2010. június 25., péntek

CSOPORTELSŐ SPANYOLORSZÁG!

Nem folytatta a nagy európai lebőgések sorozatát a spanyol csapat, utolsó csoportmeccsén magabiztosan fektette két vállra Chilét. A dél-amerikai országban sem szomorkodnak azonban, mert a svájciak sem tudták megverni Hondurast, ez pedig azt jelenti, hogy Chile jutott tovább a nyolcaddöntőbe.



Spanyolország, hogy elkerülje a francia és az olasz csapat sorsát már az első percektől magához ragadta a játék irányítását. Az ötödik percben Fernando Torres meg is szerezhette volna a vezetést, de Alexis Medel önfeláldozóan mentett a liverpooli csatár elől.

Nem feltett kézzel léptek pályára a chileiek sem, ezt jelezte, hogy még Torresénél is nagyobb lehetőség adódott Mark González előtt egy gyönyörű támadás végén, de a CSZKA Moszkva játékosa döntő pillanatban rosszul találta el a labdát.

Nagy helyzete után Chile felbátorodott és gyors játékával, illetve odaadó védekezésével jócskán megnehezítette az Európa-bajnok dolgát.

A chilei védekezést nem dícsérte azonban, hogy néha túlságosan is kemények voltak, ennek eredménye volt a kevesebb, mint fél óra alatt begyűjtött három sárga lap.

A 25. percben aztán egy klasszis megoldás elég volt Spanyolországnak, hogy megszerezze a megnyugtató vezetést. Egy hosszú indításra Bravo messze kimozdult a kapujából, Torres elől még sikerült tisztáznia, de a labdát pont David Villához jutatta, aki 40 méterről egy nagyszerű emeléssel vette be az üresen maradt kaput (0–1).

Előnyük megszerzése után a spanyolok magabiztossá váltak, egy szöglet után Piqué akár a második gólt is megszerezhette volna. Egy perccel később aztán Beasejour adódott lehetőség az egyenlítésre, de a chilei csatár elhibázta a ziccert.

A kihagyott helyzet hamar megbosszulta magát, a spanyolok szépen kigurigázták a chilei védelmet, a tetszetős akciót pedig a válogatottba visszatérő Andrés Iniesta fejezte be góllal. A chilei gondokat tetőzve a mexikói játékvezető túl szigorú ítéletének következtében Estradát kiállította (0–2).

Chile argentin kapitánya, Marcelo Bielsa összeesőben lévő csapatát rendesen ráncba szedte a szünetben, aminek eredménye a csereként beállt Javier Millar gyors gólja volt (1–2).

Vicente del Bosque hamarosan reagált a szépítésre, lehozta a világbajnokságon egyelőre gólképtelen Fernando Torrest, helyette a középpálya megerősítése céljából Francesc Fabregas lépett pályára.

A félidő mozgalmas kezdése után már nem volt annyi lehetőség. Nem állíthatjuk, hogy a csapatok alibiztek volna, de a komoly helyzet kialakításával mindkét nemzeti együttes adós maradt.

Az idő múlásával a chileieken egyre jobban látszott, hogy emberhátrányban kénytelenek játszani, a spanyolok óriási labdabirtoklási fölényében akármikor benne volt a harmadik gól megszerzésének lehetősége is, a hajrára viszont visszavették a tempót az ibériaiak.

Úgy tűnt, a csapatok tisztában vannak a Svájc–Honduras meccs eredményével, mivel a hajrában már egyikük sem kockáztatta a számára kedvező állás feladását. A lefújáskor az eredményjelzőn

Svájc a kvartett másik összecsapásán gólnélküli döntetlent játszott Hondurasszal, így hiábavalónak bizonyult a Spanyolország elleni bravúr, a két tengerentúli csapattal nem bírt a Nati, és ez a továbbjutásába került. A nyolcaddöntőben a spanyolok Portugáliával, míg a chileiek Brazíliával találkoznak.

Chile – Spanyolország 1–2
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 40 000 néző

Chile: C. Bravo, Isla, Medel, Ponce, Jara, Vidal, Estrada, González (Millar, 46.), Sánchez (Orellana, 65.), Valdivia, Beasejour

Spanyolország: Cassillas, S. Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Xavi, Busquets, X. Alonso (J. Martínez ,73.), Iniesta, Torres (Fabregas, 55.), Villa

Gól: Millar (47.) ill. Villa (25.), Iniesta (37.)

Sárga lap: Medel (15.) Ponce (19.), Estrada (21.)

Piros lap: Estrada (37.)

Vezette: Marco Rodríguez (José Luis Camargo, Alberto Morin)

Forrás: fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése