2010. június 30., szerda

Mérkőzés utáni nyilatkozatok

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya a portugálok legyőzése után elmondta, megérdemeltnek tartja a sikert, és úgy érzi, futballistái történelmet akarnak írni.

„Szerintem felülmúltuk a portugálokat. Többet birtokoltuk a labdát, bár az igaz, hogy az első félidőben voltak helyzeteik. De az egész találkozót tekintve mi voltunk a jobbak. Kényelmesen érezhettük magunkat, mivel jól védekeztünk, és veszélyt okoztunk a kapujuk előtt" – mondta Del Bosque.
Származott abból egy kis előnyünk, hogy a jobb oldalon nem volt támadó szellemű szélső védőjük, és Villa ellen egy az egyben védekeztek. Így könnyebben védekezhettünk. Ki szeretném emelni, hogy a sajtóban kevesebb nyilvánosságot kapó játékosaim, mint Busquets, Capdevila vagy Sergio Ramos, fantasztikus meccsen vannak túl" – tette hozzá.
„Tudtuk, hogy jó állapotban vagyunk. Már harminc napja edzünk, szerintem történelmet akarnak írni ezek a srácok – jelentette ki a kapitány, aki szerint Fernando Llorente jó teljesítményt nyújtott. – Nagy hiba lenne, ha azt gondolnánk, hogy már az elődöntőben vagyunk. Nem győzünk, ha nem pörgünk fel eléggé, és nem összpontosítunk."

Segio Ramos úgy véli, a szünet előtt kissé visszafogottan játszottak, mert féltek a portugálok gyors kontráitól, de aztán sikerült felpörögniük.
„Nem az én teljesítményem a fontos, hanem a csapat sikere. Magas szinten vagyunk, de ez egy világbajnokság. Kemény ellenféllel találkoztunk, vigyáznunk kellett, mert gyors játékosai meglephettek volna minket a kontrákból. A szünet után visszanyertük az önbizalmunkat, fel tudtunk pörögni. Tisztelnünk kell Paraguayt" – zárta Ramos, akivel Gerard Piqué is egyetértett.

„Nagyon örülök a sikernek. Ezzel a csapattal bárki ellen uralhatjuk a meccset, ez történt ma is. Nagyon fontos sikert arattunk, mostantól azonban már Paraguayra kell összpontosítanunk" – így Piqué.

A győztes gólt szerző David Villa elmondta, Paraguayt nehezebb ellenfélnek tartja, mivel a dél-amerikaiak a negyeddöntőbe jutottak.
„Nagyon örülök, keményen meg kellett szenvednünk a sikerért. Megérdemeltük a győzelmet, igazságos eredmény született. A portugálok kiválóan védekeztek, nagyon jó középső védőik vannak. A meccs kulcsa az volt, hogy sikerült élnünk az egyik lehetőségünkkel. A szögleteknél jól védekeztünk. Tudjuk, mi történt Svájc ellen. Paraguay ellen nehezebb dolgunk lesz, mint ma volt, mert a dél-amerikaiak a negyeddöntőbe jutottak" – mondta Villa.


Carlos Queiroz, a portugál válogatott szövetségi kapitánya sportszerűen gratulált a spanyoloknak a továbbjutáshoz, és úgy véli, a portugál szurkolók büszkék lehetnek Cristiano Ronaldóékra.
„Szeretnénk gratulálni Spanyolországnak, és a legjobbakat, nagy sikereket kívánok neki. Nagyon nehéz meccset játszottunk, a spanyolok jól járatták a labdát, sokat birtokolták azt, és gólt szereztek. Bármely csapat, amely ezt eléri, az képes irányítani a meccset. Mi a saját játékunkat próbáltuk játszani, hogy lekontrázhassuk a spanyolokat. Sajnálom, hogy nem sikerült kihasználni a két nagy helyzetünket, és hogy Villa lövése rossz helyre pattant Eduardóról" – mondta Queiroz.
„A játékosaim hihetetlen szorgalommal végezték a dolgukat, nagy elszántsággal küzdöttek, úgy gondolom, hogy a portugáloknak inkább büszkének kell lenniük, mint csalódottnak. Szerettünk volna tovább fejlődni, de nem tudtunk. Spanyolország sikeresebb volt. Bízunk benne, hogy hamarosan jobbak tudunk lenni" – tette hozzá.

Az újságírók Cristiano Ronaldóval is szerettek volna néhány szót váltani a meccs után, ám a csapatkapitány elviharzott, és csak annyit mondott arra a kérdésre, hogy miként magyarázzák meg a portugál embereknek ezt az eredményt, hogy kérdezzék meg Queirozt.

Hugo Almeida is elismerte, hogy ma jobban játszottak a spanyolok, a vereség fő oka az volt, hogy sok helyzetet kihagytak.
„A jobbik csapat győzött – nyilatkozta a támadó. – A spanyolok nagyon jól játszottak, kiváló a csapatuk, de mienk sem sokkal rosszabb. Ma saját magunkat vertük meg, mert rengeteg helyzetet kihagytunk. Amikor lecserélt a kapitány, nem lepődtem meg, csak éppen nagyon ideges lettem, mert szeretnék többet játszani. Keretünk huszonhárom játékosból áll, az edző dolga, hogy kiket tesz be a csapatba, bízunk tudásában."


Forrás: nso.hu

2010. június 29., kedd

Egy Villa-nás elég volt a győzelemhez

Hatalmas taktikai csata után Portugáliát 1-0-ra legyőzve az Európa-bajnok spanyol válogatott jutott a vb legjobb nyolc csapata közé. Del Bosque fiai az első félidőben még nem tudták feltörni a jól záró portugál védelmet, ám a második félidőben megtört a jég, és David Villa 63. percben szerzett gólja a győzelmet és a továbbjutást jelentette Spanyolország számára.

Az első félidő óriási taktikai csatát hozott, melynek hozományaként a csapatok alig-alig alakítottak ki igazi gólhelyzetet a kapuk elő. A meccs ennek ellenére cseppet sem volt unalmas, a spanyolok ugyanis ezúttal is hozták a rájuk tradicionálisan jellemző labdatartó játékot, míg Portugália ezt ellensúlyozva hibátlan védekezést mutatott be, és néhány gyors kontrával olykor zavart is okozott a spanyol védelemben.

A meddő spanyol mezőnyfölény ellenére a veszélyesebb helyzetek is Portugália előtt adódtak. Bár az első öt percben Torres és Villa is alaposan megdolgoztatta Eduardót, a folytatásban már a luzitánok akarata érvényesült. Amíg a spanyol csapat tette-vette a labdát a középpályán, addig Ronaldóék a gyors megindulásokban bízva nem egyszer okoztak kellemetlen perceket Casillasnak.

A 21. percben jártunk, amikor Tiago középre tartó távoli lövését Casillas csak másodjára tudta végérvényesen hatástalanítani, majd négy perccel később ismét a spanyol kapusnak kellett mentenie: Cristiano Ronaldo 37 méterről próbálkozott, a levegőben kacsázó Jabulani pedig olyannyira meglepte a Real Madrid kapusát, hogy elsőre nem is tudta megfogni a játékszert.

Egy félidő után tehát nem született gól az ibériai rangadón, és a második félidő első perceiben sem feltétlenül úgy nézett ki, hogy biztosan döntés születik a rendes játékidőben. Annyi változás azért érezhető volt, hogy Portugália sokkal többször szorult huzamosabb ideig is kapuja elé, mint az első félidőben, Spanyolország játéka pedig dinamikusabbá és szellemesebbé vált.

Ennek ellenére a második félidő első lehetősége Portugália előtt adódott, az 52. percben Hugo Almeida beadásába ért bele térddel Puyol, a magasból lehulló labda pedig csak centikkel kerülte el a már tehetetlen helyzetben lévő Casillas kapuját.

Ami nem sikerült Portugáliának, az jó tíz perccel később összejött Spanyolországnak. Iniesta finom átadásába Xavi érzékien belepiszkált, a labda így Villa elé kerülhetett, aki elsőre még elrontotta a helyzetet, másodjára viszont már nem hibázott, és bevette a teljesen vert helyzetben lévő Eduardo kapuját (1-0).

Portugáliának a gól után módosítania kellett volna elképzelésein, és ezt elősegítve Carlos Queiroz Liedsont és Mendest is pályára küldte. Minden eredmény nélkül.

A portugál csapatot az idő múlásával ugyan a kiesés fokozott veszélye fenyegette, a játék képén ez mégsem látszódott. Úgy tűnt, Villa találatával Spanyolország nem csak a vezetést szerezte meg, de a meccset is eldöntötte, mert innentől kezdve Ronaldóék csak elvétve találkoztak a labdával, Casillas kapuja elé pedig még annál is ritkábban keveredtek.

Spanyolországnak előtt több lehetőség is adódott, hogy biztosabbá tegye megérdemelt vezetését, de Eduardón sem az egyébként kiválóan játszó Sergio Ramos, sem pedig a csereként beküldött Llorente nem tudott kifogni – igaz ez utóbbinak talán sikerült volna, ha a 87. percben kicsit pontosabban fejeli meg a magasan szálló labdát.

A sokgólos meccsben reménykedőknek csalatkozniuk kellett, hisz' újabb gólt már nem könyvelhettünk el a folytatásban, ellenben egy piros lapot még kiosztott Hector Baldassi, mintegy megkoronázva ezzel saját maga csöppet sem kielégítő működését. A vétkes Ricardo Costa volt, aki a játékvezető szerint megütötte Capdevilát.

Gólnélküli első félidő után Spanyolország összességében megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé, ahol Paraguay ellen papíron könnyebb ellenfél vár rá. Cristiano Ronaldóék búcsúztak, és legfőképp átkozhatják sorsukat, amiért idejekorán kellett az Európa-bajnokkal találkozniuk.












2 éve lettek Európa - bajnokok a spanyolok

Két évvel ezelőtt a La Furia Roja felülhetett Európa trónjára.
Remélhetőleg a mai meccs is sikeres lesz. Találtam két nagyon jó videót, amiben felidézhetjük az emlékeket. Jó szórakozást hozzá! ¡Viva España!






Queiroz: Portugália támadni fog

A portugál szövetségi kapitány, Carlos Queiroz szerint vállalni kell a kockázatot és támadni kell Spanyolország ellen.


A nyolcaddöntőben találkozik egymással a portugál és a spanyol válogatott. Queiroz más taktikával készül most, mint a Brazília elleni 0-0-s meccsen. „Az első perctől kezdve nyerni akarunk majd. Nem tudjuk, hogy a meccs 90, vagy 120 percig tart-e, vagy esetleg büntetők lesznek. Csak egy dolog számít, hogy menjünk előre, és gólt lőjünk.”

„Azt gondolom, hogy a játék természete miatt vállalnunk kell a kockázatot. A passzok döntő fontosságúak lesznek, ha nyerni akarunk. Ha a csapatunk meg akarja nyerni a világbajnokságot, akkor mindig támadásban kell lennünk.” – vélekedett Queiroz.

Queiroz látványos futballt ígért a vb előtt, de Portugália csak Észak-Korea ellen játszott nyíltan. A portugál edző most nagy meccset vár a spanyolok ellen. „Nagyon nehéz lesz mindkét csapatnak. A mi futballstílusunk valamennyire hasonló. Azt hiszem nagyon pörgős meccs lesz sok kreatív megoldással, és remek akciókkal.”


Forrás: fourfourtwo.hu

Nyilatkozatok a Spanyolroszág - Portugália mérkőzés előtt

Fernando Torres (a Liverpool spanyol csatára): Jöjjön akármi, mi készen állunk. Ott vagyunk, ahol lenni akartunk, amiről álmodtunk. Előre nézünk, bizakodunk, bízunk magunkban. Még nem játszunk a legjobb formánkban, én sem vagyok százszázalékos állpotban a műtétem után. Igaz, messze sem vagyok ettől.

Sergio Ramos (a Real Madrid spanyol védője): Bár gyengén kezdtünk, ez plusz erőt adott nekünk. Igazi csapattá formálódtunk, elégedettek lehetünk amiatt, hogy végül sikerült csoportelsőként végeznünk. Portugália? Hát, nagyszerű csapat, csúcsformában. Már alig várom, hogy csapattársaim, Cristiano Ronaldo és Pepe ellen focizhassak. Cristiano gyors, erős, labdával is lendületes, szóval nem szabad hagyni, hogy hozzájusson.

Vicente Del Bosque (a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány): Nem hiszem, hogy kimondottan csak Ronaldóról szólna a portugál válogatott. Nekünk sem kellene ezt a dolgot túlmisztifikálni. Az ellenfelet, mint csapatot kell kezelnünk, egy nagyszerű formában lévő együttest, amely életveszélyesen támad és masszívan védekezik.

Simao Sabrosa (az Atlético Madrid portugál csatára): Ahhoz, hogy kiüssük a spanyolokat, agresszíven kell játszanunk. Gyors támadásokkal kell meglepnünk őket. Tiszteljük a riválist, de nem félünk tőlük. Sokat beszélünk Spanyolországról, essék szó Portugáliáról is. Hiszünk magunkban, egyszerűen jobbnak kell lennünk náluk.

Carlos Queiroz (a jelenlegi portugál szövetségi kapitány): Nem érdekelnek a statisztikák (a brazilok elleni iksszel immáron 19. veretlenül megvívott tétmeccsüket játszották a luzitániok, ezzel beállították a Scolari-éra ide vonatkozó rekordját. Sőt, az elmúlt 26 meccsükből 22-n gólt sem kaptak - a szerk.). Önbizalmat adhatnak, de a legjobb tizenhat között nem bízhatjuk magunkat csupán a számokra. Jó a védelmünk, de a földön kell maradnunk, itt minden hiba végzetes lehet. Csak játsszunk úgy, ahogy tudunk.


Forrás: sporthirado.hu

Xavi: Svájc ellen játszottunk eddig a legjobban

– Két hét telt el a világbajnokságból, és Spanyolország a nyolcaddöntőben van, ahova csoportelsőként jutott be, és azzal az ellenféllel találkozik, amelyikkel szándékozott.

– Így van. Ott vagyunk, ahol lenni akartunk, és azzal a csapattal mérkőzünk meg, amelyikre vártunk, mivel Brazília is abban a csoportban volt. Csak annyi történt, hogy a sajtó túlságosan az eredményeket nézi, és mivel elbuktuk az első meccset Svájc ellen, elkezdték kongatni a vészharangokat. De sikerült változtatnunk a helyzeten.

– De önök is kételkedni kezdtek, ne tagadja!
– Nem mondom, hogy nem kételkedtünk, mert nehéz elvonatkoztatni attól, amiről mindenki beszél. Ám azt kell mondjam, hogy Svájc ellen játszottunk eddig a legjobban, mégis veszítettünk. Egy vagy két góllal kellett volna győznünk, de nem sikerült semmi. Nem kellett volna ennyit beszélni a dologról. A második találkozónkon Honduras ellen is jól játszottunk, míg a harmadikon nem hagytak minket futballozni. Néhány nagyszerű egyéni megmozdulással nyertünk Chile ellen.

– Akkor van néhány dolog, ami egyelőre nem működik tökéletesen...
– Talán nem mozgunk el eleget és nem játszunk eleget a széleken, valamint nem birtokoljuk olyan sokat a labdát. Amikor előrébb szerepelek, akkor kevesebbszer vagyok játékban, ám nem ilyen egyszerű a kérdés. Beszéltem erről Del Bosquéval, aki azt mondta, hogy ott játsszak, ahol a legjobban érzem magam. Osztogatni szeretem a labdát, és ehhez helyre van szükség.

– Milyen játékot vár Portugáliától?
– Szerintem keményen védekeznek majd, hagyni fogják, hogy birtokoljuk a labdát, valamint Cristiano és Simao gyorsaságára építenek. Fizikailag nagyon erős csapat, és eddig egyetlen gólt sem kapott a vébén. Kemény, agresszív együttes.

– Mit szól Olaszország, Franciaország és Anglia búcsújához?
– A világbajnokság igazságtalan. Csak egy csapat nevethet a végén, a többiek mind csalódottan távoznak. Anglia favoritként érkezett, aztán egy meccset elveszített, és ezzel véget is ért a tornája. Ezért mondom azt, hogy igazságtalan a vébé.


Forrás: nso.hu

Villa szerint Torres remekül dolgozik

A spanyol labdarúgó-válogatott támadója, David Villa nyilatkozatában megvédte csatártársát, Fernando Torrest, aki eddig még nem szerzett gólt a világbajnokságon, ezért kritikákkal kénytelen szembesülni.

„Először is én nem hallottam még semmilyen kritikát, amellyel Fernandót illették, és egyáltalán nem osztom azokat a véleményeket, hogy formán kívül lenne” – vette védelmébe éktársát a Barcelona újdonsült játékosa.

„Ugyan eddig még nem szerzett gólt, de látványosan sok munkát végez. Jól érzi magát a csapatban, nagy hatással van a válogatott játékára, és emlékezzünk rá, hogy egy hónappal ezelőtt még jócskán küszködött a térdével” – fogalmazott Villa, aki mint mondta, tisztában van vele, hogy a csatárokat találataik száma szerint ítélik meg, de szerinte nem sokat késnek már Torres góljai sem.

Forrás: nso.hu

2010. június 28., hétfő

A spanyol válogatott konyhatitkai :)

A spanyol labdarúgó-válogatott szakácsa, Javier Arbizu mintegy húsz éve gondoskodik róla, hogy a selección tagjai megfelelő ellátásban részesüljenek. A séf olyan fontos a csapat számára, hogy még helyettese is van, ha „bármi történne” vele.

A selección tagjai spanyol olívaolajjal készült, a helyi alapanyagokból előállított zsír- és szószmentes elemózsiát kapnak a vb ideje alatt − árulta el a spanyolok szakácsa.
Javier Arbizu már majdnem húsz éve, 1991 óta látja el a La Roja tagjait: négy Európa-bajnokságon, négy világbajnokságon és három olimpián vezette a spanyol csapat konyháját.

A séf munkáját Óscar Celada, a csapat dietetikusa segíti, aki már egy nappal a mérkőzések előtt összeállítja a válogatott menüjét, amely szénhidrátokon és fehérjén alapul, hozzáadott zsiradékot viszont nem tartalmaz.

„Egyik alapanyag sem Spanyolországból származik, kivéve az extra szűz olívaolajat. A helyi halfélék és húsok kiválóan megfelelnek nekünk” − mondta Arbizu.

A szakács azonban a víz miatt aggódik kissé, éppen ezért palackozott vizet használ a „balesetek” elkerülése érdekében, valamint a teljes biztonság miatt a gyümölcsöt és a zöldséget is ezzel mossák meg.

„A válogatott vezetői és a delegáció minden tagja ugyanazt a menüt kapja, de azért akad egy-két kivétel, mert néhány játékos a kevésbé sült húst vagy a puhább tésztát szereti” − emelte ki a szakács.

Hogy mennyire fontos Arbizu szerepe a spanyol válogatottnál, jól mutatja, hogy a séfnek még helyettese is van Dél-Afrikában a baszk Patxi Belandia személyében. „Ez nagy esemény, amely sokáig tart, bármi megtörténhet, a csapatnak pedig ennie kell.”

Forrás: nso.hu

Mata: Egy másik világbajnokság kezdődik

Juan Manuel Mata, a spanyol labdarúgó-válogatott fiatal csatára csatlakozott azokhoz, akik szerint a nyolcaddöntővel "egy másik világbajnokság" kezdődik, amelyen már minden hiba végzetes lehet.

"Ha éppen nincs jó napod, gyorsan kieshetsz. Tisztában vagyunk azzal, hogy a portugálok elleni mérkőzés nem lesz egyszerű" - mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón a Valenciától a Barcelonához tartó játékos, megjegyezve ugyanakkor, hogy a svájciaktól elszenvedett vereséget követően már az is komoly feladat volt, hogy a csoportjukban az első helyen végezzenek.

Mata szerint Cristiano Ronaldo, a keddi ellenfél sztárcsatára a világ egyik legjobb játékosa, de nem ő az egyetlen veszélyes futballistája a portugál válogatottnak. "Egységes csapat a portugál, nagyon jól védekezik, és a középpálya is erős Tiagóval, illetve Raul Meirelessel."

A spanyolok Fokvárosban játszanak kedden 20:30-tól a portugálokkal a világbajnoki negyeddöntőbe kerülésért.

Forrás: telesport.hu

A portugálok kényelmesen győzhetnek holnap - Aragonés

Luis Aragonés, a spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitánya továbbra sincs túl jó véleménnyel Vicente del Bosque csapatának teljesítményéről a világbajnokságon, és úgy véli, Portugália legyőzheti holnap a selecciónt a nyolcaddöntőben.

„Spanyolország nem volt jó formában a világbajnokság elején, nem tudott elég gyorsan játszani, és sokat birtokolni a labdát. A továbbjutás lelkileg jó hatással volt a csapatra, de nem vagyok túl optimista a Portugália elleni meccsel kapcsolatban, mivel kiváló válogatottról van szó" – mondta a La Roját 2008-ban Európa-bajnoki címig vezető Aragonés.


„Spanyolország nagy erőssége a labdabirtoklás. Ha a portugálok ebben vissza tudják fogni a spanyolokat, akkor – ha nem is könnyen – de kényelmesen győzhetnek. Queiroz csapata védekezésben szinte hibátlan teljesítményt nyújt, de a támadásokban még hiányzik valami, bár Észak-Korea ellen megmutatta, hogy ebben is jó. Komolyan számolni kell Portugáliával a vébén" – tette hozzá a szakember, aki szerint Cristiano Ronaldo képes eldönteni egy-egy mérkőzést.

Kíváncsi lennék, hogy mit gondoltok az egykori szövetségi kapitány nyilatkozatairól... Személy szerint nagyon szimpatizáltam vele az EB alatt, ám mióta más van ezen a poszton, eléggé keserű szájízzel nyilatkozik az egykori bajnok csapatáról. Szóval, Ti mit gondoltok?

Forrás: nso.hu

Simao: Nem félünk a spanyoloktól

„A világ egyik legjobb csapatáról van szó, de 50-50 százalék esélyt adok. Minden tiszteletünk az övék, de nem félünk tőlük. Nekünk is nagyszerű csapatunk van, ami még jobb lesz, ha legyőzzük Spanyolországot. Ők az Európa-bajnokok, de nekünk is megvannak a képességeink a győzelemhez. Érthető, hogy el akarták kerülni a brazilokat, de mi is nagyon erősek vagyunk, és legalább annyi problémát fogunk nekik okozni.”

A 30 éves szélső arról is beszélt, milyen játékfelfogással lehet esélyük legyőzni David Villáékat.

„Agresszívnak kell lennünk. Nem arra gondolok, hogy sokat szabálytalankodjunk, de le kell támadni a labdás embert, és a saját játékunkat kell játszanunk. Szeretik sokat birtokolni a labdát, de nem mindig az a csapat nyer, amelyiknél többet van a labda. A taktikai felállásról nem tudok mit mondani. Arról majd az edzői stáb dönt.”

Iniesta szerint Argentína a favorit

Az argentinok vasárnap este biztosították helyüket a világbajnokság negyeddöntőjében, de Iniesta amondó, aligha a legjobb nyolc jelenti számukra a végállomást.

A Barcelona és a spanyol válogatott középpályása az AS madridi lapnak úgy nyilatkozott, az Albiceleste eddigi teljesítménye alapján favorittá lépett elő Dél-Afrikában.

A játékos ugyanakkor hozzátette, Argentína sem verhetetlen, de ehhez az ellenfélnek hatástalanítania kell Lionel Messit.

Iniesta elárulta, szöveges üzenetek formájában a vb alatt is tartja a kapcsolatot klubtársával, de ha a pályán szembetalálkoznak, kénytelen lesz riválisként tekinteni az argentin zsenire.

A spanyolok karmestere mindezek ellenére verhetőnek tartja a dél-amerikai együttest, rossz napon ugyanis bárki kifoghat, pláne egy többhetes tornán.

Forrás: sporthirado.hu

2010. június 27., vasárnap

Kórházba szállították Raúl Albiolt

A Real Madrid hátvédje Fernando Llorentével ütközött olyan szerencsétlenül a tréningen, hogy azonnal orvosi segítséget kért és kézben kellett levinni a pályáról.

A korai értesülések szerint a térdét fájlaló játékos állapota súlyos volt, ám Vicente del Bosque az első vizsgálati eredmények tudatában leszögezte, a helyzet nem annyira vészes, mint gondolták.

Raúl Albiol eddig nem lépett pályára a világbajnokságon, így ha valóban csak kisebb sérüléssel küzd, még lehetőséghez juthat az idei tornán.


Forrás: sporthirado.hu

2010. június 26., szombat

Xavi, Iniesta: Szenvedtünk Chile ellen!

Kiköszörülte a csorbát a spanyol labdarúgó-válogatott, a Svájctól elszenvedett meglepő vereség után legyőzte Hondurast, majd Chilét, ezzel megnyerte a világbajnokság H-csoportját. A pénteki 2-1-es sikert követően Xavi elégedetlen volt csapata játékával, Sergio Busquets örült annak, hogy elkerülték a brazilokat, Andrés Iniesta Villa gólját dicsérte, Vicente Del Bosque szövetségi kapitány pedig önbizalmuk visszatéréséről beszélt. Nyilatkozatok.

Xavi: „Megnyertük a csoportot, és ezt egy olyan kemény csapat ellen értük el, mint Chile – magyarázta a Barcelona irányítója. – Egyértelmű, szenvedtünk, nem játszottunk jól a mérkőzésen, két egyéni villanásra volt szükségünk, hogy elérjük célunkat. Következik a portugálok elleni ki-ki meccs, az esélyünk megvan, nagyszerű kerettel rendelkezünk."

Sergio Busquets: „Nem úgy kezdtünk Chile ellen, ahogy szerettük volna, de bíztunk magunkban és előnybe kerültünk. Villa gólja megnyugtatta a csapatot – elemzett Sergio Busquets. – Nyomás alá helyezett, kizökkentett minket megszokott ritmusunkból az ellenfél, de tudtunk reagálni és csapatként játszottunk. Brazília nagyon kemény ellenfél lett volna, láttuk ezt a Konföderációs Kupán, de Portugália sem lesz egyszerű feladat. Innentől megkezdődik az élet-halál harc!"

Andrés Iniesta: „David Villa gólja kulcsfontosságú volt, pontosan egy olyan időszakban esett, amikor nem éreztük magunkat jól a pályán – szögezte le a kezdőbe mindjárt góllal visszatérő középpályás. – Igazából az egész mérkőzésen szenvedtünk, de nagyon örülök, hogy a következő fordulóba jutottunk."

Vicente Del Bosque: „A Svájctól elszenvedett vereség fejben megzavart minket. A mai mérkőzés után bizakodunk és reméljük, hogy jól teljesítünk a 16 között – tekintett a portugálok elleni összecsapás elébe a szövetségi kapitány. – Minden elismerésem a chilei játékosoké, akik ekkora kihívás elé állították csapatomat az utolsó csoportmeccsen. Fernando Torrest azért cseréltem le az 55. percben, mert szólt, hogy izomfájdalmat érez korábbi sérülése helyén. A találkozón kapott rúgásnak semmi köze nincs térdproblémáihoz. Fabregast pedig azért állítottam be, mert az összecsapás azon szakaszában a középpálya teljes uralását szerettem volna elérni, amely be is vált."

Forrás: sporthirado.hu

David Villa 3 gólnyira Raúltól

Az ibériaiak támadója szerzett vezetést a spanyoloknak, ezzel pedig hatgólos világbajnoki szereplővé vált.

A futballvilágbajnokságok legeredményesebb spanyol labdarúgójává lépett elő David Villa annak nyomán, hogy a Chile együttese felett aratott péntek esti 2-1-es győzelem alkalmával egyszer ő maga is betalált a dél-amerikaiak kapujába.

Az ibériaiak támadója szerzett vezetést a spanyoloknak, ezzel pedig hatgólos világbajnoki szereplővé vált, s immár egyedüli éllovas a listán, amelyen eddig holtversenyben volt első a korábban egyformán 5 gólig jutott Emilio Butragueqo, Fernando Hierro, Fernando Morientes és Raúl González társaságában.

A 28 éves csatárkiválóság, aki a dél-afrikai csúcstalálkozón 3 gólnál tart, a spanyol focisták összeredményességi lajstromában tovább erősítette ezüstérmes pozícióját az első helyen álló Real Madrid-csatár, Raúl mögött, aki 102 válogatott meccsén 44 alkalommal volt eredményes. Villa pillanatnyi mérlege: 61 meccsen 41 gól, vagyis akár már a mostani vb-n beérheti, netán le is hagyhatja a nagy elődöt.

Forrás: telesport.hu

Del Bosquét nem nyugtatja meg a brazilok elkerülése

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya örült, hogy csapata csoportelsőként jutott tovább, de nem nyugtatja meg, hogy a selección elkerülte a brazilokat, és a portugálokkal találkozik. Ottmar Hitzfeld nagyon csalódott volt a svájci búcsú miatt.

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott a Chile elleni siker után: nem nyugodtabb, hogy nem Brazíliával került szembe együttese, hanem Portugáliával.

„Portugália nagyon kemény ellenfél lesz, nem vagyok nyugodtabb amiatt, hogy vele kerülünk szembe, nem pedig a brazilokkal – mondta Del Bosque. – Szenvedtünk, amíg friss játékosok nem kerültek a csapatba. Ígérem, ezután biztosabban játszik majd az együttes. Gratulálok a chilei csapatnak, mivel nagy tettet hajtottak végre azzal, hogy továbbjutottak."

Andrés Iniesta, a spanyol válogatott középpályása elmondta, a selección elérte célját, és jó úton halad.

„Ott vagyunk, ahova el akartunk jutni. Teljesítettük a célt: győznünk kellett, és sikerült. Nagyszerűen játszott a csapat. Nagyon jól éreztem magam a pályán, úgy vélem, jó útra léptünk. Sok van hátra, de megmutattuk, hogy jók vagyunk" – mondta Iniesta, akivel David Villa is egyetértett.

„Nehéz pillanatokat éltünk át, ez a győzelem azonban segített túllendülni a nehézségeken. A gólom előtt gondolkodtam rajta, hogy megvárom a többieket – mégis rálőttem. Elértük a célunkat" – szólt a 61. válogatottbeli fellépésén 41. gólját szerző támadó.

Xabi Alonsót, a spanyol válogatott középpályását bokasérülés miatt kellett lecserélni a meccsen. A Real Madrid futballistája bízik abban, hogy Portugália ellen játszhat a nyolcaddöntőben.

„A szünet után szenvedtem, mivel fájt a bokám, ezért is kértem a cserét. Remélem, hogy Portugália ellen már probléma nélkül játszhatok. Nehéz volt bejutni a nyolcaddöntőbe, de fejlődtünk az első meccs óta" – mondta Xabi Alonso.

Marcelo Bielsa, a chilei válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, hogy a kiállításig kiegyenlített volt a harc a Spanyolország ellen elveszített találkozón.

„A kiállításig kiegyenlített volt a mérkőzés, amelyhez nagy erőfeszítésre volt szükségünk. Úgy gondoltam, hogy ha tudunk egy gólt szerezni, akkor elérhetjük a döntetlent. De nem így alakult – mondta Bielsa. – Nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatnom a következő ellenfelünket. Brazília mindig is félelmetes csapat volt. A jelenlegi válogatottban is megvannak a brazil futball tulajdonságai, és Dunga ehhez agresszivitást is adott."

Ottmar Hitzfeld, a svájci labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya mély csalódottságról beszélt a Honduras elleni gól nélküli döntetlen után, ami csapata kiesését jelentette a dél-afrikai vb-n.

„Elszalasztottuk a lehetőségünket. Sokáig tartott, amíg megtaláltuk a játékunkat, és addig Hondurasnak is több veszélyes helyzete volt. Amikor pedig játékba lendültünk, ugyanúgy nem tudtunk betalálni. Nagyon mély a mai csalódottságunk, hiszen az emlékezetes, spanyolok elleni győzelem után többre számítottunk. Most mehetünk haza, és koncentrálhatunk a jövőre, ami az Eb-selejtezőket jelenti" – nyilatkozta Hitzfeld.

Reinaldo Rueda, a hondurasi válogatott szövetségi kapitánya szerint volt egy álmuk, hogy továbbjutnak a következő körbe, de az első két vesztes találkozó után nehéz volt a legjobbjukat hozniuk.

„Nagyon feszült mérkőzés volt, már kétszer vesztettünk korábban, így nehéz volt a legjobbunkat nyújtanunk. A svájciak legyőzték a spanyolokat, és négy éve is ott voltak a vb-n, így tapasztaltabbak voltak, mint mi. A dél-amerikai csapatok teljesítménye lenyűgöző a tornán. Nekünk is volt egy álmunk, hogy bejutunk a következő körbe, de nem tudtuk kezelni a nyomást. De egészében véve az amerikai kontinensnek eddig ez egy remek torna" – mondta Rueda.

Forrás: nso.hu

Torres és Alonso miatt aggódnak a spanyolok

A spanyol labdarúgó-válogatottnál abban reménykednek, hogy a Chile ellen egyaránt kisebb sérülés miatt lecserélt Fernando Torres és Xabi Alonso pályára léphet a Portugália elleni nyolcaddöntőben.

A szövetségi kapitány, Vicente del Bosque Torresszel kapcsolatban azt mondta, a támadó csak kisebb izomproblémákkal küszködik, aminek semmi köze korábbi sérüléséhez. A Liverpool csatára másodszor volt csak kezdő a nemzeti tizenegyben áprilisi térdműtétje óta.

Torrest az 55., Xabi Alonsót pedig a 73. percben kellett lecserélni a Chile ellen 2-1-re megnyert, sorsdöntő csoportmeccsen. Utóbbi jobb bokájára kapott erős rúgást nem sokkal az első félidő vége előtt.

A két játékosnak három teljes napja van a regenerálódásra, a Spanyolország-Portugália nyolcaddöntő ugyanis kedden 20:30-kor kezdődik.

Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 25., péntek

CSOPORTELSŐ SPANYOLORSZÁG!

Nem folytatta a nagy európai lebőgések sorozatát a spanyol csapat, utolsó csoportmeccsén magabiztosan fektette két vállra Chilét. A dél-amerikai országban sem szomorkodnak azonban, mert a svájciak sem tudták megverni Hondurast, ez pedig azt jelenti, hogy Chile jutott tovább a nyolcaddöntőbe.



Spanyolország, hogy elkerülje a francia és az olasz csapat sorsát már az első percektől magához ragadta a játék irányítását. Az ötödik percben Fernando Torres meg is szerezhette volna a vezetést, de Alexis Medel önfeláldozóan mentett a liverpooli csatár elől.

Nem feltett kézzel léptek pályára a chileiek sem, ezt jelezte, hogy még Torresénél is nagyobb lehetőség adódott Mark González előtt egy gyönyörű támadás végén, de a CSZKA Moszkva játékosa döntő pillanatban rosszul találta el a labdát.

Nagy helyzete után Chile felbátorodott és gyors játékával, illetve odaadó védekezésével jócskán megnehezítette az Európa-bajnok dolgát.

A chilei védekezést nem dícsérte azonban, hogy néha túlságosan is kemények voltak, ennek eredménye volt a kevesebb, mint fél óra alatt begyűjtött három sárga lap.

A 25. percben aztán egy klasszis megoldás elég volt Spanyolországnak, hogy megszerezze a megnyugtató vezetést. Egy hosszú indításra Bravo messze kimozdult a kapujából, Torres elől még sikerült tisztáznia, de a labdát pont David Villához jutatta, aki 40 méterről egy nagyszerű emeléssel vette be az üresen maradt kaput (0–1).

Előnyük megszerzése után a spanyolok magabiztossá váltak, egy szöglet után Piqué akár a második gólt is megszerezhette volna. Egy perccel később aztán Beasejour adódott lehetőség az egyenlítésre, de a chilei csatár elhibázta a ziccert.

A kihagyott helyzet hamar megbosszulta magát, a spanyolok szépen kigurigázták a chilei védelmet, a tetszetős akciót pedig a válogatottba visszatérő Andrés Iniesta fejezte be góllal. A chilei gondokat tetőzve a mexikói játékvezető túl szigorú ítéletének következtében Estradát kiállította (0–2).

Chile argentin kapitánya, Marcelo Bielsa összeesőben lévő csapatát rendesen ráncba szedte a szünetben, aminek eredménye a csereként beállt Javier Millar gyors gólja volt (1–2).

Vicente del Bosque hamarosan reagált a szépítésre, lehozta a világbajnokságon egyelőre gólképtelen Fernando Torrest, helyette a középpálya megerősítése céljából Francesc Fabregas lépett pályára.

A félidő mozgalmas kezdése után már nem volt annyi lehetőség. Nem állíthatjuk, hogy a csapatok alibiztek volna, de a komoly helyzet kialakításával mindkét nemzeti együttes adós maradt.

Az idő múlásával a chileieken egyre jobban látszott, hogy emberhátrányban kénytelenek játszani, a spanyolok óriási labdabirtoklási fölényében akármikor benne volt a harmadik gól megszerzésének lehetősége is, a hajrára viszont visszavették a tempót az ibériaiak.

Úgy tűnt, a csapatok tisztában vannak a Svájc–Honduras meccs eredményével, mivel a hajrában már egyikük sem kockáztatta a számára kedvező állás feladását. A lefújáskor az eredményjelzőn

Svájc a kvartett másik összecsapásán gólnélküli döntetlent játszott Hondurasszal, így hiábavalónak bizonyult a Spanyolország elleni bravúr, a két tengerentúli csapattal nem bírt a Nati, és ez a továbbjutásába került. A nyolcaddöntőben a spanyolok Portugáliával, míg a chileiek Brazíliával találkoznak.

Chile – Spanyolország 1–2
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 40 000 néző

Chile: C. Bravo, Isla, Medel, Ponce, Jara, Vidal, Estrada, González (Millar, 46.), Sánchez (Orellana, 65.), Valdivia, Beasejour

Spanyolország: Cassillas, S. Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Xavi, Busquets, X. Alonso (J. Martínez ,73.), Iniesta, Torres (Fabregas, 55.), Villa

Gól: Millar (47.) ill. Villa (25.), Iniesta (37.)

Sárga lap: Medel (15.) Ponce (19.), Estrada (21.)

Piros lap: Estrada (37.)

Vezette: Marco Rodríguez (José Luis Camargo, Alberto Morin)

Forrás: fourfourtwo.hu

Vb beharangozó: Chile- Spanyolország

Az utolsó világbajnoki csoportban igen sajátos helyzet alakult ki: míg más csoportokban a 6 pont jóformán azonnali továbbjutás jelentett, addig itt lehet, hogy ez a pontszám kiesést érhet. Nagy valószínűséggel ugyanis 3 hatpontos csapat is lesz a csoportkör végére.

A spanyolok helyzetét egyszerűsíti, hogy sorsuk a saját kezükben van. Ma este a csoportot vezető, két győzelemmel rendelkező Chile válogatottjával csapnak össze. A cél elsősorban a továbbjutás, de még a csoportelsőség sem kizárható a spanyolok részéről.

Chile – Spanyolország (H csoport)
2010. június 25. 20:30 (TV: M1)
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion
Vezeti: Marco Rodríguez (mexikói)

Mindkét csapat a győzelemre hajt. A chileiek tudják, hogy nem szabad döntetlenre játszaniuk, mert az sosem vezet jóra. A spanyol játékosok pedig tisztában vannak azzal, hogy számukra csak a mérkőzés megnyerése elfogadható.

A kezdőcsapat összeállításánál a spanyolok könnyebb helyzetben vannak, Vicente del Bosque csapatából ugyanis senki sem hiányzik. A napokban sokat lehetett hallani Villa ütésének esetleges következményeiről, de a FIFA úgy döntött, nem foglalkozik az üggyel és nem vizsgálja felül azt. Így tehát a Vörös Fúria elsőszámú gólgyártója megúszta az eltiltást. Andrés Iniesta is játékra kész állapotban van, könnyen lehet tehát, hogy a hófehér középpályás ismét a kezdő tizenegyben kap helyet.

A másik oldalon Marcelo Bielsa törheti a fejét, neki ugyanis két kulcsjátékosát, Carlos Carmonát és Matias Fernándezt kell pótolnia. Mindketten sárgalapos eltiltás miatt kénytelenek kihagynia a találkozót.

Érdekesség, hogy Chile eddig nem kapott gólt a világbajnokságon, ezzel a szívós védelemmel kell megküzdeniük Torreséknek. Az említett spanyol sztárcsatár egyébként még keresi önmagát, eddig nem sikerült bevennie egyik ellenfele hálóját sem, pedig mindenkitől szükség van a jó teljesítményre, az Európa- bajnoki címvédőtől még inkább elvárható, hogy mindenki a maga legjobbját nyújtsa.

Kemény mérkőzés lesz, ahol csakis a győzelem a tét. A 3 pont begyűjtése esetén Chile nyugodtan hátradőlhet, míg, ha a spanyolok nyernek, akkor akár az is előfordulhat, hogy csomagolniuk kell.

Bőven maradt tehát izgalom a vb utolsó csoportkörére, késő estére kiderül, hogy kik mérkőzhetnek majd meg a G csoport továbbjutóival a nyolcaddöntők során.

Várható kezdőcsapatok:
Chile: Bravo, Medel, Ponce, Jara, Isla, Millar, Valdivia, Vidal, Alexis Sánchez, Suazo, Beausejour.
Spanyolország: Casillas, Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta, Villa, Torres.

Forrás: fourfourtwo.hu

Iniesta visszatérhet a kezdőbe

Vicente del Bosque szerint Andrés Iniesta nagy valószínűséggel ismét pályára léphet Chile ellen, a H csoportban.

Iniesta a Svájc elleni 1–0-s vereség során szenvedett sérülést, így Hondurasszal szemben már csak a padon kapott helyet. A játékos most sorsdöntő meccsen szerepelhet ismét, és segítheti csapatát a továbbjutásban.

A spanyol középpályás kreativitása Del Bosque egyik fő fegyvere, így a játékos jelenléte a kezdő 11-ben győzelemhez segítheti a spanyolokat, mellyel a második körben létrejöhetne az ötszörös világbajnok, Brazília vagy Portugália elleni összecsapás.

„Úgy gondolom, hogy igen. Optimisták vagyunk," felelte Del Bosque a sajtótájékoztatóján, mikor arról kérdezték, bevethető állapotban van-e Iniesta.

„A korábbi meccseken pontosan játszott, és mindig pozitív végeredménnyel," tette hozzá a menedzser.

A hispánok teljes mértékben uralták a Honduras elleni meccset, de rengeteg helyzetet hagytak kihasználatlanul, főként Fernando Torres jóvoltából, aki számos lehetőséget puskázott el, miután visszatért a kezdőbe térdműtéte után.

A vérszegény helyzetkihasználás miatt kissé aggódik a szövetségi kapitány, aki szerint a meccs kései szakaszában csapata némileg sebezhetőnek bizonyult.

„A tegnapi meccs sokkal nyíltabb volt, mint a Svájc elleni, különösen az utolsó fél órában, ahol azt gondolom nem játszottunk rosszul. Az az érzésem, hogy egy erősebb ellenféllel szemben könnyű prédának bizonyultunk volna, és ez aggaszt."

David Villa, a spanyolok két góljának szerzője szerencsésnek mondhatja magát, hogy továbbra is pályán maradhatott, miután adott egy pofont Emilio Izaguirre-nek.

„Nem tudom mi történt pontosan," mondta Del Bosque.

"Minden játékos nagyon óvatos volt az esettel kapcsolatban, mely egy butaság volt. Ez problémákat szülhet és nagyon ártalmas lehet a csapatra"
A spanyolok ma Chile ellen játszanak Pretóriában, a Loftus Versfeld stadionban.

Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 23., szerda

Torres: Villával tökéletes párost alkotunk

A Liverpool sztárja szerint megmutathatják az ellenfeleknek, hogy mennyire jól kiegészítik egymást

Fernando Torres figyelmeztette az ellenfeleket, hogy David Villával tökéletes párost alkotnak a pályán. A Liverpool sztárja szerint miután felgyógyult a sérüléséből megmutathatják, hogy mennyire jól kiegészítik egymást, ahogy a Honduras elleni mérkőzésen is - olvasható a The Sun című bulvárlapban.

Villa és én tökéletesen megértjük egymást - mondta Torres.

Nem csoda, hogy a Barcelona David Villa megszerzése után, mindent megpróbál, hogy Angliából elcsábítsák a labdarúgót.

Forrás: telesport.hu

Chile retteghet, Villa megúszta...

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elvetette a fegyelmi eljárást indítását, így Spanyolország fellélegezhet, Chile viszont retteghet a két válogatott pénteki mérkőzése miatt. David Villa így pályára léphet a csoportkör utolsó fordulójában, a továbbjutásról döntő rangadón!

A FIFA szerdán közölte, hogy nem talált okot arra, hogy eljárást kezdeményezzen az Emilio Izaguirrét „meglegyintő” David Villával szemben. A nemzetközi szövetség szóvivője szerint alaposan áttanulmányozták az esetről készült felvételeket, ezután született a döntés.

Forrás: sporthirado.hu

PUSKÁS UTCA MADRIDBAN!

Budapest után újabb európai főváros döntött úgy, hogy utcát nevez el Puskás Ferencről, a Real Madrid legendás magyar futballistájáról.

A madridi önkormányzat határozatot hozott, amelyben elrendeli, hogy a spanyol főváros Vicálvaro nevű negyedében a Gran Vía del Sureste sugárútat és a Casa de Tilly utcát összekötő útszakaszt ezentúl Puskás Ferenc utcának hívják „Madrid briliáns futballistájának emléke előtt tisztelegve”.
Az utca hivatalos neve spanyolul „calle de Ferenc Puskás”, azaz természetesen a keresztnevet követi a vezetéknév, de örömteli, hogy az ékezetről nem feledkeztek meg a madridiak, ahogyan maga Puskás sem volt hajlandó tőle eltekinteni soha az emigráció hosszú évtizedei alatt.
Európa egyik legjelentősebb fővárosa döntött úgy, minden kívülről – Magyarországról – érkező nyomás, lobbizás nélkül, ráadásul alig négy évvel a nagy sportoló halála után, hogy utcát nevez el Puskás Ferencről (információink szerint az akció egyik kezdeményezője a Real Madrid volt).

Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 22., kedd

Felemás spanyol visszhangok: Így szenvedni fogunk a vb-n!

Bár hétfőn, a vb G-csoportjának második fordulójában az Európa-bajnok spanyol együttes David Villa két találatával legyőzte Hondurast, Del Bosque szövetségi kapitány figyelmeztette csapatát, hogy pénteken, a Chile elleni mérkőzésen nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyi helyzetet kihagyjanak. David Villa elégedett volt a játékkal, de szerinte a kihagyott büntetőt elkönnyelműsködte.

Mint arról beszámoltunk, a spanyoloknak a Honduras elleni 2-0-val sikerült javítaniuk, miután Svájc ellen vereséggel nyitották a vb-t. A közép-amerikaiak kapujába az immáron barcelonai David Villa kétszer is betalált, de rengeteg kidolgozott helyzetet tékozolt el a La Furia Roja. A harmadik fordulóban a hat pontos Chilével találkoznak, amely nagyon fontos meccs lesz a továbbjutást illetően és Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya többet vár csapatától.

- Nem vagyok teljesen elégedett, mert bár győztünk és ezzel megmaradt az esélyünk arra, hogy a harmadik fordulóba jussunk, de több góllal kellett volna nyernünk, hiszen rengeteg lehetőségünk volt. Jól játszottunk Svájc és Honduras ellen is, de mindig a befejezés hiányzott. Szenvedni fogunk Chile ellen, ha továbbra is így játszunk.

David Villa két gólja mellett a 60. percben kihagyott egy büntetőt, a hispánok Eb-gólkirály csatára elmondása szerint túlságosan könnyelműen vette a 11-est.

- Túl könnyen vettem ezt a büntetőt, mert már 2-0-ra vezettünk és nem nehezedett rám nyomás. Azt hiszem ez volt az oka, hogy kihagytam. Azért boldog vagyok, hogy Honduras ellen sokat támadtunk és a rövid passzos játékunk is jól ment.

Arra a felvetésre, hogy a spanyolok-e a vb esélyesei, Villa elutasítóan válaszolt.

- Mi még csak a csoportkörre koncentrálunk, hiszen még hátra van a Chile elleni mérkőzés. Most arra kell figyelnünk, hogy őket megverjük és hogy bejussunk a nyolcaddöntőbe. Nyomás alatt fogunk játszani, ahogy mindig, mivel ez egy világbajnokság – tette hozzá a támadó.

Forrás: pepsifoci.hu

Eltilthatják David Villát?

David Villáról szólt a hétfői Spanyolország-Honduras vb-csoportmeccs (2-0), a Barca csatára duplázott, tizenegyest hibázott, volt egy bődületes kapufája és egy elbaltázott ziccere is. Ez még nem minden, a televíziós felvételek tanúsága szerint bemosott egyet az ellenfél védőjének, Emilio Izaguirre-nek...

A jelenet az első félidő végén, egy szabadrúgást megelőzően történt. A sztár felhúzta magát valamin és Izaguirre arcába csapott. Nisimura Juicsi játékvezető nem állította meg a játékot.

A FIFA egyik szóvivője úgy reagált, hivatalosan senki sem jelezte feléjük az "incidenst", de amennyiben szerepel a bíró jegyzőkönyvében, abban az esetben ki fogják vizsgálni azt.

Villa a felvételeket látva így nyilatkozott a spanyol Canal Plusnak: "Hát, nem vagyok erre büszke, az biztos. Ösztönös volt az egész, nem gondoltam, hogy a nyakamra jön. Ott vártam a labdára, és egyszer csak kinyújtottam a kezem felé. A jövőben higgadtabban kell viselkednem."

Forrás: sporthirado.hu

„Spanyolország, ennyi nem elég!”

Még, még, még, ennyi nem elég! Valami ilyesmit gondolhat magában Vicente Del Bosque,a Hondurast 2-0-ra legyőző spanyol nemzeti csapat szövetségi kapitánya. A szakember örül az első világbajnoki győzelemnek, ugyanakkor a jövőben sokkal többet vár együttesétől. Mert a csoportvezető Chile ellen ez kevés lesz.

David Villa duplázott - lehetett volna három is az a kettő, csakhogy kimaradt a tizenegyes -, ezzel megszerezte első pontjait a Svájc ellen csúnyán beragadó Európa-bajnok. Az esély így megmaradt a továbbjutásra, ám Del Bosque figyelmeztette fiait, a sok kihagyott helyzet még megbosszulhatja magát.

„Nyílttá tettük a csoportot a Chile elleni meccsünk előtt, de sokat hibáztunk - kezdte a Sancho Panzára hasonlító zseniális tréner. - Ordító helyzeteket puskáztunk el, sokkal több góllal kellett volna győznünk. Ezért nem lehetek teljesen elégedett. Szerintem Svájc és Honduras ellen is jól játszottunk, de a befejezéseket rendre elrontottuk. Ha Chile ellen is hasonlóképp futballozunk, akkor bajba kerülhetünk. Ennél több kell!”

Spanyolország e pillanatban jobb gólkülönbségének köszönhetően a második helyen áll a H-csoportban Svájc előtt, de ha megveri Chilét, csoportelsőként végez. Ha...

Erre június 25-ig, péntekig várnunk kell, a találkozót 20.30-kor kezdik.

A H-csoport állása:





Forrás: sporthirado.hu

2010. június 21., hétfő

Villa-duplával újra versenyben a spanyolok

A tizenegyest is hibázó Villa duplájával 2–0-ra verte a szinte semmit sem mutató Hondurast a spanyol válogatott.

David Villa és Fernando Torres is a kezdőben kapott helyet a spanyoloknál, akik rögtön az első perctől fogva kapujuk elé szegezték közép-amerikai ellenfelüket. A harmadik percben egy büntetővel adós maradt a spanyoloknak a japán játékvezető, Izaguirre ugyanis kézzel ért a labdához a saját tizenhatosán belül. Pár perccel később Villa bődületes kapufával nyomatékosította a spanyolok egyértelmű szándékait, a 11. percben pedig Ramos fejese okozott zűrzavart Valladares kapuja előtt.

A már addig is rengeteget dolgozó hondurasi védelem a 17. percig bírta a nyomást, a bal oldalon kavargató Villa gyönyörű csellel csapta be védőjét, majd estében hatalmas gólt ragasztott a kapu jobb felső sarkába (1–0). A 33. percben Torres kétszer is növelhette volna csapata előnyét, ám sem fejjel, sem lábbal nem találta el a kaput. A félidő végéig komolyabb lehetőség már nem adódott az Európa-bajnok előtt, így egygólos előnnyel vonulhatott pihenőre a Casillas kapujára semmi veszélyt nem jelentő ellenfelével szemben.

A fordulás után sem változott sokat a mérkőzés képe, így szinte törvényszerű volt a második spanyol találat, az 51. percben Villa megpattanó lövése Valladares felett vágódott a hálóba (2–0). Egy perccel később Ramos rúghatta volna a harmadikat, ám lövése ha kevéssel is, de elkerülte a kaput. A 61. percben Jesus Navas hondurasi tizenhatoson belüli buktatását már észrevette Nisimura, a megítélt büntetőt azonban Villa a kapu mellé helyezte.

Honduras ezen az estén – csakúgy, mint Chile ellen – nem tudott felnőni a feladathoz, és esélye sem volt az 1982-es vb-n elért 1–1-es bravúrhoz hasonló jó eredményre, vereségük pedig csupán a spanyol támadósor könnyelműsége miatt nem lett nagyobb arányú. Del Bosque emberei így jobb gólkülönbségüknek köszönhetően megelőzték Svájcot, ám az utolsó meccsen Chile ellen mindenképpen győzelemre van szükségük ahhoz, hogy bebiztosítsák továbbjutásukat. A közép-amerikaiaknak pedig gyakorlatilag csodára, egy spanyol vereségre, és egy nagyarányú Svájc elleni sikerre lenne szükségük, ami annak tükrében, hogy az eddig lejátszott két mérkőzésükön mindössze egyszer(!) találták el a kaput, szinte a lehetetlennel egyenértékű...

Forrás: fourfourtwo.hu

Vb beharangozó: Spanyolország - Honduras

A következő cikkben a fourfourtwo.hu cikkét olvashatjátok, melyben a mai meccs a téma.


A Svájc elleni blama után Honduras ellen győzelmi kényszerben lépnek pályára a végső győzelemre is esélyes spanyolok.

FIFA labdarúgó világbajnokság 2010, H csoport
Spanyolország – Honduras
Johannesburg, Ellis Park
Kezdés: június 21. 20.30 (TV: m1)
Játékvezető: Yuichi Nishimura (japán)

Nem sokan hitték volna, hogy a favoritnak számító spanyol válogatott nulla ponttal fogja várni második csoportmérkőzését, és továbbjutási esélyei életben tartásáért játszik majd Honduras ellen. A papírforma szerint természetesen simán hozniuk kell a meccset Puyoléknak, de az Olaszország – Új Zéland meccs után már semmiben sem lehetünk biztosak. Abban viszont igen, hogy a spanyolok nem fognak óvatoskodni, és az első perctől kezdve támadni fognak, hiszen ha nem ma győznek, óriási bajba kerülnek. Sőt, ha a csoport másik mérkőzésén Svájc és Chile döntetlent játszik, Honduras pedig győz, akkor a spanyolok máris csomagolhatnak. Erre azért ne fogadjunk nagy összegben, de hát annyi mindent láttunk már ezen a világbajnokságon…


Természetesen Spanyolországban senkinek a fejében nem fordul meg ez a borzasztó eshetőség, a közvélemény és a szakértők is magabiztos, több gólos győzelmet várnak az Európa-bajnoktól. Sőt azt is, hogy világbajnoki esélyeshez méltó játékkal rukkoljanak elő, akárcsak tegnap a brazilok. Honduras viszont Chile ellen sem adta könnyen a bőrét, ráadásul az ő vállukat semmilyen teher nem nyomja, abszolút felszabadult futballt játszhatnak.


Spanyolország

A Svájc ellen még csak csereként beálló Fernando Torres valószínűleg már kezdőként lép pályára ma, igen illusztris támadósort alkotva David Villával. Szükség is lesz a két klasszis csatárra, hiszen az első mérkőzésükön az volt a spanyolok fő problémája, hogy a meggyőző labdatartás ellenére nem találtak rést a szervezett svájci védelmen. A vasárnapi hírekkel ellentétben az első csoportmeccsen combsérülést szenvedett Iniesta talán mégis tudja vállalni a játékot, nevét már az előzetes kezdőcsapatban is felfedezhetjük. A bordasérüléssel bajlódó Sergio Ramos is visszatérhet a csapatba, Cesc Fabregas azonban ismét csak a kispadon kaphat helyet, mivel del Bosque nagy valószínűség szerint az Iniesta – Xavi – Xabi Alonso – David Silva középpályát küldi majd csatába.


Honduras

Sok mindenben nem bízhatnak a hondurasiak, az viszont mindenképpen jó hír számukra, hogy David Suazo maga mögött hagyta combsérülését, az olasz Inter csatára bizonyára nagy erősítés lesz a közép-amerikai csapat számára.




Várható kezdőcsapatok:


Spanyolország: Casillas - Ramos, Puyol, Pique, Capdevilla – David Silva, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta - Torres, Villa
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Honduras: Valladares - Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre - Alvarez, Palacios, Guevera, Espinoza - Pavon, Nunez
Szövetségi kapitány: Reinaldo Ruenda


Forrás: fourfourtwo.hu

Továbbra is Del Bosque lesz a kapitány

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya kijelentette, hogy csapata teljesítményétől függetlenül továbbra is ő lesz az edző.




Az Európa-bajnoki címvédők a torna előtt abszolút favoritnak számítottak, de a nyitómérkőzésen meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedtek Svájctól.


A spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Angel Villar Mar is megerősítette a hírt, miszerint továbbra is Vicente del Bosque tölti majd be a szövetségi kapitányi posztot. Továbbá azt is elmondta, hogy az sem katasztrófa, ha a csapat nem az első két meccsen jut tovább.


Del Bosque szerződése a 2012-es Európa-bajnokság végéig érvényes. Irányítása alatt a spanyolok 27-ből 25 meccset nyertek, de a Svájctól elszenvedett vereség volt az első nagy blama a dél-afrikai világbajnokságon.


Spanyolország második meccse hétfő este Honduras ellen lesz, Del Bosque győzni szeretne.


Fernando Torres elmondta, hogy nem hagyja, hogy váratlan helyzetek elrontsák a spanyolok játékstílusát, mert annak érdekes eredményei lehetnek. A 26 éves csatár reméli, hogy kezdő lesz a mérkőzésen, hiszen a svájciak ellen a kispadról szállt be.


„A lényeg az, hogy ragaszkodjunk a saját stílusunkhoz, ami győzelemhez segít minket. Nem szabad őrülten kezdenünk és össze-vissza kapkodnunk, de továbbra is hinnünk kell azokban a tulajdonságokban, amik az egyik favorittá tesznek minket. Nem fogjuk előre rugdosni a labdát, sem nyomás alatt tartani ellenfelünket a saját térfelén, óvatoskodni sem fogunk, nem maradunk hátul védekezni – ez nem Spanyolország stílusa. Mi a labdát akarjuk. Ha van egy Xavid, Xabid, Busquetsed és egy Fabregasod, de a labda nincs nálad, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.”



Forrás: fourfourtwo.hu

Reina: nem élhetünk a múltban

José Reina szerint Spanyolországnak most kell bizonyítania, hogy képesek megnyerni a világbajnokságot.




A spanyol válogatott Honduras csapatával játszik a H-csoportban azután, hogy meglepetésre kikapott Svájctól. „Ez a csapat már öt éve játszik együtt. Azt hiszem, hogy jól dolgozunk, de nem élhetünk a múltból. Újra meg kell mutatnunk, hogy ez a csapat képes megnyerni a vb-t” – mondta Reina. A Liverpool kapusa szerint a Svájc elleni kudarc után a csapattársai meg akarják mutatni, hogy mire képesek, és hogy tudnak jó focit játszani.


A legesélyesebb európai csapatok nem úgy játszanak a világbajnokságon, ahogy azt a szurkolóik elvárják tőlük, de Carles Puyol szerint ezt nem lehet a hosszú szezonra és a fáradtságra fogni. „Volt időnk, hogy kipihenjük magunkat, de az igaz, hogy a legfontosabb meccseket a szezon végén játszottuk. Persze ez nem lehet kifogás, és biztos vagyok benne, hogy az európai válogatottak újra megfelelnek majd a kihívásoknak – vélekedett Puyol.


Forrás: fourfourtwo.hu

Iniesta nem játszhat Honduras ellen

A spanyol válogatott középpályása, Andrés Iniesta combsérülése miatt kénytelen kihagyni csapata második csoportmeccsét. A rossz hírről a szövetségi kapitány, Vicente del Bosque tájékoztatta a médiát vasárnap.




„Mindenki játékra kész, kivéve Iniestát. Combsérülést szenvedett a Svájc elleni mérkőzésen, aminek semmi köze az eddigi sérüléseihez.”

A Barcelona 26 éves játékosa a 77. percben lépett pályára a meglepetésre 1-0-ás spanyol vereséggel végződő meccsen. Iniesta korábban a Lengyelország elleni 6-0-ra megnyert barátságos mérkőzésen szenvedett izomsérülést a lábában, ami miatt eleve kérdéses volt a részvétele a csoportmeccseken.

A spanyol válogatott tehát egyik kulcsembere nélkül készül a sorsdöntő összecsapásra Honduras ellen. A mérkőzés 20:30-kor kezdődik.


Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 19., szombat

Fabregas, Torres kezdhet Honduras ellen

Jelentősen átalakíthatja kezdőcsapatát Vicente Del Bosque, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Svájctól elszenvedett 1-0-s vereséget követően.

Egy biztos, Del Bosque egyelőre semmilyen hivatalos utalást nem tett arra, ki kezdhet Honduras ellen. A pénteki edzésen Ramos elővigyázatosságból idő előtt abbahagyta a gyakorlást, míg Andres Iniesta továbbra is társaitól külön tréningezik, miután a Svájc ellen megrúgták.

A válogatott egyébként az edzésen egy minimeccset játszott, ahol Juan Mata több találatot szerzett. A Valencia csatára nem kapott lehetőséget szerdán, de egy újabb opciót jelent a szövetségi kapitány számára az amúgy is bombarős keretben.

2010. június 18., péntek

Cruyff szerint a spanyolok csak most esélyesek igazán

A holland Johan Cruyff szerint Spanyolország továbbra is a vb egyik legnagyobb esélyese, és hosszú távon akár profitálhat is a Svájc elleni vereségből.

A mostanság szakíróként is tevékenykedő Cruyff úgy véli, a spanyol csapat vesztét részben a torna előtti túlzott optimizmus okozhatta, ám a figyelmeztető vereség után Xaviék sokkal veszélyesebbek is lehetnek. „Kitartva a Barca-modell mellett, Spanyolországnak továbbra is nagy esélye van megnyerni a címet. Igen, most esélyesnek látom őket!” – emeli ki a holland, aki korábban sem értette, miért kell egy válogatottat egyértelmű favoritként kezelni.

„Spanyolországnak mindene megvan ahhoz, hogy megnyerje a világbajnoki címet, vagy esélyes legyen arra. És ebből mindent, azaz mindent bebizonyított Svájc ellen is. A gól tényleg hiányzott, kimaradt jó pár helyzet, és talán nem is sikerült úgy játszani, mint az utolsó húsz percben, de Spanyolország erős volt és továbbra is a jó futball mellett tette le a voksát” – hívja fel a figyelmet jegyzetében Cruyff, hozzátéve, jelen pillanatban a legfontosabb feladat, hogy a selección ne változtasson játékfelfogásán, és tartson ki az általa képviselt stílus mellett.
„Hiszek a válogatottban, mert hiszek abban, amit képvisel. És ha ezt megtartja, messzire fog jutni… mások, mint Svájc a vereség elkerülésére szavaznak, és ugyan megnyerték a meccset, de Spanyolországnak továbbra is nagy esélye van” – mutatott rá Cruyff.

Forrás: fourfourtwo.hu

Del Bosque kiállt a spanyolok taktikája mellett

Vicente Del Bosque spanyol szövetségi kapitány megvédte csapata taktikáját, és elmondta, nem fognak változtatni a támadójátékon annak ellenére, hogy a csapat több mint húsz kapuralövéséből egyszer sem tudott betalálni.

„Úgy jöttünk ide, hogy megvan a saját játékunk, és nem fogjuk feladni önmagunkat” – mondta a vereség után Del Bosque arra a felvetésre, miszerint kell-e a spanyoloknak változtatni a játékukon a meglepő vereség után.

Del Bosque azt is megjegyezte, hogy a csapatnak meg kell találnia a győzelem útját a hátralévő két csoportmeccsen. „A mai nem a mi napunk volt. De hátravan még két meccsünk, meg kell találnunk a módját, hogy valahogy megnyerjük őket” – fogalmazott a korábbi Real Madrid-tréner. „Klasszikus módon és hősiesen próbáltunk játszani, de egyszerűen képtelenek voltunk betalálni”.

„A svájciak védekeztek, és megpróbáltak valahogy összehozni egy gólt kontrából vagy pontrúgásból. Úgy érzem, megérdemelték a jutalmat a játékért, amit bemutattak. Jól védekeztek. Hiába jöttünk győzni, ezúttal elkerült minket a siker. Megpróbáltunk a széleken eredményre jutni, sőt, még Fernando Torres révén újabb támadó is beállt. Nem jó előjel a meccs a számunkra, és komoly üzenet az ellenfeleknek. De vissza kell vágnunk, és meg kell próbálnunk minden erőnkkel azon lenni, hogy megnyerjük a hátralévő két csoportmeccsünket. A futballban bármikor jöhet egy vereség, de úgy érzem, tanultunk ebből az esetből”.

Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 17., csütörtök

A spanyol sajtó véleménye

A Marca szerint igazságtalan vereséget szenvedett a spanyol válogatott, és most a szakadék szélére kerülhet a válogatott. Azonban optimizmusuknak ad hangot, hogy szerintük "a pohár még félig tele van".

A AS szerint a két mérkőzés megnyerésével még tovább lehet jutni, valamint osztja a Marca optimizmusát.

Az El Pais úgy véli: "a spanyol csapat néma maradt a svájci fal előtt".

Az ABC "csalódásról", a Mundo Deportivo "hihetetlen kisiklásról", az El Periodico "vörös jelzésről" ír.

Luis Aragónes: Spanyolország meggyőződés, elhivatottság nélkül játszott

A spanyol válogatottal Európa-bajnokságot nyert tréner élesen kritizálta a La Roja Svájc ellen mutatott teljesítményét és edzőjének, Vicente Del Bosquének a taktikáját.

„Hiányzott a kellő elszántság a mérkőzés megnyeréséhez” – kezdte értékelését a mester, majd így folytatta, „nem volt megfelelő a labda nélküli mozgás, az üres területek bejátszása”.
„Még van hátra elég mérkőzés, ma nem a jobb csapat nyert, hanem az, amelynek akarata jobban érvényesült az összecsapáson”.
Reagált del Bosque taktikájára is, melyről a véleménye a következő:
„Talán az lehetett a probléma, hogy két középső középpályással kezdtünk, elég lehetett volna talán egy is”.

Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 16., szerda

Del Bosque és a játékosok nyilatkozatai

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya nagyon bosszús volt a Svájc ellen elbukott meccs után, és meglepetésnek tartja, hogy a La Roja kikapott az első meccsén.
„Meglepetés születetett, a győzelemre hajtottunk, de ez nem a mi napunk volt. Az utolsó pillanatokban nem voltunk elég pontosak, pedig uraltuk a meccset. Ez azt jelenti, hogy meg kell nyernünk a hátralévő két meccsünket a csoportban. Nem ért véget a vébé, még van két találkozónk ebben a szakaszban, amelyekre fel kell pörögnünk" – mondta a lefújást követően Del Bosque.
„Bosszús vagyok, mert lehet veszíteni a labdarúgásban, de nem így. Nem gondolhatunk arra, hogy szerencsétlenek voltunk. A csoportkörben vagyunk, és senki sem mondta közülünk, hogy favoritok vagyunk. Ma nagy bosszúság ért minket. Senki sem mondta, hogy világbajnokok leszünk" – jelentette ki a spanyol szövetségi kapitány.
„Nem jó előjel, hogy elbuktuk az első mérkőzést, de most kötelességünk túllépni ezen a helyzeten, és megpróbálni megnyerni a másik két csoportmeccset. Ez a jövőnk. Mindegyik mérkőzés más. A saját játékunkkal érkeztünk ide, de a stílusunk nem működött Svájc ellen. Az ellenfél védekező szellemben játszott, és a kontratámadásokra épített. A játékunk nemcsak a labdabirtoklásra épül, de most nem tudtuk sokszor feltörni az ellenfél védelmét, bár voltak helyzeteink, és fordíthattunk volna" – mondta Del Bosque, aki valószínűleg tudja, hogy még egy csapat sem nyert úgy vb-t, hogy elbukta az első meccsét.


Iker Casillas: – Senki sem várta, hogy ilyen eredmény születik. Szomorúak vagyunk, elégedetlenek és levertek, de mindig meg kell találni a pozitív dolgokat, amelyek jól jöhetnek a következő meccsekre. Csapatunk játéka alapján senki sem várhatta, hogy kikapunk. A svájciak tudták, hogyan védekezzenek és állítsák meg a támadóinkat. Egy rögzített szituáció után két érintéssel a kapunk előtt teremtek, és sikerült betalálniuk a kavarodás után. A további mérkőzéseken is játszanunk kell, és nyernünk a találkozókat.

Xavi: – Váratlanul ért bennünket, hogy kikaptunk. Igazságtalan eredmény született, mivel mi uraltuk a meccset, ők pedig védekeztek, és betaláltak egy támadásból. Sok helyzetet alakítottunk ki, de ahogy már több vb-meccsen is láthattuk, apróságok döntenek. Két helyzetük volt, az egyik kapufa, a másik gól lett, míg nekünk négy-öt tiszta ziccerünk volt. Ennek ellenére nyugodtak vagyunk, és dolgozunk tovább. Két meccsünk van még a csoportban, és van időnk felkészülni. Ez nem a nyolcad- vagy a negyeddöntő volt.

Andrés Iniesta: – Bosszús vagyok, hogy így kezdtük a vébét. Az első meccset fontos lett volna megnyerni. Ez nem jött össze, de még van két csoportmeccsünk. Nyugodtnak kell lennünk, és nem szabad butaságot csinálni. A sérülésem nem súlyos, csak egy rúgást kaptam a térdemre, de nem vészes. Újra játszani akarok. A herceg bejött az öltözőbe, hogy megvigasztaljon minket.

Spanyolország - Svájc

Ahogy arra számítani lehetett, a spanyol válogatott már a meccs elején kézbe vette a játék irányítását, és gyors, rövidpasszos játékkal saját térfelére szorította a rendkívül zártan védekező svájci csapatot.


Ennek ellenére 16 percet kellett várni az első kapura lövésre, mely David Silva nevéhez fűződött, de a lövés egyenesen Benaglio kapus kezébe tartott. Ezek után Sergio Ramos is kedvett kapott egy kis lövöldözésre, és Silvához hasonlóan szerencsét próbált, de ő csak oldalhálóig jutott.

A 21. percben Iniesta is próbálkozott 21 méterről, de nem dolgoztatta meg különösebben a svájci kapust. Spanyolország tehát hiába birtokolta többet a labdát, komolyabb helyzeteket ekkor még nem tudott kidolgozni a jól megkomponált védelemmel szemben.

De ami késik nem múlik, a 24. percben Gerard Piquének sikerült óriási helyzetbe kerülnie Iniesta pazar passza után, az okos csel után azonban 11 méterről a kapusba lőtt. Egy perccel később Svájc is veszélyeztetett szabadrúgásból, de Ziegler lövését Casillas ha elsőre nem is, de másodikra már magabiztosan megszelidített.

Negyed órával az első félidő vége előtt Iniestát ugratták ki, de Grichting megállította a Barcelona játékmesterét, igaz, szabálytalanul. A szabadrúgást David Villa végezhette el, de 16 méterről a sorfalba lőtt. A félidő előtti percben a fellazult svájci védelmet ismét Villa törte át könnyedén, majd egy csel után a kapu mellé löbbölte a labdát.

A szünetre így gólnélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok.

A második 45 perc ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Vicente Del Bosque fiai folyamatosan dolgozták ki a helyzeteket, olyannyira, hogy Svájc nem jutott át a félpályán, csak egyszer, az 52. percben. A svájci csapat ekkor egy villámgyors kontra végén be is talált Gelson Fernandesnek köszönhetően, így gyakorlatilag neki is, és az egész csapatnak is 100 százalékos lett a helyzetkihasználása. (0–1)

A gól után sem sikerült a spanyoloknak a gólszerzés, ezért a hispán menedzser kettős cserére szánta el magát, Fernando Torres és Jesus Navas is szerepet kapott. Pár perccel a csere után a Liverpool kiválósága került nagy helyzetbe, de a csel után már nem tudott pontosan lőni, így ez a helyzet is kihasználatlanul maradt spanyol oldalon. Sorra jöttek a spanyol helyzetek, Torres után Xabi Alonso is lövésre szánta el magát, de 20 méterről majdnem kettétörte a felső lécet.

A cserék közül Jesús Navas is bemutatkozott, de Benaglio kapuját ő is képtelen volt bevenni a nagyszerű labdaátvétel ellenére is. Svájc borzasztó taktikusan játszott az egész meccs alatt, melynek bizonyítéka az ismét nagyon veszélyes kontra volt, és Derdiyok kapufájával végződött.

Az Európa-bajnokok az utolsó percekben mindent a támadásra tettek fel, de a lövések mellé nem társult a szerencse, melyből ha feleannyi jutott volna a hispánoknak, mint Hitzfeld legénységének, akkor Xaviék már csoportelsőként várnák a következő kört.

Spanyolország – Svájc: 0 – 1

Durban Stadion (Durban) , 70 000 néző

Játékvezető: Howard Webb (angol)

Spanyolország: Casillas, S. Ramos, C. Puyol, G. Piqué, J. Capdevila, X. Alonso, S. Busquets (F.Torres 61'), A. Iniesta (Pedro 77'), Xavi, D. Silva (J.Navas 61'), D. Villa
Menedzser: Vicente Del Bosque

Svájc: D. Benaglio, S. Lichtsteiner, P. Senderos (Von Bergen 36'), S. Grichting, R. Ziegler, G. Inler, B. Hugge, T. Barnetta, G. Fernandes, B. Nkufo, E. Derdiyok (Yakin 79')
Menedzser: Ottmar Hitzfeld

Gól: Fernandes 52. perc

Sárga lap: Grichting 30. perc, Ziegler 73. perc
Piros lap: –


Ez volt az első mérkőzés, hátra van még kettő, tehát bizakodni kell! Viva España!

Forrás: fourfourtwo.hu

Hitzfeld a spanyolokat dicséri

A ma délutáni ellenfelét dicsérte a sajtó munkatársainak Ottmar Hitzfeld, Svájc szövetségi kapitánya (Spanyolország–Svájc, 16:00).


Olyan csapat, mint amilyen jelenleg Spanyolországnak van, minden évszázadban csak egyszer tűnik fel – nyilatkozta a „győzhetetlen armada” (La armada invencible) ellen készülő svájci szövetségi kapitány, Ottmar Hitzfeld. A korábban a Bundesligában (Dortmund, Bayern München) is megfordult tréner hangsúlyozta, hogy az ibériaiak megsüvegelendő kvalitásokkal rendelkeznek a támadó szekcióban és majdnem tökéletes a védelmük is, így nagyon nehéz mérkőzésre számít.

A mester a dicsérő szavak után kiemelte, bízik abban, hogy csapata felnő a feladathoz és a helvét játékosok elhiszik, hogy megnyerhetik az összecsapást, mert másként nem lesz esélyük a pontszerzésre. „Spanyolország jelenleg a világ legjobb csapata, amely ügyesen ötvözi a játék szépségét a hatékonysággal” – szögezte le, majd csapata céljaira kitérve elmondta, hogy Svájc számára a csoportkör túlélése jelenti az első számú elvárást.

Forrás: fourfourtwo.hu

Del Bosque nehéz meccsre számít Svájc ellen

Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány figyelmeztette játékosait, hogy meg kell majd küzdeniük a három pontért Svájc ellen. A svájci válogatott nem kapott gólt az előző világbajnokságon.


A spanyol mester az angolok és az olaszok gyenge szereplését hozta fel példaként. Szerinte az első meccs mindig nehezebb a vb-n. „Ez az első meccsem a világbajnokságon, de van elég tapasztalatom, hogy tudjam, mire számítsak. Fontos, hogy az edző és a játékosok is felkészültek legyenek. Senki ne várja azt, hogy az első fél órában eldöntjük a meccset” – nyilatkozta del Bosque a sajtótájékoztatón.


A spanyol szövetségi kapitány dicsérte Ottmar Hitzfeld svájci válogatottját: „Svájc több, mint játékosok gyülekezete, ők egy csapat. Egyenes ágon jutottak ki a világbajnokságra és a németországi vb-n egy gólt sem kaptak. Rájuk kell erőltetnünk a játékunkat, főleg a középpályán” – nyilatkozta az 59 éves edző.

2010. június 15., kedd

Casillas a legkedveltebb futballista

Egy hazai felmérés alapján Cristiano Ronaldo a legismertebb, Iker Casillas pedig a legkedveltebb futballista.

A GfK Hungária Piackutató Intézet SztárMonitor felmérésének májusi körkérdése a nemrégiben elkezdődött 2010-es labdarúgó-világbajnokság kapcsán összesen tizennyolc külföldi labdarúgó ismertségét és kedveltségét vizsgálta a hazai felnőtt internetező populáció körében. Az eredményekből kiderült, hogy a legismertebb játékos egyértelműen Cristiano Ronaldo, akit tízből hét válaszadó ismer.

„A kutatásban szereplő tizennyolc külföldi labdarúgó kedveltségét vizsgálva már némiképp eltérő képet kapunk. A kedveltségi átlagértékeket figyelembe véve a listát Iker Casillas vezeti, utána a válaszadók legpozitívabban Lionel Messit értékelték. Hozzájuk képest a legismertebb focisták jóval kevésbé népszerűek az internetezők körében (Ronaldo és Kaká mindössze a válaszadók 7 százalékának kedvencei) – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.
Az átlagosnál nagyobb kedveltségnek örvend a nők körében Iker Casillas és Frank Lampard, míg a legtöbb internetező férfinak Lionel Messi és Xavi Hernandez a kedvence.


Forrás: fourfourtwo.hu

2010. június 14., hétfő

Nem tiltják be a vuvuzelát

A dél-afrikai vb szervezői nem tiltják be a vuvuzelák használatát a stadionokban annak ellenére, hogy többen ezt szorgalmazták.

A szervezők egyik szóvivője szerint azonban a vuvuzela „beivódott a dél-afrikai labdarúgás történetébe”, és nem szándékoznak ezen változtatni. Rich Mkhondo azonban azt is elmondta, hogy a világ sok részéről érkezett kifogás a „hangszer” ellen.

„Engedjék meg, hogy ne hagyjuk magára ezt a dél-afrikai hangszert” - mondta. „A vuvuzela mára nemzetközileg ismert hangszerré vált. Az emberek megveszik, és élményeikkel együtt hazaviszik bőröndjeikben. Csak a kisebbség van a vuvuzelák ellen. Valaki vagy szereti vagy utálja, mi dél-afrikaiak szeretjük.”


A FIFA elnöke, Sepp Blatter is mérlegelt, és szerinte a hangszerek a dél-afrikai foci szerves részét képezik.

„Mindig mondtam, Afrikának más a hangzása, más a ritmusa” - üzente Twitteren. „Nem tartanám ízlésesnek, ha betiltanánk a szurkolók zenei szokásait a saját országukban. Ezt más szurkoló se venné szívesen az ő helyükben.”


Az 1996 óta az angol válogatottat mindenhova elkísérő rezesbanda trombitása, John Hemmingham szerint sem szabad betiltani a hangszert.

„A dél-afrikaiak így fejezik ki örömüket, számunkra komoly kihívás, de nem érdemes tenni ellene bármit is. Minket nem zavar. Sok szurkoló énekelt körülöttünk vagy csatlakozott hozzánk a saját vuvuzelájával. Ez mind hozzátesz a hangulathoz. Szerintem nincs dél-afrikai játékos, akit zavarna. Ez nekik nem csak zaj, hanem maga a futball szellemisége.”


Forrás: fourfourtwo.hu

Világot hódítana a Nagy Armada

A spanyol labdarúgó-válogatott, vagy ahogyan becézgetik őket, a „furia roja", már két alkalommal is felült Európa trónjára, de világbajnokságokon legjobb eredménye egy negyedik hely, még 1950-ből. A 2010-es nagy tornán mi más célt is tűzhetett volna ki maga elé, mint a világbajnoki arany megszerzését. Egyértelműen az egyik legnagyobb esélyesként érkezik, de ne felejtsük: egykoron a legyőzhetetlennek hitt spanyol Nagy Armada is csúful járt a messzi vizeken...


A cím kötelez