2011. január 11., kedd

Meglepetések a FIFA-gálán

Az ünnepélyes köszöntő után először a 2010-es esztendő legjobb csapatát hozták nyilvánosságra. A világbajnok spanyol válogatott hat játékossal képviseltette magát, mint ahogy a klubcsapatokat figyelembe véve a Barcelona is ugyanennyi játékost adott a FIFA álomcsapatába.

A FIFA álomcsapata: Casillas (Real Madrid) – Maicon (Inter), Piqué (Barcelona), Lúcio (Inter), Puyol (Barcelona) – Xavi (Barcelona), Sneijder (Inter), Iniesta (Barcelona) – Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Villa (Barcelona), Messi (Barcelona).

Idén először jutalmazták az év legjobb edzőjét, aki az edzői Aranylabdát vehette át. A díjat végül az Intert tavaly minden fronton győzelemre vezető José Mourinho vehette át, megelőzve a spanyol válogatottal 2010-ben világbajnokságot nyerő Vicente del Bosquét, és a Barcelona vezetőedzőjét, Pep Guardiolát.
A folytatásban a szép góloké volt a főszerep. Másodszor került kiosztásra a Puskás-díj, melyet 2009-ben első ízben Cristiano Ronaldo nyert meg, míg most a török Hamit Altintop Kazahsztán elleni bombagólját ítélték a legszebbnek a döntéshozók.

Természetesen nem csak a férfiaknál, de a nőknél is kiosztásra került a FIFA Aranylabda. Az 53-szoros brazil válogatott Marta korábban már négyszer is nyerni tudott, 2010-ben pedig ismét mindenkinél jobbnak bizonyult. A második helyen Fatmire Bajrajam, a harmadikon Birgit Prinz végzett.

Az igazi izgalmakat persze a végére tartogatták a szervezők, amikor férfi kategóriában is megnevezték az év legjobb játékosát. A nemzetközi sajtó előzetesen arra számított, hogy a végső győztes Xavi, vagy a vb-döntőn szerzett gólja miatt még inkább Andrés Iniesta lehet, Lionel Messi azonban sokak számítását keresztül húzta, és sorozatban másodszor is megnyerte az Aranylabdát. Messi a szavazatok 22,65%-át gyűjtötte be, a második Iniesta 17,36%-ot, a harmadik Xavi 16,48%-ot kapott.

Spanyolország tehát hiába bízott abban, hogy Luis Suárez 1960-as sikere után ismét Aranylabdást ünnepelhet, a válogatott dél-afrikai sikere kevésnek bizonyult a szavazáson.

A FIFA-gála díjazásai:

Év férfi edzője: José Mourinho
Év női edzője: Silvia Neid
Fair Play-díj: Haiti Labdarúgó Szövetség
Puskás Ferenc-díj: Hamit Altintop
FIFA elnöki különdíj: Desmond Tutu
Női Aranylabda: Marta
Férfi Aranylabda: Lionel Messi


José Mourinho, a Real Madrid trénere biztosított mindenkit, hogy az Aranylabda jó kezekben van Messinél. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy végül nem Xavi Hernández kapta meg, mert megérdemelte volna.
"Messi egy földöntúli játékos. Az Aranylabda jó kezekben van nála, de sajnálom Sneijdert, Casillast, Iniestát és különösen Xavit, akit kiskora óra ismerek, és megérdemelte volna." Mourinhót válaszották az év legjobb edzőjének Vicente Del Bosque és Pep Guardiola előtt, akiknek szentelt néhány szót csodálata kifejezéseként, és kiemelte, mennyire egyenlőek voltak ebben a szezonban. "Egy tökéletes szezon volt számomra a klub edzőjeként: három címet nyertünk, Del Bosque világbajnokságot nyert a spanyol válogatottal, Guardiola spanyol bajnok lett és hihetetlen munkát fektetett a Barcelonába. Nyilvánvalóan nagyon elégedett vagyok, de elfeledkezni a másik két fantasztikus edzőről nem lenne túl erkölcsös, mert mindkettejüket csodálom. Remélem, egy nap ők is átélhetik azt, amiben ma nekem volt részem. A 2010-es év egy világ- és Európa-bajnok csapat ellen zajlott, és egy olyan fantasztikus csapat ellen, mint a Barcelona. Vannak évek, amikor nagyobb a különbség a döntőbe jutottak között, de ebben az évben mindhárman megérdemeltük, hogy megnyerjük." Végül azon érzéseiről mesélt, amikor meghallotta a nevét a győztesek között: "Eszembe jutott a feleségem, a gyerekeim, mindenki, akit szeretek, és mindenki, aki segített nekem nyerni" - nyilatkozta. A játékosaim vannak mindenek előtt. Az Intereseket szeretem, és remélem, rövid időn belül azt mondhatom, hogy szeretem a játékosaimat a Real Madridnál is. Amikor nincs megfelelően jó kapcsolatod a játékosokkal, akkor olyan probléma merül fel, amitől nem tudod boldogan végezni a munkád." - vélekedett.

Ma nem számítottam rá, hogy megnyerem az Aranylabdát” – mondta a zürichi díjátadó után Messi. „Szeretném megosztani csapattársaimmal, mivel nélkülük nem lennék itt. Szintén szeretnék köszönetet mondani barátaimnak, és a trófeát szeretném megosztani az összes Barcelona-drukkerrel és argentinnal” – tette hozzá, majd néhány perccel később – már a spanyol Canal+ mikrofonjai előtt – azt is elárulta, hogy előzetesen Xavit vagy Iniestát érezte befutónak, így meglepődött, amikor meghallotta a nevét.

Az Aranylabda-szavazás harmadik helyezettje, Xavi nem tulajdonított túl nagy jelentőséget annak, hogy végül nem nyerte meg a díjat, ellenben örül, hogy egy Barcelona-nevelés győzedelmeskedett. „Bármelyikünk nyer, az meglepetés lett volna. Gratulálok Leónak. Élveznünk kell ezt a pillanatot, ez a díj az utánpótlásé” – fogalmazott. Majd meglátjuk jövőre, sosem tudhatjuk…” – felelte Xavi arra a kérdésre, hogy 2011-ben milyen esélyeket ad magának. „Továbbra is ugyanazzal a lelkesedéssel fogok dolgozni, nem változott volna az életem, ha nyerek, és most sem fog, hogy nem nyertem. Nem sikerült, de nem történt semmi, az Aranylabda úgyis otthon maradt.

Megszólalt még az edzők között második helyet megszerző Vicente del Bosque, aki szerint senkinek nincs oka a csalódottságra, mert ezen az este mindenki győztesnek érezhette magát. „Senki sem veszített semmit, és legkevésbé Andrés vagy Xavi. Mindketten rendkívüli futballisták, de Messi is nagyon jó, és győzelme jogos” – mondta a szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy José Mourinho is „megérdemelten nyerte meg” a legjobb edzőnek járó díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése