2011. április 7., csütörtök

Barca-gála a Camp Nouban

BARCELONA-SAHTAR DONYECK 5-1 (2-0)
Barcelona, Nou Camp, 87 ezer néző, vezeti: Craig Thompson (skót).
FC BARCELONA: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Busquets, Adriano (Maxwell 78.) - Xavi, Mascherano, Keita - Villa (Pedro 70.), Messi, Iniesta (Afellay 90+1.), vezetőedző: Josep Guardiola
Kispad: Mino (kapus), Krkic, Pedro, Milito, Maxwell, Afellay, Thiago Alcántara
SAHTAR DONECK: Pjatov - Srna, Iscsenko, Rakickij, Rat - Hübschmann (Eduardo 83.) - Mkhitarjan - Douglas Costa, Jadson (Fernandinho 70.), Willian (Alex Teixeira 75.) - Luiz Adriano, vezetőedző: Mircea Lucescu
Kispad: Hudzsamov (kapus), Fernandinho, Eduardo, Kobin, Sztepanenko, Alex Teixeira, Csizov
Gól: Iniesta (2.), Daniel Alves (34.), Piqué (53.), Keita (61.), Xavi (87.) ill. Rakickij (60.)
Sárga lap: Iniesta (59.), ill. Rat (51.), Rakickij (66.), Fernandinho (77.)


A Barcelona 5-1-es Sahtar Doneck elleni győzelemmel válaszolt a Real Madrid tegnapi diadalára, így igen nagy esélyt teremtve a spanyol házi-elődöntőre. Messi ugyan gólt nem lőtt, de kétszer is előkészített, Iniesta parádézott.
Álomkezdéssel rukkolt elő a hazai csapat a mérkőzésen, hiszen az első valamirevaló támadásból megszerezte a vezetést a Barcelona. Messi próbálta meg kiugratni Villát, ám az összezáró Sahtar-védőkről a Pedro helyét elfoglaló Iniestához került a labda, aki szemtől szemben a kapussal képtelen volt hibázni. (1-0) A gránátvörös-kékek nem voltak restek a folytatásban sem, ám a kezdeti sokk után a Donyeck viszonylag hamar magához tért. A gatodik percben Wilian próbálta meglepni Valdest egy afféle van Persie-s lövéssel, ám a spanyol hálóőr tanult az Arsenal elleni hibájából, visszaért az alapvonalról eleresztett rövidbe tartó lövésre. Öt perccel később Jadson ugratta ki gyönyörűen Luiz Adrianót, aki rossz labdaátvétele miatt messze mellédurrantott. A kirúgás után már Alves hibájára is szükség volt, hogy veszélyeztessen a vendég gárda. A friss-szerződéses brazil hátvéd röviden adta haza a labdát csapattársának, aki önfeláldozó módon még sikeresen menteni tudott Adriano elöl. Az üresen tátongó kaput Wilian vette célba, ám a dél-amerikai középpályás nem tudta lemásolni Stankovic tegnapi találatát. Habár eddig a Sahtar mutathatott fel több értékelhető helyzetet, a Barcelona kézben tartotta a mérkőzést. Messze földön híres labdatartásával és pontosságával tovább gyötörte az ukránok védőfalát, amely egyszer-kétszer meg is adta magát. A 17. percben egy Messi-szabadrúgás borzolta a kedélyeket, majd két perccel később az argentin klasszis már szemtől szemben találkozhatott Pjatov kapussal. Messi az ukrán hálóőr kezébe emelte a labdát.A kissé leült tempót Iniesta és Dani Alves próbálta újra felpörgetni a 34. percben. A spanyol világbajnok sasszemmel vette észre a kiugró brazilt, aki a rosszul kimozduló Pjatov mellett könnyedén lőtt a hálóba. Igaz, ami igaz, az egyszerű befejezést egy roppant technikás labdaátvétel előzte meg. (2-0) A gól után már mindkét alakulat az öltőzőbe vágyott, az első félidőben már nem is esett több lehetőség.

A második játékrész elején a felállás nem változott, sem emberállományban, sem játékképben. A Barcelona nem erőltette a gólszerzést, mégis sikerült betalálniuk, az 53. percben már három gól volt a különbség. Xavi végezte el a hazaiak szögletét, amelyre a hétvégén a Villareal ellen győztes gólt szerző Piqué érkezett. A spanyol védő roppant okos lövése saját maga első gólját jelentette az idei BL-szezonban. (3-0) 60. perc, újabb gól, ám ezúttal a vendégek drukkerei kiabálhattak örömükben. Srna szabadrúgása Rakickij lábáról került a hazaiak hálójába, Valdes nem védhette a szélre tartó labdát. (3-1) A Barca azonban nem tétovázott, a középkezdés után azonnal góllal válaszolt. Messi tálalt a felfutó Keita elé, aki minden bizonnyal örökre elűzte a jobb felsőben hálót szövögető pókokat, olyan pontos lövést eresztett meg Pjatov kapujára. (4-1) A 82. percben a Sahtar még szépíthetett volna, ám Adriano egy gyönyörű kiugratást követően csak a belső kapufát találta el. A kipattanót Valdes már magához ölelte. A hazaiaknak hatalmas szerencséjük volt ennél az esetnél, nem úgy mint a 87. percben esett Xavi gólnál. A spanyol klasszis gyönyörű találatát ugyanis vétek lenne Fortuna ajándékaként elkönyvelni, főleg úgy, hogy az asszisztot adó Dani Alves csatárokat megszégyenítő testcselekkel zavarta össze a Sahtar védőit. (5-1) A későbbiekben az eredmény már nem változott, a Barcelona tovább javította az e heti BL-negyeddöntők gólátlagát. A visszavágón csodára lenne szüksége az ukránoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése