2010. szeptember 30., csütörtök

Bajnokok Ligája - 2. forduló eredményei (2. rész)

RUBIN KAZANY - BARCELONA 1-1 (1-0)
Kazany, Centralnij, vezette: Cüneyt Cakir (török).

RUBIN: Rizsikov - Kalesin, Szalukvadze, César Navas, Bocchetti, Ansaldi - Rjazancev, Murawski, Noboa (Nacho, 88.), Gökdeniz (Martins, 65.) - Kornyilenko (Sibaya, 62.). Vezetőedző: Kurban Bergyijev.
(kispad: Arlauskis, Kuzmin, Sibaya, Kaszajev, Martins, Nacho, Carlos Eduardo)
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Xavi, Mascherano (Messi, 61.), Busquets - Pedro, Villa (Bojan, 86.), Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola.
(kispad: José Pinto, Bojan, Messi, Keita, Milito, Abidal, Thiago Alcántara)
Gólszerző: Noboa (30. - 11-esből), ill. Villa (60. - 11-esből)
Sárga lap: Szalukvadze (40.), Ansaldi (74.), Sibaya (80.), ill. Puyol (52.), Piqué (91.)

A sors furcsa játéka, hogy a két csapat az elmúlt szezonban is egy BL-csoportban szerepelt, és minthogy az orosz bajnok négy pontot szerzett az akkori címvédővel szemben, biztosra vehettük: Pep Guardiola gárdája semmi esetre sem fogja lebecsülni a tatár együttest.
Alighanem minden másként alakul, ha a találkozó 12. percében David Villa kiugratása után Pedro nem a lécet találja el, hanem néhány centivel pontosabban céloz, de ezt követően hiába volt óriási a vendégek mezőnyfölénye, nem tudta feltörni a gyémántkeménységű Rubin-védelmet a Guardiola-csapat. Hátul pedig a 30. percben Dani Alves nagyot hibázott, feleslegesen buktatta Vitalij Kalesint, a játékvezető pedig jogosan büntetőt ítélt. A tizenegyest Christian Noboa végezte el, és nagy erejű lövése annak ellenére a jobb felső sarokban kötött ki, hogy Víctor Valdés beleért a labdába, 1–0.
A játék képe ennek ellenére nem sokat változott a folytatásban sem, a Barcelona uralta a meccset, a Kazany pedig még az eddigieknél is kevesebb energiát ölt a fáradságos támadásszövésbe. Akárcsak a túloldalon, egy egyéni hiba súlyos következményekkel járt a hazaiak oldalán is: Lasa Szalukvadze „ütközte le” hátulról Andrés Iniestát a 60. percben, az újabb tizenegyest pedig David Villa helyezte a bal alsóba. Az amúgy jól védő Szergej Rizsikov szintén beleért a labdába, 1–1. A hajrára beállt Lionel Messi, nagyon aktívan is játszott, de a szerencse elpártolt mellőle. Ugyanakkor ezt elmondhatja magáról a másik csere, a hazaiak támadója, Obafemi Martins is, akinek közeli fejese után a labda – a 87. percben – a bal oldali kapufáról pattant ki.



További eredmények:
A csoport
Inter - Bremen 4-0
Tottenham - Twente 4-1

B csoport
Hapoel T.-A. - Lyon 1-3
Schalke - Benfica 2-0

C csoport
Rangers - Bursaspor 1-0
Valencia - Man. United 1-0

D csoport
Panathinaikosz - Köbenhavn 0-2

2010. szeptember 29., szerda

Bajnokok Ligája - 2. forduló eredményei (1. rész)

Auxerre - Real Madrid 0-1 (0-0)
Auxerre, Abbé Deschamps stadion
Vezette: Claus Bo Larsen (dán)
Auxerre: Sorín, Hengbart, Coulibaly, Grichting, Dudka, Ndinga, Pedretti, Contout (Jelen 46’), Chafni (Quercia 89’) , Langil (Traoré 78’), Oliech.
Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Xabi Alonso, Khedira, Lassana Diarra (Ángel Di María 73’), Benzema (Özil 58’), Higuaín (Mahamadou Diarra 86’), Cristiano Ronaldo.
Gól: Di María (81’)
Sárga lap: Jelen (78’), Traoré (83’), illetve Ronaldo (37’), S. Ramos (60’), Lassana (67’).

A hazaiak a találkozó elején kétszer is gólt szerezhettek volna. Nem sokkal később a Real Madrid is jelezte győzelmi szándékát: Ronaldo távoli bombáját magabiztosan védte a kapus., majd hasonló távolságból Lassana Diarra lőtt mellé. A 15. percben Alonso beívelt szögletét Higuaín küldte kapura, ám egy gólvonalon tartózkodó védő felszabadította a kaput, megmentve ezzel csapatát a góltól. Tíz perccel a félidő vége előtt Marcelo előtt adódott hatalmas gólszerzési lehetőség: a brazil hátvéd Xabi Alonsótól kapott mesteri labdát, Sorín azonban hárítani tudta a próbálkozást. A félidő végén még egy Casillas- védésre is szükség volt: egy szabadrúgást követően egy madridi védő takarított, ám ellenfélhez került a labda, amit Dudka kapura lőtt, de a világbajnok kapus résen volt és hárított.
A Real Madrid a második játékrészben egy kicsit visszavett a tempóból, példáját követte a vendéglátó gárda is, így az iram kissé alábbhagyott az előző 45 perchez képest. Az első nagyobb veszélyt Ronaldo 69. percben lőtt szabadrúgása jelentette, melyet a kapus az alapvonalon túlra ütött, valamint az ezt követő szöglet is okozott némi zavart. A 76. percben a csereként beálló Di María gurított az Auxerre kapuja elé, ám a berepülő Higuaín nem érte el a labdát, így az eset nem ért gólt. Két percre rá csak a szerencse mentette meg Iker Casillasékat a góltól, ugyanis egy madridi védő, név szerint Pepe mentése veszélyessé sikeredett, és a labda a kapufára pattant. A 81. percben érni látszott a papírforma eredmény: vezetéshez jutott a vendég spanyol csapat. Mourinho cseréje beigazolódni látszott, Di María góllal hálálta meg edzője bizalmát. A Higuaíntól kapott labda átvétele után gyönyörű gólt ragasztott Sorín kapujába. (0-1) A négyperces hosszabbítást követően, a mérkőzés végét jelentő hármas sípszó után tehát a spanyol sztárcsapat vonulhatott le győztesen a pályáról.




A keddi játéknap további eredményei:
E csoport
Basel–Bayern München 1–2
AS Roma – CFR Cluj 2–1

F csoport
Chelsea–Olympique Marseille 2–0
Szpartak Moszkva - Zilina 3–0

G csoport
Ajax–Milan 1–1

H csoport
Partizan Beograd–Arsenal 1–3
Braga–Sahtar Doneck 0–3

2010. szeptember 28., kedd

Primera División 5. forduló

A Real Madrid pontokat veszített a Levante ellen

Az első pár percben látni lehetett, a Levante az egy pontért szállt síkra: a hazaiak beásták magukat a tizenhatosuk elé, ahonnan csak elvétve voltak hajlandók kimozdulni. A Real teljesen kontrol alatt tartotta a játékot, s ügyesen is gurigázott egészen addig, amíg el nem érte az ominózus „falat”. A 11. percben Higuaín előtt adódott tiszta helyzet, de Marcelo bal oldali beadását négy lépésről fölé belsőzte. Kicsivel később másik oldalon Juanlu futott el a bal oldalon, de centerezése nem találta meg a labdával amúgy sem nagy barátságot ápoló Gonzálezt. Ez volt a kevés hazai helyzetek egyike.
A hazai védőbástya olykor ingatag lábakon állt. Cristiano Ronaldo (16. perc), Di María (20. perc) is közel állt a gólszerzéshez, ám hol Reina kapus, hol egy védő lába útját állta a fővárosi örömnek.
A 39. percben végre újra a játéké volt a főszerep, Di María a jobb oldalról ballal betekert, Ronaldo bólintott, Reina kapus pedig hatalmasat védett. Végre valami! A lefújás előtt még Higuaín szerzett egy les miatt – jogosan - meg nem adott gólt, míg a Madrid portugál csillaga megugrás után mellélöbbölt, így az első játékrész azzal az eredménnyel zárult, ahogy elkezdődött .
A fordulás után a Madrid ott folytatta, ahol abbahagyta, kergette a gólt a védekezésre összpontosító Levante ellen. A 66. percben Pedro León került helyzetbe, de Marcelo passzát a jobb kapufa mellé helyezte. A 78. percben a Getafétól igazolt középpályás most előkészített, Benzema pedig Cerra szorongatásában mellé lőtt. A Madrid az utolsó percekben mindent beleadott, hogy kicsikarja a győzelmet, de a hosszabbítás négy perce sem volt, hogy bevegye a Levante kapuját, így bár Pedro León még a 92. percben ijesztgetett, az eredmény nem változott. Levante–Real Madrid, 0–0.

LEVANTE – REAL MADRID 0-0
Valencia, Ciutat de Valencia. Vezette: Delgado Ferreiro
LEVANTE: Reina - Cerra, Ballesteros, Nano, Del Horno - Sergio, Xavi Torres - González (Suárez 49.), Munoz, Juanlu (Nadal 85.) - Stuani (Jordá 67.) Vezetőedző: Luis García Plaza
Kispad: Munúa (kapus), Larrea, Robusté, Pallardó, Jordá, Suárez, Nadal
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Ramos, Carvalho, Marcelo - Xabi Alonso, Khedira - Cristiano Ronaldo, Özil (Benzema 62.), Di María (Pedro León 62.) - Higuaín Vezetőedző: José Mourinho
Kispad: Adán (kapus), Dudek (kapus), Mateos, Granero, Juan Carlos, Lass, Mahamadou Diarra, León, Benzema
Sárga lap: Di María (13.), Ramos (28.), Cerra (73.), Del Horno (74.), Ballesteros (89.), Munoz (90.)




Katalán győzelem a San Mamésban

A várakozásoknak megfelelően Barcelona-helyzettel kezdődött a meccs, Xavi kiugratását Keita vette át a tizenhatoson belül, de Iraizoz hárított. A 13. percben közelebb került a gólhoz a katalán csapat, de Villa csak a kapufát találta el. A következő helyzetig a 24. percig kellett várni, akkor a világbajnok Llorente lőtt kapura a csúszós füvön, de Valdés magabiztosan ölelte magához a labdát. Ekkorra a Barcelona már 74%-os arányban birtokolta a labdát, ezzel esélyt sem adva ellenfelének a támadásépítésre. A baszk csapat esélyeit csak csökkentette, hogy a 34. percben Amorebietát egyből piros lappal állította ki a játékvezető, hiszen nyújtott lábbal csúszott Iniestára.
Komoly lehetőség adódott a hazaiak számára a második félidő elején, de Santos csak a kapufát találta el. Az 55. percig kellett várni az első gólra, ekkor Villa passzolt be a védők mögé, Keita jó ütemben indult, és a kifutó Iraizoz mellett a kapuba pöckölte a labdát (0-1). A következő percben Alves passzolt sarokkal Pedro elé, aki laposan lőtt, de a baszk kapus leért a lövésre. A 64. percben Iniesta lövése a kapufát csattant, így ekkor még nem tudta növelni előnyét a Bilbao. Egészen a 74. percig, amikor is Xavi szánta lövésre magát 18 méterről, a labda pedig a kapu jobb oldalában kötött ki. (0-2) A 87. percben David Villa is a kiállítás sorsára jutott, ütés miatt küldte zuhanyozni idő előtt a játékvezető. Ki is használta ezt a lehetőséget a Bilbao, hiszen Javi Martinez fejesét Valdés még bravúrral védte, de a kipattanó labdát egyből középre adták be, amit Gabilondo a kapuba gurított (1-2). A 93. percben slusszpoénként Pedro beadásából Busquets még a jobb felső sarokba lőtt, ezzel kialakítva a végeredményt (1-3)

ATHLETIC BILBAO-BARCELONA 1-3 (0-0)
Bilbao, San Mamés. Vezette: Mateu Lahoz
ATHLETIC BILBAO: Iraizoz – Iraola, S. José, Amorebieta, Aurtenetxe – Orbaiz (De Marcos, 46.), J. Martínez – Gurpegi, I. Martínez (Aitor Ocio 46.), Gabilondo – Llorente (Iturraspe 68.). Vezetőedző: Joaquín Caparrós. Cserepad: Muniain, Marcos, Iturraspe, D. López, Igor, Ocio, Fernández.
BARCELONA: Valdés – Alves, Puyol, Piqué, Adriano (Maxwell 46.) – Busquets, Xavi (82.), Keita – Iniesta (Thiago 82.), Pedro, Villa. Vezetőedző: Josep Guardiola. Cserepad: Bojan, Mascherano, Jeffren, Thiago, G. Milito, Maxwell, Pinto
Gólszerző: Gabilondo (90.) ill. Keita (54.), Xavi (74.), Busquets (93.)
Sárga lap: Aurtenetxe (81.) ill. Piqué (59.)
Piros lap: Amorebieta (34.) ill. Villa (87.)




További eredmenyék:
Gijón - Valencia 0-2
Deportivo - Almería 0-2
Espanyol - Osasuna 1-0
Mallorca - Real Sociedad 2-0
Racing - Getafe 1-0
Hércules CF - Sevilla 2-0
Atl. Madrid - Zaragoza 1-0
Málaga - Villareal 2-3

2010. szeptember 23., csütörtök

Sorsoltak a spanyol kupában

Ma délben elkészült a spanyol Király Kupa sorsolása. A legjobb 32 között már a nagycsapatok is bekapcsolódnak a küzdelembe.
Érdekesség, hogy a Portugalete egyediliként képviseli a Tercera Divisiónt, ők egy elsőosztályú ellenféllel találkoznak: a Getafével kell megküzeniük a továbbjutásért.
A két legnagyobb figyelemnek örvendő sztárcsapatnak, a Real Madridnak és a Barcelonának papíron könnyű dolga lesz, mindkét csapat neve mellé gyengébb erőket képviselő gáda került.
Az első mérkőzéseket október 27-én játsszák az együttesek, míg a visszavágókra november 10-én kerül sor.

A párosítások:
Real Murcia-Real Madrid
Real Unión-Sevilla
Logroñés-Valencia
Ceuta-Barcelona
Poli Ejido-Villarreal
Universidad de Las Palmas-Atlético
Portugalete-Getafe
Betis-Zaragoza
Xerez-Levante
Córdoba-Racing
Alcorcón-Athletic
Valladolid-Espanyol
Real Sociedad-Almería
Osasuna-Deportivo
Hércules-Málaga
Mallorca-Sporting

Primera División 4. forduló

REAL MADRID - ESPANYOL 3-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu, vezette: Clos Gómez.
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo - Lass, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Özil (Khedira, 64.), Di María (Arbeloa, 64.) - Higuaín (Benzema, 80.). Vezetőedző: José Mourinho.
(kispad: Dudek, Arbelona, M. Diarra, Granero, Khedira, Pedro León, Benzema)
ESPANYOL: Kameni - Chica, Manu Molina, Galán, David García (Didac, 46.) - Duscher, Forlín, Verdú, Callejón (Javi López, 85.) - Luis García, Sergio García (A. Vázquez, 73.). Vezetőedző: Mauricio Pochettino.
(kispad: C. Álvarez, Didac, Amat, Javi López, A. Vázquez, Víctor Ruiz, Coro)
Gólszerző: Ronaldo (29. - 11-esből), Higuaín (78.), Benzema (87.)
Sárga lap: Carvalho (16.), Marcelo (23.), Pepe (56.), ill. Luis García (27.), Verdú (62.), Forlín (80.)
Piros lap: Pepe (60.), ill. Galán (62.), Forlín (88.)

A mérkőzés első nagyobb helyzete a Real Madrid előtt adódott. Egy kontrát követően Ronaldo feltartásáért kapott szabadrúgást Özil veszélyesen csavart középre, ám a társak nem tudták a kapuba juttatni a labdát. A 23. percben ígéretes lehetőséghez jutott a Madrid, ám a kapuralövés elmaradt, mert a Kameni felé futó Marcelót elkaszálták - a játékvezető színészkedés miatt sárga lapos figyelmeztetésben részesítette a brazil játékost. A következő percekre felpörögtek az események, rögtön kétszer is próbálkozhattak a madridiak, de első ízben a pontatlanság, másodjára pedig az Espanyol-védők lélekjelenléte miatt maradt el a gól. A 26. percben Ronaldo szabadrúgását Luis García a játékvezető szerint kézzel tessékelte ki a játéktéren kívülre, ezért tizenegyes következett. A labda mögé az említett hetes számú játékos állt és nem hibázott. (1-0)
Az 52. percben viszont az Espanyol előtt adódott egyenlítési lehetőség, de a világbajnok Casillas bravúrosan hárította Verdú lövését. A 60. percben egy piros lap kavarta fel az állóvizet Bernabéuban: Pepe második sárga lapját követően idő előtt elhagyta a pályát, a portugál hátvéd szűk öt perc alatt gyűjtötte össze a kiállítást érő sárga cédulákat. Tíz emberre fogyatkozott tehát a házigazda, ám az Espanyolnak szinte lehetősége sem volt emberelőnyét kihasználni, ugyanis három perccel később Galán is követte Pepét, a hátvéd Ronaldóval volt szabálytalan. A két piros lap után tovább támadott a Real Madrid és a 79. percben a gólszerzés is sikerült: Ronaldo passzából Higuaín lőtt Kameni mellett a hálóba. (2-0) Nem sokkal később kis híján ismét gólnak örülhetett a Bernabéu nézőserege, ám Ronaldo próbálkozását Kameni magabiztosan ütötte ki. A 87. percben Lassana és Benzema mattolta az Espanyol védelmét, a francia csatár okos góllal hízlalta háromgólosra csapata előnyét. (3-0) A találat után Clos Gómez harmadjára villantott piros lapot a találkozón, ezúttal Forlín „cserélte le” két sárgáját.


BARCELONA-SPORTING - 1-0 (0-0)
Nou Camp, vezette: Paradas Romero.
BARCELONA: Víctor Valdés - Alves, Puyol (Piqué, a szünetben), Milito, Maxwell - Busquets, Keita (Pedro, a szünetben), Xavi - Iniesta, Bojan (Mascherano, 71.), Villa. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: Pinto - kapus, Piqué, Adriano, Nolito, Thiago, Mascherano, Pedro
SPORTING: Cuéllar - Sastre, Botía, Iván Hernández, José Angel - Rivera, Matabuena (Castro, 57.), Luis Morán, Lora - Barral, Bilics (De las Cuevas 68.). Vezetőedző: Manuel Preciado.
Cserepad: Juan Pablo - kapus, Castro, Eguran, De las Cuevas, Jorge, Landeira, Álvarez
Gólszerző: Villa (49.)
Sárga lap: Milito (78.), Piqué (91.), ill. Rivera (6.), Cuéllar (40.), Matabuena (43.), Bilics (45.), Botía (51.)

Az első félidőben főleg a Barcelona bal oldala volt az aktívabb, Maxwell több jó labdát is adott David Villának, aki azonban ekkor még nem tudott túljárni a vendégkapus Cuéllar eszén. Azonban látható volt az is, hogy a hazai védők egyik kihagyása esetén akár még a Gijón is megszerezheti a vezetést, tehát tipikus egygólos mérkőzésnek lehettek tanúi a nézők, még akkor is, ha a vendégek ritkán találkoztak a labdával.
A második félidő elején az ezúttal a jobb oldalról induló David Villa gyorsan berámolt egy gólt nevelőegyesülete kapujába, majd ezután is támadásban maradtak a hazaiak, de nem sikerült bebiztosítaniuk a győzelmet. A mérkőzés végén többször a félidőben kisebb sérülést szenvedő Puyol helyére beálló Piquének kellett nagyot mentenie, de végül megmaradt az egygólos hazai differencia.
A Barcelona tehát megérdemelten zsebelte be a három pontot, a támadásban keveset, de a védekezésben emberfelettit nyújtó Sporting ellen. Messi nélkül azonban nyoma sem volt a már megszokott parádénak, persze, lehet, hogy ezen az estén ennyi is elég volt.

További eredmények:
Almería - Levante 0-1
Zaragoza - Hercules 0-0
Athletic Bilbao-Mallorca 3-0
Osasuna-Real Sociedad 3-1
Valencia-Atlético Madrid 1-1

Csütörtökön:
Getafe-Málaga 20.00
Villarreal-Deportivo La Coruna 20.00
Sevilla-Santander 22.00

2010. szeptember 20., hétfő

Primera División 3. forduló

Győzött San Sebastianban a Real Madrid

Nagy iramban kezdődött a találkozó, amelyen mind a két kapu veszélyben forgott. Az első negyedórát a vendégek uralták, akik beszorították a baszkokat a saját kapujuk elé. A 24. perben aztán szívükhöz kaptak a Real-hívek: kirúgást követő ügyes csiki-csuki után Tamudo tálalt Griezmann elé, aki kilépett egy az egyben helyzetben, de végül bántóan gyengén a kapu mellé gurított. A dühöngő Casillas ezután nyugalomra intette a pepecselő védelmet, nagyobb koncentrációt kérve. A kapus felhívása nem segített, a 30. percben ugyanis bal oldali akció végén Tamudo nagyon közel állt a gólszerzéshez, centikkel lemaradt csak le a beadásról. A játék irányítását ezekben a percekben teljesen átvette a Real Sociedad.
A 45. percben Di María beadását Higuaín fejelte fölé szorongatott helyzetben. Majd derült égből villámcsapás: a Real Madrid megszerezte a vezetést. Az 51. percben Ángel Di María hatalmas bombát akasztott a hazaiak kapujába. Álomgól. 0–1. Nem sokáig tartott a királyiak öröme, a Di María szabálytalansága után elvégzett jobb oldali szabadrúgást a 61. percben Tamudo csúsztatta a megdermedt Casillas kapujába. 1–1. Az egyenlítés felpörgette a vendégeket, akik újra megszerezték a vezetést: a 75. percben Cristiano Ronaldo szabadrúgása Pepe hátán megpattant, így becsapta Bravót, aki tehetetlenül nézte ahogy a felpördült labda a hálójába hullik. 1–2. A Real Sociedad ezután mindent egy lapra feltéve rohamozott. Casillasnak résen kellett lennie, tette is a dolgát rendesen. A 83. percben például ő mentette meg csapatát az egyenlítéstől: Griezmann lecsúszott beadása ugyanis megtréfálta volna, ha nem koncentrál megfelelően, parádés mentés volt. A lefújás előtt még Marcelo került helyzetbe, de beadása (lövése?) elsuhant a kapu előtt.

REAL SOCIEDAD - REAL MADRID 1-2 (0-0)
San Sebastian, Estadio Anoeta, vezette: Mateu Lahoz.
REAL SOCIEDAD: Bravo - C. Martínez, Ansotegui, M. González - De la Bella - Aranburu (Sutil, 82.), Rivas - Prieto, Zurutuza (Viguera, 67.), Griezmann - Tamudo (Agirretxe, 77.). Vezetőedző: Martin Lasarte.
(kispad: Zubikarai, Labaka, Elustondo, Bergara, Agirretxe, Viguera, Sutil)
REAL MADRID: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso - C. Ronaldo, Özil (L. Diarra, 77.), Di María (Granero, 80.) - Higuaín (Benzema, 90.). Vezetőedző: José Mourinho.
(kispad: Dudek, Arbeloa, Canales, L. Diarra, Granero, Pedro León, Benzema)
Gólszerző: Tamudo (62.), ill. Di María (51.), C. Ronaldo (74.)
Sárga lap: M. González (86.), ill. Pepe (25.), Ramos (50.)




Barca-győzelem az Atletico ellen

A mérkőzés első komolyabb helyzetét a Barcelona gólra váltotta a 13. percben, Villa lövése a kapufáról pattant Pedro elé, aki Messit játszotta meg, az argentin aranylabdás pedig finom bokamozdulattal tekerte el a labdát De Gea mellett (0-1). A 25. percben a hazaiak egyenlítettek Raul Garcia révén, aki Simao Sabrosa szöglete után fejelt a rosszul kimozduló Valdés előtt a katalán kapuba (1-1). A következő veszélyes lehetőségből ismét gólt ünnepelt a katalán vendégközönség, hiszen egy Barcelona-szöglet után Piqué mellel vette le a labdát, ,ajd kapásból a hosszú sarokba lőtt (1-2) . A félidőben még egy Atletico-lehetőséget jegyezhettünk fel, Újfalusi próbálta fejjel bevenni a világbajnok hálóőr kapuját, de sikertelenül. A második félidőben sem unatkozhattak a mérkőzésre kilátogatók, hiszen a Villa-De Gea párbajnak lehettek szemlélői. Az 52. percben Villa fejjelt próbált gólt szerezni, de sikertelenül. A 72. percben ismét az ekkori Valencia játékos révén veszélyeztettek a katalánok, de ekkor még fölé lőtt, a 74. és a 77. percben pedig De Gea védett bravúrral. A 80. percben a hazaiak utolsó komoly támadásukat indították a döntetlen elérésére, de Simao legurított szabadrúgása után a labda elkerülte Valdés kapuját.
A 85. percben Messi szerezhette volna meg a harmadik gólt, de a hazai kapus ismét túljárt az argentin eszén. A 93. percben Ujfalusi megkapta második sárgáját: a cseh hátvéd brutálisan lerúgta Messit, a kis argentint hordágyon kellett levinni.

ATLÉTICO MADRID - BARCELONA 1-2 (1-2)
Madrid, Vicente Calderón, vezette: Fernández Borbalán.
ATLÉTICO: De Gea - Ujfalusi, Godín, Perea, Domínguez (A. López, 69.) - Reyes, Assuncao, Raúl García (Tiago, 66.), Simao - Forlán, Agüero (Costa, 52.). Vezetőedző: Quique Sánchez Flores.
(kispad: Joel, A. López, Luis, Suárez, Costa, Tiago, Mérida)
BARCELONA: Valdés - Dani Alves, Puyol, Piqué, Maxwell - Busquets, Xavi, Iniesta (Mascherano, 92.) - Pedro, Messi (Bojan, 95.), Villa (Keita, 78.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
(kispad: Pinto, G. Milito, Abidal, Mascherano, Keita, Adriano, Bojan)
Gólszerző: R. García (25.), ill. Messi (13.), Piqué (32.)
Sárga lap: Domínguez (18.), Perea (37.), Ujfalusi (53.), Assuncao (88.), ill. D. Alves (31.), Maxwell (36.), Valdés (85.), Puyol (87.), Mascherano (95.)
Piros lap: Ujfalusi (93.)



További eredmények:
Espanyol-Almería 1-0
Mallorca-Osasuna 2-0
Sporting Gijón-Athletic Bilbao 2-2
Hércules-Valencia 1-2
Santander-Zaragoza 2-0
Levante-Villarreal 1-2
Málaga-Sevilla 1-2

2010. szeptember 17., péntek

A T-Home nem tudott megegyezni a Digivel a közvetítésekről

A T-Home tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a labdarúgás iránt érdeklődő előfizetői számára elérhetők legyenek a Premier League és a Bajnokok Ligája mérkőzései, de a megbeszélések nem vezettek eredményre.
„Erőfeszítéseink ellenére sajnos nem jött létre megállapodás” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az angol bajnokság mérkőzéseit a nagy kábelszolgáltatók kínálatában nem szereplő Digi Tv közvetíti, s ez a csatorna adja a BL szerdai találkozóit, keddenként pedig a TV2-n látható BL-összecsapás. Az Európa Liga-találkozóit – köztük a Debrecen meccseit – a Story Tv-n követhetik nyomon az érdeklődők.

ENSZ videó a spanyol válogatott tagjaival

A videó az ENSZ milleniumi fejlesztési programjához készült, melyhez 2000 óta 189 állam csatlakozott. A program 8 célt tűzött ki, amiket lehetőleg 2015-ig szeretnének megvalósítani.

  1. felszámolni a szegénységet és az éhezést
  2. általános alapműveltség megszerzésének támogatása
  3. a női nem egyenjogúsága
  4. csökkenteni a gyermekhalálozások arányát
  5. az anyák egészségügyi ellátásának biztosítása
  6. küzdelem az AIDS, HIV vírus, malária és egyéb betegségek ellen
  7. a környezet fenntarthatóságának biztosítása
  8. a globális kapcsolatok kialakításának fejlesztése

Forditás: casillas-ramos.com



2010. szeptember 16., csütörtök

Bajnokok Ligája - 1. forduló eredményei (2. rész)

REAL MADRID - AJAX AMSZTERDAM 2-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu Stadion, 69 639 néző, vezette: Pavel Cristian Balaj (román).
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Carvalho, Pepe, Marcelo - Alonso (L. Diarra, 83.), Khedira - Di María (Pedro León, 80.), Özil (Canales, 88.), C. Ronaldo - Higuaín. Vezetőedző: José Mourinho.
(kispad: Adán, Benzema, L. Diarra, Granero, Mateos, Canales, Pedro León)
AJAX: Stekelenburg - Van der Wiel, Alderweireld, Ooijer, Anita - De Zeeuw (Tainio, 69.), Enoh, Emanuelson - el-Hamdaui, De Jong, Szulejmani (Eriksen, 85.). Vezetőedző: Martin Jol.
(kispad: Verhoeven, Eriksen, Blind, Lindgren, Tainio, Oleguer, Jozefzoon)
Gólszerző: Anita (31. - öngól), Higuaín (73.)
Sárga lap: Alonso (28.), ill. De Zeeuw (9.)

A mérkőzés első részében egyértelműen a Real Madrid dominált. Főként távoli lövések jelentették a Real helyzeteit Sami Khedira és Gonzalo Higuaín révén, az argentin a kapufát is eltalálta a 18. percben. Az Ajax néhány távoli lövéssel próbálkozott, de ezek nem jelentettek komolyabb veszélyt Iker Casillas kapujára.Az idő múltával a Real egyre veszélyesebb helyzeteket dolgozott ki, a 27. percben Ángel Di María tört be a tizenhatoson belülre, majd ütközött Maarten Stekelenburggal, amiért a madridiak tizenegyest követeltek, ám Skomina játékvezető nem ítélt büntetőt.
Bő fél órát kellett várni az első gólra, a 31. percben Xabi Alonso szögletét követően Higuaín fejelt, ami Vurnon Anitáról pattant a kapuba. 1–0
A gól után sem változott a játék képe, továbbra is a Real Madrid diktálta az iramot, további helyzeteket kialakítva. Főként Di María, Marcelo és Cristiano Ronaldo lövései jelentettek veszélyt az Ajax kapujára. A félidőben tehát megérdemelt 1–0-s Real-előnnyel fordultak a csapatok.
A 34. percben Mourinho mester Di María helyzete után az égbe rúgott dühében egy vizes flaskát.
A második játékrész közepe felé kezdett éledezni az Ajax, előbb Alderweireld próbálkozott szabadrúgásból, majd De Jong fejelt kapu mellé. A Real Madrid visszavett a tempóból, egyre ritkábban alakítottak ki helyzeteket.
A 73. percben növelte előnyét a Real. Di María gyönyörűen löbbölt Özil elé a tizenhatoson belül, aki előbb kapura lőtt, majd a kipattanót Higuaínhoz passzolta, aki higgadtan az üres kapuba lőtte a labdát. 2–0
Az Ajax továbbra is próbálkozott támadni, Emmanuelson révén azonban csak kapufáig jutott. A második gól után az Ajax mintha feladta volna a mérkőzést, a Real magabiztosan járatta a labdát – végeredményben megérdemelten győzött.



További eredmények:
E CSOPORT
Bayern München - AS Roma 2-0
CFR Cluj - Basel 2-1
F CSOPORT
Marseille - Moszkva 0-1
Zilina - Chelsea 1-4
G CSOPORT
Real Madrid - Ajax 2-0
Milan - Auxerre 2-0
H CSOPORT
Arsenal - Sporting Braga 6-0
Sahtar Donyeck - Belgrad 0-1

2010. szeptember 15., szerda

Egy kis nosztalgia :)

Sergio Ramos nem lép pályára ma

Egybehangzó spanyol lapértesülések szerint Sergio Ramos elhagyta az Ajax elleni BL-meccsre készülő Real Madrid keretét, hogy orvosi vizsgálatokon vegyen részt, és így a védő lemarad a ma esti találkozóról.

Várhatóan Álvaro Arbeloa kap helyet a kezdőcsapatban a hírek szerint csak túlterheltséggel küzdő védő helyett.

Bajnokok Ligája - 1. forduló eredményei

BARCELONA-PANATHINAIKOSZ 5-1 (3-1)
Nou Camp, vezette: Nicola Rizzoli.
BARCELONA: Valdés - Dani Alves, Piqué (G. Milito, 75.), Puyol, Abidal - Xavi (Mascherano, 79.), Busquets, Iniesta - Messi, Villa (Krkic, 69.), Pedro. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Cserepad: José Pinto, Krkic, Mascherano, Keita, G. Milito, Maxwell, Adriano.
PANATHINAIKOSZ: Corvasz - Marinosz, Kanté, Boumsong, Vintra - Gilberto Silva, Simao - Leto (Ninisz, 80.), Kacuranisz (Karagunisz, 64.), Govou (Luís Garcia, 70.) - D. Cissé. Vezetőedző: Nikosz Niopliasz.
Cserepad: Karnezis, Sarriegi, Ninisz, Joannidisz, Luís Garcia, Dimucosz, Karagunisz.
Gólszerző: Messi (22., 45.), Villa (33.), Pedro (77.), Dani Alves (93.), ill. Govou (20.)
Sárga lap: Karagunisz (85.)


Az első negyedórában lejátszotta a pályáról a görögöket a katalán sztárcsapat, amelyet derült égből ért villámcsapás a huszadik percben: Corvasz kirúgását Cissé sarkazta Govou elé, aki Abidalt lehagyva érkezett a kapu elé, s ellőtt Valdes mellett a kapu jobb oldalába.
Nem egész két percet kellett várni a válaszra, Xavi labdájának szeme volt, s Messi elegánsan perdített Corvasz mellett a hálóba. A Pana vártnál könnyebb prédának bizonyult, csak a statisztaszerep jutott a vendégeknek. Xavi szöglete után Villa kapásgólja, majd egy dupla kényszerítőt követő újabb Messi-találat szomorította az athéniakat.
A második félidőben nem kellett megszakadnia a Guardiola-csapatnak, de így is berámoltak még kettőt, Messi kétkapufás lövése után Pedro lőtte be a kihagyhatatlant, a végén Alvesnek is jutott egy gól, ezt is Messi készítette elő.



További eredmények:
A csoport
Twente – Internazionale 2-2
Werder Bremen – Tottenham 2-2
B csoport
Lyon – Schalke 1-0
Benfica – Hapoel Tel-Aviv 2-0
C csoport
Manchester United – Rangers 0-0
Bursaspor – Valencia 0-4
D csoport
Barcelona – Panathinaikosz 5-1
FC Köbenhavn – Rubin Kazany 1-0

2010. szeptember 12., vasárnap

Primera División 2. forduló

Otthon kapott ki a Barcelona

A gránátvörös-kékek diktálták a tempót és játszották játékukat, a Hercules csak a kontratámadásokra építhetett, amelyeket a Barça védelme azonnal blokkolni tudott. A 7. percben Messi lövését Calatayud magabiztosan védte. Egy perccel később, lélegzetvételt sem hagyva ellenfelének, Villa és Maxwell játszott össze a bal szélen, de végül Bojan nem tudta kilőni a sarkot. A katalánok sorra vezették támadásaikat, de a rengeteg lehetőség közül egyet sem tudtak gólra váltani. Messi többször is megcsillogtatta tudását, de az alicantei védők nagy erőket mozgósítva blokkolták a probálkozásait.
Tíz perc leforgása után minden megváltozott. Drenthe kapott egy gyors labdát, kihasználta, hogy egyedül van, Valdés kapuját vette célba, de Piqué beavatkozása megakadályozta a gólszerzésben. Ez még csak egy figyelmeztetés volt a hazaiak számára, ugyanis alig egy perccel később egy szabadrúgás után Valdez kihasználta, hogy Victor Valdés rosszul jött ki a kapujából, és vezetést szerzett a Hérculesnek.
A második felidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött. Guardiola fiai uralták a találkozót, helyzeteket kialakítva, míg a Hércules egyre hátratoltabb védekezésre kényszerült. Pep Mascherano és Bojan helyére Xavit és Pedrót hozta be, mindkettőjüknek rögtön akadtak lehetőségeik, Pedro a bal szélről segítette a játékot, Xavi pedig közvetlen közelről próbálhatta bevenni Calatayud hálóját. Nem sokkal később következett az újabb hidegzuhany, gólszerzés helyett ismét gól kaptak, ezúttal is Valdez volt eredményes. A katalán csapat hiába vívott fárasztó csatát és játszott egyértelműan jobban, mint a Hercules, a kemény munka nem hozta meg a kívánt eredményt.



1-0 -ás győzelem a Bernabéuban

Az első negyedórában egyik csapat sem dolgozott ki veszélyes helyzetet, így a legtöbb dolga egyedül csak Mourinhónak akadt, aki heves jegyzeteléssel töltötte ezt az időt. A 17. percben egy beadás után Higuaín maradt üresen az ötös sarkán, de a jobb felső sarok előtt hagyta el a labda a játékteret. A 21. percig kellett várni a legkomolyabb helyzetig, Ronaldo Özil passza után suhintotta kapura a labdát, de Ricardo bravúrral védett. A 38. percben az Osasuna védelme hibázott, Özil adta be a labdát Higuaínnak, aki kissé kifelé tolta meg a labdát, és csak az oldalhálót találta el. A második félidőben rögtön góllal nyitott a Real, egy kontrából a 47. percben Ronaldo szerezhette volna meg a vezetést, de lövése után visszapattant a labda hozzá, amit rögtön Carvalho elé tálalt, aki megszerezte első találatát a Királyi Gárdában. (1-0) Az 58. perben Özil indításából léphetett volna meg Ronaldo, de Ricardo kitűnően élt együtt a játékkal, és szedte fel a labdát a portugál aranylabdás elől. 62. percben Punal szánta lövésre magát 20 méterről, de kapáslövése elkerülte a kaput. 64. percben Ronaldo indította Higuaínt, de az argentin játékos próbálkozását a pamplonaiak hálóőre bravúrral ütötte szögletre. A 65. minutumban Özil indult meg a bal oldalon, befelé húzott a labdával, a kimozduló kapus felett a kapuba akart emelni, de a kísérlet a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. 82. percben egy tetszetős madridi akció végén Özil tálalt Higuain elé, de Ricardo ismét bravúrral védett. 87. percben Ronaldo próbálkozott ismét, megforgatta Oiert, de az Osasuna kapusa újfent diadalmaskodott. Az Osasuna kemény ellenfélnek bizonyult a madridiak számára, de Carvalho révén megszerezték első győzelmüket a bajnokságban.


A forduló további eredményei:
Valencia 1 : 0 Racing Santander
Athletic Bilbao 1 : 2 Atletico Madrid
Sporting Gijón 2 : 0 Mallorca
Villarreal 2 : 0 Espanyol
Getafe 4 : 1 Levante
Zaragoza 3 : 5 Malaga

Forras: fourfourtwo.hu

Villa mezeket adományozott a chilei bányászoknak

A Barcelona csatára, David Villa, akinek családja generációk óta a bányászatban tevékenykedik, két aláírt mezt küldött a 33 több mint egy hónapja csapdába esett chilei bányásznak.

A 28 éves játékos a spanyol asztúriai bányászati régióból dedikált, az egyik mezre a „légy erős” felirat került, míg a másikon egy személyre szóló üzenet volt olvasható Franklin Lobos ex-labdarúgó részére, aki szintén a csapdába esett munkások tagja.

„Én is egy bányászcsaládból származom és megértem a hozzátartozók aggodalmát, de meglátják, minden jól alakul majd.” – mondta a csatár az El Mundo Deportivónak.

„Azt akartam, hogy tudják, hogy én és mindazok, akik tudják, milyen érzés egy bányában, velük vagyunk. Az egész világ figyeli őket és szurkol nekik.”

Forras: fourfourtwo.hu

2010. szeptember 10., péntek

Puyol: Minden nap jobban érzem magam

Jól halad Carles Puyol felépülése. A játékosnak a soleus izma sérült meg a spanyol válogatott összetartásán a múlt hét folyamán.
Puyol egyéni edzésmunkát végez, a sérülésének javulásáról az MRI vizsgálatok is jó eredmény mutattak. A játékos az állapotáról a twitter oldalán számolt be: „Minden nap egyre jobban érzem magam, a mai edzést is nagyon jó érzésekkel fejeztem be ”. A Barcelona csapatkapitánya azt is elmondta, hogy a Racing ellen elővigyázatosságból nem játszott, de a sérülése előjött a válogatott edzésén. A hétvégi Hércules ellen összecsapáson még nem lehet a pályán, de a jövő heti Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen a Panathinaikos ellen már újra Guardiola rendelkezésére állhat a hátvéd.

2010. szeptember 9., csütörtök

Nyilatkozatok az Argentína elleni mérkőzés után

„Túlzott a különbség…Az persze nem lepett meg, hogy Argentína jobban játszott nálunk, főleg az első félidőben. A szünet után már elszántabbak voltunk, ezért is érzem úgy, hogy a 4-1 nem felel meg a játék képének. De ez mit sem von le az argentinok győzelmének értékéből. De tudatában vagyunk annak a tudásnak és eltökéltségnek, amellyel ismét sikeresek lehetünk” – szögezte le Vicente del Bosque, a spanyol nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya.
„Nem keresünk mentséget, de a vereségre magyarázatot adhat néhány változás a csapatban. Persze, az új játékosok is csapatemberek. Most még a szezon elején járunk, nem esett folt a hírnevünkön. Akkor is büszkék vagyunk, amikor veszítünk” – tette hozzá a szakember.

„Senki sem szeret veszíteni. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, és nem keresünk mentséget, még akkor sem, ha erre lenne módunk. Az argentinokat pedig meg kell tapsolni, mert négy támadásból szereztek négy gólt…Igaz, hogy nem játszottunk csúcsformában, de így sem érdemeltünk ilyen súlyos vereséget” – jelentette ki Cesc Fabregas.

"Ez egyszerű "baleset" volt. Előre nézek, el kell fogadnom ezt a bakit - jegyezte meg Pepe Reina, majd így folytatta: - Ellenfelünk motiváltabb volt, hiszen a világbajnokkal találkozott. Ez pedig pokolian ösztönözhetett néhány argentint, aki Spanyolországban szerepel."

Forras: sporthirado.hu

Jótékonysági árverésen Del Bosque karórája

Jótékonysági árverésre bocsátja a világbajnokságon viselt karóráját Vicente Del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

A salamancai születésű szakember a madridi Down-kóroskért Alapítvánnyal együttműködve határozott úgy, hogy jótékony célokra ajánlja fel Bovet típusú svájci óráját, amely a dél-afrikai világbajnokság alatt szerencsét hozott számára. Az elegáns karóra a világon abszolút egyedi darabnak tekinthető, így gyűjtők figyelmét is felkeltheti.

Az árverést október 4-én, Ansorenában fogják lebonyolítani, a kikiáltási ár 12.200 euró.

Del Bosque fia egyébként szintén Down-kórban szenved, így vélhetően ezért is határozott úgy, hogy a megsegítésükért létrehozott madridi alapítványnak ajánlja fel a becses kelléket.

2010. szeptember 8., szerda

Aragonés: A Real sokkal gyengébb a Barcánál

Luis Aragonés, a spanyol válogatottal 2008-ban Európa-bajnoki címet nyerő szakember szerint a Real Madrid lényegesen gyengébb játékerőt képvisel, mint a bajnoki címvédő Barcelona.

Luis Aragonés szerint hiába vette át José Mourinho a Real Madrid irányítását, a királyi gárdának így is nagyon nehéz dolga lesz, ha le akarja taszítani a spanyol bajnoki trónról a Barcelonát. A spanyol válogatottal 2008-ban Európa-bajnoki címet szerző szakember szerint ennek egyszerű az oka: nevezetesen az, hogy a katalánok jobbak a madridiaknál.
„A Barcelona jobb az összes többi csapatnál, és ismét a katalánok a favoritok. Úgy látom, hogy a Real Madrid a második helyre jó, de lényegesen lemaradva a Barcelonától. Az Atlético Madrid és a Valencia talán a Real szintjén van" – vélekedett a 72 éves Aragonés.

A szakember arról is beszélt, hogy annak idején miért hagyta ki a Real Madrid ikonját, a jelenleg a német Schalkéban játszó Raúlt a spanyol válogatottból. Mint ismert, a 33 éves csatár utoljára 2006-ban, az északírek ellen elveszített Eb-selejtezőn lépett pályára a selecciónban.
„Sosem volt problémám sem Raúllal, sem bárki mással. Nagyszerű játékos volt, a spanyol labdarúgás történetének egyik legjobbja, de eljött az az idő, amikor már túl nagy falat volt számára a válogatott" – indokolta meg Raúl mellőzését a szakember.

Nyilatkozatok a Bajnokok ligája sorsolás után

G-CSOPORT

A csoportkör (egyik) legmasszívabb csoportja a G jelű kvartett, amelybe összesorsolták a spanyol Real Madridot és az olasz AC Milant, mellettük a holland Ajax és a francia Auxerre küzd a továbbjutásért.

„A miénk és az Interé a legnehezebb csoport. A Real Madrid ellen játszani különleges élmény, amely feldobja az embert. Biztos, hogy a San Siro és a Bernabéu is tele lesz, fantasztikus futballmeccset láthatnak mindkét helyszínen a szurkolók. Az Ajax és az Auxerre remekelt a selejtezőben, kemény ellenfelek lesznek. Össze kell szednünk magunkat, jó formába kell kerülnünk a csoportkör rajtjáig” – mondta Massimiliano Allegri, a Milan nyáron kinevezett vezetőedzője.

A jelenleg a Real Madrid sportigazgatójaként dolgozó korábbi gólvágó, Emilio Butragueno nem rejtette véka alá csalódottságát.„A balszerencse a hármas és a négyes kalapból üldözött minket. Az, hogy a Milannal kerültünk egy csoportba, nem zavar, hiszen tudtuk, hogy a kiemeltek közül úgyis kapunk egy erős vagy nagyon erős ellenfelet. Ami nagyon nem tetszik, az az Auxerre – a négyes kalapból a legfajsúlyosabb ellenfelet sorsolták hozzánk” – morgott a királyi gárda legendája.

A többi csoporthoz tartozó nyilatkozatok: nso.hu

Argentína - Spanyolroszág felkészülési mérkőzés

Az argentin labdarúgó-válogatott hazai pályán 4–1-es győzelmet aratott a világbajnok Spanyolország ellen felkészülési mérkőzésen.

Sergio Batista csapata – amelyben ott volt a vb-ről lemaradó Javier Zanetti, Esteban Cambiasso duó – alaposan be is kezdett, a 13. percben már kettő góllal vezetett a világbajnok ellen. Előbb Lionel Messi emelt pimaszul, ám annál látványosabb mozdulattal Carlos Tévez remek passzát követően Pepe Reina fölött a kapuba, majd Gonzalo Higuaín húzta el ziccerben a Liverpool kapusa mellett a labdát, hogy aztán kiszorított helyzetből találjon be.

Reina megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget, sőt... A 34. percben egy hazagurított labdát akart megjátszani, de közben elcsúszott, a lesipuskás Tévez pedig becsúszva a hálóba kotorta a labdát.

Háromgólos előnnyel vonulhatott szünetre a hazai csapat, amely ezt szerencséjének is köszönhette, mivel David Villa lövései után kétszer is a kapufa hárított.

A második félidőben a spanyolok nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, egyre erősödő nyomásuk azonban – a több bravúrt bemutató Sergio Romero miatt – csak a 84. percben érett góllá, amikor Fernando Llorente kilőtte a bal alsót.

Az albiceleste mégis három góllal nyert, mivel a hosszabbításban a csereként beálló Sergio Agüero pontos fejessel mattolta Gabriel Heinze beadása után a Reinát addigra már felváltó Víctor Valdést.

Az argentinok látványos győzelemmel zárták a vb utáni első hazai mérkőzésüket, az ideiglenes jelleggel a kispadon ülő Batista pedig ezek után joggal reménykedhet benne, hogy hamarosan már hivatalosan is ő lesz hazája szövetségi kapitánya.


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
ARGENTÍNA–SPANYOLORSZÁG 4–1 (3–0)
Buenos Aires, 53 ezer néző. V: Ó. Ruiz (kolumbiai)
ARGENTÍNA: Romero – J. Zanetti, Demichelis, G. Milito, Heinze – Mascherano, Banega, Cambiasso – Messi (D'Alessandro, 90.), Higuaín (Agüero, 69.), Tévez (Di María, 60.). Megbízott szövetségi kapitánya: Sergio Batista
SPANYOLORSZÁG: Reina (Víctor Valdés, a szünetben) – Arbeloa, Piqué, Marchena, Monreal – Busquets, Xabi Alonso (Pedro, 71.), Fabregas (Xavi, 56.) – Iniesta (Cazorla, a szünetben), Villa (F. Llorente, a szünetben), Silva (Navas, a szünetben). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Gólszerzők: Messi (10.), Higuaín (13.), Tévez (34.), Agüero (91.), ill. F. Llorente (84.)


2010. szeptember 7., kedd

Minden jegy elkelt az El Clásicóra


Még majdnem három hónap, de nincs már tikett a november végi Barcelona-Real Madrid szuperrangadóra!

A jegyeket a szurkolók néhány óra alatt szétkapkodták, ezt a hírt a katalánok hivatalos honlapja meg is erősítette. A Barca hozzátette, nemcsak erre, de az összes hazai csatára elkeltek a belépők.


Asztúria Hercege-díjat kapnak a világbajnokok

A nyári dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon diadalmaskodott spanyol válogatott kapja az idén az Asztúria Hercege-díjat – jelentette be a zsűri kedden, Oviedóban.

Az ibériai Nobel-díjként számon tartott elismerést odaítélő szakértők hozzátették, az aktuális világ- és Európa-bajnok együttes nagy fölénnyel előzte meg a spanyol Edurne Pasabán hegymászónőt és az etióp Haile Gebrselassie többszörös olimpiai és világbajnok hosszútávfutót.

Az Asztúria Hercege kitüntetés 50 ezer eurós pénzjutalommal jár és minden évben nyolc kategóriában osztják ki. A sportolóknál többek között a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Carl Lewis, a szintén ötkarikás bajnok, sokszoros Grand Slam-győztes német teniszezőnő, Steffi Graf, valamint a hétszeres Formula–1-es világbajnok, német Michael Schumacher részesült az elismerésben.

Forras: nso.hu

David Villa is bekerül a Guinness rekordok közé

Nem góljaival, egyéni elismeréseivel vagy egyéb, sportpályán mutatott teljesítményével, mégis helyet követel magának a Guinness rekordok között David Villa, a Barcelona labdarúgócsapatának világbajnok támadója.
Egy 39 éves festő, név szerint César Frey azt vette a fejébe, hogy megfesti a világbajnok spanyol támadó negyven méteres, hiperrealista portréját, méghozzá öt emelet magasságban.
Frey, aki szerint a 7-es szám – Villa mezszáma – eleve misztikus jelentéssel bír, a támadó elkötelezett rajongója. Festménye kapcsán azonban felhívta a figyelmet, hogy milyen nehéz portrét festeni úgy, hogy közben húsz-negyven méteres látótávolságból élvezhető képet kell alkotnia.

Forras: nso.hu

Del Bosque szerint Xavi és Iniesta is megérdemelné az Aranylabdát

Szépen-lassan kezd aktuálissá válni, hogy ki nyerje meg az Aranylabdát, s Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitánytól azt kérdezték, lehetne-e a győztes Andrés Iniesta és Xavi.

Természetesen nem véletlen, hogy pont e duót említették, hiszen a két Barcelona-középpályást tartják a világbajnok hispán válogatott "eszének".

"Hogy megérdemlik-e az Aranylabdát? Efelől szemernyi kétség sincs. Mindketten a világ legjobbjai" - hangzott el a bajszos mestertől.

Forras: stopli.hu

2010. szeptember 5., vasárnap

Győzelemmel indított a spanyol válogatott Lichtenstein-ben

A spanyolok kezdőcsapata két helyen változott meg a legutóbbi tétmérkőzésükhöz képest: a hollandok elleni vb-döntőn kezdő Carles Puyol és Pedro helyett Carlos Marchena és Fernando Torres volt ott ezúttal a vb- és Eb-címvédő gárdában.

A spanyolok az első pillanatoktól fogva hatalmas fölényben futballoztak, a hazaiak többnyire csak akkor értek labdába, amikor tisztáztak egy-egy vendéghelyzetnél. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kap gólt az egyébként jól védő Peter Jehle, ez végül a 18. percben következett be, amikor Torres váltotta gólra Andrés Iniesta pompás passzát.

Szűk tíz perccel később már kettővel vezettek a spanyolok, mégpedig egy történelmi góllal, hiszen David Villa volt eredményes – remek lövéssel vette be Jehle kapuját –, akinek ez volt a 44. gólja a válogatott színeiben, ezzel pedig beérte az eddigi csúcstartó Raúlt. Villa a 66. mérkőzésén jutott el eddig, Raúlnak ehhez 97 fellépésre volt szüksége.

A vendégek a kétgólos előny birtokában sem vettek vissza a tempóból, számos helyzetet dolgoztak ki, ám a szünetig már nem született újabb gól.

A fordulás után azonban nem sokat kellett erre várni, ismét Torrest ünnepelhették a társak, aki szép egyéni teljesítmény után szerezte meg második találatát. A Liverpool csatárának ez volt az utolsó értékelhető momentuma, ugyanis nem sokkal később Vicente del Bosque lehívta a pályáról, és egy másik angliai légióst, David Silvát küldte a helyére.

A nyár óta a Manchester Cityt erősítő szélső nem sokat tétlenkedett, öt perccel később ugyanis már az ő neve is ott szerepelt a gólszerzők között.

Spanyolország tehát már 4–0-ra vezetett ekkor, és még volt fél óra a találkozóból, így egy kiütéses győzelem is benne volt a levegőben, ehhez képest az eredmény már nem változott, ám a spanyolok így is elégedettek lehetnek.


Videó a gólokról:


Következő meccsük:
2010. 10. 08. Spanyolország - Litvánia

2010. szeptember 3., péntek

Mourinho: A Barcelona egy 'update'

A Barcelonáról és a szezonban rejlő lehetőségekről is beszélt José Mourinho, a spanyol AS-nak adott hosszabb interjújában. A portugál szakember ezúttal sem nevezte magát defenzív edzőnek, arról viszont már most biztosított mindenkit, hogy a Real Madridnál sem kívánja lemásolni a Barcelona sokak által követendő példaként emlegetett játékát. Pablo San Martín és Tomás Roncero interjúja.

Az első bajnoki forduló után a Real Madrid máris kétpontos hátrányba került a bajnoki címvédő Barcelonához képest, ennek viszont Mourinho olvasatában egyelőre nincs jelentősége, mert amíg a Madrid alakulóban van, addig a katalánok már kész csapatként veszik fel a küzdelmet. „Hangosan fogom mondani, hogy egyszer és mindenkorra végre megértsenek: a Barcelona egy késztermék. Nézheted a mait, a Van Gaal, a Rijkaard vagy a Cruyff-féle Barcát, az egyik tetszhet jobban, mint a másik, de a játék tendenciájában nincs ellentmondás. A Barcelona egy késztermék, nevezhetjük egy ’update’-nek. Én azért vagyok itt, hogy felvegyük a versenyt ezzel a késztermékkel.”

„Az én Madridom mindig nyerni akar majd, és jól játszani, de Mallorcán játszhatunk 0-0-t és alakíthatunk ki sok gólhelyzetet. Az én Madridom mindig győzelemre fog játszani, és mindig fog is kockáztatni a győzelemért, ebben ne kételkedjen senki. Az én Madridom sosem fog félni a vereségtől” – tette hozzá a portugál, aki határozottan visszautasította, hogy az elmúlt szezonban az Interrel csak a kontrákra alapozta volna a játékát.

„Ez nem igaz. A nyolcaddöntőben a Chelseavel találkoztunk, és az Interem 1-0-ra nyert a Stamford Bridge-en, de akár négy vagy öt gólt is lőhettünk volna. A negyeddöntőben öt gólt kellett volna lőnünk a CSZKA-nak Milánóban, majd az elődöntőben megkaptuk a Barcát: a San Siróban három gólt szereztünk, ám lőhettünk még volna kettőt” – emlékezett vissza a Real Madrid mestere, aki a Barcelona elleni visszavágón mutatott védekezőbb játékot is indokoltnak vélte.

„Barcelonában Motta kiállítása miatt tíz emberrel játszottunk. Az Inter számára történelmi meccs volt, mivel csaknem fél évszázada nem nyert Bajnokok Ligáját. Tíz emberrel a pályán, megvédeni a 3-1-et. Mit akarnak? Hogy edzőként pragmatikus és rideg lennék, csak a könyvek állítják, nem pedig Mourinho” – védte meg határozottan saját játékfelfogását.

Az interjú második felében az újságírók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy ebben a szezonban megállítható-e a Barcelona, és ha igen, akkor milyen játékkal. „Nézze, én tudom, hogyan kell játszani a Barcelona ellen. Tudom, mert emlékszem rá. Tizenegy a tizenegy ellen. Néha pedig tíz emberrel tudom, hogyan lehet életben maradni ellenük. Le lehet győzni a Barcelonát, ha rákényszeríted a saját stílusodat. Ha ugyanúgy akarsz játszani, mint ők, veszítesz, ez teljesen egyértelmű.”

„Ők azt szeretnék, ha minden ellenfél ugyanígy játszana, mert így megölhetnek, hiszen ebben a stílusban egyénileg és csapatszinten is jobbak” – jegyezte meg Mourinho, miután a november 28-án esedékes El Clásico lehetséges forgatókönyvét is vázolta, igaz csak nagyvonalakban. „Nem tudom mi lesz az El Clásicón, de azt elmondhatom, hogy ha ugyanúgy akarsz majd játszani, mint ők, akkor véged van. Ha viszont úgy játszol, ahogy akarsz, akkor nyerhetsz” – mondta.

A siker titka tehát egy megfelelő, talán teljesen ellentétes formula kidolgozása lehet, ezt azonban egyelőre még nem találta meg a Real Madrid – ismerte el még Mourinho is. „Mi még keressük a formulát, az Inter már egy kész csapat volt, kétéves munkával, ami lehetővé tette számomra, hogy fizikálisan és mentálisan is erős Intert építsek. Az Inter bestiális mentális erővel rendelkezett, és egy olyan csapattal mérkőzött, amely 70 százalékban birtokolja a labdát. Ezt legyőzni csak vas taktikai szervezettséggel volt lehetséges. Gyors helyváltoztatásaik ellenére sem tudták megsemmisíteni szervezett védelmünket, amely mint a vas, olyan volt.”

Ezek után adódott a kérdés: a jelenlegi Madrid lehet jobb, mint az Inter? A portugál szerint egyelőre nem, néhány hónapos munkával viszont ellensúlyozható a különbség. „Ha azt kérdezik, hogy az Interem vagy a mostani Madrid-e a jobb csapat, az Interemet mondanám. Én azonban azon dolgozom, hogy két-három hónap múlva már azt lehessen mondani: ez a Madrid is ugyanolyan jó, mint az Interem, négy-öt hónap múlva pedig azt, hogy a Madridom jobb is, mint az Interem” – fejtette ki a „Special One”.

A folytatásban további érdekes taktikai meglátásokkal egészítette ki a Barcelona elleni tervét: „Ha a bekkelésre építed a játékot, nem fogsz eljutni még a kapujukig sem. Mindenek előtt támadásban kell presszionálni, de ha röviden játszol, és hamar elveszted a labdát a veszélyes zónában, és húsz-harminc méternél Messivel, Pedróval és Iniestával vannak, akkor tik-tak-tik-tak és máris ott vannak. Ha tehát bekkelsz ellenük, azt teszed, amit ők is akarnak, azaz szépen besétálsz a kelepcéjükbe” – adott taktikai javaslatot a többi edzőnek is Mourinho, aki azt is tudja, miképp lehet mindezt kivédeni.

„Hogy ne fogjon meg egy a pálya első fázisában történő labdavesztés, ki kell jönnöd a közvetlen védekező területről a pálya második vagy a harmadik fázisába, egy váratlan hosszú elmozdulással. Az első fázisban rettenetes a Barca nyomása, mivel ha visszaszerzik a labdát, roppant gyorsak és véged is van. Egy rossz labdakezelés vagy egy rossz átadás máris megkönnyíti, hogy átmenjenek kétszázba. Mindazonáltal a hosszú játékban a Barcelonának sok problémája van” – jegyezte meg az edző.

Persze könnyű ezt mondani – hangzott a következő kérdésszerű állítás a trénerhez. „Amit tenni kell, hogy nem szabad ijedtnek lenni. A San Siróban az első perctől közvetlenül játszottunk velük, nem hagytuk nekik játszani azt a futballt, amit szeretnek. Kényelmetlenül érezték magukat. A Barcelona most olyan helyzetben van, hogy nagyon sok ellenfél azt játssza ellenük, amit ők is akarnak. Persze mindegyik meccsük nagyon szimpatikus, nagyon tetszetős, mindenki megöleli egymást, úgy néz ki, mint egy tökéletes világ. De persze így a vége 3-1 vagy 4-0. Az ellenfelek mindig ugyanabba a kelepcébe lépnek.”

Arra a kérdésre, hogy Mourinho megítélése szerint a Barcelonát segítik-e a játékvezetők, a tréner nem foglalt világosan állást, bár korábbi tapasztalatai alapján véleményét azért megfogalmazta: „Képmutató lennék, ha használnám ezt az érvet, mert hiányzik az elegendő információ ahhoz, hogy megtegyem ezt a megerősítést. Az ugyanakkor egy konfirmált tény, hogy a Barca ellenfelei gyakran tíz emberrel fejezik be a meccset. Túlságosan is gyakran. Csak tapasztalat, hogy amikor ellenük játszottam, csapatom négyszer is tíz emberrel maradt a végén” – emelte ki Mourinho.

Az interjút egy személyi kérdéssel fejezte be, és néhány mondatban Cristiano Ronaldo formájáról valamint a vele szemben elkövetett sok szabálytalanságról beszélt. „Cristiano egy brit, Ferguson által felépített futballista. Sportszerű, nem pedig szimuláns. A riválisoktól nagyon keményeket kap, és én azt látom, hogy a sárga lapok nagyon későn jönnek. Számomra már semmit nem kell bizonyítania, mert ami igaz, azt mindennap demonstrálja Valdebebasban. Önöknek idegesnek tűnhet, nálam azonban ezt csak meccs alatti forróvérűségnek hívják. Egynémely játékosnak se forró, se hidegvére nincs, csak víz. Ha választhatnék, legalább három forróvérű és három hidegvérű játékost akarnék a csapatomba, de olyat, akinek víz van a vérében, egyet sem” – zárta a beszélgetést a Real Madrid vezetőedzője.

Mourinho: Edző vagyok, nem Harry Potter

José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője hosszabb interjút adott az AS napilapnak, amelyben elmondta, a Portónál és az Internél is döntetlennel kezdte szezonjait, mégis trófeákat nyert. A portugál szakember elárulta, Sami Khedira és Mesut Özil beilleszkedése nem megy zökkenőmentesen.

A spanyol sajtó jobb idénykezdést várt a Real Madridtól: Madridban nem voltak elégedettek a Mallorcán elért gól nélküli döntetlennel, és a nem túl meggyőző játékkal. José Mourinho szerint azonban nincs ok az ijedtségre.

„Egy dolgot szeretnék mondani a babonás embereknek: a Portónál és az Internél is minden idényemet döntetlennel kezdtem. A Portóval utána négy címet nyertem, míg az Interrel kettőt az első évben, majd hármat a másodikban. Nem az a lényeg, hogyan kezd az ember, hanem az, hogyan zár. Nem dráma egy iksz az első körben. Már mielőtt elutaztunk Mallorcára, elmondtam, hogy ez előfordulhat. Nem feltétel a sikeres idényhez az első meccs megnyerése. De nem vagyok képmutató, természetesen győzni akartam az első meccsen" – mondta Mourinho a spanyol AS napilapnak.

„Edző vagyok, nem pedig Harry Potter. Ő tud varázsolni, de az életben nem létezik a csoda. Nem hiszek benne. A varázslat a képzelet szüleménye, én pedig a futballból élek, amely a valóság. Csak pár hónapja érkeztem Madridba, és eddig negyven edzést vezényeltem le. Tudják, hány alkalommal gyakoroltunk az új játékosokkal? Még tízszer sem. Megismétlem, tízszer sem. Még nagyon-nagyon sok hiányzik. A legegyszerűbb az lett volna, ha nem változtatok semmin, és megtartom a tavalyi alapokat és struktúrát. Úgy biztos sokkal könnyebb lett volna a szezonkezdet, de félrevezettük volna az embereket. Én nem ebbe az irányba akarok menni" – jelentette ki a szakember.

Az AS újságírói arról is megkérdezték Mourinhót, miért nem kezdett az első meccsen Mesut Özil vagy Sami Khedira, akiknek az átigazolását ő maga kérte a klub vezetőitől. Az edző elárulta, a két német válogatott futballistának még időre van szüksége a beilleszkedésre.

„Nincs könnyű élete a két németnek. Egy szót sem beszélnek spanyolul. Csak annyit mondanak, hogy »buenos días« és »hola«. Így nem megy. A labdás edzéseink intenzívek, és nem rossz, hogy az asszisztensem beszél valamennyire németül, és átadja nekik az instrukcióimat. De a szociális életük a klubnál egyenlő a nullával. Khedira Özillel él, Özil pedig Khedirával. Egyelőre nem egyszerű a beilleszkedésük ebbe a nyitott, fiatal, közvetlen csapatba. Angolul sem beszélnek igazán jól, a spanyolnál egy fokkal jobban ismerik, de így nagyon nehéz. Türelemre van szükség, időt kell adni nekik" – mondta a Special One, aki elmondta, nem aggódik amiatt, hogy egy nap menesztik a klub vezetői.

„Más vagyok, mint a Real Madrid legutóbbi vezetőedzői. Ha rosszul mennek itt a dolgok, és el kell hagynom a klubot, akkor is lesz következő csapatom. És nem a Gavára vagy a Palmeirasra gondolok. A világ valamelyik nagy csapata várna rám. Ez a személyes stabilitás mondatja velem azt, hogy én vagyok az ideális edző a Real Madrid számára, mert én semmitől sem félek. A Realnak stabilitás kell, amit én adhatok meg. Nem azt mondom, hogy nem szeretnék trófeát nyerni az első évben, de nem ez a fő cél. Még épülőben vagyunk" – mondta Mourinho.

Forrás: nso.hu

Villa: A Barca játéka illik hozzám!

A Barcelona 3-0-ra legyőzte a Racingot, a santanderi La-Liga-nyitányon a katalánok új szerzeménye, David Villa is betalált. A világbajnok csatár érthetően boldog saját teljesítménye miatt, de ezen tulajdonképpen nem csodálkozik. Megvan rá a magyarázat.

"Semmi sem egyszerűbb annál, mint beilleszkedni ebbe a Barcelonába - nyitott Villa. - A csapat játéka abszolút illik hozzám. De azt hiszem, Messivel a világ összes futballistája jól kijönne. Ha ő ott van melletted, egyszerűen jobb játékosnak érzed magad."

Villa hozzátette, külön örül annak, hogy családja a helyszínen szurkolt neki és a Barcának.

"A stadionban ültek a szeretteim, így láthatták a gólomat és azt, hogy győzelemmel kezdtük meg a szezont - fejezte be a Valenciától érkezett csatárzseni.

A gránátvörös-kékek Messi, Iniesta és David Villa találataival 3-0-s sikerrel rajtoltak a La Ligában.

Forrás: sporthirado.hu

Távozott Rafael van der Vaart a Realból

Megszólalt az átigazolási piac utolsó óráiban a Real Madridot 11 millió euróért elhagyó és a Tottenham Hotspurhoz csatlakozó Rafael van der Vaart. A holland középpályás részletezte távozásának okait, hozzátette, nem érzi csalódásnak a spanyol fővárosban eltöltött két évet.

„Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nincs helyem a kezdőben, tudtam, hogy mennem kell" – indokolta „last minute akcióját" a világbajnoki ezüstérmes, aki végül leszögezte:

„Úgy gondolom, hogy nem lesz probléma megszokni az angol bajnokság stílusát" – utalt a spanyol bajnokságtól merőben eltérő szigetországi viszonyokra a holland.

Forrás: sporthirado.hu

A Real 70 milliót bukott hollandjain!

Súlyos tízmilliókat bukott különösebb ok nélkül a Real Madrid az utóbbi években holland futballistáin. Miután kedden, az átigazolási piac zárónapján Rafael van der Vaart 11 millió euróért a Tottenham játékosa lett, Royston Drenthe pedig kölcsönbe került a Herculeshez, két esztendő leforgása alatt mind az elmúlt fél évtizedben szerződtetett hat németalföldi labdarúgó elhagyta a klubot.

A 2006/07-es idényt követően hatan érkeztek a nyugat-európai államból, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar és a fentebb említett két társuk személyében összesen 134 millió euróért cserébe.

Azóta valamennyien távoztak, viszont mindössze 64 millió euróért, amely 70 millió veszteséget jelent a királyiak számára. A legdühítőbb az egészben az lehet, hogy többen azután csináltak igazi karriert, mióta elhagyták Madridot, elég az Interrel taroló Sneijderre és a Bayernnel brillírozó Robbenre gondolni.

Még ha közülük Van Nistelrooy négy év alatt 68 meccsen 46 találatot is lőtt és a Real ezidő alatt két bajnoki címet szerzett, az sem kozmetikázza ki túlságosan a nem túl rózsás mérleget.

Puyol több hetet kihagy

Nagyjából háromhetes kihagyásra kényszerül a Barcelona hátvédje, Carles Puyol, aki a hétvégi, Racing Santander elleni bajnoki nyitány előtti bemelegítésen sérült meg.

A spanyol válogatott futballistája bal combizmával bajlódik, ezért nem lépett pályára a 3-0-ra megnyert találkozón és a tüzetes orvosi vizsgálatok szerint hosszabb kényszerpihenő vár rá.

Ezek szerint biztosan kihagyja a nemzeti csapat Liechtenstein elleni Eb-selejtezőjét és az argentinok elleni barátságos meccsét, klubja Hercules, Atlético Madrid és Sporting Gijón elleni bajnokiját, továbbá a Panathinaikosszal vívandó BL-összecsapást is.

Ha minden jól megy, a 32 esztendős világbajnok az Athletic Bilbao ellen térhet vissza szeptember 26-án.


Euro 2012: mai (2010.09.03.) selejtezők

A-csoport:
Kazahsztán-Törökország
Belgium-Németország
Várható német kezdőcsapat: Neuer – Lahm, Mertesacker, Westermann, Jansen – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Klose

B-csoport:
Örményország-Írország
Andorra-Oroszország
Szlovákia-Macedónia

C-csoport:
Feröer-szigetek-Szerbia
Észtország-Olaszország
Várható olasz kezdőcsapat: Sirigu - Cassani, Chiellini, Bonucci, Molinaro - Montolivo, Pirlo, De Rossi - Pepe, Pazzini, Cassano.
Szlovénia-Észak-Írország

D-csoport:
Románia-Albánia
Luxemburg-Bosznia-Hercegovina
Franciaország-Fehéroroszország
Várható francia kezdőcsapat: Lloris - Sagna, Mexés, Rami, Clichy - Menez, A. Diarra, Diaby, Malouda - Rémy, Hoarau.

E-csoport:
Moldova-Finnország
Svédország-MAGYARORSZÁG
San Marino-Hollandia

F-csoport:
Lettország-Horvátország
Görögország-Grúzia

G-csoport:
Montenegró-Wales
Anglia-Bulgária

H-csoport:
Izland-Norvégia
Portugália-Ciprus

I-csoport:
Litvánia-Skócia
Liechtenstein-Spanyolország 20.45
Várható spanyol kezdőcsapat: Casillas - Ramos, Piqué, Marchena, Capdevila - Xavi, Busquets, Alonso - Iniesta, Torres, Villa.