2010. szeptember 3., péntek

Mourinho: A Barcelona egy 'update'

A Barcelonáról és a szezonban rejlő lehetőségekről is beszélt José Mourinho, a spanyol AS-nak adott hosszabb interjújában. A portugál szakember ezúttal sem nevezte magát defenzív edzőnek, arról viszont már most biztosított mindenkit, hogy a Real Madridnál sem kívánja lemásolni a Barcelona sokak által követendő példaként emlegetett játékát. Pablo San Martín és Tomás Roncero interjúja.

Az első bajnoki forduló után a Real Madrid máris kétpontos hátrányba került a bajnoki címvédő Barcelonához képest, ennek viszont Mourinho olvasatában egyelőre nincs jelentősége, mert amíg a Madrid alakulóban van, addig a katalánok már kész csapatként veszik fel a küzdelmet. „Hangosan fogom mondani, hogy egyszer és mindenkorra végre megértsenek: a Barcelona egy késztermék. Nézheted a mait, a Van Gaal, a Rijkaard vagy a Cruyff-féle Barcát, az egyik tetszhet jobban, mint a másik, de a játék tendenciájában nincs ellentmondás. A Barcelona egy késztermék, nevezhetjük egy ’update’-nek. Én azért vagyok itt, hogy felvegyük a versenyt ezzel a késztermékkel.”

„Az én Madridom mindig nyerni akar majd, és jól játszani, de Mallorcán játszhatunk 0-0-t és alakíthatunk ki sok gólhelyzetet. Az én Madridom mindig győzelemre fog játszani, és mindig fog is kockáztatni a győzelemért, ebben ne kételkedjen senki. Az én Madridom sosem fog félni a vereségtől” – tette hozzá a portugál, aki határozottan visszautasította, hogy az elmúlt szezonban az Interrel csak a kontrákra alapozta volna a játékát.

„Ez nem igaz. A nyolcaddöntőben a Chelseavel találkoztunk, és az Interem 1-0-ra nyert a Stamford Bridge-en, de akár négy vagy öt gólt is lőhettünk volna. A negyeddöntőben öt gólt kellett volna lőnünk a CSZKA-nak Milánóban, majd az elődöntőben megkaptuk a Barcát: a San Siróban három gólt szereztünk, ám lőhettünk még volna kettőt” – emlékezett vissza a Real Madrid mestere, aki a Barcelona elleni visszavágón mutatott védekezőbb játékot is indokoltnak vélte.

„Barcelonában Motta kiállítása miatt tíz emberrel játszottunk. Az Inter számára történelmi meccs volt, mivel csaknem fél évszázada nem nyert Bajnokok Ligáját. Tíz emberrel a pályán, megvédeni a 3-1-et. Mit akarnak? Hogy edzőként pragmatikus és rideg lennék, csak a könyvek állítják, nem pedig Mourinho” – védte meg határozottan saját játékfelfogását.

Az interjú második felében az újságírók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy ebben a szezonban megállítható-e a Barcelona, és ha igen, akkor milyen játékkal. „Nézze, én tudom, hogyan kell játszani a Barcelona ellen. Tudom, mert emlékszem rá. Tizenegy a tizenegy ellen. Néha pedig tíz emberrel tudom, hogyan lehet életben maradni ellenük. Le lehet győzni a Barcelonát, ha rákényszeríted a saját stílusodat. Ha ugyanúgy akarsz játszani, mint ők, veszítesz, ez teljesen egyértelmű.”

„Ők azt szeretnék, ha minden ellenfél ugyanígy játszana, mert így megölhetnek, hiszen ebben a stílusban egyénileg és csapatszinten is jobbak” – jegyezte meg Mourinho, miután a november 28-án esedékes El Clásico lehetséges forgatókönyvét is vázolta, igaz csak nagyvonalakban. „Nem tudom mi lesz az El Clásicón, de azt elmondhatom, hogy ha ugyanúgy akarsz majd játszani, mint ők, akkor véged van. Ha viszont úgy játszol, ahogy akarsz, akkor nyerhetsz” – mondta.

A siker titka tehát egy megfelelő, talán teljesen ellentétes formula kidolgozása lehet, ezt azonban egyelőre még nem találta meg a Real Madrid – ismerte el még Mourinho is. „Mi még keressük a formulát, az Inter már egy kész csapat volt, kétéves munkával, ami lehetővé tette számomra, hogy fizikálisan és mentálisan is erős Intert építsek. Az Inter bestiális mentális erővel rendelkezett, és egy olyan csapattal mérkőzött, amely 70 százalékban birtokolja a labdát. Ezt legyőzni csak vas taktikai szervezettséggel volt lehetséges. Gyors helyváltoztatásaik ellenére sem tudták megsemmisíteni szervezett védelmünket, amely mint a vas, olyan volt.”

Ezek után adódott a kérdés: a jelenlegi Madrid lehet jobb, mint az Inter? A portugál szerint egyelőre nem, néhány hónapos munkával viszont ellensúlyozható a különbség. „Ha azt kérdezik, hogy az Interem vagy a mostani Madrid-e a jobb csapat, az Interemet mondanám. Én azonban azon dolgozom, hogy két-három hónap múlva már azt lehessen mondani: ez a Madrid is ugyanolyan jó, mint az Interem, négy-öt hónap múlva pedig azt, hogy a Madridom jobb is, mint az Interem” – fejtette ki a „Special One”.

A folytatásban további érdekes taktikai meglátásokkal egészítette ki a Barcelona elleni tervét: „Ha a bekkelésre építed a játékot, nem fogsz eljutni még a kapujukig sem. Mindenek előtt támadásban kell presszionálni, de ha röviden játszol, és hamar elveszted a labdát a veszélyes zónában, és húsz-harminc méternél Messivel, Pedróval és Iniestával vannak, akkor tik-tak-tik-tak és máris ott vannak. Ha tehát bekkelsz ellenük, azt teszed, amit ők is akarnak, azaz szépen besétálsz a kelepcéjükbe” – adott taktikai javaslatot a többi edzőnek is Mourinho, aki azt is tudja, miképp lehet mindezt kivédeni.

„Hogy ne fogjon meg egy a pálya első fázisában történő labdavesztés, ki kell jönnöd a közvetlen védekező területről a pálya második vagy a harmadik fázisába, egy váratlan hosszú elmozdulással. Az első fázisban rettenetes a Barca nyomása, mivel ha visszaszerzik a labdát, roppant gyorsak és véged is van. Egy rossz labdakezelés vagy egy rossz átadás máris megkönnyíti, hogy átmenjenek kétszázba. Mindazonáltal a hosszú játékban a Barcelonának sok problémája van” – jegyezte meg az edző.

Persze könnyű ezt mondani – hangzott a következő kérdésszerű állítás a trénerhez. „Amit tenni kell, hogy nem szabad ijedtnek lenni. A San Siróban az első perctől közvetlenül játszottunk velük, nem hagytuk nekik játszani azt a futballt, amit szeretnek. Kényelmetlenül érezték magukat. A Barcelona most olyan helyzetben van, hogy nagyon sok ellenfél azt játssza ellenük, amit ők is akarnak. Persze mindegyik meccsük nagyon szimpatikus, nagyon tetszetős, mindenki megöleli egymást, úgy néz ki, mint egy tökéletes világ. De persze így a vége 3-1 vagy 4-0. Az ellenfelek mindig ugyanabba a kelepcébe lépnek.”

Arra a kérdésre, hogy Mourinho megítélése szerint a Barcelonát segítik-e a játékvezetők, a tréner nem foglalt világosan állást, bár korábbi tapasztalatai alapján véleményét azért megfogalmazta: „Képmutató lennék, ha használnám ezt az érvet, mert hiányzik az elegendő információ ahhoz, hogy megtegyem ezt a megerősítést. Az ugyanakkor egy konfirmált tény, hogy a Barca ellenfelei gyakran tíz emberrel fejezik be a meccset. Túlságosan is gyakran. Csak tapasztalat, hogy amikor ellenük játszottam, csapatom négyszer is tíz emberrel maradt a végén” – emelte ki Mourinho.

Az interjút egy személyi kérdéssel fejezte be, és néhány mondatban Cristiano Ronaldo formájáról valamint a vele szemben elkövetett sok szabálytalanságról beszélt. „Cristiano egy brit, Ferguson által felépített futballista. Sportszerű, nem pedig szimuláns. A riválisoktól nagyon keményeket kap, és én azt látom, hogy a sárga lapok nagyon későn jönnek. Számomra már semmit nem kell bizonyítania, mert ami igaz, azt mindennap demonstrálja Valdebebasban. Önöknek idegesnek tűnhet, nálam azonban ezt csak meccs alatti forróvérűségnek hívják. Egynémely játékosnak se forró, se hidegvére nincs, csak víz. Ha választhatnék, legalább három forróvérű és három hidegvérű játékost akarnék a csapatomba, de olyat, akinek víz van a vérében, egyet sem” – zárta a beszélgetést a Real Madrid vezetőedzője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése