2010. június 8., kedd

Vb-2010: a spanyolok történelmi esélye

Találtam egy nagyon jó cikket, amely a Spanyol válogatott esélyeit taglalja. Érdemes elolvasni!


Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A SportHirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. Végezetül jöjjön a vb toronymagas esélyese, Spanyolország!


A spanyolokat a múltban rendre a fekete lovak közé sorolták, legnagyobb sikerüket mégis csupán azzal érték el, hogy 1950-ben bejutottak a négy közé

A helyzet most teljesen más, és már a 2008-as Európa-bajnoki-győzelemről sokan azt tartották, csak a kezdete volt valaminek, messze nem a végkifejlet.

A folytonosság mindenesetre tetten érhető a Furia Rojánál, hiszen Luís Aragonés Eb-aranyérmes csapatán csak apró módosításokat hajtott végre Vicente Del Bosque. Az idő vasfoga a kulcsemberek közül csupán Marcos Sennát rágta meg, aki Sergio Busquets jóvoltából a keretből is kimaradt.

A gyengeségeket hiába is keressük a spanyoloknál, nem igazán találunk. Ha csak nem azt, hogy Sergio Ramos hajlamos elöl ragadni, valamint hogy az ellenfél támadásainak többsége a jobb, azaz Joan Capdevila oldalán futnak.


Ami az erősségeket illeti, azokból számottevően több akad. A Puyol, Piqué páros Barcelonában nagyszerűen összeszokott, és ezt a válogatott is kamatoztatja majd Dél-Afrikában.

A középpályás labdatartást Andrés Iniestánál és Xavinál talán senki sem tudja jobban, passzaik 80-90 százaléka emberhez megy, a válogatottban többnyire David Villához és Fernando Torreshez. Ha ők nem esnek át formahanyatláson vagy nem sérülnek le, a góllövés terén aligha akadnak gondok.

Mindezen ómen ellenére a spanyolok nem szeretnek favoritként tekinteni magukra, és többször hangsúlyozzák, vannak bőven ellenfelek, akik megkeseríthetik az életüket.

„Nyerhetünk, de az odáig vezető úton csak nehéz meccs vár ránk” – figyelmeztetett Villa, míg Del Bosque elmondta: nem tartja magukat toronymagas esélyesnek, de a közvélemény igen, és ezt el kell fogadniuk, s ehhez mérten teljesíteniük.

A legfrappánsabban Thierry Henry, a franciák legendás csatára mutatott rá Spanyolország méregfogára: „Nem lehet elvenni tőlük a labdát!”

Aki elveszi, az július 11-én felülhet a trónra. Ha bárki el tudja venni egyáltalán.


A SPANYOL VB-KERET:

Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)
Hátvédek: Sergio Ramos (Real Madrid), Raúl Albiol (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Carlos Marchena (Valencia), Joan Capdevila (Villarreal)
Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Xavi Hernández (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Arsenal), David Silva (Valencia)
Csatárok: Jesús Navas (Sevilla), David Villa (Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Pedro Rodríguez (Barcelona), Juan Mata (Valencia)


Szövetség: Real Federación Española de Fútbol

Alapítva: 1909

FIFA-tag: 1913

UEFA-tag: 1954

Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque

Elnök: Ángel María Villar

Internet: www.rfef.es

Világbajnoki szereplés: 12

Legnagyobb sikerek: Negyedik hely (1950)

Helyezése a FIFA világranglistáján: 2.

Csúcsok:

- Első válogatott mérkőzés: 1920. augusztus 28.: Spanyolország-Dánia 1-0

- Legnagyobb arányú győzelem: 1933. május 21.: Spanyolország-Bulgária 13-0

- Legnagyobb arányú vereség: 1928. június 4.: Olaszország-Spanyolország 7-1, 1931. december 9.: Anglia-Spanyolország 7-1

- Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos: Andoni Zubizarreta (126)

- Legtöbb gól a válogatottban: Raúl (44)

- Legtöbb mérkőzés a 2010-es vb-selejtezőn: Iker Casillas, Joan Capdevila, Xavi (9)

- A vb-selejtezők gólkirálya: David Villa (7)


Forrás: sporthirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése