. Menedzser: Arsene Wenger.
Cserék: Almunia - kapus, Rosicky, Denílson, Squillaci, Arsavin, Gibbs, Bendtner.
BARCELONA: V. Valdés - D. Alves, Piqué, Abidal, Maxwell - Xavi, Busquets, Iniesta (Adriano, 89.) - Pedro, Messi, Villa (Keita, 68.). Vezetőedző: Pep Guardiola.
Cserék: Pinto - kapus, Bojan, Mascherano, Keita, Milito, Afellay, Adriano.
Gólszerző: Van Persie (78.), Arsavin (83.), ill. Villa (26.)
Sárga lap: Song (7.), Nasri (28.), Van Persie, (86.), ill. Iniesta (29.), Piqué (59.)

Nyilatkozatok:
FABREGAS:
Azt hiszem, az eredmény nagy durranás, mert ők ritkán veszítenek, a mostani Barca a futballtörténelem legjobb csapata szerintem. Ne feledjük, ez csak egy meccs volt, 180 perc alatt dől el a párharc és még csak 90-nél járunk. Nagy lökést adhat a csapatnak, de semmi több. Most megmutattuk, mire vagyunk képesek, de ha a Nou Campban nem tudjuk megmutatni, elvesztünk. Nincs öt-hat sérültünk, mint tavaly, egy évvel idősebbek vagyunk. Megértünk arra, hogy ilyen nagy meccseket játszhassunk a BL-ben."

VAN PERSIE: "Nekem az a véleményem, hogy nem szabad túlságosan visszahúzódni ellenük, mert annyira felpörögnek, hogy esélyed sem lesz ellenük. Mindent megtettünk, s a végén szerencsénk is volt, egy fantasztikus győzelem lett ebből. Köszönjük a szorítást, úgy éreztük, 12-en vagyunk a pályán."

XAVI: "Gyalázat, mert úgy éreztük, hogy a kezünkben volt a meccs. Az eredmény rosszabb, mint a tavalyi, akkor legalább a döntetlen meglett. Jó focit játszottunk, de túl sok hiba csúszott a számításainkba. A befejezésnél mindig rosszul sült el valami. Sorra hagytuk ki a nagy helyzeteteket, kínálta magát a győzelem, mégsem jöt össze. Nem teljesen igazságos ez az eredmény. Csalódottak vagyunk, arra kell koncentrálunk, hogyan jutunk tovább, a Nou Camp a mi pályánk, oprtimisták vagyunk, de nagyon tiszteljük az Arsenalt."

VILLA: "Tovább kell mennünk, még van egy meccs, otthon helyre tudjuk ezt hozni. Folytatás csak később, most a ligára kell egy kicsit koncentrálnunk, van olyan erős ez a csapat hogy megfordítsa ezt. Nagyon jó ez az Arsenal, kétszer is kifogtak rajtunk és sokszor zavarba hoztak minket."

WENGER:
"Ez egy különleges este, amihez egy különleges Arsenal kellett. A párharc ígéretes volt, nem is csalódtunk. Két fantasztikus csapat ütközött meg. A meccs egyes szakaszaiban eléggé szenvedtünk, de soha nem adtuk fel, fejben mindig a pályán voltunk, és mindent kiadtunk magunkból, a rejtett erőtartalékainkat is mozgósítottuk. Csodás akciókat láthattott a közönség mindkét oldalon, a második gólunk különösen szép volt. Ez a meccs biztos jót tesz az önbizalomnak. Visszavágó? Nyílt a párharc. Természetesen nem fogunk beállni védekezni a Nou Campban, játszuk a saját játékunkat megint. Nem vagyunk favoritok, de fontos, hogy elhigyjük, tényleg van esélyünk. A Barca a favorit, még mindig. Most már azonban tudjuk, hogy verhetőek. Tavaly nem jutottunk el eddig. A Barca mezőnyfölényével az a probléma, hogy ha egy pillanatra ellankad a figyelmed, véged. Szoros emberfogás kell, másképp nem lehet. Fel voltunk készülve arra, hogy ők lesznek mezőnyfölényben. A PL-ben általában nem így van, de tudtuk, hogy úgy 60 százalékban náluk lesz a labda."

GUARDIOLA: "Fantasztikus mérkőzés volt. Az Arsenal bizpnyította, hogy egy kiváló csapat, de nincs vége, van még egy visszavágó. Uraltuk a meccset, kontroll alatt tartottuk az eseményeket. Sok lehetőségünk volt, több, mint a tavalyi meccsen, de nem tuduk kihasználni őket. Sebaj, előfordul az ilyesmi."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése