2011. március 14., hétfő

Primera División 28. forduló

Benzema duplájával nyert a Real Madrid

Real Madrid-Hercules Alicante 2-0 (1-0)

Madrid (Santiago Bernabeu Stadion), v.: Ferreiro
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo - Granero (Xabi Alonso 68.), L. Diarra - Di María (Khedira 58.), Özil (Canales 80.), Benzema - Adebayor, vezetőedző: Jose Mourinho
kispad: Adán (kapus), Morata, Canales, Garay, Xabi Alonso, Khedira, Pepe
Hercules: Calatayud - Juanra, Paz, Pamarot, Pulhac - Farinós, Aguilar - Kiko, Tiago Gomes (Valdez 67.), Thomert (Sendoa 67.) - Portillo (Cristian 71.), vezetőedző: Esteban Vigo
kispad: Velthuizen (kapus), Valdez, Cortés, Sendoa, Sara, Fritzler, Cristian
Gól: Benzema (24., 56.)
Sárga lap: Pamarot (78.)

Gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, a Bernabéu stadionban a japán cunami áldozataira emlékeztek egyperces néma felállással. Az első néhány percben a Real Madridnak láthatóan gondot okozott, hogy megtalálja a rést a jól tömörülő alicantei védelmen, ám a 24. percben csak sikerült megszerezni a vezető találatot: higgadt gurigázás után Arbeloa hozta gólhelyzetbe Benzemát, aki az ötös környékéről könnyedén helyezett az üres kapuba. (1-0) Ezek után is támadásban maradt a Real Madrid, de a Hérculest sem törte össze a bekapott gól: az alicantei együttes a folytatásban is szilárdan védekezett, a megszerzett labdákkal pedig megpróbált gyorsan felérni az ellenfél kapujáig. Az első félidőben két helyzetet is kialakított a Hércules, a 37. percben Thomert kapáslövését kellett hárítania Casillasnak, míg néhány perccel később újra a Real Madrid kapusára volt szükség Kiko életerős kísérletét követően. Leszámítva a két vendég lehetőséget, a meccset összességében a Real Madrid irányította, de Mourinho csapatának játékán erősen érezhető volt, hogy sokan már lélekben a Lyon elleni Bajnokok Ligája visszavágón járnak. Meglehetősen egyhangú első félidő után aztán hasonló folytatás következett.

A szünet után is a Madrid irányította a játékot, a Hércules igyekezett partiban maradni, de erejéből ekkorra már csak a védekezésre tellett. Egy perc telt el a második félidőből, amikor Adebayor szerezhette meg volna a Real Madrid második gólját, a togói támadó kapáslövése azonban a felsőlécet érintve elhagyta a játékteret. Hamarosan Benzema pillanatai következtek, a francia támadó az 53. miután esernyőt adott védőjének közelről Calatayudba lőtte a labdát, majd három perccel később egy szép egyéni alakítás végén megszerezte saját maga és csapata második gólját is a meccsen. (2-0) A Real Madrid innentől kezdve a biztonságra törekedett, helyenként tetszetősen járatta a labdát, s várta a játékvezető hármas sípszavát. Adebayor előtt még adódott néhány lehetőség, mint ahogy Benzema is megszerezhette volna a mesterhármast, de az eredmény végül nem változott. Maradt a 2-0, az újabb győzelemnek köszönhetően a Real Madrid továbbra is hibátlan mérleggel büszkélkedik hazai pályán, és ideiglenesen négy pontra közelítette meg a vasárnap pályára lépő Barcelonát.

Egy ponttal távozott Sevillából a Barca

SEVILLA-BARCELONA 1-1 (0-1)

Sevilla, Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, vezette: Miguel Ángel Pérez Lasa.
SEVILLA: Varas - Cáceres, Fazio, Alexis, F. Navarro - Medel, Zokora (Kanouté, 46.) - Navas, Rakitic, Capel (Perotti, 71.) - Negredo (Romaric, 88.). Vezetőedző: Gregorio Manzano.
Cserepad: Jiménez, Dabo, Renato, Romaric, Perotti, Rodri, Kanouté.
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Abidal, Adriano (Maxwell, 76.) - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (Krkic, 14.), Messi, Villa (Keita, 85.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: Pinto, G. Milito, Maxwell, Mascherano, Keita, Afellay, Krkic.
Gólszerző: Navas (49.), ill. Krkic (30.)
Sárga lap: Cáceres (24.), Zokora (28.), Medel (62.), F. Navarro (63.), Capel (69.), ill. Adriano (40.), Xavi (62.)

Nem ígérkezett könnyű feladatnak a Sevilla legyőzése katalán szempontból, de a semleges szurkolók jó mérkőzésre számíthattak, hiszen az utóbbi öt év két legsikeresebb spanyol csapata csapott össze. Hiába a különbségek jelenleg a tabellán, a Sevilla otthon bárkit képes megszorongatni. Még úgy is, hogy az utóbbi évek egyik legjobb hazai góllövője, Luis Fabiano elhagyta a csapatot, és a Sao Paolóban folytatja pályafutását.
A hetedik percben Messi szabadrúgásból betalált Varas kapujába, de Pérez Lasa játékvezető vendég szabálytalanságot látott a tizenhatoson belül, így érvénytelenítette a találatot. A 12. percben Pedro már el is hagyta sérülés miatt a pályát, helyette Bojan állt be, aki később főszereplővé is vált. A 30. percben ugyanis Dani Alves passzából gurított az üres kapuba, bár a becsúszó Cáceres majdnem szerelni tudta a fiatal spanyol játékost. (0-1) A félidő vége előtt kétszer is Messi került a figyelem középpontjába, a 42. percben előbb Xavi beadása után fejelt felső lécet, majd két perccel később egy szabadrúgást tekert kapura, de Varas bravúrral védett. Ezzel helyzetek terén le is zárult az első félidő, melyben a Barcelona dominált jobban, míg a Sevilla tördelte a játékot - a játékvezető olykor feleslegesen avatkozott közbe, olykor pedig tétlenül figyelte az elburjánzó indulatokat.

A második félidőre egy teljesen kicserélődött Sevilla lépett pályára, hiszen rögtön támadólag léptek fel, ennek jeléül a 47. percben Jesus Navas lőtt kapura, de a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret. Ekkor már érződött a hazai nyomás, melynek meg is lett az eredménye, két perccel az előbbi helyzete után egy tetszetős akció végén Negredo beadásából Navas fejelte Valdés kapujába a labdát. (1-1) Továbbra is nagy erőkkel rohamozott a Sevilla, az 52. percben Negredo lőtt fölé. A 69. percben Messi egy szóló végén újra megszerezhette volna az előnyt a Barcának, de hiába cselezett ki több védőt is, a végén nem tudta elég erősen elgurítani a labdát a kifutó kapus mellett. A 75. percben a mérkőzés ziccerét hagyta ki Navas, Perrotti beadását laposan lőtte kapura, de Valdés lábbal magabiztosan vetődött bele. Öt perc múlva ismét hazai helyzetnek tapsolhatott a publikum, előbb Cáceres lövésébe állt bele Abidal, majd a lepattanó labdát Kanouté suhintotta kapura, de a katalánok válogatott hálóőre ismét hárítani tudott. A 85. percben a gránátvörös-kékek indítottak támadást, majd a passzolgatást megunva Iniesta szánta el lövésre magát - a labda a felső lécen csattant. Egy perc múlva még eldönthették volna a vendégek a három pont sorsát, de előbb Messi lövését blokkolták a védők, majd Iniesta labdáját vágta ki Medel a gólvonalról. Így döntetlen maradt az állás, a Barcelona előnye ötpontosra csökkent a tabellán a Real Madriddal szemben.


További eredmények:
Almería - Atl. Madrid 2–2
Zaragoza - Valencia 4–0
Espanyol - Deportivo 2–0
Levante - Mallorca 1–1
Osasuna - Racing 3–1
Real Sociedad - Málaga 0–2
Villarreal - Gijón 1–1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése