2010. november 18., csütörtök

Luzitán győzelem Lisszabonban

PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 4–0
Lisszabon. Vezette: Gautier (francia)
PORTUGÁLIA: Eduardo (Patrício, a szünetben) – J. Pereira, Bosingwa, R. Carvalho (Pepe, a szünetben), B. Alves – R. Meireles, C. Martins (Fernandes, 63.), J. Moutinho – Nani (Machado, 88.), H. Postiga (H. Almeida, 76.), C. Ronaldo (Danny, a szünetben). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Sergio Ramos, Puyol (Arbeola, 73.), Piqué, Capdevila – Busquets, Xavi (Fabregas, a szünetben), Xabi Alonso (Llorente, 58.) – Iniesta (Cazorla, 58.), David Villa (Torres, a szünetben), David Silva. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Gólszerző: C. Martins (45.), H. Postiga (49., 68.), H. Almeida (95.)
Sárga lap: C. Ronaldo (9.), ill. Busquets (8.)

A remek mérkőzés alaphangját Nani távoli lövése adta meg a második percben: Iker Casillas hatalmas bravúrral tolta az alapvonalon túlra a bal alsó sarokra tartó labdát. Nem sokat kellett várni a válaszra sem, a 11. percben Andrés Iniesta bombázott a hazai kapu mellé. A Barcelona középpályásán kívül David Silvának volt még egy helyzete – a Manchester City futballistája hat méterről tiszta helyzetből fejelt mellé a 31. percben. Ezt követően viszont már az történt a pályán, amit a portugálok akartak. A luzitánok a világbajnokság nyolcaddöntőjében éppen Spanyolországtól kaptak ki 1–0-ra, és talán ez is motiválta a hatalmas elánnal rohamozó hazaiakat. A 37. perc történésein alighanem még sokáig vitatkoznak majd azok, akik látták a meccset, bár később kiderült, nem sok minden múlott Cristiano Ronaldo szabályosnak tűnő, meg nem adott gólján. A Real Madrid támadója előbb egy szépségdíjas csellel elfektette Gerard Piquét, majd éles szögből hat méterről kapura emelt, ám az amúgy is kapuba hulló labdába belefejelt Nani, ezért les miatt nem adta meg a találatot a francia játékvezető, Antony Gautier.
A portugálok ezt követően még az első félidőben két nagy helyzetet alakítottak ki: Carlos Martin első kísérletét még kifejelte a gólvonal előtt álló Piqué, de a 45. percben már betalált a Benfica középpályása, aki az Iker Casillasról kipattanó labdát lőtte közelről a spanyolok kapujába. A gól egyébként Cristiano Ronaldót dicséri, aki a bal szélen ezúttal Sergio Busquets-et csapta be látványos csellel, majd kapura is tudott lőni, így kerülhetett a labda Martin elé.

Paulo Bento csapata a második félidőben sem vett vissza a lendületből. Hélder Postiga a 49. percben Moutinho beadásából sarokkal továbbította a labdát Casillas kapujába. Ezt követően már kevesebbet támadtak a hazaiak, de így is ők szereztek újabb gólt: a szünetben Cristiano Ronaldo helyére csereként beálló Danny szólója után Moutinhóhoz került a labda, aki ismét Postigát játszotta meg, és a Sporting csatára ezúttal sem hibázott, a 68. percben tíz méterről megszerezte a harmadik hazai gólt. A 4–0-s végeredményt Hugo Almeida állította be a hosszabbítás perceiben egy kontra végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése