2011. március 26., szombat

EB 2012 selejtező: Spanyolország - Csehország 2-1

David Villa fordított és rekorder lett a csehek ellen

Nem volt könnyű dolga a mérkőzés játékvezetőjének, nevezetesen honfitársunknak, Kassai Viktornak. A csehek fizikumukra alapozva próbálták megállítani a spanyol rohamokat, a mérkőzés elején pedig kétsoros védőfalat alkottak a tizenhatosuk előtt. A megszerzett labdákkal gyors kontrákat próbáltak vezetni, de azokban nem sok veszély volt, hiszen a félpályánál sokkal messzebbre nem igen jutottak. Így a centerként nevezett Milan Baros a védők megzavarásával foglalkozott leginkább. Bezzeg a spanyolok. Állandóan ott adogattak – szokásuktól eltérően hosszan meglőtt labdákkal is keresték és megtalálták egymást, nemcsak a legközelebbi társat vonták be a játékba – a cseh tizenhatos előtt, a szélvészgyors és ördöngösen cselező Jesús Navas semlegesítése pedig megoldhatatlan feladatot jelentett sokszor két védőnek is. A 27. percben Petr Cech minden tudására szükség volt, hogy David Villa kapás lövését kivédje. Még akkor is, ha az a kapu közepébe tartott, pont oda, ahol a hálóőr állt. Így nem kis meglepetést keltve a 29. percben Jaroslav Plasil találatával a vendégek szereztek vezetést. A csehek középpályása igen merészet gondolt, amikor 25 méterről lövésre szánta el magát, majd a labda a fű „alatt” a kapu bal alsó sarkában kötött ki, Iker Casillas hiába vetődött. (0–1) A szünetig hátralévő időben a spanyolok fokozták a nyomást, de a cseh védelem jól állta a megpróbáltatásokat.

A fordulást követően a spanyolok továbbra is elképesztő mezőnyfölényben futballoztak. Navas nagyot játszott, Andrés Iniesta úgyszintén – utóbbi kevéssel emelt távolról a cseh kapu jobb felső sarka mellé –, aztán a felvonás közepén David Villa duplája eldöntötte a találkozót. A Barcelona támadója előbb tizenöt méterről lőtte ki a bal alsót – miután egy védőt lecselezett, kettő között pedig megtalálta a rést –, majd az Iniesta buktatásáért megítélt büntetőt váltotta gólra. Cech beleért a labdába, de az erős lövést nem tudta hárítani. (2–1) A cseheknek még közel húsz percük maradt, hogy keressenek maguknak valamit, de már nem tudtak egyenlíteni. Erejükből néhány, nem túl gólszagú támadásra futotta csupán.

Xavi századik válogatottságát ünnepelte – Casillastól azért nem kapta meg a csapatkapitányi karszalagot, bár a madridi hálóőr tisztelete jeléül felajánlotta neki –, David Villa immár egyedüli gólrekordernek számít a spanyol válogatottban. Eddig Raúllal közösen állt az élen, most viszont a duplának köszönhetően meglépett. David Villa 72. válogatottbeli fellépésén a 45., majd a 46. gólját szerezte.

Érdekesség: 90. perc: Passzok: Iniesta: 83/91, Xavi 107/112, Spanyolország: 645/700, Csehország 99/144.

SPANYOLORSZÁG-CSEHORSZÁG 2-1 (0-1)
Granada, Estadio Nuevo Los Cármenes, vezette: Kassai Viktor.
SPANYOLORSZÁG: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Capdevila (Cazorla, 58.) - Busquets, Xavi, Xabi Alonso (Torres, 46.) - Navas (Marchena, 87.), Villa, Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque.
Cserepad: Reina, Iraola, Marchena, Cazorla, Llorente, Silva, Torres
CSEHORSZÁG: Cech - Pospech, Sivok, Hubník, M. Kadlec - Rezek (Necid, 85.), Hübschmann - Rosicky, Plasil, Pudil (Hlousek, 78.) - Baros. Szövetségi kapitány: Michal Bilek.
Cserepad: Lastuvka, Kusnir, Rajnoch, Morávek, Hlousek, Necid, Polák.
Gólszerző: Villa (68., 72. - 11-esből), ill. Plasil (29.)
Sárga lap: Xabi Alonso (38.), Arbeloa (84.), ill. Pospech (48.), Rezek (60.)

Az I csoport állása:
1. Spanyolország 12 pont
2. Csehország 6 pont
3. Skócia 4 pont
4. Litvánia 4 pont
5. Liechtenstein 0 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése