2010. június 29., kedd

Egy Villa-nás elég volt a győzelemhez

Hatalmas taktikai csata után Portugáliát 1-0-ra legyőzve az Európa-bajnok spanyol válogatott jutott a vb legjobb nyolc csapata közé. Del Bosque fiai az első félidőben még nem tudták feltörni a jól záró portugál védelmet, ám a második félidőben megtört a jég, és David Villa 63. percben szerzett gólja a győzelmet és a továbbjutást jelentette Spanyolország számára.

Az első félidő óriási taktikai csatát hozott, melynek hozományaként a csapatok alig-alig alakítottak ki igazi gólhelyzetet a kapuk elő. A meccs ennek ellenére cseppet sem volt unalmas, a spanyolok ugyanis ezúttal is hozták a rájuk tradicionálisan jellemző labdatartó játékot, míg Portugália ezt ellensúlyozva hibátlan védekezést mutatott be, és néhány gyors kontrával olykor zavart is okozott a spanyol védelemben.

A meddő spanyol mezőnyfölény ellenére a veszélyesebb helyzetek is Portugália előtt adódtak. Bár az első öt percben Torres és Villa is alaposan megdolgoztatta Eduardót, a folytatásban már a luzitánok akarata érvényesült. Amíg a spanyol csapat tette-vette a labdát a középpályán, addig Ronaldóék a gyors megindulásokban bízva nem egyszer okoztak kellemetlen perceket Casillasnak.

A 21. percben jártunk, amikor Tiago középre tartó távoli lövését Casillas csak másodjára tudta végérvényesen hatástalanítani, majd négy perccel később ismét a spanyol kapusnak kellett mentenie: Cristiano Ronaldo 37 méterről próbálkozott, a levegőben kacsázó Jabulani pedig olyannyira meglepte a Real Madrid kapusát, hogy elsőre nem is tudta megfogni a játékszert.

Egy félidő után tehát nem született gól az ibériai rangadón, és a második félidő első perceiben sem feltétlenül úgy nézett ki, hogy biztosan döntés születik a rendes játékidőben. Annyi változás azért érezhető volt, hogy Portugália sokkal többször szorult huzamosabb ideig is kapuja elé, mint az első félidőben, Spanyolország játéka pedig dinamikusabbá és szellemesebbé vált.

Ennek ellenére a második félidő első lehetősége Portugália előtt adódott, az 52. percben Hugo Almeida beadásába ért bele térddel Puyol, a magasból lehulló labda pedig csak centikkel kerülte el a már tehetetlen helyzetben lévő Casillas kapuját.

Ami nem sikerült Portugáliának, az jó tíz perccel később összejött Spanyolországnak. Iniesta finom átadásába Xavi érzékien belepiszkált, a labda így Villa elé kerülhetett, aki elsőre még elrontotta a helyzetet, másodjára viszont már nem hibázott, és bevette a teljesen vert helyzetben lévő Eduardo kapuját (1-0).

Portugáliának a gól után módosítania kellett volna elképzelésein, és ezt elősegítve Carlos Queiroz Liedsont és Mendest is pályára küldte. Minden eredmény nélkül.

A portugál csapatot az idő múlásával ugyan a kiesés fokozott veszélye fenyegette, a játék képén ez mégsem látszódott. Úgy tűnt, Villa találatával Spanyolország nem csak a vezetést szerezte meg, de a meccset is eldöntötte, mert innentől kezdve Ronaldóék csak elvétve találkoztak a labdával, Casillas kapuja elé pedig még annál is ritkábban keveredtek.

Spanyolországnak előtt több lehetőség is adódott, hogy biztosabbá tegye megérdemelt vezetését, de Eduardón sem az egyébként kiválóan játszó Sergio Ramos, sem pedig a csereként beküldött Llorente nem tudott kifogni – igaz ez utóbbinak talán sikerült volna, ha a 87. percben kicsit pontosabban fejeli meg a magasan szálló labdát.

A sokgólos meccsben reménykedőknek csalatkozniuk kellett, hisz' újabb gólt már nem könyvelhettünk el a folytatásban, ellenben egy piros lapot még kiosztott Hector Baldassi, mintegy megkoronázva ezzel saját maga csöppet sem kielégítő működését. A vétkes Ricardo Costa volt, aki a játékvezető szerint megütötte Capdevilát.

Gólnélküli első félidő után Spanyolország összességében megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé, ahol Paraguay ellen papíron könnyebb ellenfél vár rá. Cristiano Ronaldóék búcsúztak, és legfőképp átkozhatják sorsukat, amiért idejekorán kellett az Európa-bajnokkal találkozniuk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése