2011. április 15., péntek

Bajnokok Ligája - negyeddöntő (2. rész)

A Barca hozta a kötelezőt, Doneckben is nyert

SAHTAR DONYECK-BARCELONA 0-1 (0-1)

Donyeck, Donbasz Arena, 50 ezer néző, vezette: Florian Meyer (német).
SAHTAR: Pjatov - Kobin, Iscsenko, Rakickij, Sevcsuk - Mkitarjan, Hübschman (Fernandinho, 75.) - Douglas Costa (Eduardo, 58.), Jadson, Willian - Luiz Adriano (Marcelo Moreno, 66.). Vezetőedző: Mircea Lucescu.
Cserepad: Kudzsamov, Fernandinho, Gai, Alex Teixeira, Krivcov, Marcelo Moreno, Eduardo.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué (G. Milito, 69.), Busquets, Adriano - Xavi (Pedro, 66.), Mascherano, Keita - Afellay, Messi, Villa (Jeffren, 74.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: Pinto, Jeffren, Pedro, G. Milito, Maxwell, Fontás, Thiago Alcántara.
Gólszerző: Messi (43.)
Sárga lap: Mkitarjan (55.), Iscsenko (60.), ill. G. Milito (71.)

Pep Guardiola, a katalánok vezetőedzője az első meccsen szerzett négygólos előny ellenére sem kockáztatott, így Lionel Messit, David Villát és Xavit is a kezdőbe jelölte. Az ukránoknál négy brazil játékos képviselte a támadószekciót, ám csupán Luiz Adriano volt egyedüli csatárként nevezve a Sahtar kezdő tizenegyében. A vendégek kezdték a játékot, az első öt perc nem hozott helyzetet, a Sahtar bátran kezdett, igyekezett nem alárendelt szerepet játszani. Nyolc percet kellet várni az első helyzetre: Jádson indította káprázatosan Douglas Costát a tizenhatoson belül, aki ballal lőtt, de Víctor Valdés hatalmasat védett, majd a brazil ismétlését Daniel Alves mentette szögletre. A folytatásban is támadásban maradt a hazai csapat, ezúttal Douglas Costa készítette le a labdát Jádsonnak, aki azonban tizenhat méterről Valdés kezébe lőtt. Az első húsz perc során a Barcelona egyszer sem próbálkozott kapura lövéssel, míg a hazaiak neve mellett négy gólszerzési kísérletet is feljegyezhettünk. A 24. percben Vaszil Kobin jobb oldali beadására Jádson érkezett és lőtt kapásból, de a lövés nem okozott gondot Valdésnek. Négy perccel később jött az első katalán lehetőség is, ekkor Javier Mascherano szép csele után Lionel Messi lőtt ballal a tizenhatos előteréből egyenesen Andrij Pjatov kezébe. Úgy tűnt, ekkor ébredt igazán a Barca: Afellay indított kiváló ütemben Adrianót, aki az ötös sarkáról lőtt, de egy védő kivágta a kapura tartó labdát. A hajrában Ibrahim Afellay is megpróbálkozott egy átlövéssel középről, de ez is Pjatov kezében landolt. Nem sokkal később azonban már az ukrán kapus sem tudott segíteni: Daniel Alves passzolt Messihez, aki néhány csel után tizenegy méterről ballal gurított a kapuba. A hajrában még akadt néhány helyzete a Sahtarnak is, de gólt nem tudott szerezni, így 1–0-s Barca-vezetéssel fordultak a csapatok. Az argentin klasszisnak ez volt a 48. gólja ebben az idényben, ezzel átadta a múltnak a saját maga és a brazil Ronaldo által közösen tartott korábbi klubrekordot (47).

Hasonlóan jól kezdett az ukrán csapat a második negyvenöt perc elején, mint azt tette az elsőben, néhány veszélyes beadáson kívül azonban nem sok lehetőséget tudott kialakítani. Az 59. percben szép kontra után Messi passzolt Afellayhoz a bal oldalon, aki megpróbált eltekerni Pjatov mellett a labdát, az ukrán kapus hatalmasat nyújtózva ki tudta ütni azt, a kipattanót Daniel Alves a kapu mellé bombázta. Mindkét vezetőedző úgy gondolta, változtatnia kell: a hazaiaknál Eduardo és Moreno beállításával egyértelműen a támadószekció megerősítése volt a cél, míg a Barcánál lejött Xavi és Piqué is – Guardiola valószínűleg pihentetni akarta két kulcsjátékosát. A legnagyobb Sahtar-ziccer a 74. percben alakult ki. Mhitarjan kapott labdát a tizenhatos vonalánál, majd kapura fordult és lőtt, Valdés azonban bravúrral védett – nem először. Pár perccel később Eduardo forgatta meg a védőket az ötös közelében, de végül Gabriel Milito tisztázott. A túloldalon Pjatov gyenge kigurítása okozott zavart, majd Mhitarjan jobb oldali beadására Moreno érkezett, és lőtt centikkel a kapufa mellé. A hajrában már egyik kapu sem forgott veszélyben, a Sahtar becsülettel küzdött és ment előre a becsületgólért, a Barca eléggé visszavett a tempóból, így a végeredmény 0–1 maradt, ezzel a vendégcsapat jutott be a BL elődöntőjébe.

Végig robotolta a BL-visszavágót a Tottenham, de Cristiano Ronaldo találatával ismét a királyiak nyertek

TOTTENHAM-REAL MADRID 0-1 (0-0)

London, White Hart Lane, vezette: Nicola Rizzoli (olasz).
TOTTENHAM: Gomes - Corluka, Dawson, Gallas, Assou-Ekotto - Lennon (Defoe, 61.), Huddlestone (Sandro, 71.), Modric (Kranjcar, 83.), Bale - Van der Vaart - Pavljucsenko. Menedzser: Harry Redknapp.
Kispad: Cudicini (kapus), Kaboul, Jenas, Defoe, Bassong, Kranjcar, Sandro.
REAL MADRID: Casillas - Ramos (Granero, 57.), Carvalho, Albiol, Arbeloa - Alonso (Benzema, 75.), Khedira - Ronaldo (Kaká, 65.), Özil, Marcelo - Adebayor. Vezetőedző: Jose Mourinho.
Kispad: Adán (kapus), Kaká, Benzema, Granero, Garay, Higuaín, Di María.
Gólszerző: Ronaldo (50.)
Sárga lap: Carvalho (39.), Granero (79.)

A Spurs már volt négygólos hátrányban kieséses szakaszban, és mégis továbblépett. A londoni gárda az 1961–1962-es BEK-sorozat selejtezőjében már 4:0-s hátrányban is volt az első meccsen a lengyel Górnik Zabrze otthonában, végül azonban 4:2-re mentette az összecsapást. A visszavágón pedig már hengerelt a Spurs: 8:1-es győzelmének köszönhetően 10:5-ös összesítéssel jutott tovább. Ezúttal azonban a Real Madrid volt az ellenfél, amely a londoni mérkőzés elején is kezdeményezően lépett föl. Mesut Özil a 3. percben pedig máris ziccerbe került, a török származású német azonban könnyelmű megoldást választott, Gomes minden különösebb gond nélkül ölelhette magához a labdát. Az mindenesetre már a meccs előtt biztos volt, hogy egy Real Madrid-gól végleg megpecsételné Harry Redknapp csapatának sorsát. A Spursnek pedig nehéz dolga volt: túl azon, hogy bivalyerős ellenféllel nézett szembe, a White Hart Lane-en lejátszott legutóbbi 17 nemzetközi kupameccsén mindössze háromszor úszta meg kapott gól nélkül a londoni csapat. Ezúttal sem sikerült. A találkozó elején Gareth Bale nagyon ficánkolt a bal szélen. Az 5. percben veszélyes, de eredménytelen lövést eresztett meg a bal szélről, ami után még több ígéretes elfutása volt. Lüktető volt a mérkőzés, ekkor nehéz volt elképzelni, hogy gól nélkül záruljon az összecsapás. Az első félidő közepéhez érve mindkét csapat védelme rendezte sorait. Kevesebb helyzet jellemezte ekkor a találkozót, az iramra azonban továbbra sem lehet panasz. A 27. percben aztán mégis hatalmas lehetőséget puskázott el a hazai csapat: Aaron Lennon viharzott el a szélen, majd remekül tette vissza a labdát Roman Pavljucsenkónak, az orosz játékos azonban csúnyán fölé durrantott. Jellemző volt, hogy az első félidőben mindent elkövetett a Tottenham, hogy tizenegyeshez jusson. Háromszor is elesett Spurs-játékos a tizenhatoson belül. Leginkább a harmadik eset volt gyanús, Pavljucsenko azonban – „elődjeihez" hasonlóan – szintén nem kapott büntetőt a 26. percben. A 38. percben aztán betalált a Tottenham – igaz semmire sem ment vele. Luka Modric fejelte vissza a labdát Bale-nek, aki a kapuba lőtt, a horvát játékos azonban lesen volt, így a találat nem ért. Lüktető első félidőn voltunk túl, gól azonban ennek ellenére nem született.

Hihetetlen potyagóllal megszerezte a vezetést a Real Madrid. Cristiano Ronaldo vagy 30 méterről lőtt az 50. percben, úgy tűnt, hogy a középre tartó labdát Gomes könnyedén hárítja. A kapus kezéről azonban maga mögé, a gólvonalon túlra pörgött a labda. 0–1 C. Ronaldo 13. gólját szerezte Real Madrid-játékosként a BL-ben. Ehhez 16 mérkőzésre volt szüksége a portugál aranylabdásnak. Angol csapathoz méltóan a kapott gól ellenére is mindent elkövetett a Tottenham. Redknapp csapata mindenképpen egyenlíteni szeretett volna, ezt jelezte Pavljucsenko közeli fejese, és a csereként beállt Jermain Defoe ígéretes lövése is. A Real Madrid keretének erősségére jellemző, hogy az 500. mérkőzésén dirigáló José Mourinho nyugodtan lehozhatta pihenni C. Ronaldót a 65. percben – a portugál aranylabdás helyére egy brazil aranylabdás, Kaká állt be... A 74. percben nagyon közel került az egyenlítéshez a Tottenham, Defoe fejelt az ötös bal sarkáról a jobb oldali kapufa tövére, majd ismétlésből mellbe lőtte a kiszorított Casillast. Az embernek az volt az érzése, hogy ezen az estén semmi sem sikerül a Spursnek, pedig a két meccs alapján egy gólt azért megérdemeltek volna a londoniak. A Real Madrid azonban teljes mértékben megérdemelte a továbbjutást, egyértelműen a jobbik csapat jutott az elődöntőbe, ahol az FC Barcelona lesz a királyiak ellenfele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése