2010. július 11., vasárnap

Vb beharangozó: Hollandia - Spanyolország


Kezdődik a végső visszaszámlálás, ma este Johannesburgban világbajnokot avatnak. Végre kiderül, jelen pillanatban kié a földkerekség legerősebb válogatottja. A várva várt finálé két hasonló stílus találkozását hozza, és az is közös a két együttesben, hogy bárki nyer este, az először lesz világbajnok. A kérdés adott: Spanyolország vagy Hollandia?

Bizony nem akármilyen meccsre van kilátás, hiszen két olyan csapat játszik majd egymás ellen, amely egyaránt kiegyensúlyozott és megbízható produkciót nyújtott a torna során. Hollandia például veretlenül, százszázalékos teljesítménnyel jutott el Johannesburgba, míg Spanyolország az első meccsen elszenvedett veresége óta szintén nem hibázott, és megérdemelten került a fináléba.

Bárki is nyerjen ma este, az először fogja magasba emelni a futballvilág legdíszesebb trófeáját. Tudja ezt Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya is, aki korábban már szembesült hasonló szituációval, hiszen a Real Madrid edzőjeként két BL-döntőt is sikerrel vívott meg. „Nyugodt vagyok, a játékosok már megszokták a döntőket. Nem érzem, hogy bármi is csiklandozna a gyomromban” – vélekedett a meccs előtt a spanyol szövetségi kapitány, akinek csuklóján most is ott lesz a nemzeti színű kabala karkötő, amit még a spanyol állami tévé riporterétől kapott a svájci vereséget követően.

Holland részről Bert Van Marwijk is elmondta a véleményét, és mindenek előtt leszögezte: Spanyolország valóban látványosabban játszik, de egy döntőben bármi megtörténhet. „Ha ott vagyunk a döntőben, az azért van, mert megérdemeljük. Mi Brazíliát, ők Németországot verték meg, mindkét csapat tehát rendkívüli stabilitásról tett tanúbizonyságot. A spanyolok játéka tényleg attraktívabb a mienknél, de mindkét csapat ugyanolyan stílusban, ugyanazért küzd” – mondta, miután felhívta a figyelmet arra, hogy Hollandia eddig nem talált legyőzőre, ellenben „Spanyolország egy meccset már elveszített.”

Az már a meccs eldőlt, hogy akár nyernek, akár veszítenek ma este Xaviék, hétfő délután nem akármilyen fogadtatásban fognak részesülni Spanyolországban. A végeredménytől függetlenül José Luis Zapatero miniszterelnök fogja fogadni a spanyol játékosokat és a szakmai stábot, valamint ezután egy körmenet is lebonyolításra kerül Madrid legelőkelőbb részein. A Cibeles tér is készen áll, ahol a felállított óriáskivetítő előtt közel 250 ezren szorítanak majd az első spanyol vb-sikerért.

Készülnek a hollandok is, igaz, nem annyira látványos módon, mint a spanyolok. Talán nem meglepő, hiszen még Johan Cruyff, Ronald Koeman és Ruud Van Nistelrooy is Spanyolországot tartja a döntő egyértelmű esélyesének. Érthetően nem osztja viszont ezt a nézetet Mark Van Bommel, a holland válogatott egyik legfontosabb és egyben legkeményebb játékosa: „Ez az utolsó lehetőségem megnyerni a vb-t, és nem szeretném elszalasztani. Mindent elkövetek majd annak érdekében, hogy sikerüljön” – így a meccs előtt a középpályás.

Mint minden döntő előtt, a két csapat mellett most is kiemelt figyelmet kap a találkozó játékvezetője, aki ezúttal az angol Howard Webb lesz. A spanyolok nem örülnek túlságosan a bíróküldésnek, és főleg a sajtóban emlékeztetnek mindenkit arra, hogy a Svájc elleni vereség alkalmával is Webb fújta a sípot – meglátásuk szerint meglehetősen rosszul. Az angol játékvezető a meccs előtt elmondta, „óriási megtiszteltetés” ez számára, és egyedül az foglalkoztatja, hogy a meccs után „az emberek a játék látványáról és a játékosok képességeiről beszéljenek.”

A spanyolokat motiválhatja, hogy Németország után ők lehetnek a második olyan válogatott, amely egy Eb-siker után közvetlenül a vb-t is megnyeri, továbbá ha ez sikerül, azzal a pénztárca is jól jár: ugyanis már a vb előtt nyilvánosságra került, hogy amennyiben Spanyolország megnyeri a tornát, abban az esetben minden résztvevő 600 ezer eurós prémiumban részesül majd.

Ez sem akármilyen motiváció, de persze az igazi sportolót nem ez élteti: a mai döntő remek lehetőség a megdicsőülésre, és a sporttörténelem továbbírására, az összes játékos számára egy nagy esély a legendává válásra. Egy olyan esély, amely csak négyévente adatik.

Várható kezdőcsapatok:

Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong, Sneijder, Robben - Kuyt, Van Persie.

Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Xabi Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta - Villa, Pedro.

Vezeti: Howard Webb (angol)

Helyszín: Johannesburg, Soccer City

Kezdés: 20:30 (tévé: m1)






Forrás: fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése