2011. április 22., péntek

Spanyol Király-kupa döntő

A Real Madrid kifogott a Barcelonán a döntőben

Frenetikus izgalmak és 120 percnyi küzdelem után a Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a spanyol Király-kupa fináléjában, ezzel 18 év szünet után ismét csúcsra ért a kupasorozatban. Ahogy szombaton, úgy most is a Barcelona birtokolta jóval többet a labdát, a madridi védelem azonban végig kitartott, a legkritikusabb pillanatokban is elbírta a nyomást, és Cristiano Ronaldo találatával összességében megérdemelten nyerte meg a szezon első trófeáját.

BARCELONA-REAL MADRID 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Valencia, Mestalla, vezette: Alberto Undiano Mallenco.
BARCELONA: Pinto - D. Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets (Keita, 108.), Iniesta - Pedro, Messi, Villa (Afellay, 106.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserék: V. Valdes - kapus, Puyol, Milito, Maxwell, Keita, Thiago, Afellay.
REAL MADRID: Casillas - Marcelo, Carvalho (Garay, 119.), S. Ramos, Arbeloa - Pepe, Xabi Alonso, Khedira (Granero, 104.) - Özil (Adebayor, 70.) - Ronaldo, Di María. Vezetőedző: José Mourinho.
Cserék: Dudek - kapus, Garay, Granero, Kaká, Adebayor, Higuaín, Benzema.
Gólszerző: Ronaldo (103.)
Sárga lap: Pedro (34.), Messi (64.), Adriano (117.), ill. Pepe (26.), X. Alonso (60.), Adebayor (74.), Di María (86.)
Piros lap: Di María (121.)

Néhány napon belül másodszor csapott össze a spanyol labdarúgás két óriása, a szombati bajnoki után ezúttal a spanyol Király-kupa volt a tét. A valenciai utcákon már órákkal a meccs előtt felfokozott hangulat uralkodott, ezért nem volt meglepő, hogy a csapatok is hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a küzdelembe, még akkor is, ha a kezdetekben kifejezetten sok hiba jellemezte a játékot.

Ellentétben a hétvégi bajnokival ezúttal a Real Madrid lépett fel támadóbban, és az első félidőben közelebb is járt a vezetéshez, mint ellenfele. A madridiaknál Cristiano Ronaldo kétszer is veszélyeztetett a szünet előtt, de egyik lehetőségét sem tudta gólra váltani, míg néhány perccel a félidő vége előtt Pepe járt nagyon közel a meccs első találatnak megszerzéséhez, fejese azonban Pinto szerencséjére kijött a kapufáról.

A Barcelona nagyon visszafogott teljesítményt nyújtott az első negyvenöt percben, és annak ellenére, hogy ismét többet birtokolta a labdát, ekkor még egyértelműen az történt a pályán, amit Mourinho eltervezett a meccs előtt.

Sokáig tehát érvényesült a portugál által kitalált óvatos, gyors kontrákra apelláló játék, ám a második félidőre borúsabbá váltott a kép fővárosi oldalon: a Barcelona folyamatosan vette át a játék irányítását, helyenként percekig beszorította ellenfelét, és gyakorlatilag nem hagyta labdához jutni a Real Madridot. A nagy nyomás eredményeként a 69. percben Pedro be is vette Casillas kapuját, a gólt azonban les címén jogosan érvénytelenítette a játékvezető.

Ezután is támadásban maradt a Barcelona, amely a végjátékban szerette volna döntésre vinni a dolgokat, és elkerülni a további kellemetlenségeket: a 75. percben újra Pedro veszélyeztetett, Casillas azonban a helyén volt, míg nem sokkal később Iniesta adott munkát a világbajnok hálóőrnek, aki ezúttal is állta a sarat, és parádés vetődéssel kiütötte az alsósarokba tartó lövést. A rendes játékidő utolsó néhány percére valamelyest kijött a szorításból a Real Madrid, a 92. percben Di María lövése után védenie is kellett a Barcelona kapusának.

Kilencven perc játék után nem láthatott gólt a valenciai közönség, így következhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás, ahol újabb fordulat állt be a játék képébe: a második félidőben tagadhatatlanul nagyon szenvedő Real Madrid új erőre kapott a pihenő után, minek eredményeképp a 103. percben meg is szerezte a vezetést: Di María pontos beadását Cristiano Ronaldo bólintotta remek mozdulattal Pinto kapujába, amivel a „királyi gárda” egy nagy lépéssel közelebb került a trófeához. (0-1)

A bekapott gól után a Barcelona megpróbált egyenlíteni, de a Real Madrid védelme áthatolhatatlan volt ezen az este. A madridiak a hosszabbítás második felében még egyszer betalálhattak volna egy kontra végén, Adebayor lapos lövését azonban hárította Pinto, így az utolsó pillanatokra még maradt esélye Messiéknek.

A 121. percben aztán Di Maríát második sárga után kiállította Undiano Mallenco, a Barcelona azonban már nem tudta átjátszani a roppant tömör madridi falat. Mourinho sokat kritizált taktikája végül kupagyőzelmet eredményezett, a Barcelona pedig majd a Bajnokok Ligájában vághat vissza az ősi riválisnak.

Nyilatkozatok, valamint további cikkek:

Mourinho: Ez a trófea mindenkié!

Ramos a mélybe ejtette a kupát - videó

„Tiétek a kupa, miénk a bajnokság” - sajtóvisszhang

C. Ronaldo: Mourinho a fő sikerkovács

Fel fogunk állni a vereségből - Pep Guardiola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése