2011. február 23., szerda

Bajnokok Ligája - nyolcaddöntő (2. rész)

Hiába Benzema villanása, a Real Madrid most sem nyert Lyonban

LYON-REAL MADRID KEDD 1-1 (0-0)

Lyon, Stade de Gerland, vezette: Wolfgang Stark (német).
LYON: Lloris - Réveillere, Cris, Lovren, Cissokho - Toulalan, Källström (Pjanic, 77.) - Delgado (Pied, 70.), Gourcuff, Bastos (Briand, 70.) - Gomis. Vezetőedző: Claude Puel.
Cserepad: Vercoutre, Gassama, Diakhaté, Briand, Pjanic, Gonalons, Pied.
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Carvalho, Pepe, Arbeloa - Xabi Alonso, Khedira (Lass, 68.) - Özil (Marcelo, 76.), Ronaldo, Di María - Adebayor (Benzema, 64.). Vezetőedző: José Mourinho.
Cserepad: Adán, Kaká, Benzema, Lass, Granero, Marcelo, Albiol.
Gólszerző: Gomis (83.), ill. Benzema (65.)
Sárga lap: Bastos (48.), Cris (62.), Pied (71.), ill. Ramos (10.), Di María (45.) Casillas (90.)

Mindkét fél nagyon elszántan futott ki a gyepre, egyik csapat sem hajolt meg a másik akarata előtt. Egészen a 31. percig egyik gárda kapusának sem akadt komolyabb védenivalója, nehezen jutottak el lövésig. Enyhe francia mezőnyfölény jellemezte a mérkőzés elejét.. A változást Ronaldo trükkös szabadrúgása hozta meg, ami igencsak megtornásztatta Llorist. Öt perccel később kontrázhatott a Lyon, Baston robogott a bal oldalon, középre lőtt labdáját Casillas nem bírta megfogni, így nagy zavar alakult ki a vendégek kapuja előtt. Végül Gomis csapott le a kipattanóra, azonban csúnyán fölé lőtt. Ez a lehetőség hosszú percekre összezavarta a madridi hátsó alakzatot, a Lyon több ízben is közel járt a gólszerzéshez. A félidő végére azonban ismét kiegyenlítetté vált a találkozó.

Alig telt el öt perc a második játékrészből, amikor a Real Madrid megszerezhette volna a vezetést: először Cristiano Ronaldo szabadrúgása csattant a felső lécen, majd egy percen belül Özil szögletét fejelte lécre Sergio Ramos. A 65. percben Mourinho cserére szánta el magát: a csatársorban Adebayor helyére Benzema állt. A francia támadó pedig jött, látott és győzött; góllal hálálta meg, hogy lehetőséget kapott. A madridiak 9-ese a tizenhatoson belül jutott labdához és remek cseleket követően Lloris lába között gurított a kapuba, megszerezve a madridi vezetést. (0-1) A folytatásban a spanyolok a vezetés ellenére sem álltak vissza, így továbbra is maradtak izgalmak és helyzetek a lefújásig hátralévő időre. A 83. minutumban az egyenlítésnek is szemtanúja lehetett a Gerland Stadion publikuma: az egyedül hagyott Gomis Cris fejese után szerzett közelről gólt. (1-1)

A találkozó végéig mindkét csapat igyekezett megszerezni a három pontot érő győztes találatot, ám erre már nem került sor. Összességében egy változatos, néhol még szép játékot is hozó mérkőzésen igazságosnak mondható a döntetlen. Ezen az összecsapáson nem dőlt el semmi, a nagy kérdés megválaszolása tehát a visszavágóra marad: Ezúttal képes lesz-e a Real Madrid továbblépni a Lyon ellenében, vagy a franciák fognak örülni a két hét múlva esedékes madridi mérkőzés végén?

2011. február 21., hétfő

Primera División 24. forduló

A Real Madrid megnyerte a „száznapos háború” első ütközetét

Real Madrid-Levante 2-0 (2-0)

Madrid (Santiago Bernabeu Stadion), v.: Texeira Vitienes
Real Madrid: Real Madrid: Adán - Ramos, Albiol, Carvalho, Marcelo - Khedira, L. Diarra- Di María (Özil 76.), Kaká (Adebayor 76.), C. Ronaldo - Benzema (Gago 85.), vezetőedző: Jose Mourinho
kispad: Dudek (kapus), Adebayor, Alonso, Garay, Mejías, Özil, Gago, Arbeloa
Levante: Munúa - Cerra, Ballesteros, Nano, Del Horno - X. Torres (Lois 80.), Iborra, Juanfran - Munoz (Montero 61.), Caicedo (Stuani 72.), Valdo, vezetőedző: Luis Garcia
kispad: Reina (kapus), Nadal, Stuani, Montero, Juanlu, Wellington, Suárez, Lois, Rodas
Gól: Benzema (7.), Carvalho (41.)
Sárga lap: Ramos (30.), L. Diarra (58.), ill. Ballesteros (83.)

Ezen a mérkőzésen azonban már nem férhetett bele egy újabb fiaskó, hiszen egyre szorosabbá vált a bajnoki versenyfutás a Barcelonával. Ennek tükrében már a 6. percben megszerezték a vezetést a hazaiak, jobb oldalról Di Maria biciklicseleivel döntötte ki szépen sorban a levantei védőket, a középre lőtt labdát pedig Benzema gurította a kapuba. (1-0) Ezután sorozatban Ramos, majd Ronaldo kétszer is tűz alá vette Munúa kapuját, de sikertelenül. A 22. percben azonban a vendég kapusnak már tornáznia kellett a labdáért, Di Maria tekerte el a játékszert a kimozduló védők között, szükség volt a bravúrra. A félidő vége előtt, a 40. percben egy Ronaldo által középre lőtt szabadrúgásba Carvalho ugrott bele, és lőtt a kapuba. (2-0)

Az 54. percben a hazaiak újra megkavarták a Levante védelmét, a Benzema által visszagurított labdát Khedira lőtte kapura, de Manúa visszavetődve magához húzta a játékszert. A második játékrészben Ronaldo többször is veszélyes volt az ellenfél kapujára, de sem fejjel, sem lábbal nem tudta bevenni Manúa hálóját, a kapus többször is bravúrral védett, egyben csapata legjobb játékosa is volt. A mérkőzés végén még Adebayor szerzett egy újabb találatot, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette azt.
A Real Madrid folytatta sorozatát: az összes hazai bajnoki meccsét megnyerte, valamint sikerült a főpróba is a keddi Lyon elleni Bajnokok Ligája találkozóra. A spanyol sajtó úgy harangozta be a mérkőzést, hogy elkezdődik a száznapos háború, visszaszámolva a május 28-ai Bajnokok Ligája döntőjére. Nos, a háború elkezdődött, az első csatát sikeresen megvívta a Királyi Gárda.

Kínkeserves Barca-siker

BARCELONA-BILBAO 2-1 (1-0)

Barcelona, Nou Camp, vezette: Ramírez Domínguez.
BARCELONA: Pinto - Alves, Piqué, Busquets, Abidal - Xavi, Iniesta, Mascherano (Maxwell, 65.) - Pedro (Afellay, 93.), Messi, Villa (Keita, 82.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: Oier, Maxwell, G. Milito, Adriano, Keita, Afellay, Krkic.
ATHLETIC BILBAO: Iraizoz - Iraola, Ekiza, Amorebieta, Koikili - Susaeta (David López, 82.), Javi Martínez, Gurpegui, Gabilondo - Iturraspe (Toquero, 46.), F. Llorente. Vezetőedző: Joaquín Caparrós.
Cserepad: Fernández, Xabi Castillo, Ustaritz, D. López, D. Marcos, Toquero, Muniain.
Gólszerző: Villa (4.), Messi (77.), ill. Iraola (50. - 11-esből.
Sárga lap: Dani Alves (35.), Piqué (51.), ill. Koikili (23.), Iraola (32.), Gurpegi (92.)

A Real Madrid győzelmével két pontra megközelítette a katalánokat, így a gránátvörös-kékek győzelmi kényszer alatt futhattak ki a pályára a Bilbao ellen. Hazai szempontból félő volt, hogy még nem heverték ki az Arsenal elleni Bajnokok Ligája vereséget, de erre David Villa már a 4. percben rácáfolt, hiszen Alves passzából a vendég kapuba talált. (1-0) A 10. percben a bal oldalon Llorente forgatta meg sikeresen Piquét (a katalán bekk ismét nem játszotta élete meccsét), a beadás után Susaeta lehetősége maradt ki. A 37. percben a Valdest helyettesítő Pinto védett hatalmas bravúrral egy fejest, ezzel kimaradt a félidő egyik legnagyobb lehetősége.

A második játékrész elején, az 50. percben Busquets becsúszása után büntetőt itélt a játékvezető, amit Iraola értékesített magabiztosan. (1-1) A Bilbao ezután 10 emberrel állt be védekezni, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy kihúzza egy ponttal a mérkőzést. A 60. percben egy Messi szóló után az argentin támadót Javi Martinez rúgta fel, de a játékvezető nem ítélt újabb tizenegyest. A 70. percben Xavi indítását Villa lőtte kapura, de Iraizoz bravúrral védett. 7 perc múlva azonban már hazai találatnak örülhetett a katalán publikum, Alves beadását Messi pörgette a rövid felsőbe. (2-1)
Ezzel újra ötpontosra nőtt a katalánok előnye a Real Madriddal szemben.

További eredmények:
Valencia - Gijón 0–0
Zaragoza - Atl. Madrid 0–1
Almería - Deportivo 1–1
Getafe - Racing 0–1
Osasuna - Espanyol 4–0
Villarreal - Málaga 1–1
Sevilla - Hércules CF 1–0
Real Sociedad - Mallorca 0–0 (1. félidő)

2011. február 17., csütörtök

Del Bosque Barca-Madrid döntőt jósol a BL-ben

A Real Madrid nem eshet ki a Lyon ellen, 80%-ban favoritnak gondolom őket” – mondta Del Bosque egykori klubcsapatának esélyeivel kapcsolatban. „Nem létezik semmiféle átok. Nem szabad elfelejteni, hogy a Real Madrid már rosszabb időszakokon is átesett, amikor 1966 és 1998 között 32 éven át nem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját.” – folytatta.

Az Arsenal-Barcelona párharcra áttérve Del Bosque elmondta, meglátása szerint a katalán csapat „továbbjut, de elsöprés nélkül 75%-ban.”

Mindkét csapat nagyon szép futballt játszik, hasonló stílusban, nagyon sok fiatal játékossal” – fogalmazott még a Barcelona meccsével kapcsolatban.

A várható döntővel kapcsolatban Del Bosque azt mondta, bízik a Real Madrid és a Barcelona esélyeiben, bár leszögezte, rajtuk kívül is vannak csapatok, akik majd odaérhetnek a végén, megemlítve a címvédő Intert, a Bayern Münchent és a Manchester Unitedet. „Ez lenne a legcsodálatosabb finálé, és nem csak azért, mert spanyolként érdekem, hanem mert Európa két legerősebb csapata a Barcelona és a Real Madrid.

Bajnokok Ligája - nyolcaddöntő (1. rész)

Roppant élvezetes meccsen győzött az Arsenal az Emiratesben a Barcelona ellen. David Villa góljával vezetett a Barca, de a katalánok több óriási helyzetet is elpuskáztak az első félidőben, amit van Persie és Arsavin bosszult meg a másodikban. Az Arsenal 200. európai kupamérkőzését játszotta.

Jobban kezdett az Arsenal, az első tíz percben egyértelműen nyomás alatt tartotta a Barcát. A hetedik percben jött az első komolyabb lehetőség, Fabregas passzolt van Persie-hez, aki éles szögből próbálkozhatott, Valdes védeni tudott. Újabb hét perc elteltével már a katalánok tudhatták magukénak a meccs helyzetét. Villa ugratta ki tökéletesen Messit, aki miután egy az egyben megverte Szczesnyt, centikkel emelt a kapu mellé. A Barcelona ekkor már egyértelműen fölénybe került, már-már kapujához szögezte a bizonytalan ágyúsokat. Alig telt el tíz perc Messi helyzete után, a Barcelona máris kihasználta mezőnyfölényét, góllá alakította azt. Az argentin klasszis ugyanúgy ugratta ki Villát, ahogyan azt a spanyol tette vele korábban, ám a világbajnok támadónak a befejezés sem okozott gondot, higgadtan lőtte ki a jobb alsót. (0-1) A találat kissé megbolygatta az addigi rendet, az Arsenal többet próbálkozott, mint előtte, de a Barcelona is megtartotta támadó szellemét. A sok, de nem túl veszélyes helyzet ígéretesnek tűnt a második félidőre nézve. Messi egyébként még egy érvénytelen gólt is bepasszírozott a hazaiak kapujába, leshelyzet miatt fújtak ellene.

A második félidőt szinte végig az Arsenal uralta. A gránátvörös-kékek csak látszólag voltak ellenfelei a hazaiaknak, igazán veszélyes helyzetet csak a mérkőzés vége felé tudtak kialakítani. Hatalmas passzfölényük sem volt elég vezetésük megtartásához. A 78. percben a folyamatosan támadó Arsenal megszerezte az egyenlítő találatot van Persie révén. A holland légiós a jobb szélről, mondhatni nullszögből lőtt gólt a rövidbe. Valdes már beadásra számítva elmozdult helyéről, ezt használta ki az Arsenal támadója. (1-1) A zavarba hozott katalán védelem nem tudott felébredni az egyenlítő gól okozta sokkból, erre pedig Arsavin újabb találattal válaszolt. A 83. percben Nasri megindulása után az orosz kapta meg a labdát, aki középről, védő nélkül nagyon okosan tekerte be a labdát a kapu bal oldalába. (2-1) Az utolsó percekre a Barcelona mindent megtett az egyenlítés érdekében, de sem a hazai védőkön, sem Szczesny kapuson nem lehetett átjuttatni a labdát.

A Barcelona többször is megnyerhette volna ezt a találkozót, ha az első félidő legnagyobb helyzeteire gondolunk, de a végig küzdő Arsenal most jobbnak bizonyult. Ez a párharc persze még egyáltalán nincs letudva, alig várjuk a folytatást a Nou Campban.

ARSENAL-BARCELONA 2-1 (0-1)
London, Emirates-stadion, 59 927 néző, vezette: Nicola Rizzoli
.
ARSENAL: Szcsesny - Eboué, Koscielny, Djourou, Clichy - Song (Arsavin, 68.), Wilshere - Walcott (Bendtner, 77.), Fabregas, Nasri - Van Persie. Menedzser: Arsene Wenger.
Cserék: Almunia - kapus, Rosicky, Denílson, Squillaci, Arsavin, Gibbs, Bendtner.
BARCELONA: V. Valdés - D. Alves, Piqué, Abidal, Maxwell - Xavi, Busquets, Iniesta (Adriano, 89.) - Pedro, Messi, Villa (Keita, 68.). Vezetőedző: Pep Guardiola.
Cserék: Pinto - kapus, Bojan, Mascherano, Keita, Milito, Afellay, Adriano.
Gólszerző: Van Persie (78.), Arsavin (83.), ill. Villa (26.)
Sárga lap: Song (7.), Nasri (28.), Van Persie, (86.), ill. Iniesta (29.), Piqué (59.)

Nyilatkozatok:
FABREGAS:
Azt hiszem, az eredmény nagy durranás, mert ők ritkán veszítenek, a mostani Barca a futballtörténelem legjobb csapata szerintem. Ne feledjük, ez csak egy meccs volt, 180 perc alatt dől el a párharc és még csak 90-nél járunk. Nagy lökést adhat a csapatnak, de semmi több. Most megmutattuk, mire vagyunk képesek, de ha a Nou Campban nem tudjuk megmutatni, elvesztünk. Nincs öt-hat sérültünk, mint tavaly, egy évvel idősebbek vagyunk. Megértünk arra, hogy ilyen nagy meccseket játszhassunk a BL-ben."

VAN PERSIE: "Nekem az a véleményem, hogy nem szabad túlságosan visszahúzódni ellenük, mert annyira felpörögnek, hogy esélyed sem lesz ellenük. Mindent megtettünk, s a végén szerencsénk is volt, egy fantasztikus győzelem lett ebből. Köszönjük a szorítást, úgy éreztük, 12-en vagyunk a pályán."

XAVI: "Gyalázat, mert úgy éreztük, hogy a kezünkben volt a meccs. Az eredmény rosszabb, mint a tavalyi, akkor legalább a döntetlen meglett. Jó focit játszottunk, de túl sok hiba csúszott a számításainkba. A befejezésnél mindig rosszul sült el valami. Sorra hagytuk ki a nagy helyzeteteket, kínálta magát a győzelem, mégsem jöt össze. Nem teljesen igazságos ez az eredmény. Csalódottak vagyunk, arra kell koncentrálunk, hogyan jutunk tovább, a Nou Camp a mi pályánk, oprtimisták vagyunk, de nagyon tiszteljük az Arsenalt."

VILLA: "Tovább kell mennünk, még van egy meccs, otthon helyre tudjuk ezt hozni. Folytatás csak később, most a ligára kell egy kicsit koncentrálnunk, van olyan erős ez a csapat hogy megfordítsa ezt. Nagyon jó ez az Arsenal, kétszer is kifogtak rajtunk és sokszor zavarba hoztak minket."

WENGER:
"Ez egy különleges este, amihez egy különleges Arsenal kellett. A párharc ígéretes volt, nem is csalódtunk. Két fantasztikus csapat ütközött meg. A meccs egyes szakaszaiban eléggé szenvedtünk, de soha nem adtuk fel, fejben mindig a pályán voltunk, és mindent kiadtunk magunkból, a rejtett erőtartalékainkat is mozgósítottuk. Csodás akciókat láthattott a közönség mindkét oldalon, a második gólunk különösen szép volt. Ez a meccs biztos jót tesz az önbizalomnak. Visszavágó? Nyílt a párharc. Természetesen nem fogunk beállni védekezni a Nou Campban, játszuk a saját játékunkat megint. Nem vagyunk favoritok, de fontos, hogy elhigyjük, tényleg van esélyünk. A Barca a favorit, még mindig. Most már azonban tudjuk, hogy verhetőek. Tavaly nem jutottunk el eddig. A Barca mezőnyfölényével az a probléma, hogy ha egy pillanatra ellankad a figyelmed, véged. Szoros emberfogás kell, másképp nem lehet. Fel voltunk készülve arra, hogy ők lesznek mezőnyfölényben. A PL-ben általában nem így van, de tudtuk, hogy úgy 60 százalékban náluk lesz a labda."

GUARDIOLA: "Fantasztikus mérkőzés volt. Az Arsenal bizpnyította, hogy egy kiváló csapat, de nincs vége, van még egy visszavágó. Uraltuk a meccset, kontroll alatt tartottuk az eseményeket. Sok lehetőségünk volt, több, mint a tavalyi meccsen, de nem tuduk kihasználni őket. Sebaj, előfordul az ilyesmi."

2011. február 14., hétfő

Primera División 23. forduló

Villa mentett pontot a Barcának Gijónban

SPORTING GIJÓN-BARCELONA 1-1 (1-0)

Gijón, El Molinón. Vezette: Pérez Lasa.
SPORTING GIJÓN: Cuéllar - Sastre, Hernández, Botía, Canella - Cases, Casto - Las Cuevas (Canella 60.), Novo (Carmelo 66.), Castro (Bilic 88.) - Barral. Vezetőedző: Manuel Preciado. Kispad: Juan Pablo, Carmelo, Ayoze, Canella, Eguren, Rivera, Bilic
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Milito (Keita 66.), Maxwell - Mascherano, Xavi, Iniesta (Bojan 82.) - Afellay (Pedro 46.), Messi, Villa. Vezetőedző: Josep Guardiola. Kispad: Bojan, Keita, Busquets, Pinto, Adriano, Abidal, Pedro.
Gólszerző: Barral (16.), ill. Villa (80.)
Sárga lap: Barral (13.), Ángel (35.), Sastre (84.), ill. Mascherano (18.), Afellay (44.), Pedro (71.), Xavi (78.), Valdés (90.)

Pep Guardiola több helyen változtatott alapcsapatán, a védelem közepén a sérült Puyolt Milito pótolta, Mascherano és Afellay is a kezdőbe került, Busquets és Pedro a kispadon kapott helyet. A Sporting Gijón ősszel a Camp Noúban is megnehezítette a katalánok dolgát, akkor a Barcelona David Villa góljával múlta felül az asztúriaiakat. A hazaiak ezúttal sem ijedtek meg a Barcától, sőt, Barral góljával a 16. percben megszerezték a vezetést, a Gijón-csatár Piquén és Militón is átcselezte magát, majd védhetetlenül lőtte ki a hosszú alsót. 1-0 A Barcelona támadott, a Gijón pedig vezetése tudatában betömörült saját térfelére és nem meglepő módon kontrákra rendezkedett be - az első félidő bombameglepetésre gijóni vezetéssel ért véget.

A folytatásban egyre inkább nyomott a Barca, de ha túl is jutott a lelkesen és szervezetten védekező gijóni hátvédeken, a hazaiak kapusán már nem tudott kifogni - Cuéllar Xavi és Messi próbálkozásait is bravúrral védte. Ám a 79. percben már ő is tehetetlen volt: Messi passzából David Villa egy látványos emeléssel egyenlített. 1-1 A hátralevő időben az eredmény már nem változott, így a Barcelona 16 győzelem után újra pontokat vesztett a La Ligában.

Emberhátrányban is zárkózott a Real

ESPANYOL-REAL MADRID 0-1 (0-1)

Barcelona, Cornella-El Prat, vezette: Matéu Lahoz.
ESPANYOL: Kameni - Jordi Amat, Chica (Fonte, 80.), Galán, Javi López - Baena, Javi Márquez - Luis García (Dátolo, 57.), Verdú, Callejón - Sergio García (Álvaro, 66.). Vezetőedző: Mauricio Pochettino.
Cserepad: C. Álvarez, Forlín, V. Álvarez, Rui Fonte, Duscher, Dátolo, Álvaro.
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Pepe, Calrvalho, Marcelo - Xabi, Khedira - Di María (Adán, 3.), Özil (Lass, 78.), Ronaldo - Adebayor (Ramos, 86.). Vezetőedző: José Mourinho.
Cserepad: Adán, Albiol, Ramos, Lass, Granero, Kaká, Benzema.
Gólszerző: Marcelo (24.)
Sárga lap: Chica (50.), Amat (52.), ill. Xabi Alonso (20.), Carvalho (65.)
Piros lap: Casillas (2.)

Az első esemény a mérkőzésen rögtön hidegzuhanyt jelentett a madridi publikumnak: Casillas piros lapot kapott, mivel utolsó emberként a tizenhatoson kívül állította meg az Espanyol támadóját. A cserekapus Adán érkezett Dí Maria helyett a pályára, az emberelőnnyel hatalmas lehetőséghez jutott az Espanyol! Ennek ellenére a Real lépett fel támadóbban az első játékrészben. Az 5. percben egy madridi szöglet után Khedira veszélyeztetett, majd pár perc múlva ismét a német lőhetett kapura. A 11. percig kellett várni az első katalán helyzetre, Sergio García gyenge távoli lövése formájában. Nem sokkal később Marcelo befelé cselezve lőtt, de a lökete megpattant egy védőn és így csak kapufa lett. Három perccel később ígéretes lövést eresztett meg Javi Marquez, majd a szöglet után ismét ő került nagy helyzetbe, de menteni tudtak a királyiak. Egy veszélyes Ronaldo-lövést követő szöglet után kezezést reklamáltak a Real játékosai, de a játékvezető nem adott büntetőt a véleményes esetet követően. Ahelyett, hogy az Espanyol akarata érvényesült volna, a Real támadásban mutatott fölénye a 24. percre góllá érett: Marcelo vitte le az alapvonal felé Cristiano Ronaldo labdáját, majd éles szögből bombázott Kameni kapujába. 0-1! Egy perc múlva az igen agilis togói bombáját fogta az Espanyol hálóőre. A 33. percben Adán is bemutatkozhatott éles szituációban, szépen mozgott ki egy éles és nehezen fogható beadásra. A félidő vége is egyértelműen a fővárosiaké lett, előbb Ronaldo lekészítését tüzelte kapura Marcelo, majd öt perccel később Adebayor emelt a kapufára, miután szépen meglépett védője mellől. Az első félidő igen mozgalmasra sikeredett, a kiállítás ellenére is teljesen megérdemelt volt a királyiak vezetése.

A második félidő első említésre méltó momentuma Kameni és Ronaldo párharca volt. A portugál szabadrúgását a kameruni bravúrral védte. A 60. percben Javi Lopez sistergős lövése ment nem sokkal Adán kapuja mellé. A második játékrész küzdelmesebbé vált, sok volt a szabálytalanság, villantak a sárga lapok és sajnos sérülés is történt, Sergio Garcíának kellett bicegve elhagynia a pályát. A 72. percben egy szöglet utáni kapáslövést fogott magabiztosan a Real fiatal cserekapusa. Két perccel később Callejón lőtt mellé nagy helyzetben. Egyre jobban kezdet nyomni az Espanyol, a blancók kizárólag védekeztek, ami érthető is volt az emberhátrány miatt. Az utolsó tíz percre azonban elfogyott a hazaiak ereje, Adebayor kétszer is eldönthette volna a meccset, de mindkétszer ziccert rontott. Az Espanyol támadásai erőtlenek voltak, az igazi veszély a Real kontráiban rejtőzött. Három perc hosszabbítás után a játékvezető véget vetett a mérkőzésnek: a Real Madrid emberhátrányban is sokkal többet tett a három pontért, mint ellenfele, így Mourinho gárdája öt pontra közelítette meg az éllovas Barcelonát.

Tovabbi eredmenyek:
Atl. Madrid - Valencia 1–2
Racing - Sevilla 3–2
Hércules CF - Zaragoza 2–1
Levante - Almería 1–0
Málaga - Getafe 2–2
Real Sociedad - Osasuna 1–0
Deportivo - Villarreal 1–0

2011. február 10., csütörtök

Spanyolország - Kolumbia felkészülési mérkőzés

A mérkőzés a szokásos spanyol labdatartásos játékkal kezdődött, majd folytatódott, bár érezhetően a szokottnál bátrabban vállalták a támadójátékot, az erősebb ellenfelekkel szemben azért gyakoribb az oldalirányú vagy rövid előrepasszolgatás.

Az első nagyobb helyzet mégis a vendégek előtt adódott, igaz, ehhez kellett a spanyol védelem labdavesztése a saját tizenhatosnál. A labda Abel Aguilar elé került, de a szöget kispályás kapus módjára záró Iker Casillas bravúrral menteni tudott. David Villa féléves barcelonai múlttal a háta mögött még olajozottabban tevékenykedett a mezőnyben, de a helyzetkihasználással neki is gondjai adódtak. Még inkább a helyzetek kialakítása okozott fejtörést a szívósan védekező ellenféllel szemben.

A második felvonásban tíz percet vár a spanyol szövetségi kapitány, majd elkezdte pályára küldeni cseréit. A játék összképén annyit változtattak, hogy a fáradó kolumbiaiaktól már sárga lapot érő szabálytalanságokra is szükség volt saját kapujuk ártatlanságának megőrzéséhez. Ezt a 86. percig sikerrel tették meg, akkor viszont két csereember összehozta a spanyol győzelmet érő találatot. Jesús Navas tolt meg egy labdát a jobb szélen, középre kanyarított, ahol a röviden érkező David Silva bal külsővel a kolumbiai kapuba pörgetett úgy, hogy a labda a vendégek védőjét és kapusát is érintette. (1–0)

Bár volt ígéretes helyzetük a vendégeknek is – Aguilar az oldalhálót találta el, Rodallega pedig egy óriási spanyol védelmi kihagyást követően a bal alsó mellé gurított –, az eredmény már nem változott. Igaz, Fernando Llorente is gólt érően fordult le emberéről néhány perccel korábban, hogy bődületes erejű, tizenhat méteres lövését védje David Ospina kapus.

A spanyol válogatott nehezen hozta a kötelező győzelmet, de legalább megszerezte. Del Bosque együttese világbajnoki címe óta negyedik felkészülési mérkőzését játszotta – igaz, az elsőt hazai környezetben –, és az első győzelmét aratta. Az augusztusi mexikói 1–1-es döntetlent az argentinoktól és a portugáloktól elszenvedett vereség (1–4, valamint 0–4) követte. Nem véletlen pedzegette már akkor a szakember: tét nélküli mérkőzésre nehéz felpörgetni játékosait...

SPANYOLORSZÁG–KOLUMBIA 1–0 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. V: Trutz (szlovák)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Sergio Ramos, Albiol, Piqué, Capdevila (Arbeloa, 56.) – Iniesta (Jesús Navas, 69.), Xabi Alonso (David Silva, 76.), Busquets, Xavi (Fernando Torres, 56.) – Pedro (Fernando Llorente 82.), David Villa (Cazorla, 56.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
KOLUMBIA: Ospina – Yepes, Perea, Zuniga, Armero – Aguilar, Anchico (C. Sánchez, a szünetben), G. Moreno (Rodallega, 62.), Guarín – D. Moreno, A. Ramos (Cuadrado, 58.). Szövetségi kapitány: Hernan Gómez
Gólszerző: David Silva 86.
Sárga lap: Piqué 6., ill. Aguilar 33., D. Moreno 53., Yepes 63., Armero 67.

2011. február 9., szerda

Mai barátságos mérkőzések

Spanyolország - Kolumbia
Madrid, Bernabéu-stadion, 21.30
A spanyol keret:

Kapusok: Casillas (Real Madrid), Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)
Védők: Sergio Ramos (Real Madrid), Piqué (Barcelona), Arbeloa (Real Madrid), Marchena (Villarreal), Albiol (Real Madrid), Capdevila (Villarreal)
Középpályások: Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Cazorla (Villarreal), David Silva (Manchester City), Pedro (Barcelona), Busquets (Barcelona), Jesús Navas (Sevilla)
Támadók: Fernando Torres (Chelsea), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), David Villa (Barcelona)

További mai mérkőzések:
Moldova–Andorra 15.00
San Marino–Liechtenstein 15.00
Görögország–Kanada 16.00
Fehéroroszország–Kazahsztán 16.00
Örményország–Grúzia 16.00
Lettország–Bolívia 17.00
Oroszország–Irán 17.00
Macedónia–Kamerun 17.30
Horvátország–Csehország 17.45
Azerbajdzsán–Magyarország 18.00
Izrael–Szerbia 18.30
Törökország–Dél-Korea 19.00
Bulgária–Észtország 20.00
Albánia–Szlovénia 20.00
Dánia–Anglia 20.15
Luxemburg–Szlovákia 20.15
Norvégia–Lengyelország 20.30
Belgium–Finnország 20.30
Hollandia–Ausztria 20.30
Málta–Svájc 20.30
Németország–Olaszország 20.45
Argentína–Portugália 21.00
Franciaország–Brazília 21.00

Teret neveztek el a világbajnok foci-válogatottról

A spanyolországi Zaragozában hétfőn teret neveztek el a tavaly világbajnoki címet nyerő spanyol labdarúgó-válogatottról, a La Rojáról.
„Senki sem vitathatja, alaposan megszolgált kitüntetésről van szó" – jelentette ki Manu Blasco, a spanyol nagyváros sportért felelős elöljárója. A válogatott beceneve alapján elkeresztelt „Plaza La Roja" hétfői felavatásán megjelent Ángel María Villar, a Spanyol Labdarúgó-szövetség első embere is.

2011. február 7., hétfő

Primera División 22. forduló

Feltámadt a Real Madrid?!

Real Madrid-Real Sociedad 4-1 (3-0)

Madrid (Santiago Bernabeu Stadion), v.: Ramirez Dominguez
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Garay, Carvaldo (Albiol 70.), Marcelo - L. Diarra, X. Alonso - Kaká (Di María 60.), Özil (Canales 83.), C. Ronaldo - Adebayor, vezetőedző: Jose Mourinho
Kispad: Adán (kapus), Benzema, Gago, Canales, Di María, Khedira, Albiol
Real Sociedad: Bravo - Estrada, M. González, Ansotegi, Labaka - Rivas (Markel 64.), Elustondo - Prieto, Zurutuza, Griezmann (Sarpong 64.) - Tamudo (Agirretxe 84.), vezetőedző: Martin Lasarte
Kispad: Zubikarai (kapus), Demidov, C. Martínez, Sarpong, La Bella, Bergara, Agirretxe , Markel
Sárga lap: X. Alonso (55.), Albiol (82.), ill. Prieto (10.), Rivas (26.), Estrada (86.)
Gól: Kaká (8.), C. Ronaldo (20., 42.), Adebayor (89.) ill. Albiol (72.)

A legutóbbi hetekben látott önmagához képest ezúttal kifejezetten intenzíven és frissen kezdett a Real Madrid, aminek eredményeképp már az első félidőben háromgólos vezetésre tett szert. A 7. percben Kaká egy védelmi hiba után okosan belsőzött Claudio Bravo kapujába (1-0), majd nem sokkal később Cristiano Ronaldo is megtörte saját góltalansági szériáját: a portugál egy ügyes gurigázás után a tizenhatoson kívülről talált a Real Sociedad kapujába, amivel máris két góllal mentek a hazaiak. (2-0) Még a szünet előtt harmadszor is betalált a Real Madrid, Özil szöglete után újra Cristiano Ronaldo villant, s ezúttal fejjel állította megoldhatatlan feladat elé a Real Sociedad kapusát. (3-0) Az első félidei játékot látva elégedett lehetett a Bernabéu közönsége, de igazán a baszk szurkolók sem tehettek szemrehányást, mivel a Real Sociedad helyenként stílusosan és ötletesen próbált meg futballozni a Real Madrid stadionjában, és ezt eddig nem sok csapat mondhatta el a spanyol mezőnyből.

A második félidőben némi visszaesést lehetett felfedezni a Real Madrid játékán, aminek köszönhetően a Real Sociedad tovább bátorodott, és a 71. percben megszerezte nem érdemtelen szépítő találatát: Tamudo közeli lövését Casillas még hárította, a kipattanó azonban pont az ötösnél helyezkedő Arbeloa testét találta telibe, ahonnan a labda a kapuba vágódott. (3-1) José Mourinho csapatának ezután több se kellett, hogy ismét visszataláljon első félidei tempójához, és az utolsó mintegy húsz percben újra gond nélkül robogott át a Real Sociedad középpályáján. A 86. percben a friss téli szerzemény, Adebayor még csak közel járt első madridi góljához a bajnokságban, ám három perccel később ő is feliratkozhatott a góllövők közé: Di María szemfüles átadása után a togói higgadtan belsőzött a hosszúsarokba, kialakítva a 4-1-es végeredményt.




Messi háromszor talált be az Atlético ellen

BARCELONA-ATLÉTICO MADRID 3-0 (2-0)

Barcelona, Nou Camp, vezette: Tuirenzo Álvarez.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Abidal, Maxwell - Xavi (Afellay, 84.), Busquets, Iniesta (Keita, 80.) - Pedro (Bojan, 85.), Villa, Messi. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Kispad: Pinto, Adriano, Milito, Mascherano, Keita, Afellay, Bojan.
ATLÉTICO: De Gea - Valera, Godin, Ujfalusi, Antonio López - Assuncao (Koke, 57.), Tiago, Fran Mérida (Forlán, 46.), Filipe (Elías, 76.) - Reyes, Agüero. Vezetőedző: Quique Sánchez Flores.
Kispad: Joel, Domínguez, Koke, Elías, Juanfran, Diego Costa, Forlán.
Gólszerző: Messi (17., 28., 79.)
Sárga lap: Alves (45+1.), Messi (68.), ill. Ujfalusi (29.), Tiago (67.), Valera (88.)

A Barcelona nem váratta sokáig közönségét, és már az első percekben megkísérelte nyomás alá helyezni kissé megilletődött ellenfelét. Az Atlético védelme a kezdetekben valahogy visszaverte a próbálkozásokat, a 17. percben viszont megadta magát: Messi egy villámgyors megindulás után előbb megteremtette magának az ideális lövőhelyzetet, majd ahogy kell, védhetetlenül visszahúzta a labdát a rövidbe. De Gea csak hozzáérni tudott a labdához, a hárításra nem volt esélye. (1-0) Az első gól után is a katalán csapat akarata érvényesült, az Atlético játékában az elképzelést sem nagyon lehetett felfedezni. A 28. percben másodszor is betalált a Barcelona, Messi egy ügyes gurigázás után szerezte meg saját maga és csapata második gólját a meccsen. (2-0) A félidő utolsó néhány percére a Barcelona visszavett a tempóból, ami azt is eredményezte, hogy az Atlético valamelyest feljebb tudott kapaszkodni a labdabirtoklási mutatót tekintve. Helyzetig azonban nem jutottak a vendégek, arra egészen a szünet utánig kellett várni: az 53. percben aztán majdnem gólra váltotta első lehetőségét az Atlético Madrid, de Filipe nagy erejű lövését Piqué a gólvonalon állva kifejelte.

A második félidőre érezhetően más felfogásban érkezett az Atlético Madrid, ám a Barcelona ettől sem jött zavarba, és továbbra is teljes kontroll alatt tartotta a meccset. A 69. percben Messi szabadrúgásból vette célba a kaput, De Gea azonban hárított, nem sokkal később pedig újra a fővárosiak kapusának kellett tornásznia, hogy a léc alól kitenyerelje Messi fejesét. A Barcelona a 77. percben is közel járt a harmadik gólhoz, Pedro lapos lövése csak nagyon kevéssel kerülte el az Atlético kapuját. Mégsem úszták meg kettővel a fővárosiak, mert a 79. percben Messi feltette a koronát szombat esti teljesítményére, miután a De Geáról lecsorgó labdát vetődő mozdulattal juttatta a piros-fehérek kapujába, kialakítva a 3-0-s végeredményt.



További eredmények:
Almería - Espanyol 3–2
Ath. Bilbao - Gijón 3–0
Getafe - Deportivo 4–1
Osasuna - Mallorca 1–1
Zaragoza - Racing 1–1
Villarreal - Levante 0–1
Sevilla - Málaga 0–0
Valencia - Hércules CF 2–0

2011. február 3., csütörtök

Király Kupa elődöntő - 2. rész

Álomdöntő a Spanyol Kupában

A tegnap esti mérkőzés továbbjutói: FC Barcelona és Real Madrid

ALMERÍA-BARCELONA 0-3 (0-1) - élő (össz.: 0-8)
Almería, Mediterrán-stadion, vezette: Ayza Gámez.
ALMERÍA: Esteban - Luna, Pellerano (Acasiete, 63.), C. García, Míchel - Corona (Crusat, 69.), Vargas, Bernardello, Feghouli - Uche (Ortíz, 77.), Goitom. Vezetőedző: José Luis Oltra.
Cserék: D. Alves - kapus, Ulloa, Mbami, Jakobsen, Ortíz, Crusat, Acasiete.
BARCELONA: Pinto - D. Alves, Milito, Busquets (Piqué, 46.), Adriano - Thiago, Mascherano, Keita - Afellay, Bojan, Nolito. Vezetőedző: Pep Guardiola.
Cserék: V. Valdés - kapus, Villa, Messi, Abidal, Pedro, Xavi, Piqué.
Gólszerző: Adriano (35.), Thiago (56.), Afellay (66.)
Sárga lap: Míchel (29.), Bernardello (62.), ill. Busquets (30.)

Az első mérkőzésen elért 5-0-ás siker után a katalánoknak már csak formalitás lehetett a visszavágó. Szerették volna elkerülni, hogy abba a hibába essenek, mint a Betis ellen, hogy „beleszaladjanak” egy vereségbe. A gránátvörös-kékek nem a legerősebb kezdővel álltak fel, a legnagyobb sztárok csak a kispadon kaptak helyet. Az első komoly helyzetig is a 26. percig kellett várni, ekkor Feghouli lőtt kapufát a hazaiak részéről. Az első félidő elején kényelmes játékot mutattak be a csapatok, egyedül Nolito próbálta lelkes játékával felpezsdíteni a katalán támadásokat. A 35. percben viszont Adriano (aki ezúttal a bal oldalon kapott szerepet) indult meg, egy védőt kicselezett, majd a hosszúba lőtte laposan a labdát. 0-1!
A második félidő is hasonló ütemben kezdődött, mint az első, de itt már 10 perc játék után gólt szerzett a bajnoki címvédő, ekkor Alves jobb oldali beadása után Thiago fejelt Esteban kapujába. 0-2! A 66. percben Afellay megszerezte első gólját a Barcelonában, Keita passza után lőtt a hosszú sarokba.0-3! A 76. és a 85. percben is Bojan szerezhette volna meg a negyedik találatot, de először kapu fölé lőtt, míg a mérkőzés vége előtt egy az egyben nem tudta elrúgni a labdát Esteban mellett, a kapus bravúrral hárított.

Real Madrid-Sevilla 2-0 (0-0) (össz.: 3-0)
Santiago Bernabeu Stadion, v.: Teixeira Vitienes
Real Madrid: Casillas - S. Ramos, Albiol, Carvalho, Arbeloa - Khedira (L. Diarra 90+1.), Alonso - Di María (Granero 88.), Özil, C. Ronaldo - Benzema (Adebayor 84.), kispad: Adán (kapus), Adebayor, L. Diarra, Garay, Kaká, Granero, Marcelo, vezetőedző: Jose Mourinho
Sevilla: Varas - Cáceres, Sánchez, Escudé, Navarro - Zokora, Romaric - Navas, Rakitic (Luis Fabiano 69.) - Kanouté (Medel 87.), Negredo, kispad: Julián (kapus), Luis Fabiano, Medel, Alexis, Jiménez, Perotti, Capel, Fazio, vezetőedző: Gregorio Manzano
Gól: Özil (82.), Adebayor (90+4.)
Kiállítás: Sánchez (85.)
Sárga lap: X. Alonso (64.), Ramos (89.) ill. Navarro (37.), Cáceres (41.), Zokora (48.), Sánchez (66., 85.)

Az első nagyobb helyzetre az 5. percben került sor: Di María próbálkozott a tizenhatos környékéről, az argentin játékos lövése a kapufáról Benzema elé pattant, aki viszont nem tudott élni a lehetőséggel. A 11. percben megtehette volna az első lépést a továbbjutás felé a Sevilla: Negredo Zokora kiugratását követően ívelt Casillas kapujába, az asszisztens azonban lest jelzett. A félidő végéig csordogált a játék, a hazaiak talán egy fokkal veszélyesebbek voltak vendégeiknél.
A folytatásban tovább őrölték egymást a csapatok, leginkább a középpályán folyt a játék, igazi helyzetet alig-alig alakult ki. A 65. perctől azonban megrázta magát a Real Madrid. Előbb Benzema szerezhetett volna gólt, majd két perccel később Ronaldo robogott előre, de a portugál sztárjátékost feltartóztatták. A megítélt szabadrúgás nem jelentett veszélyt. A 70. percben Di María és Benzema is kihagyott egy-egy ígéretes lehetőséget. A középpályás beadása elakadt a védősorban, de a játékszer visszapattant elé, amit kapura is lőtt, de a próbálkozást Javi Varas kapus bravúrral védeni tudta. A francia játékos két méterről tévesztett, nem bírta a hálóba fejelni a szélről beérkező labdát. Ezt követően fellélegezhetett a Sevilla, sőt, egy szögletet követően kis időre be is szorult a királyi gárda. Ramos hibáját követően Negredóhoz pattant a labda, de a beadást kivágták a védők. A vendégek öröme nem tartott sokáig. A 80. perc környékén Khedira ugratta ki Özilt, aki egyedül menetelhetett a kapu felé, majd a kifutó kapus mellett eltolta a labdát és a kapuba gurított. (1-0) Öt perccel a rendes játékidő vége előtt a piros lap is előkerült. Sánchez rúgta fel a csereként beálló Adebayort, ezért villant neki a második sárga cédula. Amikor talán már mindenki a lefújást várta, váratlanul, a hosszabbítás utolsó percében az új szerzemény, Emmanuel Adebayor is feliratkozott a gólszerzők közé. A togói csatár Lass hajszálpontos ívelését követően vágta a kapuba a labdát. (2-0)

Alighogy kialakult a Barcelona-Real Madrid párosítás, máris elkezdődtek a találgatások, hol rendezzék a spanyol Király-kupa-döntőt. Valencia a fő esélyes, de Sevilla, sőt Barcelona és Madrid sem zárható ki. Szerda este a Barcelona és a Real Madrid is biztosította helyét a Király-kupa döntőjében, amelyről bizonyos, hogy április 20-án játsszák. Hogy hol, az már egy sokkal bonyolultabb kérdés. A lehetőségek között szerepel Valencia és Sevilla, de Barcelona és Madrid mellett is szólnak érvek.
A legkézenfekvőbb természetesen az lenne, ha semleges helyszínen rendeznék a meccset, csakhogy a Mestallába mindössze 55 ezren férnek be, és a sevillai Cartujába sem sokkal többen – szemben a Nou Camp 98 ezres és a Bernabéu 80 ezres férőhelyével.
Ha Valencia látná vendégül a gigászokat, akkor azok fejenként 18 ezer belépőt kapnának, a jegyek harmada ugyanis a szövetséghez vándorol. Márpedig ennyi belépővel egyik klub sem „lakatná” jól drukkereit.A Mestalla ugyanakkor mindkét csapatban jó emlékeket ébresztene, hiszen a Madrid és a Barca is ott nyerte legutóbbi Spanyol Kupáját. A fővárosiak 1993-ban, a katalánok 2009-ben tértek haza örömittasan az arénából.