2011. január 6., csütörtök

A labdarúgás statisztikáival és történelmével foglalkozó szervezet (IFFHS) díjazottjai

A kapusoknál Casillas lett a nyerő, immár harmadszor

Az IFFHS 24. alkalommal választotta meg az év legjobb kapusát. Ezúttal tizenkét európai, három dél-amerikai, két afrikai – korábban erre még nem volt példa –, valamint egy-egy észak-amerikai és óceániai kapusnak sikerült felkerülnie a 19-es listára. Iker Casillas korábban már két alkalommal – 2008-ban és 2009-ben – érdemelte ki az elismerést, 2010-ben a világbajnoki cím hozzásegítette őt a biztos győzelemhez: a szavazásra jogosult 86 ország képviselői közül 65-nél végzett az első helyen. Amilyen biztos volt a spanyol kapus sikere, olyan biztos a BL-győztes Julio César második helye. Casillas mellett további három honfitárs került a listára. Az idén 30. születésnapjára készülő, már 116-szoros válogatott Casillas a klubjában és a nemzeti együttesben is posztján egyeduralkodónak számít, riválisai legfeljebb veszélyeztetik, kiszorítani aligha tudják. Akár még hosszú éveken át. Az elmúlt esztendőkben már kontinens-, illetve világszerte is megkérdőjelezhetetlenné vált vezető szerepe posztján úgy az újságíróknál, mint a szakmán belüli szavazásoknál. Egyéni elismerései mellett All Star-csapatokban is ő lett az 1-es mez gazdája.

2010 LEGJOBB KAPUSAINAK RANGSORA AZ IFFHS-NÉL
1. Iker Casillas Real Madrid spanyol 304
2. Júlio César Inter brazil 124
3. Petr Cech Chelsea cseh 56
4. Manuel Neuer Schalke német 53
5. Maarten Stekelenbur Ajax holland 48


Vicente del Bosque lett 2010 legjobb szövetségi kapitánya

A spanyol válogatottat világbajnoki címig vezető Vicente del Bosque lett 2010 legjobb szövetségi kapitánya a labdarúgás statisztikáival és történelmével foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint. A szervezet rangsorának második helyén a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, a harmadikon pedig a hollandokat irányító Bert van Marwijk zárt. Del Bosque egyébként megvédte címét, ugyanis az IFFHS 2009-ben is őt választotta a legjobb szövetségi kapitánynak. A jelek szerint az elismerés szinte borítékolható a mindenkori spanyol kapitánynak, ugyanis 2008-ban az Európa-bajnoki címet szerző Luís Aragonést látták a legjobbnak – persze nem érdemtelenül.

2010 LEGJOBB KAPITÁNYAINAK LISTÁJA AZ IFFHS-NÉL
1. Vicente del Bosque Spanyolország 298
2. Joachim Löw Németország 168
3. Bert van Marwijk Hollandia 125
4. Óscar Wáshington Tabárez Uruguay 98
5. Milovan Rajevac Ghána 41


Az IFFHS-nél Mourinho 2010 legjobb edzője

A portugál tréner 294 ponttal végzett a szavazás első helyén, a második helyre Pep Guardiola futott be, a képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig Louis van Gaal állhatott fel. A Real Madrid jelenlegi edzője tavaly három trófeát is nyert az Interrel, így pályafutása során már harmadszor bizonyult a legjobbnak az IFFHS döntéshozóinál.

2010 LEGJOBB EDZŐINEK LISTÁJA AZ IFFHS-NÉL
1. José Mourinho (Inter/Real Madrid) 294 pont
2. Pep Guardiola (Barcelona) 188 pont
3. Louis van Gaal (Bayern München) 75 pont
4. Quique Sánchez Flores (Atlético Madrid) 46 pont
5. Carlo Ancelotti (Chelsea) 41 pont

Forrás: nso.hu és fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése