2011. április 29., péntek

Bajnokok Ligája - elődöntő (1. rész)

Pepe-piros, Messi-dupla, előnyben a Barcelona

REAL MADRID-BARCELONA 0-2 (0-0)

Madrid, Estadio Santiago Bernabéu, 71 567 néző, vezette: Wolfgang Stark (német).
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, S. Ramos, Albiol, Marcelo - Lass, Pepe, X. Alonso - Özil (Adebayor, 46.), C. Ronaldo, Di María. Vezetőedző: José Mourinho.
Cserék: Adán - kapus, Kaká, Benzema, Granero, Garay, Higuaín, Adebayor.
BARCELONA: Valdés - D. Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Keita - Pedro (Afellay, 71.), Messi, Villa (S. Roberto, 90.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserék: Pinto - kapus, Jeffrén, Milito, Afellay, Fontás, Sergi Roberto, Thiago.
Gólszerző: Messi (76., 87.)
Sárga lap: Arbeloa (39.), Ramos (53.), Adebayor (83.), ill. D. Alves (44.), Mascherano (57.)
Piros lap: Pepé (61.), ill. Pinto (45+2.)

José Mourinho és Josep Guardiola harcát hozta a BL Clasicója, legalábbis 61 percig. A pályán nagyjából ugyanaz történt, mint az előző két találkozón, azzal a különbséggel, hogy ezúttal még keményebb volt a Real védekezése és még inkább óvatos a Barcelona támadójátéka. Körzővel, vonalzóval rajzoltak a mesterek, Pepe és Mourinho kiállítása után azonban Messi duplázni tudott.

Óriási labdabirtoklási fölényt tudhatott magáénak a Barcelona az első félidőben, mindez azonban mit sem jelentett, hiszen a vendégek mindössze három alkalommal veszélyeztették komolyabban Casillas kapuját, míg a hazaiak kétszer okoztak kisebb-nagyobb gondot Victor Valdés-nek.

A 11. percben Villa húzott meglepőt az áthatolhatatlannak tűnő Real-fallal szemben, 19 méterről tűzte kapura a labdát, amelyért ugyan a hazaiak kapusa nyújtózkodott, védenie azonban nem kellett. A 25. percben Messi adott remek kiugratást Xavinak csakúgy, mint kedden Rooney Giggsnek, ám a spanyol válogatott játékos nem tudta értékesíteni a helyzetét. Pár perccel később ismét Xavi vette célba a kaput, ám lövése ezúttal messze elszállt Casillas felségterülete fölött.

A félidő derekától aztán a kissé megszeppentek a barcelonai játékosok, kezdett javulni a Madrid támadó szekciója. Di María többször is sikeresen harcolt ki szabadrúgást a jobb szélen, amelyeket Cristiano Ronaldo rendre a sorfalba bombázott. Az utolsó percben aztán egy ilyen pontrúgás után visszakerült a labda a portugálhoz, aki középről azonnal kapura fordult. Victor Valdés védett ugyan, de a kipattanóra Özil csapott le, ám a végállomás ezúttal is a katalán kapus volt. Más kérdés, hogy Valdés hibáját Özil hiába is használta volna ki, ugyanis lesen helyezkedett.

A szabálytalanságokkal és színészkedésekkel teletűzdelt első félidőt követően Pinto kapust állította ki a játékvezető a kispadról, feltehetően ő kezdeményezte a madridiakkal kitörő csetepatét a pályán kívül.

A második játékrészt aztán egyértelműen jobban kezdték a hazaiak, Piqué többszöri bizonytalanságát azonban egyszer sem tudták kihasználni a fehérmezesek. A 61. percben aztán elszabadult a pokol, Pepe talpalta le csúnyán Dani Alvest, aki magas fokú színészi képességet csillogtatva kiharcolta a piros lapot a portugálnak. A játékvezető döntése kissé túlzónak tűnt, ezt pedig nem is restellett hangoztatni Mourinho, akit így szintén a kiállítás sorsára jutott, a portugál mester a lelátóról nézhette tovább a mérkőzést.

A kiállítás döntő erejűnek bizonyult, a Barcelona ismét magára talált és a 76. percben meg is lőtte a továbbjutáshoz feltétlen szükséges idegenbeli gólt. A csereként beállt Afellay indult meg remekül a jobb oldalon, majd tette be középre a labdát az érkező Messinek, aki könyörtelenül használta ki az adódó lehetőséget, centikről gyötörte be a labdát Casillas lába között a kapuba. (0-1)

A 87. percben aztán minden eldőlt, talán a továbbjutás is, Messi hihetetlen szólójával megduplázta a Barcelona góljainak számát. Xavi passza után 30 méteres sprintet levágva négy Real-játékost is maga mögött hagyott az argentin, majd hidegvérrel passzolta be a hosszú sarokba a labdát Casillas mellett. (0-2)

További cikkek a mérkőzéssel kapcsolatban:

Háborúban a Barcelona és a Real Madrid

Mourinho: Guardiola nyerjen egyszer BL-t, botrány nélkül!

Izomszakadást szenvedett Messi

Ha tőlem olyat láttok, mint Alvestől, lerúghattok - Rio Ferdinand

Az UEFA eljárást indított Mourinho, a Real Madrid, Pepe és Pinto ellen

Futballozni akartunk, a katalánok viszont csak sírtak - Adebayor

Pepe kiállítása egyértelmű és igazságos ítélet volt - David Villa

Számomra ez egy túl szigorú ítélet volt - Iker Casillas

Nem értem, a Barca miért játszhat mindig tíz ember ellen - C. Ronaldo

2011. április 25., hétfő

Primera División 33. forduló

Hat gólt lőtt a Real Madrid a Valencia otthonában

VALENCIA-REAL MADRID 3-6 (0-4)

Valencia, Mestalla. Vezette: Pérez Lasa
VALENCIA: Guaita - Miguel, Stankevícius, Ricardo Costa, Mathieu (Alba 83.) - Maduro (Jonas 59.), Topal, Banega - Pablo (Joaquín 59.), Soldado, Mata. Vezetőedző: Unay Emery. Kispad: César Sánchez, Albelda, Dealbert, Alba, Jonas, Joaquín, Adúriz
REAL MADRID: Casillas - Albiol, Garay (Pedro León 75.), Carvalho, Nacho - Lass, Granero - Kaká, Canales (Canales 64.), Benzema - Higuaín (Ronaldo 67.). Vezetőedző: José Mourinho. Kispad: Alonso, Ronaldo, Özil, Pepe, Marcelo, Pedro León, Adán.
Gólszerző: Soldado (60.), Jonas (80.), Alba (85.), ill. Benzema (23.), Higuaín (31., 42., 52.), Kaká (39., 62.)
Sárga lap: Jonas (89.)

A hétközi kupadöntőhöz képest Mourinho jó pár helyen változtatott kezdőcsapatán, az alapemberek közül Marcelo, Pepe, Ramos, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo, Özil és Di María sem kapott helyet a kezdőcsapatban, ám ez inkább jótékony hatást gyakorolt az együttes játékára. Miután a hazai játékosok díszsorfallal köszöntötték a kupagyőzteseket, a Madrid már az első félidőben megoldhatatlan feladat elé állította ellenfelét. A gólparádé a 23. percben vette kezdetét, amikor Guaita rossz ütemben mozdult ki kapujából és nem tudta megfogni a középre passzolt labdát, így az érkező Benzema könnyen lőhetett az üres kapuba. (0-1) Ezek után is csak a nagy kedvvel futballozó Real Madridról szólt a meccs, a Valencia semmit nem tudott kezdeni a vendégcsapat hihetetlen sebességű kontráival. Nem volt meglepő, hogy a 31. percben másodszor is betalált a Mourinho-csapat, egy kiugratás után Higuaín használta ki Mathieu kapitális hibáját, és máris kétgólosra alakította a csapatok közötti különbséget. (0-2) Nem sokkal később újra megadta magát az ingatag valenciai védelem, a Madrid újabb szélvészgyors és precíz kontrája végén ezúttal Kaká vette be közvetlen közelről Guaita kapuját. (0-3) Még a szünet előtt negyedszer is betaláltak a vendégek, már-már megszokottnak volt nevezhető, hogy a Valencia vesztét egy újabb kontratámadás okozta, aminek végén Higuaín második gólját is megszerezte a meccsen. (0-4)

A második félidőben valamivel összeszedettebb és elszántabb Valenciát láthatott a Mestalla elégedetlen közönsége, ennek ellenére az 53. percben újra a Real Madrid volt eredményes. Kaká csele után Higuaín lőtt két lépésről a Valencia kapujába, megszerezve csapata ötödik, saját maga harmadik gólját a találkozón. (0-5) Hét perccel később némi siker koronázta a Valencia második félidőben bemutatott erőfeszítéseit, egy élesen belőtt labda után Soldado faragott valamit csapata hátrányából. (1-5) Két perccel később aztán újra öt gól volt a csapatok közötti különbség, az első játékrészben is nagyon aktív Kaká miután bemutatott egy pimasz cselt a tizenhatoson belül, remek mozdulattal belsőzött a Valencia kapujába. (1-6) A folytatásban már csak a Valencia volt eredményes, a Real Madrid érthetően visszavett a tempóból, és már nem nagyon forszírozta a támadásokat, ezért a hazaiak a végjátékban átvették a játék irányítását. A 80. percben Jonas lapos lövése talált utat Casillas kapujába (2-6), majd öt perccel később a csereként pályára küldött Jordi Alba is bevette a fővárosiak kapuját, kialakítva a 6-3-as végeredményt.

Tartalékosan is győzött a Barcelona

BARCELONA-OSASUNA 2-0 (1-0)

Barcelona, Camp Nou. Vezette: Delgado Ferreiro
BARCELONA: Valdés - Alves, Mascherano, Milito (Xavi 66.), Maxwell - Alcántara, Busquets, Keita - Jeffren (Iniesta 45.), Villa (Messi 58.), Afellay. Vezetőedző: Josep Guardiola. Kispad: Pinto, Iniesta, Fontas, Xavi, Messi, Pedro, Montoya
OSASUNA: Ricardo - Nelson, Flano, Lolo, Monreal - Vadócz, Nekounam - Damiá (Copovi 80.), Camunas, Cejudo (Calleja 87.) - Sola (Pandiani 80.). Vezetőedző: Luis Mendilibar. Kispad: Calleja, Pandian, Riesgo, Josetxo, Corominas, Oier, Copovi
Gólszerző: Villa (24.), Messi (87.)
Sárga lap: Alves (49.), Keita (80.), ill. Nekounam (76.) , Copoví (84.)

A Real Madrid feladta a leckét a listavezető Barcelonának, hiszen otthonában ütötte ki a Mourinho-legénység a Valenciát. A katalánoknak viszont túl kellett tenniük magukat a hétközben elbukott kupadöntőn, és most csak az aktuális bajnokira koncentrálni. Guardiola több kulcsjátékosát is pihentette, így Xavi, Iniesta, Messi és Pedro sem kapott szerepet a kezdőcsapatban. Vendég oldalon viszont Mendilibar edző Vadócz Krisztiánnak is bizalmat szavazott a mérkőzés elejétől fogva.
A második percben, a már tizenegy mérkőzés óta gólképtelen Villa próbálkozott először, de lövése fölé szállt. A félidő első fele nem a helyzetekről szólt, az első Osasuna lehetőség is csak a 22. minutumban történ meg. Ettől fogva azonban már csak két percet kellett várni a találkozó első góljára, hiszen egy támadás során Afellay passzolt külsővel Jeffrenhez, aki balszélről laposan adta középre a labdát, melyre Villa érkezett becsúszva, így megszerezve a vezetést a gránátvörös-kékeknek.(1-0) A 27. percben egalizálhatta volna az eredményt a vendég gárda, de Nekunam szabadrúgásból nem sokkal, de Valdés kapuja mellé lőtte a labdát. Tíz perc múlva ismét feléledt az Osasuna, a 38. percben Vadócz Krisztián fejelte a labdát a katalán kapus kezei közé. A félidő vége előtt újra kihagytak két ziccert a vendégek, a 44. percben Damia piszkált bele egy labdába, amit Valdés bravúrral hárított, majd egy perc múlva ismét Vadócz Krisztián lőtt mellé.

A második játékrész elején szabadrúgásból veszélyeztetett az Osasuna, de Valdés a rövidről kiütötte a labdát. A 70. percig a leglényegesebb mozzanat az volt a mérkőzésen, hogy Milito megsérült, így a Barcelona védelmét középen Mascherano és Busquets alkotta. A 75. perctől azonban megélénkült a meccs, ekkor egy Alvés visszapassz után Iniesta lőtt fölé. A 79. percben újra megpróbált egyenlíteni a vendég csapat, de Nekunam Iniestához hasonlóan fölé durrantott. A mérkőzés vége előtt három perccel a csereként beálló Messi szerzett gólt Alves gólpassza után, így a bajnokságban megszerezte a 31., míg a szezonban az ötvenedik találatát. (2-0)
A Barcelona nem túl meggyőző játékkal, ámbár magabiztosan tartotta otthon a három pontot, de az Osasuna nem játszott alárendelt szerepet, míg Vadócz Krisztián a vendégek egyik legjobb teljesítményét mutatta a Camp Nouban.

További eredmények:
Ath. Bilbao - Real Sociedad 2–1
Gijón - Espanyol 1–0
Hércules CF - Deportivo 1–0
Mallorca - Getafe 2–0
Racing - Málaga 1–2
Atl. Madrid - Levante 4–1
Sevilla - Villarreal 3–2
Zaragoza - Almería 1–0

2011. április 22., péntek

Spanyol Király-kupa döntő

A Real Madrid kifogott a Barcelonán a döntőben

Frenetikus izgalmak és 120 percnyi küzdelem után a Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a spanyol Király-kupa fináléjában, ezzel 18 év szünet után ismét csúcsra ért a kupasorozatban. Ahogy szombaton, úgy most is a Barcelona birtokolta jóval többet a labdát, a madridi védelem azonban végig kitartott, a legkritikusabb pillanatokban is elbírta a nyomást, és Cristiano Ronaldo találatával összességében megérdemelten nyerte meg a szezon első trófeáját.

BARCELONA-REAL MADRID 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Valencia, Mestalla, vezette: Alberto Undiano Mallenco.
BARCELONA: Pinto - D. Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets (Keita, 108.), Iniesta - Pedro, Messi, Villa (Afellay, 106.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserék: V. Valdes - kapus, Puyol, Milito, Maxwell, Keita, Thiago, Afellay.
REAL MADRID: Casillas - Marcelo, Carvalho (Garay, 119.), S. Ramos, Arbeloa - Pepe, Xabi Alonso, Khedira (Granero, 104.) - Özil (Adebayor, 70.) - Ronaldo, Di María. Vezetőedző: José Mourinho.
Cserék: Dudek - kapus, Garay, Granero, Kaká, Adebayor, Higuaín, Benzema.
Gólszerző: Ronaldo (103.)
Sárga lap: Pedro (34.), Messi (64.), Adriano (117.), ill. Pepe (26.), X. Alonso (60.), Adebayor (74.), Di María (86.)
Piros lap: Di María (121.)

Néhány napon belül másodszor csapott össze a spanyol labdarúgás két óriása, a szombati bajnoki után ezúttal a spanyol Király-kupa volt a tét. A valenciai utcákon már órákkal a meccs előtt felfokozott hangulat uralkodott, ezért nem volt meglepő, hogy a csapatok is hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a küzdelembe, még akkor is, ha a kezdetekben kifejezetten sok hiba jellemezte a játékot.

Ellentétben a hétvégi bajnokival ezúttal a Real Madrid lépett fel támadóbban, és az első félidőben közelebb is járt a vezetéshez, mint ellenfele. A madridiaknál Cristiano Ronaldo kétszer is veszélyeztetett a szünet előtt, de egyik lehetőségét sem tudta gólra váltani, míg néhány perccel a félidő vége előtt Pepe járt nagyon közel a meccs első találatnak megszerzéséhez, fejese azonban Pinto szerencséjére kijött a kapufáról.

A Barcelona nagyon visszafogott teljesítményt nyújtott az első negyvenöt percben, és annak ellenére, hogy ismét többet birtokolta a labdát, ekkor még egyértelműen az történt a pályán, amit Mourinho eltervezett a meccs előtt.

Sokáig tehát érvényesült a portugál által kitalált óvatos, gyors kontrákra apelláló játék, ám a második félidőre borúsabbá váltott a kép fővárosi oldalon: a Barcelona folyamatosan vette át a játék irányítását, helyenként percekig beszorította ellenfelét, és gyakorlatilag nem hagyta labdához jutni a Real Madridot. A nagy nyomás eredményeként a 69. percben Pedro be is vette Casillas kapuját, a gólt azonban les címén jogosan érvénytelenítette a játékvezető.

Ezután is támadásban maradt a Barcelona, amely a végjátékban szerette volna döntésre vinni a dolgokat, és elkerülni a további kellemetlenségeket: a 75. percben újra Pedro veszélyeztetett, Casillas azonban a helyén volt, míg nem sokkal később Iniesta adott munkát a világbajnok hálóőrnek, aki ezúttal is állta a sarat, és parádés vetődéssel kiütötte az alsósarokba tartó lövést. A rendes játékidő utolsó néhány percére valamelyest kijött a szorításból a Real Madrid, a 92. percben Di María lövése után védenie is kellett a Barcelona kapusának.

Kilencven perc játék után nem láthatott gólt a valenciai közönség, így következhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás, ahol újabb fordulat állt be a játék képébe: a második félidőben tagadhatatlanul nagyon szenvedő Real Madrid új erőre kapott a pihenő után, minek eredményeképp a 103. percben meg is szerezte a vezetést: Di María pontos beadását Cristiano Ronaldo bólintotta remek mozdulattal Pinto kapujába, amivel a „királyi gárda” egy nagy lépéssel közelebb került a trófeához. (0-1)

A bekapott gól után a Barcelona megpróbált egyenlíteni, de a Real Madrid védelme áthatolhatatlan volt ezen az este. A madridiak a hosszabbítás második felében még egyszer betalálhattak volna egy kontra végén, Adebayor lapos lövését azonban hárította Pinto, így az utolsó pillanatokra még maradt esélye Messiéknek.

A 121. percben aztán Di Maríát második sárga után kiállította Undiano Mallenco, a Barcelona azonban már nem tudta átjátszani a roppant tömör madridi falat. Mourinho sokat kritizált taktikája végül kupagyőzelmet eredményezett, a Barcelona pedig majd a Bajnokok Ligájában vághat vissza az ősi riválisnak.

Nyilatkozatok, valamint további cikkek:

Mourinho: Ez a trófea mindenkié!

Ramos a mélybe ejtette a kupát - videó

„Tiétek a kupa, miénk a bajnokság” - sajtóvisszhang

C. Ronaldo: Mourinho a fő sikerkovács

Fel fogunk állni a vereségből - Pep Guardiola

2011. április 17., vasárnap

Primera División 32. forduló

Kiállítás, két tizenegyes, végül döntetlen az El Clásicón

REAL MADRID-BARCELONA 1-1 (0-0)

Madrid, Bernabéu-stadion, 80 315 néző, vezette: Muniz Fernández.
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Albiol, Carvalho, Marcelo - Pepe, X. Alonso (Adebayor, 66.), Khedira - Di María (Arbeloa, 68.), Benzema (Özil, 57.), Ronaldo. Vezetőedző: José Mourinho.
Cserék: Dudek - kapus, Garay, Arbeloa, Özil, Kaká, Higuaín, Adebayor.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Puyol (Keita, 58.), Adriano (Maxwell, 80.) - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (Afellay, 66.), Messi, Villa. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserék: Pinto - kapus, Milito, Maxwell, Afellay, Fontás, Keita, Thiago.
Gólszerző: Ronaldo (82. - 11-esből), ill. Messi (53. - 11-esből)
Sárga lap: Marcelo (31.), ill. Adriano (9.), Piqué (27.), Alves (79.), Valdés (81.), Xavi (90+2.)
Piros lap: Albiol (51.)

Fergeteges élőképpel vette kezdetét a 162. El Clásico a Bernabéu Stadionban, más kérdés, hogy a látványos játékkal sokáig adósak maradtak a csapatok. Az első tíz percben mindkét fél nagyon óvatosan és kissé idegesen futballozott, a Real Madrid alig merészkedett át saját térfelén, de a Barcelona is nagyon megfontoltan építgette támadásait. Az első komolyabb lehetőségre egészen 19 percet kellett várni, ekkor Xavi találta meg a rést a madridi védelmen, a gólhelyzetben lévő Messi azonban nem tudta átemelni a labdát Casillas felett. Ezt követően néhány perc erejéig fentebb merészkedett a Real Madrid, és húsz perc után már Mourinho csapata is eljutott helyzetekig: a 23. percben Cristiano Ronaldo közeli fejese kerülte el Valdés kapuját, majd egy kontra után Di María is veszélyeztetett, de kiszorított szögből jócskán kapu fölé lőtt. A félidő további részében újra a Barcelona irányította a játékot, igaz komoly helyzetet már nem tudott kialakítani Guardiola csapata. A 26. percben vitatható jelenet játszódott le a madridi tizenhatoson belül, Villa ugyanis a földre került Casillas szorításában, a játékvezető azonban ekkor még nem ítélt tizenegyest. Az utolsó szó aztán a gyors kontrajátékra berendezkedő Real Madridé lehetett volna, amikor a hosszabbítás perceiben Cristiano Ronaldo közeli fejesénél Daniel Alvesnek a gólvonalról kellett tisztáznia. A labdabirtoklást tekintve hatalmas fölényben volt a Barcelona az első játékrészben, a Real Madrid viszont kellemetlen ellenfélnek bizonyult, és tulajdonképpen jól alkalmazta a Mourinho által szigorúan megkövetelt taktikát. Hazai részről főleg Pepe játszott kivételes meccset, míg a másik oldalon Xavi passzai és Piqué mentései mentek élményszámba.

A két edző csatája a szünet után is folytatódott, a Barcelona monológ-szerűen járatta a labdát a középpályán, és ha volt lehetősége, megpróbálta kiugratni villámgyors támadóit. Az 53. percben épp egy ilyen szituáció után váltott 0-1-re az eredményjelző, a súlyos helyezkedési hibát vétő Albiol lerántotta a gólhelyzetben kiugró Villát, amiért a játékvezető tizenegyest ítélt, továbbá kiállította a spanyol válogatott játékost. A büntetőpontról Messi nem hibázott, a vendégek mérték tehát az első ütést a Bernabéu Stadionban. (0-1) A bekapott gól után Mourinho néhány cserével próbált meg életet lehelni morálisan kissé megtört csapatába, és mint az a végén kiderült, Özil valamint Adebayor beállítása is telitalálatnak bizonyult. A Barcelona vezetése birtokában kissé kényelmesen kezdett futballozni, ezzel együtt a 62. percben Xavi ívelése után kis híján újra betaláltak a vendégek. Az emberhátrányban lévő Real Madrid kevés támadást tudott vezetni a folytatásban, de egy percig nem adta fel a küzdelmet, és a 81. percben váratlanul siker is koronázta az erőfeszítéseket: az ötös környékén Alves vágta fel Marcelót, amit észlelt Múniz Fernández, és a publikum legnagyobb örömére tizenegyest ítélt a „királyi gárda” javára. Cristiano Ronaldo az első félidőben elrontott két lehetőséget, a tizenegyesnél viszont higgadt tudott maradni, és megszerezte pályafutása első gólját a gránátvörös-kékek ellen. (1-1) A végjátékban mindkét csapat előtt adódott legalább egy-egy gólszerzési lehetőség, a Madrid leginkább Khedira lökete után járt közel a második gólhoz, a Barcelonának pedig Villa nyerhette meg volna a meccset, ha szemben a madridi kapuval át tudja venni Xavi beemelt labdáját. A helyzeteknél azonban senki nem bizonyult kellően higgadtnak, így maradt az 1-1, ami összességében egyik csapatnak sem rossz eredmény: a Barcelonától innentől kezdve aligha lehet majd elvenni a bajnoki címet, Madridban pedig annak örülhettek, hogy csapatuk emberhátrányban is képes volt felállni a listavezető ellen.

Nyilatkozatok:
MOURINHO:

„Kiegyenlített volt az első félidő, csapatom egységesen játszott, lendületben volt. A győzelem az győzelem, a döntetlen az döntetlen, de mi rengeteg pozitív dolgot vihetünk magunkkal erről a találkozóról. Azt nagyon szeretnénk, ha egyszer azonos feltételekkel futballozhatna a két csapat. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak mindenkire, elegem van már abból, hogy mindig emberhátrányban futballozunk. Raúl Albiol olyan szabálytalanságért hagyja ki a kupadöntőt, amely meg sem történt…Egyszer szeretnénk mi is emberelőnyben játszani a Barcelona ellen!”

MARCELO:
„Nem akarok beszélni a játékvezetői döntésekről, hogy jogosan állította-e ki Raúl Albiolt, vagy sem. A játékkal kell foglalkoznunk, függetlenül attól, hogy segít-e nekünk vagy sem egy-egy bírói ítélet. Előttünk a Copa del Rey döntője, igen nehéz mérkőzés lesz. De egyértelmű a célunk: nyerni akarunk! Ez mindannyiunkra vonatkozik.”

SERGIO RAMOS:
„Kiváló volt a hozzáállásunk, főleg amikor hátrányba kerültünk. Jól tettük a dolgunkat, legalább egyenlíteni tudtunk. Azt viszont nem értem, miért nem állította ki a játékvezető Dani Alvest, amikor a büntetőterületen belül felvágta Marcelót. Akkor bezzeg nem hezitált, akikor le kellett küldenie Raúl Albiolt…Nem adjuk fel, harcolunk tovább a bajnoki címért! Szó sem lehet arról, hogy bedobjuk a törülközőt! Addig küzdünk, amíg el nem dől véglegesen az aranyérem sorsa, amíg matematikailag van még esélyünk. De tudjuk jól, borzasztóan nehéz lesz a dolgunk.”

RICARDO CARVALHO:
„Dani Alvest is le kellett volna küldeni. Volt már sárga lapja, amikor felvágta Marcelót. Az is sárga lapos szabálytalanság volt. Ez nem is lehet kétséges! Összességében azért igazságosnak tartom a döntetlent. Emberhátrányban is megmutattuk, hogy igazi karaktere van a csapatnak. Elégedettek lehetünk az eredménnyel és a teljesítményünkkel. A Barca is remekül futballozott, de szerintem Pepe volt a mérkőzés legjobbja.”

IKER CASILLAS:
„A kiállítás és a bekapott gól után nagyon nehéz dolgunk volt, de megmutattuk, igazi csapat vagyunk! Persze szerettük volna csökkenteni a hátrányunkat a bajnokságban, de ez nem sikerült. Kemény időszak volt, amikor emberhátrányban játszottunk, de a közönség rengeteg segített nekünk, végül egy pontot azért mégis szereztünk.”

GUARDIOLA:
„Még nem vagyunk bajnokok! Csak nyolc pont az előnyünk, és még hat mérkőzés maradt. Hasonló taktikát vártunk ellenfelünktől, éreztük, hogy Pepe ezúttal középpályás lesz. Nagyon erős és tapasztalt játékos, nehéz őt legyőzni. Tudtuk, hogy kiváló teljesítményre képes, nem is lepett meg bennünket. A játékvezetői döntésekről nem szeretnék beszélni. A szurkolóinkat megnyugtatom, nem újult ki Puyol térdsérülése, csak kisebb húzódást szenvedett. Nagyszerűen játszott a mérkőzésen, csak a hosszú kihagyás éreztette hatását. De a kupadöntő előtt azért alaposan megvizsgáljuk.”

XAVI:
„A Barcelona sokkal jobb volt a Madridnál! Sajnálom, hogy nem lett miénk a három pont, mert bebiztosíthattuk volna a bajnoki címet. A döntetlen egyik csapatot sem teheti gazán elégedetté. Mi mindig a győzelemre hajtunk, most is sokat tettünk a sikerért, irányítottuk a találkozót, hátul pedig jól védekeztünk. De a mérkőzése vége azért igazán kemény volt.”

ALVES:
„Általában nem beszélünk a játékvezetőről, de időnként ezt sem kerülhetjük el. Általában jól vezetik a mérkőzéseket, de akadnak olyan találkozók, akikor hibáznak. Mint most, egyáltalán nem szabálytalankodtam, ez nem volt tizenegyes! Tisztán szereztem meg a labdát. Összességében jó teljesítményt nyújtottunk, könnyedén nyerhettünk volna. De a futball mindig ad esélyt a javításra, szerdán a kupadöntőben még motiváltabbak leszünk!”

PEDRO:
„Voltak helyzetei a Realnak is, mégis büntetőből egyenlített. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy valóban történt szabálytalanság. Mi irányítottuk a mérkőzést, többször eldönthettük volna a találkozó sorsát. De a döntetlent is jó eredménynek tartom. A szerdai döntő teljesen más lesz, nem hiszem, hogy a bajnoki találkozó hatással lesz arra a mérkőzésre.”

További eredmények:
Getafe - Sevilla 1–0
Málaga - Mallorca 3–0
Almería - Valencia 0–3
Deportivo - Racing 2–0
Levante - Hércules CF 2–1
Real Sociedad - Gijón 2–1
Osasuna - Ath. Bilbao 1–2
Espanyol - Atl. Madrid 0–1
Villarreal - Zaragoza (hétfőn)

2011. április 16., szombat

Kibeszélőshow az El Clásico előtt

Eljött a várva-várt szupermérkőzés ideje: szombaton 22 órakor kezdődik a Santiago Bernabeu Stadionban a klubfutball legnépszerűbb és világszerte óriási érdeklődést kiváltó rangadója, a Real Madrid és az FC Barcelona összecsapása. A hétközi BL-negyeddöntők után immár mindenki erről a kilencven percről beszél, ez nem is csoda, a következő közel három héten összesen négy alkalommal csap össze Jose Mourinho és Josep Guardiola együttese!

A La Liga-találkozó előtt a SportHirado.hu igyekszik összegyűjteni a madridi rangadó előtti összes nyilatkozatot, a cikk folyamatosan frissül és bővül!
Elérhetőség: sporthirado.hu

C. Ronaldo: A Barca játékosai sem földönkívüliek

Barcelona: Piqué szerint összejöhet a triplázás

El clásico: szombat este 3D-ben is látható lesz hazánkban a Real-Barca

Gólok, cselek, balhék és a disznófejú Nagyúr – az elmúlt évtized el clásicói

El clásico: Puyol zöld utat kapott az orvosoktól, játszhat Madridban

Meg se mukkant Mourinho a sajtó előtt

2011. április 15., péntek

Bajnokok Ligája - negyeddöntő (2. rész)

A Barca hozta a kötelezőt, Doneckben is nyert

SAHTAR DONYECK-BARCELONA 0-1 (0-1)

Donyeck, Donbasz Arena, 50 ezer néző, vezette: Florian Meyer (német).
SAHTAR: Pjatov - Kobin, Iscsenko, Rakickij, Sevcsuk - Mkitarjan, Hübschman (Fernandinho, 75.) - Douglas Costa (Eduardo, 58.), Jadson, Willian - Luiz Adriano (Marcelo Moreno, 66.). Vezetőedző: Mircea Lucescu.
Cserepad: Kudzsamov, Fernandinho, Gai, Alex Teixeira, Krivcov, Marcelo Moreno, Eduardo.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué (G. Milito, 69.), Busquets, Adriano - Xavi (Pedro, 66.), Mascherano, Keita - Afellay, Messi, Villa (Jeffren, 74.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: Pinto, Jeffren, Pedro, G. Milito, Maxwell, Fontás, Thiago Alcántara.
Gólszerző: Messi (43.)
Sárga lap: Mkitarjan (55.), Iscsenko (60.), ill. G. Milito (71.)

Pep Guardiola, a katalánok vezetőedzője az első meccsen szerzett négygólos előny ellenére sem kockáztatott, így Lionel Messit, David Villát és Xavit is a kezdőbe jelölte. Az ukránoknál négy brazil játékos képviselte a támadószekciót, ám csupán Luiz Adriano volt egyedüli csatárként nevezve a Sahtar kezdő tizenegyében. A vendégek kezdték a játékot, az első öt perc nem hozott helyzetet, a Sahtar bátran kezdett, igyekezett nem alárendelt szerepet játszani. Nyolc percet kellet várni az első helyzetre: Jádson indította káprázatosan Douglas Costát a tizenhatoson belül, aki ballal lőtt, de Víctor Valdés hatalmasat védett, majd a brazil ismétlését Daniel Alves mentette szögletre. A folytatásban is támadásban maradt a hazai csapat, ezúttal Douglas Costa készítette le a labdát Jádsonnak, aki azonban tizenhat méterről Valdés kezébe lőtt. Az első húsz perc során a Barcelona egyszer sem próbálkozott kapura lövéssel, míg a hazaiak neve mellett négy gólszerzési kísérletet is feljegyezhettünk. A 24. percben Vaszil Kobin jobb oldali beadására Jádson érkezett és lőtt kapásból, de a lövés nem okozott gondot Valdésnek. Négy perccel később jött az első katalán lehetőség is, ekkor Javier Mascherano szép csele után Lionel Messi lőtt ballal a tizenhatos előteréből egyenesen Andrij Pjatov kezébe. Úgy tűnt, ekkor ébredt igazán a Barca: Afellay indított kiváló ütemben Adrianót, aki az ötös sarkáról lőtt, de egy védő kivágta a kapura tartó labdát. A hajrában Ibrahim Afellay is megpróbálkozott egy átlövéssel középről, de ez is Pjatov kezében landolt. Nem sokkal később azonban már az ukrán kapus sem tudott segíteni: Daniel Alves passzolt Messihez, aki néhány csel után tizenegy méterről ballal gurított a kapuba. A hajrában még akadt néhány helyzete a Sahtarnak is, de gólt nem tudott szerezni, így 1–0-s Barca-vezetéssel fordultak a csapatok. Az argentin klasszisnak ez volt a 48. gólja ebben az idényben, ezzel átadta a múltnak a saját maga és a brazil Ronaldo által közösen tartott korábbi klubrekordot (47).

Hasonlóan jól kezdett az ukrán csapat a második negyvenöt perc elején, mint azt tette az elsőben, néhány veszélyes beadáson kívül azonban nem sok lehetőséget tudott kialakítani. Az 59. percben szép kontra után Messi passzolt Afellayhoz a bal oldalon, aki megpróbált eltekerni Pjatov mellett a labdát, az ukrán kapus hatalmasat nyújtózva ki tudta ütni azt, a kipattanót Daniel Alves a kapu mellé bombázta. Mindkét vezetőedző úgy gondolta, változtatnia kell: a hazaiaknál Eduardo és Moreno beállításával egyértelműen a támadószekció megerősítése volt a cél, míg a Barcánál lejött Xavi és Piqué is – Guardiola valószínűleg pihentetni akarta két kulcsjátékosát. A legnagyobb Sahtar-ziccer a 74. percben alakult ki. Mhitarjan kapott labdát a tizenhatos vonalánál, majd kapura fordult és lőtt, Valdés azonban bravúrral védett – nem először. Pár perccel később Eduardo forgatta meg a védőket az ötös közelében, de végül Gabriel Milito tisztázott. A túloldalon Pjatov gyenge kigurítása okozott zavart, majd Mhitarjan jobb oldali beadására Moreno érkezett, és lőtt centikkel a kapufa mellé. A hajrában már egyik kapu sem forgott veszélyben, a Sahtar becsülettel küzdött és ment előre a becsületgólért, a Barca eléggé visszavett a tempóból, így a végeredmény 0–1 maradt, ezzel a vendégcsapat jutott be a BL elődöntőjébe.

Végig robotolta a BL-visszavágót a Tottenham, de Cristiano Ronaldo találatával ismét a királyiak nyertek

TOTTENHAM-REAL MADRID 0-1 (0-0)

London, White Hart Lane, vezette: Nicola Rizzoli (olasz).
TOTTENHAM: Gomes - Corluka, Dawson, Gallas, Assou-Ekotto - Lennon (Defoe, 61.), Huddlestone (Sandro, 71.), Modric (Kranjcar, 83.), Bale - Van der Vaart - Pavljucsenko. Menedzser: Harry Redknapp.
Kispad: Cudicini (kapus), Kaboul, Jenas, Defoe, Bassong, Kranjcar, Sandro.
REAL MADRID: Casillas - Ramos (Granero, 57.), Carvalho, Albiol, Arbeloa - Alonso (Benzema, 75.), Khedira - Ronaldo (Kaká, 65.), Özil, Marcelo - Adebayor. Vezetőedző: Jose Mourinho.
Kispad: Adán (kapus), Kaká, Benzema, Granero, Garay, Higuaín, Di María.
Gólszerző: Ronaldo (50.)
Sárga lap: Carvalho (39.), Granero (79.)

A Spurs már volt négygólos hátrányban kieséses szakaszban, és mégis továbblépett. A londoni gárda az 1961–1962-es BEK-sorozat selejtezőjében már 4:0-s hátrányban is volt az első meccsen a lengyel Górnik Zabrze otthonában, végül azonban 4:2-re mentette az összecsapást. A visszavágón pedig már hengerelt a Spurs: 8:1-es győzelmének köszönhetően 10:5-ös összesítéssel jutott tovább. Ezúttal azonban a Real Madrid volt az ellenfél, amely a londoni mérkőzés elején is kezdeményezően lépett föl. Mesut Özil a 3. percben pedig máris ziccerbe került, a török származású német azonban könnyelmű megoldást választott, Gomes minden különösebb gond nélkül ölelhette magához a labdát. Az mindenesetre már a meccs előtt biztos volt, hogy egy Real Madrid-gól végleg megpecsételné Harry Redknapp csapatának sorsát. A Spursnek pedig nehéz dolga volt: túl azon, hogy bivalyerős ellenféllel nézett szembe, a White Hart Lane-en lejátszott legutóbbi 17 nemzetközi kupameccsén mindössze háromszor úszta meg kapott gól nélkül a londoni csapat. Ezúttal sem sikerült. A találkozó elején Gareth Bale nagyon ficánkolt a bal szélen. Az 5. percben veszélyes, de eredménytelen lövést eresztett meg a bal szélről, ami után még több ígéretes elfutása volt. Lüktető volt a mérkőzés, ekkor nehéz volt elképzelni, hogy gól nélkül záruljon az összecsapás. Az első félidő közepéhez érve mindkét csapat védelme rendezte sorait. Kevesebb helyzet jellemezte ekkor a találkozót, az iramra azonban továbbra sem lehet panasz. A 27. percben aztán mégis hatalmas lehetőséget puskázott el a hazai csapat: Aaron Lennon viharzott el a szélen, majd remekül tette vissza a labdát Roman Pavljucsenkónak, az orosz játékos azonban csúnyán fölé durrantott. Jellemző volt, hogy az első félidőben mindent elkövetett a Tottenham, hogy tizenegyeshez jusson. Háromszor is elesett Spurs-játékos a tizenhatoson belül. Leginkább a harmadik eset volt gyanús, Pavljucsenko azonban – „elődjeihez" hasonlóan – szintén nem kapott büntetőt a 26. percben. A 38. percben aztán betalált a Tottenham – igaz semmire sem ment vele. Luka Modric fejelte vissza a labdát Bale-nek, aki a kapuba lőtt, a horvát játékos azonban lesen volt, így a találat nem ért. Lüktető első félidőn voltunk túl, gól azonban ennek ellenére nem született.

Hihetetlen potyagóllal megszerezte a vezetést a Real Madrid. Cristiano Ronaldo vagy 30 méterről lőtt az 50. percben, úgy tűnt, hogy a középre tartó labdát Gomes könnyedén hárítja. A kapus kezéről azonban maga mögé, a gólvonalon túlra pörgött a labda. 0–1 C. Ronaldo 13. gólját szerezte Real Madrid-játékosként a BL-ben. Ehhez 16 mérkőzésre volt szüksége a portugál aranylabdásnak. Angol csapathoz méltóan a kapott gól ellenére is mindent elkövetett a Tottenham. Redknapp csapata mindenképpen egyenlíteni szeretett volna, ezt jelezte Pavljucsenko közeli fejese, és a csereként beállt Jermain Defoe ígéretes lövése is. A Real Madrid keretének erősségére jellemző, hogy az 500. mérkőzésén dirigáló José Mourinho nyugodtan lehozhatta pihenni C. Ronaldót a 65. percben – a portugál aranylabdás helyére egy brazil aranylabdás, Kaká állt be... A 74. percben nagyon közel került az egyenlítéshez a Tottenham, Defoe fejelt az ötös bal sarkáról a jobb oldali kapufa tövére, majd ismétlésből mellbe lőtte a kiszorított Casillast. Az embernek az volt az érzése, hogy ezen az estén semmi sem sikerül a Spursnek, pedig a két meccs alapján egy gólt azért megérdemeltek volna a londoniak. A Real Madrid azonban teljes mértékben megérdemelte a továbbjutást, egyértelműen a jobbik csapat jutott az elődöntőbe, ahol az FC Barcelona lesz a királyiak ellenfele.

2011. április 11., hétfő

Primera División 31. forduló

Magabiztosan nyert a Madrid Bilbaóban

ATHLETIC BILBAO-REAL MADRID 0-3 (0-1)

Bilbao, San Mames. Vezette: Clos Gómez.
ATHLETIC BILBAO: Iraizoz - Iraola, San José, Ekiza, Castillo - Gurpegui (David López 46.), Javi Martínez Iturraspe 62.), Orbaiz, Muniain - Llorente, Toquero (Gabilondo 78.). Vezetőedző: Joaquín Capparós. Kispad: Raúl, David López, Iturraspe, De Marcos, Gabilondo, Susaeta, Ocio, Diaz de Cerio
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Garay (Carvalho 77.), Albiol, Arbeloa - Lass, Pepe, Granero - Kaká, Di María (Alonso 66.), Higuaín (Ronaldo 62.). Vezetőedző: José Mourinho. Kispad: Dudek, Carvalho, Marcelo, Xabi Alonso, Özil, Ronaldo, Adebayor.
Gólszerző: Kaká (13., 53. - mindkettőt 11-esből), Ronaldo (69.)
Sárga lap: Gurpegi (12.), Iraizoz (13.), Javi Martínez (61.), ill. Granero (45+1.), Ramos (48.), Lass (57.), Casillas (59.), Arbeloa (71.)

Mourinho az utolsó pillanatban több helyen is változtatott megszokott kezdőcsapatán, aminek eredményeképp több meghatározó játékos is a kispadon találta meg. A meglépett változtatások aztán inkább jótékony hatást gyakoroltak a madridiak játékára, a Bilbao ugyanis kevés lehetőséget tudott kialakítani az első félidőben, és már az első percekben sem nagyon lelte az ellenszert a vendégek játékára. A Sporting Gijón elleni meccshez képest jól és dinamikusan kezdett a Real Madrid, amely már a 13. percben megszerezte a vezetést: egy kiugratás után Di María okosan elhúzta a labdát a kapujából teljesen ütemtelenül kifutó Iraizoz mellett, aki a tizenhatoson belül csak felvágni tudta a szélvészgyors argentint. A jogosan megítélt büntetőt Kaká értékesítette biztos lábbal, és szerezte meg viszonylag korán a vezetést csapatának. (0-1) Az első félidő hátralévő perceiben újabb gólokat is szerezhetett volna a Real Madrid, de sem Higuaín, sem pedig Di María nem tudott élni az adandó lehetőségekkel. A Bilbao csak a félidő végén tudta komolyabb nyomás alá helyezni ellenfelét, de a kiszámítható beíveléseket leszámítva ezen az este nem bizonyult túl bőnek az „oroszlánok” repertoárja.

A szünet után a baszkok már többet birtokolták a labdát, és jóval veszélyesebben is futballoztak, mint az első játékrészben, mégis az 53. percben újból a Real Madrid volt eredményes. Di María második kiharcolt tizenegyese után ismét Kaká állt a büntetőpont mögé, és ahogy az első esetben, úgy most sem rontotta el az adandó lehetőséget. (0-2) Kétgólos vezetése után a Real Madrid nem forszírozta a támadásokat, és inkább a stabil védekezésre koncentrált, amit maradéktalanul meg is oldott, így a Bilbaónak nem volt komoly esélye közeledni. A 70. percben pedig harmadszor is betaláltak a vendégek, a csereként pályára küldött Cristiano Ronaldo előbb bemutatott egy pimasz cselt a tizenhatoson belül, majd szép mozdulattal könnyedén lőtte a labdát Iraizoz kapujába, végképp megpecsételve ezzel a Bilbao sorsát. (0-3) A végjátékban a Bilbao még szépíthetett volna, de a 89. percben Gabilondo ígéretes helyzetben nem találta el a labdát, így végül maradt a háromgólos különbség a csapatok között, ami kissé talán túlzó, ha azt nézzük, hogy a baszkok végigrobotolták a meccset.

Hátrányból nyert az Almeria ellen a Barca

BARCELONA-ALMERÍA 3-1 (0-0)

Barcelona, Nou Camp, vezeti: Ayza Gámez.
BARCELONA: Pinto - Alves, Piqué, Milito, Maxwell - Xavi, Mascherano (Pedro 53.), Alcantára (Keita 67.) - Bojan (Villa 31.), Messi, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola. Kispad: Villa, Pedro, Keita, Fontás, Adriano, Oier, Afellay.
ALMERÍA: Alves - Luna, Silva, Acasiete, Michel - Juanito, Bernardello, Corona (Uche 57.), Juanma Ortiz (Feghouli 78.) - Crusat (Goitom 70.), Piatti. Vezetőedző: Roberto Olabe. Kispad: Uche, Feghouli, Vargas, Esteban, Goitom, Mbami, Jakobsen.
Gólszerző: Messi (53., 91.), Alcantára (64.), ill. Corona (50.)
Sárga lap: Bojan (17.), Mascherano (19.), Villa (75.), ill. Ortiz (62.)

Az El Clásicóra való főpróba a Real részéről már sikerült az este folyamán, így csak az maradt kérdés, hogy a Barcelona is megoldja-e a kötelező házi feladatot. Az Almeria nem az az együttes, amelyik nyerni járna a Nou Campba, a bajnoki utolsó helyezett gárda idén már 16 gólt „gyűjtött be” a katalán csapattól.
A mérkőzés mégsem ennek a különbségnek a jegyében kezdődött, az első helyzetet csak 16 perc múltán jegyezhettük fel. Ekkor Bojan vette le mellel, majd tolta is meg egyből fejjel a labdát, egy sprint után azt középre adta be, de az érkező Thiago fölé lőtt. Három perc múlva nem helyzet, de újabb fontos esemény következett a ”Klasszikussal” kapcsolatban, hiszen Mascherano begyűjtött egy sárga lapot, amely eltiltást eredményezett számára, így nem tarthat a gránátvörös-kékekkel a Santiago Bernabeu-ba. A 27. és a 28. percben először Iniesta, majd pedig Messi lövése kerülte el Diego Alves kapuját. A félidő további részében néha eljutott a vendégcsapat a katalánok térfelére, de igazi helyzetet nem tudtak kialakítani. Hazai oldalról pedig újra nem növelték a játékosok a kaput eltaláló lövések statisztikáját, hiszen a 32. percben Maxwell, majd a 40.-ben Xavi lőtt kapu fölé.

A második félidő már nagyobb iramban folytatódott, felpezsdült a játék mindkét részről. Előbb a 49. percben tetszetős támadás végén Villa találta el a jobb kapufát, majd egy perc sem telt el, amikor támadás vezetett az Almeria, melynek végén Corona lazán gurított Pinto kapujába. (0-1) Sokat nem kellett várni az egyenlítésre, az 52. percben a kiugró Villa ellen Diego Alves szabálytalankodott a tizenhatoson belül, Ayza Gómez pedig egyből a büntetőpontra mutatott. A tizenegyeshez Messi állt oda, és magabiztosan értékesítette is azt. (1-1) Három perc múlva ismét Villa került helyzetbe, de lövését Alves bravúrral ütötte ki, a kipattanó labdát pedig Pedro lőtte mellé. A 60. percben Villa újabb helyzetet „puskázott el”, a labdát fejelte közvetlenül Alves kezei közé. A 64. percben viszont meg is fordították a katalánok a mérkőzést, Messi beívelt szögletét Thiago fejelte a vendég hálóba.(2-1) A komoly helyzetek sora ezzel le is zárult a mérkőzés hajrájáig, a hosszabbításban ugyanis egy almeriai védő nagyot hibázott, amit Messi meg is bosszult, hiába jött ki kapujából Diego Alves, az aranylabdás argentin elpöccintette mellette a labdát. (3-1)
A győzelemmel továbbra is nyolc pontos előnnyel robog az élen a Barcelona, a következő fordulóban viszont El Clásico, ahol a Madrid faraghat hátrányából, vagy a Barcelona húzhat el még jobban közvetlen riválisa elől. A tét nem kicsi, egy hét múlva újra összegyűlnek a szurkolók a világ minden tájáról, hogy újabb történelmi összecsapásnak lehessenek szemtanúi akár élőben, akár a tévéképernyők előtt.

További eredmények:
Mallorca - Sevilla 2–2
Gijón - Osasuna 1–0
Hércules CF - Espanyol 0–0
Málaga - Deportivo 0–0
Racing - Levante 1–1
Atl. Madrid - Real Sociedad 3–0 (2–0)
Valencia - Villarreal 5–0

2011. április 7., csütörtök

Barca-gála a Camp Nouban

BARCELONA-SAHTAR DONYECK 5-1 (2-0)
Barcelona, Nou Camp, 87 ezer néző, vezeti: Craig Thompson (skót).
FC BARCELONA: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Busquets, Adriano (Maxwell 78.) - Xavi, Mascherano, Keita - Villa (Pedro 70.), Messi, Iniesta (Afellay 90+1.), vezetőedző: Josep Guardiola
Kispad: Mino (kapus), Krkic, Pedro, Milito, Maxwell, Afellay, Thiago Alcántara
SAHTAR DONECK: Pjatov - Srna, Iscsenko, Rakickij, Rat - Hübschmann (Eduardo 83.) - Mkhitarjan - Douglas Costa, Jadson (Fernandinho 70.), Willian (Alex Teixeira 75.) - Luiz Adriano, vezetőedző: Mircea Lucescu
Kispad: Hudzsamov (kapus), Fernandinho, Eduardo, Kobin, Sztepanenko, Alex Teixeira, Csizov
Gól: Iniesta (2.), Daniel Alves (34.), Piqué (53.), Keita (61.), Xavi (87.) ill. Rakickij (60.)
Sárga lap: Iniesta (59.), ill. Rat (51.), Rakickij (66.), Fernandinho (77.)


A Barcelona 5-1-es Sahtar Doneck elleni győzelemmel válaszolt a Real Madrid tegnapi diadalára, így igen nagy esélyt teremtve a spanyol házi-elődöntőre. Messi ugyan gólt nem lőtt, de kétszer is előkészített, Iniesta parádézott.
Álomkezdéssel rukkolt elő a hazai csapat a mérkőzésen, hiszen az első valamirevaló támadásból megszerezte a vezetést a Barcelona. Messi próbálta meg kiugratni Villát, ám az összezáró Sahtar-védőkről a Pedro helyét elfoglaló Iniestához került a labda, aki szemtől szemben a kapussal képtelen volt hibázni. (1-0) A gránátvörös-kékek nem voltak restek a folytatásban sem, ám a kezdeti sokk után a Donyeck viszonylag hamar magához tért. A gatodik percben Wilian próbálta meglepni Valdest egy afféle van Persie-s lövéssel, ám a spanyol hálóőr tanult az Arsenal elleni hibájából, visszaért az alapvonalról eleresztett rövidbe tartó lövésre. Öt perccel később Jadson ugratta ki gyönyörűen Luiz Adrianót, aki rossz labdaátvétele miatt messze mellédurrantott. A kirúgás után már Alves hibájára is szükség volt, hogy veszélyeztessen a vendég gárda. A friss-szerződéses brazil hátvéd röviden adta haza a labdát csapattársának, aki önfeláldozó módon még sikeresen menteni tudott Adriano elöl. Az üresen tátongó kaput Wilian vette célba, ám a dél-amerikai középpályás nem tudta lemásolni Stankovic tegnapi találatát. Habár eddig a Sahtar mutathatott fel több értékelhető helyzetet, a Barcelona kézben tartotta a mérkőzést. Messze földön híres labdatartásával és pontosságával tovább gyötörte az ukránok védőfalát, amely egyszer-kétszer meg is adta magát. A 17. percben egy Messi-szabadrúgás borzolta a kedélyeket, majd két perccel később az argentin klasszis már szemtől szemben találkozhatott Pjatov kapussal. Messi az ukrán hálóőr kezébe emelte a labdát.A kissé leült tempót Iniesta és Dani Alves próbálta újra felpörgetni a 34. percben. A spanyol világbajnok sasszemmel vette észre a kiugró brazilt, aki a rosszul kimozduló Pjatov mellett könnyedén lőtt a hálóba. Igaz, ami igaz, az egyszerű befejezést egy roppant technikás labdaátvétel előzte meg. (2-0) A gól után már mindkét alakulat az öltőzőbe vágyott, az első félidőben már nem is esett több lehetőség.

A második játékrész elején a felállás nem változott, sem emberállományban, sem játékképben. A Barcelona nem erőltette a gólszerzést, mégis sikerült betalálniuk, az 53. percben már három gól volt a különbség. Xavi végezte el a hazaiak szögletét, amelyre a hétvégén a Villareal ellen győztes gólt szerző Piqué érkezett. A spanyol védő roppant okos lövése saját maga első gólját jelentette az idei BL-szezonban. (3-0) 60. perc, újabb gól, ám ezúttal a vendégek drukkerei kiabálhattak örömükben. Srna szabadrúgása Rakickij lábáról került a hazaiak hálójába, Valdes nem védhette a szélre tartó labdát. (3-1) A Barca azonban nem tétovázott, a középkezdés után azonnal góllal válaszolt. Messi tálalt a felfutó Keita elé, aki minden bizonnyal örökre elűzte a jobb felsőben hálót szövögető pókokat, olyan pontos lövést eresztett meg Pjatov kapujára. (4-1) A 82. percben a Sahtar még szépíthetett volna, ám Adriano egy gyönyörű kiugratást követően csak a belső kapufát találta el. A kipattanót Valdes már magához ölelte. A hazaiaknak hatalmas szerencséjük volt ennél az esetnél, nem úgy mint a 87. percben esett Xavi gólnál. A spanyol klasszis gyönyörű találatát ugyanis vétek lenne Fortuna ajándékaként elkönyvelni, főleg úgy, hogy az asszisztot adó Dani Alves csatárokat megszégyenítő testcselekkel zavarta össze a Sahtar védőit. (5-1) A későbbiekben az eredmény már nem változott, a Barcelona tovább javította az e heti BL-negyeddöntők gólátlagát. A visszavágón csodára lenne szüksége az ukránoknak.

2011. április 6., szerda

Négyet vágott a Real Madrid a Tottenhamnek

REAL MADRID-TOTTENHAM 4-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu, vezete: Felix Brych (német).
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo - Di María (Kaká, 77.), Alonso - Özil, Khedira (Lass, 61.), Ronaldo - Adebayor (Higuaín, 74.). Vezetőedző: Jose Mourinho.
Kispad: Adan, Kaká, Lass, Granero, Arbeloa, Garay, Higuaín.
TOTTENHAM: Gomes - Corluka (Bassong, 80.), Gallas, Dawson, Assou-Ekotto - Lennon, Sandro, Modric, Bale - Van der Vaart (Defoe, 46.) - Crouch. Menedzser: Harry Redknapp.
Kispad: Cudicini, Huddlestone, Jenas, Pavljucsenko, Defoe, Bassong, Kranjcar.
Gólszerző: Adebayor (5., 57.), Di María (73.), Ronaldo (84.)
Sárga lap: Adebayor (12.), Pepe (36.), ill. Crouch (8.), Van der Vaart (20.)
Piros lap: Crouch (15.)


Semmi esélye nem volt a Tottenhamnek a Bernabéu stadionban, Mourinho csapata 4-0-ra nyerte a BL-negyeddöntőjének első meccsét, és gyakorlatilag bebiztosította helyét az elődöntőben.
A Real Madrid már az első néhány percben igyekezett nyomást helyezni kissé megilletődötten kezdő ellenfelére, és ennek már a 4. percben meglett az eredménye: egy szöglet után Adebayor bólintott jó ütemben, Gomes ugyan hozzáért a labdához, de hárítani már nem tudott. (1-0) Nagyszerű kezdés után továbbra is támadásban maradt a spanyol csapat, a Tottenham nem tudott kibontakozni, ráadásul a 14. percben egy felelőtlen becsúszás után Crouch megkapta második sárga lapját is, ami után a vendégek tíz emberrel voltak kénytelenek folytatni a meccset. A Spurs eddig sem mutatott sokat támadásban, innentől kezdve viszont folyamatosan a védekezéssel volt elfoglalva, s értékelhető támadást csak elvétve tudott felmutatni. Van der Vaart észrevehetetlen volt, egyedül talán Bale próbálkozott...

Az első félidőben még nem tudta nyomatékosítani hatalmas mezőnyfölényét a Real Madrid, a vendégek egy ideig eredményesen megszállták saját térfelüket, és nem hagytak területet Cristiano Ronaldóéknak. Ekkor inkább taktikusan, mint sem jól futballozott a „királyi gárda”, ám a második félidőben beindult a gépezet: az 56. percben Marcelo adta középre a labdát, miután a középen érkező Adebayor már a második fejesgólját jegyezte az este. (2-0) A második gól után láthatóan felgyorsult a Real Madrid játéka, az angolok ellenben megtörtek, ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy a 71. percben újra betaláltak a hazaiak: a gólt Di María szerezte egy csodálatos lövést követően, amivel már háromgólossá vált a csapatok közötti különbség. (3-0) Magától értetődően az egész meccsen nagy fölényben, helyenként kifejezetten látványosan futballozott a Real Madrid, amely arra is figyelt, hogy a nagy rohamok közepette ne veszítse el megfontoltságát. A végjátékban pedig még egy rohamot indított a Mourinho-csapat, a 80. percben Sergio Ramos még csak közel járt a negyedik gól megszerzéséhez, hat perccel később viszont Cristiano Ronaldo kapáslövése után tényleg 4-0-ra váltott az eredményjelző. Ezek után újabb gólt már nem láthatott a Bernabéu stadion elégedett közönsége, a Real Madrid élt azzal a lehetőséggel, hogy nagyon hamar emberelőnybe került, és meggyőző játékkal valószínűleg már az első meccsen elsimította a Tottenham elleni párharcot.

2011. április 3., vasárnap

Primera División 30. forduló

Megérdemelt, de szoros győzelmet arattak a katalánok

VILLARREAL-BARCELONA 0-1 (0-0)

Villarreal, El Madrigal, vezette: Ramírez Domínguez.
VILLARREAL: Diego López - Mario, Catalá, Gonzalo, Musacchio - Cazorla, Bruno, Borja Valero, Marchena (Cani, 71.) - Rossi, Ruben (Nilmar, 57.). Vezetőedző: Juan Carlos Garrido.
Kispad: Juan Carlos, Capdevila, Cicinho, Kiko, Wakaso, Nilmar, Cani.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Busquets, Adriano - Mascherano, Keita (Messi, 53.), Thiago, - Afellay (Jonathan, 85.), Villa (Bojan, 71.), Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Kispad: Pinto, Montoya, Milito, Fontás, Dos Santos, Bojan, Messi.
Gólszerző: Piqué (67.)
Sárga lap: Bruno (15.), Marchena (50.), ill. Piqué (40.), Alves (55.), Valdés (92.), Busquets (92.)

A Barcelona számára a lehető legjobban alakult az este a mérkőzés kezdetéig, hiszen a Real Madrid otthon egygólos vereséget szenvedett a Sporting Gijóntól. Ellenben fejtörést okozhatott Guardiolának az, hogy sérülések miatt nem számíthatott Puyol, Abidal, Pedro, Maxwell, valamint eltiltás okán Xavi játékára sem. A kezdőcsapatban Messi sem kapott helyet, így eléggé felforgatott kezdőcsapattal vágtak neki a katalánok a rangadónak.
Az első lehetőség a találkozón a hazaiak előtt adódott az ötödik percben, Rossi lépett ki a Cazorla inditásából a védők közül, de Valdés levadászta a lábáról a labdát. Hét perc múlva ismét Rossi – Valdés párharc szemtanúi lehettek a nézők, amiből újfent a katalán hálóőr került ki győztesen. Ezután lényegesen többet folyt mezőnyben a játék, elsősorban biztonságos játékra helyezkedett be mindkét együttes. Ennek köszönhetően az első komoly gránátvörös-kék ziccerre a 39. percig kellett várni, ekkor Adriano szánta lövésre magát távolról, de nem ért célt a labda, így gól nélkül fejeződött be az első játékrész.
A második félidőben egy „feltüzelt” Barcelona futott ki a gyepre, melynek következtében a 47. percben Iniesta, majd két perc múlva Villa lövése jelentett veszélyt David Lopez kapujára. A két kihagyott lehetőség után újra az első félidei játék lett úrrá a feleken, a sárga tengeralattjáró nem tudott veszélyes helyzetet kialakítani, ámbár volt, hogy Valdésnek utolsó emberként kellett fejjel vagy lábbal tisztáznia a tizenhatos előterében. A 66. percben megtört a jég, egy szögletből beívelt labdát Busquets fejelt tovább Piquéhez, aki előbb mellel maga elé tette a labdát, majd kíméletlenül bevágta a kapuba, ezzel megszerezve a vezetést a vendégeknek. (0-1) A 79. percben a Villareal kapott szabadrúgást a katalán tizenhatostól pár méterre, de fölé lőtték azt. Két perc múlva hasonló lehetőség adódott a másik kapu előtt, ott közelebb járt Messi a gólhoz, de Diego Lopez bravúrral akadályozta meg az újabb vendég találatot. A mérkőzés vége előtt négy perccel az eddigi legnagyobb helyzetét dolgozta ,- és hagyta ki a Villarreal, Cazorla közelről leadott lövését Victor Valdés védte lábbal bravúrral.
Ezzel a győzelemmel a Barcelona nyolc pontosra növelte előnyét a rivális Real Madriddal szemben. A következő fordulóban még az Almeriával találkoznak a katalánok, utána pedig újra El Clásicóra gyűlhetnek össze a szurkolók a Santiago Bernabéu stadion lelátióra.

Otthon bukott a Real! Minden eldőlt?

REAL MADRID-SPORTING GIJÓN 0-1 (0-0)

Madrid, Santiago Bernabéu, vezette: González
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Albiol, Carvalho, Arbeloa (Pepe, 71.)- Lass, Granero, (Higuaín, 58.) Khedira - Özil, Adebayor, Di María (Canales, 71.). Vezetőedző: José Mourinho.
Kispad: Dudek (k), Pepe, Garay, Canales, Juanfran, Juan Carlos, Higuaín
Sporting GIJÓN: Juan Pablo - Lora, Botía, Iván Hernández, Canella (José Ángel, 5.) Rivera, Nacho Cases - De las Cuevas, André Castro, Nacho Novo - Barral (Sangoy, 77.). Vezetőedző: Manuel Preciado.
Kispad: Raúl (k), José Ángel, Ayoze, Sangoy, Gregory, Eguren, Sergio
Sárga lap: José Angel (39.), Ramos (42.), Di María (63.), Lass (74.), Raul Albiol (81.), ill. Juan Pablo (84.), Nacho Novo (86.)
Gólszerző: De las Cuevas (79.)

Nem kezdte rosszul a meccset a több kulcsemberét is nélkülöző Real Madrid, amely az első néhány percben teljesen kapuja elé szögezte ellenfelét. Jó tíz perc után aztán folyamatosan változott a meccs képe, a Sporting minél tovább bírta kapott gól nélkül, annál bátrabban futballozott, és a félidő végére elérte, hogy a Bernabéu stadion közönsége szórványos füttyszóval nyilvánítsa ki véleményét a látottakról.
A madridiak talán a 2. percben jártak legközelebb a vezető találat megszerzéséhez, ekkor egy visszatett labda után Carvalho a kapuba is juttatta a labdát, a játékvezető azonban még ezt megelőzően szabálytalanságot jelzett, és érvénytelenítette a találatot. A folyatatásban nem nagyon tudott kialakítani komoly lehetőséget Mourinho csapata, noha mezőnyben egyértelműen a fehérmezesek irányították a játékot.
A szünet után láthatóan nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Real Madrid, de a fontos első gól csaknem akart összejönni. A második félidőben a hosszú sérülés után visszatérő Higuaín is pályára került, és az argentin rögtön az 59. percben gólt szerezhetett volna, de nagy erejű lövését Juan Pablo hárította. Nem sokkal később Adebayor fejjel veszélyeztetett, ám a labda elkerülte a Sporting Gijón kapuját. Ahogy múlt az idő, a Real Madrid úgy került egyre nagyobb fölénybe, de ezzel együtt a feszültség is növekedett a hazai játékosokban. A 79. percben pedig eljött a Sporting történelmi pillanata, egy lendületesen végigjátszott kontra után De las Cuevas elé került a labda, aki a kapufa segítségével a madridi közönség legnagyobb megrökönyödésére megszerezte a vezetést csapatának. (0-1) Az igazán forró pillanatok ezt követően vártak a gijóni védelemre, a Real Madrid mindent egy lapra feltéve kezdett el rohamozni, és ennek eredményeképp többször is nagyon közel járt az egyenlítéshez. A végjátékban Khedira és Adebayor is könnyen gólt szerezhetett volna, de vagy az önfeláldozó vendég védelem, vagy Juan Pablo meghiúsította az egyenlítési kísérletet. A Sporting végül hatalmas izgalmak után, némi szerencsének is köszönhetően nyerni tudott a Real Madrid otthonában, és ezzel gyakorlatilag tálcán kínálta a bajnoki címet a listavezető Barcelonának.


Ronaldo elérzékenyült a Bernabéuban
Megindító pillanatokkal kezdődött a szombati Real-Gijón bajnoki (0-1), egykori ünnepelt csatárát, a 34 évesen, februárban visszavonult, kétszeres aranylabdás Ronaldót köszöntötték a Bernabéu gyepén. A brazil szupersztár négy és fél év alatt 104-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Részletek: sporthirado.hu

Barcelona: Josep Guardiola kilátásba helyezte távozását
Josep Guardiola, a spanyol FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője kilátásba helyezte távozását a katalán klubtól. Részletek: nso.hu

Mourinho: Már majdhogynem lehetetlen befogni a Barcelonát
José Mourinho vezetőedző szerint már csak matematikai esélye maradt a bajnoki címre a Real Madridnak, miután a királyiak hazai pályán 1–0-s vereséget szenvedtek a Sporting Gijóntól. Pep Guardiola, a Villarreal ellen győztes FC Barcelona hadvezére azonban mindenkit óva intett: még nincs vége a bajnokságnak! Részletek: nso.hu

Abidal elhagyhatta a kórházat, négy hét múlva edzhet
Egy héttel májműtétje után elhagyhatta a kórházat Éric Abidal, a Barcelona labdarúgócsapatának francia légiósa. A védő előre láthatólag négy hét múlva óvatosan már az edzéseket is elkezdheti, amennyiben továbbra is hasonlóképpen reagál a szervezete. Részletek: nso.hu

További eredmények:
Getafe - Valencia 2–4
Deportivo - Mallorca 2–1
Espanyol - Racing 1–2
Levante - Málaga 3–1
Real Sociedad - Hércules CF 1–3
Sevilla - Zaragoza 3–1
Osasuna - Atl. Madrid (átütemezett)
AlmeríaAth. Bilbao (hétfő 21 óra)