2010. június 16., szerda

Spanyolország - Svájc

Ahogy arra számítani lehetett, a spanyol válogatott már a meccs elején kézbe vette a játék irányítását, és gyors, rövidpasszos játékkal saját térfelére szorította a rendkívül zártan védekező svájci csapatot.


Ennek ellenére 16 percet kellett várni az első kapura lövésre, mely David Silva nevéhez fűződött, de a lövés egyenesen Benaglio kapus kezébe tartott. Ezek után Sergio Ramos is kedvett kapott egy kis lövöldözésre, és Silvához hasonlóan szerencsét próbált, de ő csak oldalhálóig jutott.

A 21. percben Iniesta is próbálkozott 21 méterről, de nem dolgoztatta meg különösebben a svájci kapust. Spanyolország tehát hiába birtokolta többet a labdát, komolyabb helyzeteket ekkor még nem tudott kidolgozni a jól megkomponált védelemmel szemben.

De ami késik nem múlik, a 24. percben Gerard Piquének sikerült óriási helyzetbe kerülnie Iniesta pazar passza után, az okos csel után azonban 11 méterről a kapusba lőtt. Egy perccel később Svájc is veszélyeztetett szabadrúgásból, de Ziegler lövését Casillas ha elsőre nem is, de másodikra már magabiztosan megszelidített.

Negyed órával az első félidő vége előtt Iniestát ugratták ki, de Grichting megállította a Barcelona játékmesterét, igaz, szabálytalanul. A szabadrúgást David Villa végezhette el, de 16 méterről a sorfalba lőtt. A félidő előtti percben a fellazult svájci védelmet ismét Villa törte át könnyedén, majd egy csel után a kapu mellé löbbölte a labdát.

A szünetre így gólnélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok.

A második 45 perc ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Vicente Del Bosque fiai folyamatosan dolgozták ki a helyzeteket, olyannyira, hogy Svájc nem jutott át a félpályán, csak egyszer, az 52. percben. A svájci csapat ekkor egy villámgyors kontra végén be is talált Gelson Fernandesnek köszönhetően, így gyakorlatilag neki is, és az egész csapatnak is 100 százalékos lett a helyzetkihasználása. (0–1)

A gól után sem sikerült a spanyoloknak a gólszerzés, ezért a hispán menedzser kettős cserére szánta el magát, Fernando Torres és Jesus Navas is szerepet kapott. Pár perccel a csere után a Liverpool kiválósága került nagy helyzetbe, de a csel után már nem tudott pontosan lőni, így ez a helyzet is kihasználatlanul maradt spanyol oldalon. Sorra jöttek a spanyol helyzetek, Torres után Xabi Alonso is lövésre szánta el magát, de 20 méterről majdnem kettétörte a felső lécet.

A cserék közül Jesús Navas is bemutatkozott, de Benaglio kapuját ő is képtelen volt bevenni a nagyszerű labdaátvétel ellenére is. Svájc borzasztó taktikusan játszott az egész meccs alatt, melynek bizonyítéka az ismét nagyon veszélyes kontra volt, és Derdiyok kapufájával végződött.

Az Európa-bajnokok az utolsó percekben mindent a támadásra tettek fel, de a lövések mellé nem társult a szerencse, melyből ha feleannyi jutott volna a hispánoknak, mint Hitzfeld legénységének, akkor Xaviék már csoportelsőként várnák a következő kört.

Spanyolország – Svájc: 0 – 1

Durban Stadion (Durban) , 70 000 néző

Játékvezető: Howard Webb (angol)

Spanyolország: Casillas, S. Ramos, C. Puyol, G. Piqué, J. Capdevila, X. Alonso, S. Busquets (F.Torres 61'), A. Iniesta (Pedro 77'), Xavi, D. Silva (J.Navas 61'), D. Villa
Menedzser: Vicente Del Bosque

Svájc: D. Benaglio, S. Lichtsteiner, P. Senderos (Von Bergen 36'), S. Grichting, R. Ziegler, G. Inler, B. Hugge, T. Barnetta, G. Fernandes, B. Nkufo, E. Derdiyok (Yakin 79')
Menedzser: Ottmar Hitzfeld

Gól: Fernandes 52. perc

Sárga lap: Grichting 30. perc, Ziegler 73. perc
Piros lap: –


Ez volt az első mérkőzés, hátra van még kettő, tehát bizakodni kell! Viva España!

Forrás: fourfourtwo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése