2010. június 14., hétfő

Nem tiltják be a vuvuzelát

A dél-afrikai vb szervezői nem tiltják be a vuvuzelák használatát a stadionokban annak ellenére, hogy többen ezt szorgalmazták.

A szervezők egyik szóvivője szerint azonban a vuvuzela „beivódott a dél-afrikai labdarúgás történetébe”, és nem szándékoznak ezen változtatni. Rich Mkhondo azonban azt is elmondta, hogy a világ sok részéről érkezett kifogás a „hangszer” ellen.

„Engedjék meg, hogy ne hagyjuk magára ezt a dél-afrikai hangszert” - mondta. „A vuvuzela mára nemzetközileg ismert hangszerré vált. Az emberek megveszik, és élményeikkel együtt hazaviszik bőröndjeikben. Csak a kisebbség van a vuvuzelák ellen. Valaki vagy szereti vagy utálja, mi dél-afrikaiak szeretjük.”


A FIFA elnöke, Sepp Blatter is mérlegelt, és szerinte a hangszerek a dél-afrikai foci szerves részét képezik.

„Mindig mondtam, Afrikának más a hangzása, más a ritmusa” - üzente Twitteren. „Nem tartanám ízlésesnek, ha betiltanánk a szurkolók zenei szokásait a saját országukban. Ezt más szurkoló se venné szívesen az ő helyükben.”


Az 1996 óta az angol válogatottat mindenhova elkísérő rezesbanda trombitása, John Hemmingham szerint sem szabad betiltani a hangszert.

„A dél-afrikaiak így fejezik ki örömüket, számunkra komoly kihívás, de nem érdemes tenni ellene bármit is. Minket nem zavar. Sok szurkoló énekelt körülöttünk vagy csatlakozott hozzánk a saját vuvuzelájával. Ez mind hozzátesz a hangulathoz. Szerintem nincs dél-afrikai játékos, akit zavarna. Ez nekik nem csak zaj, hanem maga a futball szellemisége.”


Forrás: fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése