2011. április 11., hétfő

Primera División 31. forduló

Magabiztosan nyert a Madrid Bilbaóban

ATHLETIC BILBAO-REAL MADRID 0-3 (0-1)

Bilbao, San Mames. Vezette: Clos Gómez.
ATHLETIC BILBAO: Iraizoz - Iraola, San José, Ekiza, Castillo - Gurpegui (David López 46.), Javi Martínez Iturraspe 62.), Orbaiz, Muniain - Llorente, Toquero (Gabilondo 78.). Vezetőedző: Joaquín Capparós. Kispad: Raúl, David López, Iturraspe, De Marcos, Gabilondo, Susaeta, Ocio, Diaz de Cerio
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Garay (Carvalho 77.), Albiol, Arbeloa - Lass, Pepe, Granero - Kaká, Di María (Alonso 66.), Higuaín (Ronaldo 62.). Vezetőedző: José Mourinho. Kispad: Dudek, Carvalho, Marcelo, Xabi Alonso, Özil, Ronaldo, Adebayor.
Gólszerző: Kaká (13., 53. - mindkettőt 11-esből), Ronaldo (69.)
Sárga lap: Gurpegi (12.), Iraizoz (13.), Javi Martínez (61.), ill. Granero (45+1.), Ramos (48.), Lass (57.), Casillas (59.), Arbeloa (71.)

Mourinho az utolsó pillanatban több helyen is változtatott megszokott kezdőcsapatán, aminek eredményeképp több meghatározó játékos is a kispadon találta meg. A meglépett változtatások aztán inkább jótékony hatást gyakoroltak a madridiak játékára, a Bilbao ugyanis kevés lehetőséget tudott kialakítani az első félidőben, és már az első percekben sem nagyon lelte az ellenszert a vendégek játékára. A Sporting Gijón elleni meccshez képest jól és dinamikusan kezdett a Real Madrid, amely már a 13. percben megszerezte a vezetést: egy kiugratás után Di María okosan elhúzta a labdát a kapujából teljesen ütemtelenül kifutó Iraizoz mellett, aki a tizenhatoson belül csak felvágni tudta a szélvészgyors argentint. A jogosan megítélt büntetőt Kaká értékesítette biztos lábbal, és szerezte meg viszonylag korán a vezetést csapatának. (0-1) Az első félidő hátralévő perceiben újabb gólokat is szerezhetett volna a Real Madrid, de sem Higuaín, sem pedig Di María nem tudott élni az adandó lehetőségekkel. A Bilbao csak a félidő végén tudta komolyabb nyomás alá helyezni ellenfelét, de a kiszámítható beíveléseket leszámítva ezen az este nem bizonyult túl bőnek az „oroszlánok” repertoárja.

A szünet után a baszkok már többet birtokolták a labdát, és jóval veszélyesebben is futballoztak, mint az első játékrészben, mégis az 53. percben újból a Real Madrid volt eredményes. Di María második kiharcolt tizenegyese után ismét Kaká állt a büntetőpont mögé, és ahogy az első esetben, úgy most sem rontotta el az adandó lehetőséget. (0-2) Kétgólos vezetése után a Real Madrid nem forszírozta a támadásokat, és inkább a stabil védekezésre koncentrált, amit maradéktalanul meg is oldott, így a Bilbaónak nem volt komoly esélye közeledni. A 70. percben pedig harmadszor is betaláltak a vendégek, a csereként pályára küldött Cristiano Ronaldo előbb bemutatott egy pimasz cselt a tizenhatoson belül, majd szép mozdulattal könnyedén lőtte a labdát Iraizoz kapujába, végképp megpecsételve ezzel a Bilbao sorsát. (0-3) A végjátékban a Bilbao még szépíthetett volna, de a 89. percben Gabilondo ígéretes helyzetben nem találta el a labdát, így végül maradt a háromgólos különbség a csapatok között, ami kissé talán túlzó, ha azt nézzük, hogy a baszkok végigrobotolták a meccset.

Hátrányból nyert az Almeria ellen a Barca

BARCELONA-ALMERÍA 3-1 (0-0)

Barcelona, Nou Camp, vezeti: Ayza Gámez.
BARCELONA: Pinto - Alves, Piqué, Milito, Maxwell - Xavi, Mascherano (Pedro 53.), Alcantára (Keita 67.) - Bojan (Villa 31.), Messi, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola. Kispad: Villa, Pedro, Keita, Fontás, Adriano, Oier, Afellay.
ALMERÍA: Alves - Luna, Silva, Acasiete, Michel - Juanito, Bernardello, Corona (Uche 57.), Juanma Ortiz (Feghouli 78.) - Crusat (Goitom 70.), Piatti. Vezetőedző: Roberto Olabe. Kispad: Uche, Feghouli, Vargas, Esteban, Goitom, Mbami, Jakobsen.
Gólszerző: Messi (53., 91.), Alcantára (64.), ill. Corona (50.)
Sárga lap: Bojan (17.), Mascherano (19.), Villa (75.), ill. Ortiz (62.)

Az El Clásicóra való főpróba a Real részéről már sikerült az este folyamán, így csak az maradt kérdés, hogy a Barcelona is megoldja-e a kötelező házi feladatot. Az Almeria nem az az együttes, amelyik nyerni járna a Nou Campba, a bajnoki utolsó helyezett gárda idén már 16 gólt „gyűjtött be” a katalán csapattól.
A mérkőzés mégsem ennek a különbségnek a jegyében kezdődött, az első helyzetet csak 16 perc múltán jegyezhettük fel. Ekkor Bojan vette le mellel, majd tolta is meg egyből fejjel a labdát, egy sprint után azt középre adta be, de az érkező Thiago fölé lőtt. Három perc múlva nem helyzet, de újabb fontos esemény következett a ”Klasszikussal” kapcsolatban, hiszen Mascherano begyűjtött egy sárga lapot, amely eltiltást eredményezett számára, így nem tarthat a gránátvörös-kékekkel a Santiago Bernabeu-ba. A 27. és a 28. percben először Iniesta, majd pedig Messi lövése kerülte el Diego Alves kapuját. A félidő további részében néha eljutott a vendégcsapat a katalánok térfelére, de igazi helyzetet nem tudtak kialakítani. Hazai oldalról pedig újra nem növelték a játékosok a kaput eltaláló lövések statisztikáját, hiszen a 32. percben Maxwell, majd a 40.-ben Xavi lőtt kapu fölé.

A második félidő már nagyobb iramban folytatódott, felpezsdült a játék mindkét részről. Előbb a 49. percben tetszetős támadás végén Villa találta el a jobb kapufát, majd egy perc sem telt el, amikor támadás vezetett az Almeria, melynek végén Corona lazán gurított Pinto kapujába. (0-1) Sokat nem kellett várni az egyenlítésre, az 52. percben a kiugró Villa ellen Diego Alves szabálytalankodott a tizenhatoson belül, Ayza Gómez pedig egyből a büntetőpontra mutatott. A tizenegyeshez Messi állt oda, és magabiztosan értékesítette is azt. (1-1) Három perc múlva ismét Villa került helyzetbe, de lövését Alves bravúrral ütötte ki, a kipattanó labdát pedig Pedro lőtte mellé. A 60. percben Villa újabb helyzetet „puskázott el”, a labdát fejelte közvetlenül Alves kezei közé. A 64. percben viszont meg is fordították a katalánok a mérkőzést, Messi beívelt szögletét Thiago fejelte a vendég hálóba.(2-1) A komoly helyzetek sora ezzel le is zárult a mérkőzés hajrájáig, a hosszabbításban ugyanis egy almeriai védő nagyot hibázott, amit Messi meg is bosszult, hiába jött ki kapujából Diego Alves, az aranylabdás argentin elpöccintette mellette a labdát. (3-1)
A győzelemmel továbbra is nyolc pontos előnnyel robog az élen a Barcelona, a következő fordulóban viszont El Clásico, ahol a Madrid faraghat hátrányából, vagy a Barcelona húzhat el még jobban közvetlen riválisa elől. A tét nem kicsi, egy hét múlva újra összegyűlnek a szurkolók a világ minden tájáról, hogy újabb történelmi összecsapásnak lehessenek szemtanúi akár élőben, akár a tévéképernyők előtt.

További eredmények:
Mallorca - Sevilla 2–2
Gijón - Osasuna 1–0
Hércules CF - Espanyol 0–0
Málaga - Deportivo 0–0
Racing - Levante 1–1
Atl. Madrid - Real Sociedad 3–0 (2–0)
Valencia - Villarreal 5–0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése