2011. március 9., szerda

Bajnokok Ligája - nyolcaddöntő (3. rész)

BARCELONA-ARSENAL 3-1 (1-0)
Barcelona, Nou Camp, vezette: Massimo Busacca (svájci).
BARCELONA: Valdés - Alves, Busquets, Abidal, Adriano (Maxwell, 91.) - Xavi, Mascherano (Keita, 89.), Iniesta - Pedro, Messi, Villa (Afellay, 82.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Kispad: Pinto (kapus), Bojan, Keita, Milito, Maxwell, Afellay, Alcántara.
ARSENAL: Szczesny (Almunia, 19.) - Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy - Wilshere, Diaby - Rosicky (Arsavin, 74.), Fabregas (Bendtner, 78.), Nasri - Van Persie. Menedzser: Arsene Wenger.
Kispad: Almunia (kapus), Denílson, Squillaci, Arsavin, Eboué, Samah, Bendtner.
Gólszerző: Messi (45+3., 71. - utóbbit 11-esből), Xavi (69.), ill. Busquets (53. - öngól)
Sárga lap: Koscielny (16.), Sagna (29.), Wilshere (37.), Van Persie (45+1.)
Piros lap: Van Persie (56.)
TOVÁBBJUTOTT: a Barcelona, 4-3-mal.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas iramban kezdődött a meccs, ugyanakkor az első félidőben nagyon kevés igazi helyzetet jegyezhettünk fel. Az eredménykényszerben pályára lépő Barcelona az első perctől kezdve irányította a játékot, s bár komoly helyzetet nem tudott kialakítani, arra azért különösebb gond nélkül tudott figyelni, hogy egygólos hátránya ne növekedjen tovább a szünet előtt. A katalánok türelmesen járattak a labdát a középpályán, a tizenhatos környéki passzokat azonban ekkor még rendre elrontották. A 16. percben Alves középre tartó távoli lövését védte magabiztosan Szczesny, aki az eset után előbb ápolást, majd cserét kért edzőjétől. Az Arsenal innentől kezdve Almuniával próbálta megőrizni kapuját a bekapott góltól, de arról, hogy a cserekapusnak ne legyen túlságosan sok dolga az első félidőben, a londoniak harmonikusan működő hátsó alakzata gondoskodott. A vendégek valóságos falat képeztek saját tizenhatosuk előtt, lezárták a területeket, s nagyon sokáig sikerrel verték vissza a sorozatos katalán próbálkozásokat. Jó félóra elteltével aztán először kerülhetett volna igazán nagy bajba az Arsenal, Djorou ugyanis a tizenhatos vonalánál elhúzta Messi lábát, ám Busacca nem látott szabálytalanságot, s a jogos tizenegyes elmaradt. A 42. percben még közelebb került a Barca a vezető találathoz, egy gyors kontra után ezúttal fennragadt az Arsenal védelme, aminek végén Messi szerezhetett volna gólt, de gólhelyzetben Almunia kezébe lőtte a labdát. Csaknem tökéletesen védekezett az Arsenal az első félidőben, az utolsó szó azonban így is a katalánoké volt: a hosszabbítás perceiben Fabregas kritikus helyzetben könnyelműen elvesztette a labdát, Iniesta helyzetbe hozta Messit, aki előbb pimaszul átpöckölte a labdát a kivetődő kapus felett, majd könnyedén lőtt az üres kapuba. (1-0)
A szünet után hamar fordult a kocka: az 53. percben tulajdonképpen először jutott el Valdés kapujának közelébe az Arsenal, amiből némi szerencsével rögtön gólt is tudott szerezni. Egy szöglet után Busquets csúsztatott balszerencsés mozdulattal saját kapujába, ezzel újra kedvezőbb helyzetbe hozva Wenger csapatát. (1-1) Három perccel később az Arsenal visszaadta az ajándékot: Van Persie sípszó után elrúgta a labdát, ezt észlelte Busacca, és másodszor is felmutatta a sárgát a felelőtlen holland játékosnak. Innentől kezdve az eddigieknél is nagyobb fölényt harcolt ki magának a Barcelona, amely immáron hihetetlen gyorsasággal járatta a labdát, és egymás után teremtette a tiszta ziccereket a londoni kapu előtt. Látva a csapatok közötti markáns különbséget, nagyon nehezen lehetett elképzelni, hogy az Arsenal majd végig képes lesz kibekkelni a meccset… az Arsenal futott, a Barcelona futtatott - summázhatta végül elégedetten a Nou Camp közönsége. A 67. percben Almunia még megmentette csapatát a bekapott góltól, két perccel később viszont már tehetetlennek bizonyult: Villa remek ütempassza után Xavi közelről talált az Arsenal kapujába, beállítva ezzel az első meccs végeredményét. (2-1) A 72. percben már a Barcelona állt továbbjutásra: Messi tizenegyesből talált a kapuba, azt követően, hogy Koscielny az ötösnél felvágta Pedrót, amit ezúttal már a játékvezető is észlelt, és jogosan azonnal a büntetőpontra mutatott. (3-1) Ezután újabb gólokat is szerezhetett volna a Barcelona, de Almunia nagyszerűen védett az Arsenal kapujában, így a vendégeknek az utolsó pillanatig volt esélye a továbbjutás kiharcolására. Dicséretes, hogy Wengerék egy métert sem adtak ingyen a katalánoknak, meglehet a csapatok között játékban hatalmas különbség mutatkozott a visszavágón. Mindezek ellenére az Arsenal előtt is adódott egy lehetőség a végjátékban, a 87. percben Wilshere játszott Bendtner elé, aki túl körülményes volt, és Mascherano szorításában nem tudta gólra váltani csapata egyetlen igazi lehetőségét a meccsen. A hosszabbítás perceiben a Barcelona már nem adott újabb esélyt ellenfelének, maradt a 3-1, ami az Arsenal kiesését jelentette.

Nyilatkozatok:
„Remélem a negyeddöntőben a Lyonnal találkozunk. Jó lenne, ha kivernék a Real Madridot – mondta Abidal. – Könnyebb tíz ember ellen játszani, mint tizenegy ellen. A futballban be kell tartani a szabályokat. Nagyon nehéz meccs volt, de kiválóan játszottunk az első félidőben. Amikor betaláltak, utána nagyon kemény munkát végeztünk."

„Fantasztikus meccset játszottunk tizenegy, majd tíz ember ellen is, és elértük, hogy ne tudjanak három egymást követő passzt csinálni. A győzelmünket elhomályosítja majd az Arsenal panasza, és bizonyos értelemben meg tudom érteni Wengert. Nagyon bosszantó, ha egy ilyen párharcban kiállítanak egy játékost. Wenger egyébként azt mondta nekem, hogy gratuláljak a bírónak, de nem tudtam, mert nem találkoztam vele" – mondta Guardiola.

„Megérteném a játékvezető döntését, ha hat-hét másodperccel a sípszó után a lelátóra rúgtam volna a labdát. De csak egy másodperc telt el a sípszó után, amikor ellőttem. Ez egy vicc. Egész este ellenünk fújt. Nevetséges volt az egész" – háborgott a kiállított Van Persie.

„A futballban vannak dolgok, amelyek kedveznek egy csapatnak, és vannak, amelyek nem. Nem lehet azért kiállítani valakit, mert elrúgta a labdát. Talán Van Persie nem cselekedett jól, de ez nagyon ritka. Egy ideig jól tartottuk a katalánokat, de nem lehetett végig. Nagyon jól játszottak, és nem hagytak lehetőséget nekünk, de büszke vagyok a csapatomra. A Barca jobb volt, de az Arsenal is versenyben volt, jól védekeztünk, és a hajrában megvolt a helyzetünk a továbbjutásra" – fogalmazott Fabregas. - Negyedórával a meccs vége előtt fájdalmat éreztem, és tudtam, hogy véget ért számomra a találkozó. Sok szerencsét kívánok a Barcánok, azt kívánom neki, hogy a lehető legmesszebbre jusson."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése